Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízszintjelző építése
Lapozás: OK   4 / 7
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Hello! Akkor ne ragaszd össze, hanem forrasszad. Vagy menetes kupak és csavarozod..
Régen a karbi úszó rézlemezből volt. A glikol nem vezeti a villanyt? Mert akkor galvanikus szonda is lehet, nem kell mechanikus úszó.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Szia!
Rézből próbáltam már úszót csinálni, de sajna ekkora méretben nehezebb az úszó mint a folyadék felhajtó ereje. Ugyanis a tartály 2-5-3Dl-es. Nem tiszta glikollal fogom feltölteni még, de később tömény glikollal lesz feltöltve. Valami egyéb ötlet? Én olyanra gondoltam hgoy egy vékony csőbe lenne a reed relé beengedve a tartályba és a folyadékban úszna a mágnes.
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Nem deciméteres a tartály deciliter helyett? Nem tudom, hogy a glikol fagyálló lenne-e, mert most megnéztem a garázsban a tömény hűtőfolyadéknál mit mutat a műszer. Érdekes, mert először kitér, majd visszaesik, ha polaritást váltok, újból ezt teszi. Akár egy kondi, ha belemártom a mérőzsinór végét. (Ez csak egy 5mm-es kúpos tüske.) Lehet, hogy kapacitív módin, lehetne érzékelni.
De ha csőben van a reed, akkor a mágnes lehetne gyűrű és alatta a tartály ami emeli. üdv!
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Nem, nem írtam el kb 250-300mL es a tartály.
A glykol biztos hogy fagyálló, ez a fagyálló folyadék alapanyaga.
Én is úgy gondoltam hogy mágnes gyűrű és ezt emeli "valami" de ekkora méretben érdekes megoldani.
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Ez valami nagy varázslás része.. De mekkora lesz a hiszterézise a Reed-nek, ha ilyen kicsi a tartály? Esetleg üveg mérőhengerbe teszed, és optikailag érzékeled hogy ott van-e a lötty. Én tuti, hogy nem építenék mozgó mechanikát..
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) mex válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Készíthetnél valami rajzot a tartály méreteiről, alakjáról, hátha többen (köztük én is) vizuális típusok.
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Ez jó! Optikai módszeren még nem is gondolkodtam!
(#) zoly15 válasza mex hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Nos bevallom, biztosan őrültnek fogtok tartani a dolog miatt. Ez egy PC folyadékhűtésbe lenne, a tágulási tartályom savállóból van (még nincs teljesen kész) és ezáltal nem lehet látni a folyadék szintet. Ezt szeretném megoldani egy visszajelző LED-el. Méreteket nemsokára írok.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Nos ez lenne a tartály, a tetején a fedő lemeznél lesz egy 3/4-es csődarabka menetes véggel és ez lesz a feltöltő nyílás. A cső belső átmérője 70mm a magassága pedig 97mm. Ez nagyjából 373mL, de nem lesz csak kb fél- 3/4 ig töltve. Ebbe kellen a szintjelzőt kitalálni, én már rengeteget gondolkodtam rajta, igaz csak mágnes/reed relés kialakítással.
(#) mex válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Számoltad már, hogy mennyit emelkedik a glykolszint mondjuk +50°C hőmérsékletváltozás hatására az adott méretű tartályban?
(#) zoly15 válasza mex hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Nem,még nem számoltam. De én nem a tágulást szeretném "mérni" hanem azt amikor feltöltöm, hogy megvan a szint. Számolni azért nem számoltam, mert nem tudom a hűtésem össz folyadékigényét.
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Hello! Nem komplikálod el cseppet? Mi a bánatnak feltöltéskor szintjelzés? Egy szívószállal is meg lehet nézni mennyi van benne. Vagy félóránként szeretnéd feltölteni? Nem zárt a rendszer, és elpárolog a fagyálló? De tehetsz a tartály mellé egy "szintjelző csövet" is, és láthatod mekkora a szint. Mert ha a szivattyúnál jó a tigon, akkor oda is jó..
(#) mex válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /
 
Igaza van proli mesternek, túlkomplikálod...
Egy külső szintjelző üvegcső a megoldás, ha már mindenképp szintet akarsz nézni.
De nekem úgy tűnik, csak csinálni szeretnél valami nagyon egyedit, és azért van ez a "szintigény".
Hajrá!
(#) zoly15 válasza mex hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat! Igen így igaz egyedit szeretek építeni, gondolkodtam az elején én is szintjelző csövön, de elvetettem mert akkor szereznem kell 6mm belső átmérőjű átlátszó glykol álló csövet. Elektronikusan meg elég vagány. Egyébként mit gondoltok a projectről?
(#) staci123 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szevasztok,
Idézet:
„Egyébként mit gondoltok a projectről?”

Kedves zoly15 most megfogtál... Idáig nagy nehezen uralkodtam magamon,de most megpróbálok segíteni, ha már projectről van szó,,,
A leg egyszerűbb megoldás az volna ha egy parafadugóbol készítünk úszót, amibe bökünk
egy fogvájót, amely másik vége kilóg a tartály fedelén levő lyukon, és egy picike csinos zászlócska mutatja a folyadékszintet...De ez túl egyszerű...
Profi megoldást ultrahangos távolságmérővel lehet készíteni, maga az ultrahangos távolságmérő modul (2.5cm-4.5m) nem drága, és bármelyik egyszerű mikrovezérlővel ki lehet
értékelni a távolságot...
(#) zoly15 válasza staci123 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Szia! Köszönöm a válaszodat, de ez számomra túl primitív valamint megoldhatatlan mert zárt rendszer kell hogy legyen!
(#) staci123 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Nagyon szívessen...
Bővebben: Link
Idézet:
„ez számomra túl primitív valamint megoldhatatlan mert zárt rendszer kell hogy legyen!”

Ezt nem gondolod komolyan?
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Hello! Oké, nem kell parafadugó! De azért nézetileg van itt a hiba, ha már "tudományoskodunk"..

Egy feladat megoldásában nem a primitívség a lényeg, hanem hogy megoldja az általad kitűzött feladatot a rendszerben, vagy sem. És ezen belül ráadásul az a jobb megoldás ami egyszerűbb. Azt akár primitívségnek is nevezhetjük. Ez fizikai jellemzőt, mint jelen esetben a szint, akkor érdemes villamos mennyiséggé alakítani, ha azt az információként kezeljük, és az infót messzebbre el kell szállítanunk, archiválni tárolni kell. Valahol megjelenik a mérés, annak kiértékelése van és/vagy beavatkozása. Vagy is valami automatizmus része. Egyébként felesleges erőlködés.

Az MMI vagy is ember-gép kapcsolat a legritkább esetben kerülhető el. Amennyiben a szint fel, vagy utántöltését kézzel - manuálisan végzed, semmi kivetni való nincs a visszacsatolásnál, a szemmel történő érzékelésben. Mert a végén, akárhonnan nézzük is a villamos jel is vizuálisan fog megjelenni ami befolyásolja a manuális beavatkozást.
Ha nem ez van, hanem a művelet automatikusan megy végbe, akkor van létjogosultsága a "kevésbé primitív" megoldásnak. Bár egy úszós kacsoló nem sokkal intelligensebb megoldás egy "úszó parafadugónál", mindössze csak a mi "villamos fejünkben".
De egy berendezés - technológia tervezésnél a felhasználási célszerűséget, ráfordítást/eredményességet, technológiai - biztonsági igényt kell szem előtt tartani, nem az ideológiákat. Ez nem politika, hanem a valóság.

Amúgy ha zárt a rendszer, akkor hogy töltöd utána? A folyadéknak lesz jelentős tágulása, vagy is gáztérre is szükség van ekkor és nyomásállóságra. Eddig a rendszered ránézésre nem egészen úgy néz ki, mint egy nyomásálló rendszer. Szóval a problémákat még fizikailag is körbe kell járni. (Egyébként szebb lett volna a rendszer, ha a tágulási-utántöltő tartály lábkonzolt használtad volna fel a szivattyú szívóág csövének. Valamint légtelenítési pontokról is gondoskodni kell, ha lesznek ilyen pontok a rendszerben..
üdv!
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
A tartály még nincs kész. Meg a fedlemez, töltő csonk, visszatérő csonk hiányzik a tartályról. Gondolom ezért nem néz ki zárt rendszernek. Tudom hogy tágul a folyadék ennek kell hely. A gyári rendszerekben is ez a tartály veszi fel a tágulást.
(#) zoly15 válasza staci123 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Nem értem hogy mire gondolsz.
(#) staci123 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Talán azért nem érted mert nem nézted meg a linket, amely az ultrahangos távolságmérőről
szól, amelyet a te zárt rendszerű tartályod fedelére kell szerelni belülről lefelé, hogy mérje
a távolságot a fedél és a folyadék közt...
(#) zoly15 válasza staci123 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Így már világos! Mobikról irok és nem néztem meg.
(#) HeZ válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Akkor bonyolítsunk:
ennél az is célravezetőbb, ha egy hőszigetelt dobozban lenne az egész gép (kábelek kivezetve), ami belül van hűtve pl Peltier elemekkel, mint egy 50 literes borhűtő vagy hotel hűtőgép. Itt figyelni kell a légnedvességre, páralecsapódásra. A folyadék sok gondot és veszélyt okoz, amikből olybá tűnik, néhányat zoly15 nem vett figyelembe...
Vagy én nem látok víz- illetve folyadék hűtésű számítógépeket használatban? Olcsóbb a vízhűtés a gyorsabb processzornál-memóriánál?
(#) zoly15 válasza HeZ hozzászólására (») Szept 9, 2013 /
 
Miért lenne páralecsapódás? Szobahőmérséklet alá nem tud hűlni a hűtőközeg, így nem lesz páralecsapódás.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Megoldottam a dolgot vizuálisan megállapíthatóan.
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 24, 2013 /
 
Hello! Na ugye, hogy nem kell mindig integrálni egy deci lötty miatt.. üdv!
(#) zoly15 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /
 
Bevallom nekem is tetszik ez a kivitel, háttérvilágítással jól fog kinézni.
(#) pzsola válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Kedves proli007, és mindenki!
Deszkapanelon összedugdostam a kapcsolást. Tudom, hogy biztosan én rontottam el valamit, de már átnéztem vagy tízszer. Esetleg meg tudod mondani, hogy miért nem szól nekem rendesen? A jelenség annyi, hogy ha rákapcsolom az elemet, akkor halk koppanást hallok a hangszórón, de semmi egyebet. Akár a piezót, akár a hangszórót rakom be.
Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza pzsola hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Hello!
Valószínűleg tényleg elrontottál valamit. Ha esetleg a telep negatív pontjához képest megméred a feszültségeket az IC lábain, akkor lehet okosabbak leszünk.
Vagy lehet próbálgatni is. Az IC 5-ös lábát összekötöd a 14-essel, akkor folyamatosan sípolnia kell. De lehet egy fehér Led+ellenállással végigtapogatni a kapuk kimenetét 3-4-11-10 és próbálni működtetni a bementet (víz helyett egy rövidzár is megteszi a próbára.) üdv!
(#) pzsola válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Méregettem és ha az 5-ös 14-es lábat összekötöm, ugyanúgy kattan csak, semmi sípolás. Ha nincs rövidzár csak a táp van ráadva, 1-2-4-9-10-12-13-14 lábakon van 8.5V. Ha rövidre zárm, akkor 1-es, 4-es, 12-es és 13-as lábakon 0V majd 8mp után 8.5V lesz. 2-es folyamatosan nulla, 3-ason 3.5V folyamatosan 8mp-ig, majd 0V. 9-es és 10-es azonnal leesik 4.5V-ra majd 8mp után visszaáll 8.5V-ra. 11-esen leesik azonnal 6.5V-ra, majd 8mp után 0-ra. A hangszóró kattan. Próbáltam kis piezoval is tranzisztor nélkül, de ott méghalkabb volt a kattanás. Jaaaa és a C4-en csak 100µF volt itthon az előírt 470µF helyett. deszkamodell
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem