Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   145 / 313
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Szept 30, 2013 /

Sziasztok! Ismét egy LCD monitor táp-os problémával fordulnék hozzátok. van egy Fujitsu-Siemens Scaleoview L-19W-2 monitor aminek a tápjában el volt durranva a 400v-os kondi + a FSDN0565R típusú vezérlő ic. Az összes elko-t kicseréltem+ a vezérlő IC-t, de a táp nem indul. További méricskélés után találtam még egy 10V-os zenert ami zárlatos volt (ez a visszacsatolásban volt közvetlen az optocsatolónál így zárlatosan rövidre zárta az optocsatolóban lévő tranzisztort. (Pozíció száma: zd121)). A zener cseréje után is ugyanaz a helyzet, a táp nem indul. A vezérlő ic kap tápot. Tápegység száma: FSPO43-2PI01. Itt találtam hozzá kapcsolási rajzot. Mi lehet még problémás?
(#) 1984white válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Szia!
Én optót és tl431-et is cserélnék. További probléma lehet még az ellenállások "megnyúlása".
Rajz alapján minimum a hibás alkatrészek környékét ellenőrizd le ellenállás ügyileg is.
Utána jó lesz az!
(#) eyess válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

a C114 en meg van a közel +385 vagy 400 volt ?
(#) Buvarruha válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Meghajtó fet nem szakat meg?
(#) Bártfai Ferenc válasza 1984white hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Sziasztok! Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólást. Nincs külön meghajtó fet. Viszont a ZD120 pozíció számú 22V 1w-os zener okozta a galibát. Zárlatos se volt, meg sem volt szakadva mégis vezetett mindkét irányba. Kicseréltem és elindult

Hátha vezetett mindkét irányba , akkor csak zárlatos volt.
(#) Bártfai Ferenc válasza eyess hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

na ez az érdekes, hogy nem volt rövid zárlatos hanem kb 150 ohm elenállása volt mindkét irányba.

De nem érted olyan nincs , hogy mindkét irány .Ha ilyen van az már eleve zárlat.Most vonatkoztass el attól , hogy teljes rövid zár tehát drót .Bármikor találkozol ilyennel azt jegyezd meg , hogy csak egy irány van, és annak az egy iránynak sem mindegy az értéke .Érted ?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) Bártfai Ferenc válasza eyess hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Oké értem. Bocsi, hogy értetlenkedtem.. Rossz volt és kész!
(#) matyusz válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Bocsánat, hogy beleszólok, csak majd ha oda jutsz ne ijedj meg mert van kétirányú dióda is. Ezek a kisebb egyendiódák meg zénerek multi diódavizsgálóval 400-700 ohm közötti értéket mutatnak, de csak egyik irányban, ha nem kétoldalú dióda. Viszont vannak a nagyobb diódák azoknál ilyen 100-170 ohm körül is mérhetsz, de ott is csak egyik irányban. Azt kell mindig tudnod mi mérsz, ha egyendiódát mérsz mindig csak egy oldalra való vezetésről (átenged) beszélünk.
(#) Bártfai Ferenc válasza matyusz hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

köszönöm az infót! Mindig megfogadom a jó tanácsokat!
(#) vargaf válasza matyusz hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Szia!
Csak a pontosság kedvéért írom, hogy a 400-700 ohm a valójában 400-700 mV nyitóirányú feszültség! Természetesen van 100-170 mV-os nyitóirányú feszültségű dióda is.
Üdv.: Feri
(#) matyusz válasza vargaf hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Igen, köszönöm szépen a javítást Csak így szokták mondani, mikor multival mérjük ohm -ban megadva. (Multi dióda vizsgáló állásban, mert tényleg ellenállás értéket mutat nekünk, ha mondjuk egy 5-600 ohm-os ellenállást mérek ugyanabban az állásban, ugyanúgy kiírja az ellenállás ohmikus értékét.)
(#) vargaf válasza matyusz hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Szia!
Nem, a multiméter diódavizsgáló állásban mV-ot mutat és elég helytelen, hogy egy szakmai fórumon nem a pontos kifejezést használjuk.
Üdv.: Feri
(#) rostiron hozzászólása Okt 1, 2013 /

Sziasztok.

Egy acer monitorral van problémám, a hibajelenség az hogy a tápból ( külső tápos ) többször ki kell húzni a madzagot megvárni amíg a kis led elalszik majd visszadugni. Ha szerencsém van elég egyszer eljátszani ,de van hogy 2-3 szór kell megcsinálni hogy bekapcsoljon a monitor. Gondolom a tápban kell keresni a hibát. Van tippetek mi lehet a hiba, ill. a tápot hogy lehet a legkönnyebben szétpattintani ? Mivel nem csavaros fűrész vagy kalapács ?

Üdv.
(#) eyess válasza rostiron hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Egy kérdés a külső tápban van a kis led , vagy a monitorban ?
A másik kérdés , ha bedugod a külső tápot tudsz mérni a kimenetén feszültséget monitor nélkül ?
Ezeket légy szíves nézd meg , és jelezz vissza , hogy mi a helyzet.
Nem mindig azzal kezdjük , hogy szét mindent , persze ha olyan lesz a jelenség , akkor nem marad más hátra , és meg van annak is a kis trükkje , de ne szaladjunk még annyira előre.
Várom a fejleményeket.
(#) rostiron válasza eyess hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Szia.
A tápon is és a monitoron is van led. A táp kimenetén monitor nélkül mérhető a 19V.
(#) eyess válasza rostiron hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Akkor nagy valószínűséggel a táp jó feltéve , ha ennyinek kell lennie a kimenetnek .Tehát a táp céduláján , vagy a fedelén is 19v van.
Látod már nem is kell szétverni a tápot.

És akkor magát a jelenséget írd le , hogy miért kell annyiszor ki , és be dugdosni a tápot
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) matyusz válasza eyess hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Az oké, hogy terhelés nélkül megvan a fesz, de terheléssel lehet, hogy leesik a feszültség ha kiszáradt a tápban egy vagy több elkó mert az is terheli ha kiszáradt.
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Ezt arra alapozod, hogy terheletlenül megvan a fesz???

Ez igaz, de a monitort szét kell szednem , merre keressem a hibát ? A táp elvileg 19V-os és 18.99V ot mérek. Megpróbálok jó fényképet csinálni és felrakom.
(#) eyess válasza matyusz hozzászólására (») Okt 1, 2013 2 /

Ja , de akkor már terhelné monitor nélkül is .
De egyébként kell a kimenetre kötni egy 24v/5 - 10 w os izzót , és kiderül ,hogy mennyire esik le. De szerintem a táp az jó lesz.
(#) eyess válasza rostiron hozzászólására (») Okt 1, 2013 2 /

Még azt tedd meg , hogy a táp kimenetére kössél egy 24v/5 - 10 w os izzót , vagy két sorba kötött 12v os izzót , hogy a többiek , és én is megnyugodjunk .Ja és ha az izzó rajta van , akkor is mérd meg a feszültséget.
Csak utána szedjünk szét bármit is ok ?

Amikor a tápba visszadugom a madzagot a monitor villan egy kicsit és továbbra sincs kép, vagy bejön a kép és minden ok.

Nincs 24voltos izzóm nincs más trükk?

Értem .
A monitor hány wattos ?
Mi van a hátuljára írva ?
Csak azért kérdem , hogy a táp kimenetére rakott izzók elég lesz , de próbára szerinte elég lesz.
Csináld meg a próbát az izzókkal , hogy tudjuk merre induljunk tovább ok ?

A monitor hátulján az van 19V 2.6 A.
(#) rostiron hozzászólása Okt 1, 2013 /

Izzó nélkül valahogy nem lehet terhelni? Nincs itthon 24 voltos izzó.

ok csináld meg az izzós tesztet.
12 voltos izzó ?
Autó halogén 12v/70/100w
Vagy index izzó 12v/21w stb stb stb .
Ezek valamelyikéből kettő kell sorba kötöd aztán mehet a kimenetre.

Ha majd rá kötöd az izzókat , és folyamatosan fog világítani , és megméred a kimeneten a feszültséget , és közel 19v lesz tartósan , akkor a táp az jó.

OK, megyek a garázsba az izzókészletért.
(#) rostiron válasza rostiron hozzászólására (») Okt 1, 2013 /

Ezeket találtam : 2db 12V 45/40W
1db 12V 4W
1db 12V 21W
1db 12V 21/5W

Melyikeket használhatom ?
Következő: »»   145 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem