Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! A Skori-féle önrezgő tápba lehet az alábbi vasmagra tekercselni az 55uH tekercset? Kb. 1mm a légrés benne. 17 menet adott 55uH-t. Bírni fogja a vas a nagyfrekit?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
A réz keresztmetszetre figyelni kell. Nekem is volt ilyen M1 jelölésű magom. Az E55 volt. Régen azt használták teljesítmény átvitelre. Ez egy N27-nek felel meg. Mi a mag keresztmetszete?
0,67cm2 a magkeresztmetszet. A légrés középen 1mm. próbaképpen a 17 menet 0,6mm huzal volt és félig foglalta el a csévén a helyet. Természetesen több vékonyabb szállal párhuzamosan tekerném.
Azt számoltam, hogy ekkora légrésnél mekkora áramot lehet a telítés határa alatt átvinni. Ez mondjuk 0.2T
Tehát az Al 160, ez a képen látszik. Ha készítesz egy 55uH induktivitást akkor 6A-t lehet rajta keresztül hajtani. Ekkor az indukció max 0.2 lesz. A légrésed meg 0.9mm lesz inkább. Lehet kicsit pontatlanul mérted. 24.6 menet kellene elméletileg, tehát 25. Aztán majd kiderül hány szál huzal fog elférni rajta. Ez így biztos jó lesz.
Köszi, hogy kiszámoltad. Azt nem értem akkor miért volt elég a 17 menet 55uH-hez. Lehet hogy kisebb a légrés mondjuk 0,8mm. Hézagoló lemezekkel holnap mégegyszer megmérem. Ha erősítőhöz építem a Skori tápját akkor megépíthetem a tirisztoros védelem nélkül?
Meg persze. A tiéd lesz.
Azt tudod, hogy akkor nem fog lekapcsolni ha egyszer le ég az egyik végfok. Akkor jól jönne ez a funkció, hogy a táp ne menjen utána. A rezonáns kört úgy méretezd, hogy ne tudjon a tápod sokkal többet mint az igénybevétel lesz. Akkor az esetleges (kimeneten lévő) zárlatnál nem lesz fölöslegesen nagy az áram. A fetek is jobban túlélik. Miért nem akarod betenni a tirisztort? Gyakorlatilag bármilyen jó bele. A Skori is azt írja a honlapján.
Lehet hogy végül belekerül.
Sziasztok.
Íme itt vagy egy hagyományos kapcsolóüzemű tápegység rajza, amely TL494-el működik. De van egy kis gondom. Mégpedig az, hogy a nagyfeszültségű tranzisztorok (Q1,Q2) elszálltak. És arra gondoltam, hogy lehetne helyettesíteni N Fettekkel? Hiszen az N Fett ugyan azon az elven működik mint egy NPN bipoláris tranzisztor, csak annyi a különbség, hogy nem árammal, hanem feszültséggel vezéreljük. Azt szeretném, ha a leválasztó trafó (T2) maradna és minden más csak ami utána van azt keljen módosítani, hogy Fettek menjenek a NPN tranzisztorok helyére. Én azt sem bánnám, ha a leválasztó trafó után (T2) mindet ki kell iktatni és mást kell betenni. Ez csak is azért kell, mert vettem 6bd N Fettet amik 600V 16A. És elégé drágák voltak. Ebben kérem a segítségetek, hogy hogyan lehet megoldani. Mert valahogy meg lehet, csak nem tudom, hogyan. Előre is kösz a választ.
Elméletben meg lehet, de át kellene alakítani. Kb. pont akkora feladat ez, mint a semmiből tervezni és építeni egy kapcsolóüzemű tápot. Előzetes ilyen irányú tapasztalatok nélkül ez annyira nem szokott menni az embereknek, hogy sok FET tönkremegy a próbálkozásokban, mire a tapasztalat és a tudás megnő. Emiatt sokkal-sokkal olcsóbb venni két tranyót, mint heteken-hónapokon át, sok-sok alkatrész halálán keresztül megtanulni a dolgot - az eléggé drágán vett FET-jeidet gondolom nem szeretnéd rögtön az elején tönkretenni...
Így van. Nem szeretném tönkre tenni.
Épp ezért kértem segítséget. Mert vannak olcsóbb Fettjeim is a kísérletezéshez. Ha elméletben meglehet oldani, akkor valaki csak meg tudja gyakorlatban is. Nemde?
Nem jó hozzá a meghajtótrafó, azt is át kell tekerni. És a meghajtó trafó előtti két tranzisztor is más kapcsolásban van. Nemrég tettek fel egy rajzot Fet-es tápról abban láthatod.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Már egyszer leírtam részletesen hogy hogy kell, meg azt is hogy ne állj neki. Én meg tudom csinálni de mégsem állnék neki mert nem érdemes. Jóval egyszerűbb és olcsóbb venni bele két tranyót, ha ezt nem tudod megérteni sajnálom. Egy FET és egy tranyó között ég és föld a különbség, mellesleg ilyen alkalmazásban a feteket is jó nagy árammal kell vezérelni.
Csak hogy érthető legyen: tönkrement a BMW-d motorja, de nem akarod megjavíttatni mert van otthon működő Mercedes motorod, amit csak bele lehet valahogy erőszakolni a kaszniba.
Sziasztok! Segítséget kérnék tőletek, méghozzá kapcsolóüzemű táp építésében! Egy min 500W kimeneti teljesítményre képes, 50V DC, 10A szekunderű kapcsolóüzemű tápot szeretnék csinálni. Van gyakorlatom elektronikában, csak ezekhez a tápokhoz nem értek annyira, pontosabban végül is csak a mag méreteket nem tudom, melyik mekkora teljesítményre képes. Nem szeretnék szórakozni azzal, hogy pc tápokból bontok trafót, és vagy jó lesz, vagy nem. Ehhez nincs sok kedvem, korrektül, kókányolás mentes tápegységet szeretnék. Szóval az lenne a kérdésem, hogy milyen formájú, és mekkora magot vegyek egy ekkora tápegységhez? Előre is köszönöm a segítséget!
Lenne pár kérdésem, ahhoz hogy segítésget nyújtsak neked:
- Mit táplálna? - Szükséges -e,hogy a feszültség stabilizált legyen? Vagyis mennyit ingadozhat? - A megadott adat állndó, vagy a felvett teljesítmény ugrál, esetleg rövid nagyobb teljesítményű szakaszok is lehetnek? Mellékelek egy doksit, aminek a 24. oldalától találsz egy táblázatot, ami azt mutatja meg, hogy push-pull kapcsolással mennyit nyertek ki (ott megadott körülmények között). Ez egy tájékoztató jellegű táblázat, attól függően, hogy mennyire tartod magad ügyesnek válassz eggyel vagy kettővel nagyobb magot. Fontos hogy a mag méretéhez hozzátartozik annak anyaga is! (roszabb minőségű anyagól nagyobb kell, vagy akár egyltalán nem lesz használható) És persze a fő kérdés az is,hogy te milyet topológiát alkalmazol. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Kis maggal is lehet nagy teljesítményt átvinni, károsodás nélkül ugyebár ez több összetevő együttes változtatásával érhető el.
Az Attila 86 féle SMPSII tápjának szántam. Az áramkör saját magának állítja elő a stabilizált tápfeszültséget, és bár elvileg ac-ből dolgozna, de működhet dc-ről is. (maximum kihagyom a graetz hídból diódákat, és közvetlenül utána kötöm a tápfeszültséget.)
Ahhoz egy rezonáns félhidat építs. Azonban annak a tápnak jobb tulajdonságai lennének (és egyszerűsödne is), ha az áteresztő fokozat nem egy buck konvertert szabályozna, hanem egyből egy pwm félhidat.
Ehhez bőven elég egy szimpla rezonáns tápegység, ami mondjuk 60-70V körül ad, egy ETD39 maggal (N87 anyagból)
Sziasztok!
Ránézne valaki az alábbi kapcsolásra nekem hogy jó-e? +-35V 200W-os tápot szeretnék PC táptrafó felhasználásával. A rezo kondik értékét nem tudom. Köszönöm.
Majd a trafó kimeneti csillagpontját ne felejtsd el a GND-re húzni.
A főtáp végén hiányzik egy 680nF (a két rezó kondinál).
Értem(azt hiszem ), és köszönöm! Még majd biztos lesz pár kérdésem, egyenlőre még ,,tapogatózok" ebben a témában(bár elektronikában jártas vagyok, ennek ellenére ez a terület még viszonylag ismeretlen nekem, de érdekel a téma nagyon! ) Számításaim szerint valahogy december környékére lesz meg a labortáp egyik feléhez mindenem, legalábbis nem bánnám ha legalább az egyik labortáp elkészülne! (két tápot szeretnék, egymástól független, külön táppal)
Sziasztok!
Tegnap hoztak 6 db LED meghajtó kapcsi tápot. Felnyitva láttam ,hogy a 220-on lévő előtét ellenállás és az egyen körben lévő kondi el van szálva. Legtöbbnyire ez volt az összesnél.1-2 nél az egyenirányítás is elszált.Szerintem a gond az volt ,hogy felrobbant a kondi és az vihetett mindent. Végülis az a gondom ,hogy most már sikerült kicsalnom belőle a 12V-ot csak 1 a gond mégpedig az ,hogy villognak a ledek kb 2-3 Hz-el.Minden dióda jó minden alkatrészt újra cseréltem csak az Ic-t nem.A típusa Ob3396ap. Lehetséges ,hogy az a halott és azért villog? Néztem a neten újat ,de természetesen olcsó kínai dolog ami itt beszerezhetetlen.
Csak 47nF kondim van jó lesz az 56nF helyett ideiglenesen?
Sziasztok. Adott e rajz. És az a kérdésem, hogy a két 56nf kondít lehet-e helyettesíteni 47nf kondival? És a 680nf kondi hány voltos kell legyen?
A válaszotokat előre is köszönöm.
Ez egy önrezgő rezonns tápegység. Az 56nF a rezonáns kondi, ami egyrészt beálltja a rezonáns működést (ezen felül a trafó szórt indukvitiásának és a soros induktivitásnak az összege). Az önrezgő tápegységek esetében a meghajtó trafó méretezése és a rezonőnáns kör egyszrre határozza meg a kapcsolófrekvenciát, amely nem állandó. A rezonáns működéshez a kapcsolófrekvenciát a rezonanciafrekvenciára kell lehetőleg állítani.
Ha a többi alaktrészt utánállítod, akkor szint tetszőleges kondival helyettesítheted, azonban ekkor a rezonáns kör teljesmíéntykorlátozása is változik. Javaslom először olvasd el skori odlalát, ahonnan ezt a kapcsolást vetted, és ÉRTSD MEG A MŰKÖDÉSÉT!
Nem boldogulok a Skori-féle önrezgő táppal. Nemrég tettem fel róla a nyákrajzot. Nem akar elindulni. A tekercsek kezdetét a kapcs rajzon található módon kötöttem be. A fetek FS10UM-ek de kipróbálhatom IRFB20N50K-val is. Bár szerintem nem ott a hiba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |