Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Ismét egy LCD monitor táp-os problémával fordulnék hozzátok. van egy Fujitsu-Siemens Scaleoview L-19W-2 monitor aminek a tápjában el volt durranva a 400v-os kondi + a FSDN0565R típusú vezérlő ic. Az összes elko-t kicseréltem+ a vezérlő IC-t, de a táp nem indul. További méricskélés után találtam még egy 10V-os zenert ami zárlatos volt (ez a visszacsatolásban volt közvetlen az optocsatolónál így zárlatosan rövidre zárta az optocsatolóban lévő tranzisztort. (Pozíció száma: zd121)). A zener cseréje után is ugyanaz a helyzet, a táp nem indul. A vezérlő ic kap tápot. Tápegység száma: FSPO43-2PI01. Itt találtam hozzá kapcsolási rajzot. Mi lehet még problémás?
Szia!
Én optót és tl431-et is cserélnék. További probléma lehet még az ellenállások "megnyúlása". Rajz alapján minimum a hibás alkatrészek környékét ellenőrizd le ellenállás ügyileg is. Utána jó lesz az!
a C114 en meg van a közel +385 vagy 400 volt ?
Meghajtó fet nem szakat meg?
Sziasztok! Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólást. Nincs külön meghajtó fet. Viszont a ZD120 pozíció számú 22V 1w-os zener okozta a galibát. Zárlatos se volt, meg sem volt szakadva mégis vezetett mindkét irányba. Kicseréltem és elindult
Hátha vezetett mindkét irányba , akkor csak zárlatos volt.
![]()
na ez az érdekes, hogy nem volt rövid zárlatos hanem kb 150 ohm elenállása volt mindkét irányba.
De nem érted olyan nincs , hogy mindkét irány
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Oké értem. Bocsi, hogy értetlenkedtem.. Rossz volt és kész!
![]()
Bocsánat, hogy beleszólok, csak majd ha oda jutsz ne ijedj meg mert van kétirányú dióda is. Ezek a kisebb egyendiódák meg zénerek multi diódavizsgálóval 400-700 ohm közötti értéket mutatnak, de csak egyik irányban, ha nem kétoldalú dióda. Viszont vannak a nagyobb diódák azoknál ilyen 100-170 ohm körül is mérhetsz, de ott is csak egyik irányban. Azt kell mindig tudnod mi mérsz, ha egyendiódát mérsz mindig csak egy oldalra való vezetésről (átenged) beszélünk.
köszönöm az infót! Mindig megfogadom a jó tanácsokat!
Szia!
Csak a pontosság kedvéért írom, hogy a 400-700 ohm a valójában 400-700 mV nyitóirányú feszültség! Természetesen van 100-170 mV-os nyitóirányú feszültségű dióda is. Üdv.: Feri
Igen, köszönöm szépen a javítást
![]()
Szia!
Nem, a multiméter diódavizsgáló állásban mV-ot mutat és elég helytelen, hogy egy szakmai fórumon nem a pontos kifejezést használjuk. Üdv.: Feri
Sziasztok.
Egy acer monitorral van problémám, a hibajelenség az hogy a tápból ( külső tápos ) többször ki kell húzni a madzagot megvárni amíg a kis led elalszik majd visszadugni. Ha szerencsém van elég egyszer eljátszani ,de van hogy 2-3 szór kell megcsinálni hogy bekapcsoljon a monitor. Gondolom a tápban kell keresni a hibát. Van tippetek mi lehet a hiba, ill. a tápot hogy lehet a legkönnyebben szétpattintani ? Mivel nem csavaros fűrész vagy kalapács ? Üdv.
Egy kérdés a külső tápban van a kis led , vagy a monitorban ?
A másik kérdés , ha bedugod a külső tápot tudsz mérni a kimenetén feszültséget monitor nélkül ? Ezeket légy szíves nézd meg , és jelezz vissza , hogy mi a helyzet. Nem mindig azzal kezdjük , hogy szét mindent , persze ha olyan lesz a jelenség , akkor nem marad más hátra , és meg van annak is a kis trükkje , de ne szaladjunk még annyira előre. Várom a fejleményeket.
Szia.
A tápon is és a monitoron is van led. A táp kimenetén monitor nélkül mérhető a 19V.
Akkor nagy valószínűséggel a táp jó feltéve , ha ennyinek kell lennie a kimenetnek .Tehát a táp céduláján , vagy a fedelén is 19v van.
Látod már nem is kell szétverni a tápot. És akkor magát a jelenséget írd le , hogy miért kell annyiszor ki , és be dugdosni a tápot A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
Az oké, hogy terhelés nélkül megvan a fesz, de terheléssel lehet, hogy leesik a feszültség ha kiszáradt a tápban egy vagy több elkó mert az is terheli ha kiszáradt.
Ezt arra alapozod, hogy terheletlenül megvan a fesz???
Ez igaz,
![]()
Ja , de akkor már terhelné monitor nélkül is .
De egyébként kell a kimenetre kötni egy 24v/5 - 10 w os izzót , és kiderül ,hogy mennyire esik le. De szerintem a táp az jó lesz.
Még azt tedd meg , hogy a táp kimenetére kössél egy 24v/5 - 10 w os izzót , vagy két sorba kötött 12v os izzót , hogy a többiek , és én is megnyugodjunk .Ja és ha az izzó rajta van , akkor is mérd meg a feszültséget.
Csak utána szedjünk szét bármit is ok ?
Amikor a tápba visszadugom a madzagot a monitor villan egy kicsit és továbbra sincs kép, vagy bejön a kép és minden ok.
Nincs 24voltos izzóm nincs más trükk? A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
Értem .
A monitor hány wattos ? Mi van a hátuljára írva ? Csak azért kérdem , hogy a táp kimenetére rakott izzók elég lesz , de próbára szerinte elég lesz. Csináld meg a próbát az izzókkal , hogy tudjuk merre induljunk tovább ok ?
A monitor hátulján az van 19V 2.6 A.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
Izzó nélkül valahogy nem lehet terhelni? Nincs itthon 24 voltos izzó.
ok csináld meg az izzós tesztet.
12 voltos izzó ? Autó halogén 12v/70/100w Vagy index izzó 12v/21w stb stb stb . Ezek valamelyikéből kettő kell sorba kötöd aztán mehet a kimenetre. Ha majd rá kötöd az izzókat , és folyamatosan fog világítani , és megméred a kimeneten a feszültséget , és közel 19v lesz tartósan , akkor a táp az jó. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
OK, megyek a garázsba az izzókészletért.
Ezeket találtam : 2db 12V 45/40W
1db 12V 4W 1db 12V 21W 1db 12V 21/5W Melyikeket használhatom ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |