Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Idézet: „Inkább a figurára,és addig ülj rajt,amíg ki nem köhögi a tutit” Szia Gabi! Ez volt egy válasz!
Szia Sanyi!
Naná,hogy szeretnék valami használható infót.A világhálót is bújom,de még nem találtam meg azt a lukat,ahol el van rejtve az infó.
Én a legutólsó gépemben egy hálózati adapter használtam segéd tápnak 230/14V kapcs.üzemű. A lényege, hogy a végfok testje(-) független tőle. Jól teljesít a feszültség változásoknál mind negatív, pozitív irányban is.
Helyes, kutakodj. Az a 15000 az inkább pár száz Ft. Csak halkan jegyzem meg, hogy az alacsonyfesz védelemre jó az egyik kolléga régebbi javaslata is, ez 1db zéner dióda.
Majd ha egyszer elkészül a korszerűsített gépem, abban lesz olyan is.
Köszönöm a válaszod.
Én is erre gyanakodtam, ugyhogy megfogadom a tanácsodat.
Emlékszel Sanyi?Valaha az első gépemben a túlméretezett segédtápnak is hasonló célja volt,nem hiába javasoltam a fórumon a hasonló megoldásokat.A másik 3 gépemben viszont kapcs. üzemű a segédtáp.Nekem még nem ment tönkre gépem,bár az ördög nem alszik........, ettől függetlenül érdekelne egy túlfeszültség védelem,az alacsony feszültségre pedig ott a zéneres megoldás,amit annak idején pimi javasolt,ahogy Ge Lee is említi.
Hát akkor nincs mit tenni......kutakodjunk! Ettől függetlenül nekem is jól működnek a gépeim még azokkal sem volt gond, amelyek már más kezei alatt dolgoznak! Hál' istennek.
Sikerült zsugorcsővel megoldanom a fojtó problémát. Lassan a végére érek és jöhet a próba. Köszönöm a segítséget!
Üdv mindenkinek!
Csak hogy befejezzem az általam megkezdett témát a BT-IW160 inverterrel kapcsolatban. Körülményes úton de nagynehezen megérkezett a két 470µF/400v-os kondi,amiket be is forrasztottam a helyére,na meg időközben észrevettem hogy egy 4w-os 47 ómos ellenállás és egy 30A-es üveg biztositék is elszállt,amit szintén kicseréltem,és jöhetett a próba bekapcsolás,majd a próba hegesztés.Minden rendben működik.A bekapcsolás után rámértem a kimenetre és 82V volt rajta(üresjáratban).Igaza volt mpistinek,hogy a kondizárlat tipikushiba ezeknél a hegesztőknél(nálam is ez volt a fő hibaforrás). Ezennel köszönetet mondanék mindenkinek a hozzászólásokért,tippekért.
Sziasztok!
Tervezem egy AC/DC AWI gép építését és lenne egy olyan kérdésem, hogy 2mm falvastagságú alumínium zártszelvényeket szeretnék hegeszteni ehhez mekkora áram szükséges? Üdv Petjaa
Tisztelt hegesztő kollégák!
Tervezem egy hegesztőgép vásárlását az Apród hirdetési oldalról. Schweis 2500 a típusa, Orosz, vagy Ukrán gyártmány, amivel nem lenne semmi problémám. (Elvégre a világ legjobb repülőgépeit gyártják...) A hirdetés szövege a következő: "Eladó a képen látható inverteres heggesztő alkalmas másfél mm-től 5mm elektródával való.Kis helyet foglal ,könnyen kezelhető,könnyű több fokozatba állítható. Új nem volt használva, alumínium dobozában eladó. Postai utánvétel megoldható." A képeken van egy másik "Gerrard MMA 250 típusú is. Ez az Ukrán fórumok alapján kínai gyártmány. 2 X 4 IGBT van benne. A gondom az, hogy lehet-e igaz a 250A hegesztőáram ennél a gépnél, akár csak 20-25% Bi esetén? Adatai: инвертор Вид сварки ручная дуговая (ММА) Ток сварки постоянный csatlakozás : 1 fázis 220V teljesítmény 6.5 кВт Напряжение холостого хода 75 В Hálózat: 20 А Heg. áram: 250 А Периодичность включения 60 % Мин. диаметр электрода 1.6 мм Макс. диаметр электрода 5 мм Дополнительно Горячий старт (Hot Start), Защита от залипания (Anti-Stick) Класс защиты (IP) 21 Класс изоляции H Габариты (ВхШхГ) 271x180x445 мм tömege: 6.2 кг Mi a véleményetek? Még lenne egy kérdésem: Pár napja vettem egy PEGASUS 200 HP típusjelű hegesztőgépet. http://hegesztestechnika.superwebaruhaz.hu/item/78397 Elsősorban elektródás (MMA) hegeszéshez szeretném használni, mert AWI-ra van egy komoly gépem. Az viszont nehezebb és nem akarom hozni-vinni, mert vigyáznék rá. A Pegasus 200A-t tud AWI módban és 160A-t MMA módban. Miből ered ez a különbség? Időnként hegesztenék 4 mm-es elektródával vele, de azt már nemigen olvasztja le, nem stabil az ív. A másik nagyobb gépem 160A-ra állítva játszi könnyedséggel olvasztja le a 4mm-es elektródát. Lehet, hogy a pegasus 160-at sem tud? Ma megpróbálom lakatfogóval megmérni az igazságokat. A pegasus teljesítményének fokozása, vagy az üzemének a helyesre kalibrálása segíthet a problémán? Segítségeteket előre is köszönöm! Ihtiander
Üdv.
Én , úgy tanultam ,hogy Alu nál 6 mm-es anyag vastagságig 40 A -et számolnak mm-ként .Szóval 2 mm-es anyag kb.80 A ,de ezt nem kell készpénznek venni,de nem fogsz nagyon mellé,ha ilyen beállításal kezded. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
Ez alapján nem nagyon lehet megmondani, rajzot kellene látni. A 75V-os szekunder feszültségből sem lehet következtetni semmire, mert direktben is, meg akár gyújtással is lehet annyi. A 8db IGBT alapján is lehet bármelyik elrendezés.
Egy biztos, áram szempontjából a mezei kéttranyós nyitóüzemű (ilyen a gyáriak zöme és az itt épített maci is) a legrosszabb. A primer kört, vagyis az IGBT-ket is a trafó áttételének arányában terheli a szekunder áram. Ezekben van olyan 3,3 körüli áttétel, ami azt jelenti, hogy ha mondjuk 120A-al hegesztesz, akkor ebből az IGBT-k 36A-t látnak. Egy híd elrendezés esetén ha a teljes szekunder feszt csak gyújtásra használjuk és a felével hegesztünk (mondjuk 2x35V), akkor ez az áram csak 15A. Idézet: „A Pegasus 200A-t tud AWI módban és 160A-t MMA módban. Miből ered ez a különbség?” Az AWI hegesztés argon védőgázt használ. Sokkal alacsonyabb az ívfeszültsége, mint a pálcás hegesztésnél. Az árameltérés a teljesítménykorlátból (primer áramkorlátozás) ered. 160 A 4-es pálcához elég kevéske. Lehet, hogy a Pegazus tudja a 160 A-t, de csak annyit, a másik gép pedig a 160-as beállításnál többet tud, mint amit mutat.
Sziasztok,
Az AWI gépek ívfeszültség mekkora?Próbáltam a macival is meg a hidassal is awizni de mindig egy gombóc lett a wolfram elektróda végén.
10-18 V áramtól függően. Elvben minden inverteres hegesztővel lehet awizni koppintós eljárással. Eső karakterisztikát igényel, mint a pálca. Lehet kapni nagyfeszültségű adaptereket is. Ha gombóc nőtt az elektróda végére, az gázhiányt jelez. Kevés a gáz vagy későn nyitod a szelepet. Kicsit korábban kell nyitni, hogy friss gáz érjen a fúvókához. Fújja ki a levegővel keveredettet.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
Megvoltak az első próbák, szépen dolgozik. A kimeneten üresjáratban 51V van. A segédtáp fixen 12V, nem ingadozik. Egészen halk, talán egy ici picit a főtrafó sziszeg. Hegesztéskor a főpanel hűtőborda melegszik legjobban, aztán a főtrafó, az egyenirányító bordája szinte hideg. A hűtésen még variálnom kell, de már így is használható .
Üdv!
Érdekelne, hogy mit szándékozol megépíteni, esetleg közzé tehetnéd a rajzát... Köszi!
Helló!
Még nincs konkrét rajzom. Egyelőre próbálom összeszedni a paramétereket. Utána ha nagyjából megvannak akkor kezdek rajz keresgélésbe vagy tervezésbe. Amit biztos, hogy szeretnék az AC/DC üzemmód meg gondolkodom a nagyfesz gyújtáson is. Üdv Petjaa
Árban nem sok a különbség a hagyományos és a nagyfesz gyújtás között, csak utóbbi esetben kb. kétszer akkora áramot lehet kivenni a gépből. Tehát fele annyi IGBT elég, de annak az ára meg elmegy a gyújtás alkatrészeire.
Na kérem Tisztelettel (!) ,örömmel hallom eme fejleményt.A főpaneltól,akarom mondani,az IGBT-ktől ne sajnáld a hűtőbordát és gondoskodj a kellő légáramlatról,a ventilátor úgy húzza át a levegőt a bordákon.Ebben a légáramlatban legyen bent a főtrafó is,hővédelem mindenképpen legyen.Volna egy kérésem,ha szabadna "tolakodnom",néhány képet láthatnánk (?),örömmel vennénk,köszönöm.
A hűtőborda valószínű elég lesz, csak a szellőzést elszúrtam kicsit, mert egy venti van ami kihúzza a meleg levegőt a dobozból, viszont a bordára is akarok tenni ami fújná, de az most nem fér el, ezért picit "rendezkednem" kell a dobozban. Utána biztos csinálok képet(de lehet már előtte is).
Idézet: „egy venti van ami kihúzza a meleg levegőt a dobozból, viszont a bordára is akarok tenni ami fújná” Így ne tedd,nem lesz jó,nem azt fogod elérni,amit szeretnél,nem lesz igazán jó a hűtésed,turbolencia keletkezik.Valamicskét javul a hűtés látszatra,de mégsem lesz jó.Inkább az a venti is szívja el a levegőt a bordáktól s egyezzen meg a két venti légiránya,vagy legyen más kivezetése a levegőnek.Anno,ami felett talán mindannyian elsiklottunk,az orosz kollégák nagy fordulatú és erősebb ventilátort használtak (nem mindenki) a gép hűtéséhez mint "MI",kik általában a PC-s ventilátorokat részesítettük előnyben a könnyű beszerezhetőség szülötteként.Az Ő gépeikben inkább 5000n/p volt a fordulat erősebb szívóhatást biztosító (ívesebb,hajlítottabb lapát) ventilátorral.
Elkészültek a képek, és végre van időm feltölteni is. A hűtés, hát...majd meglátom. Van ötletem hogy tudok majd rajta javítani, de egyenlőre az "örülök hogy kész van" tudat van bennem. Ha túl sűrűn fog kikapcsolni a hővédelem akkor jöhet a hajszárító ventillátor
felcimkézve
Köszönöm a képeket a fórum és magam nevében!
Használd a gépedet sokáig kedvedre.Gratulálok,hogy meg építetted!
Én is köszönöm a segítségeket, és főként hogy annak idején közzétetted a rajzokat, azt hiszem ez volt a legfontosabb hogy egy tényleg működőképes, pontos leírást kaptunk.
Bár többeknek lenne ennyi önzetlen segítségre ereje. További sikereket kívánok!
Az önzetlen segítség,hidd el hogy többeknek van itt a fórumon,én is több gépet építettem az emilen keresztül.Szégyenlősek voltak hiába mondtam hogy írjanak ide.
Pedig hasznosabb lett volna itt a fórumon válaszolni, Ők is belejöttek volna. Kérdeznek a priváton , Te válaszolsz a fórumon " a közjó érdekében". Tisztelettel, Attila
|
Bejelentkezés
Hirdetés |