Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   451 / 1211
(#) csongore hozzászólása Okt 4, 2013 /

Sziasztok, egy problémával fordulok hozzátok egy panel méröt szeretnék kásziteni a dupla stabilizált tápomhoz egy PIC16F877A+4X20-as LCD ami : 2-darab feszultséget , 2-darab áromot es 2-darab telyesitményt mérjen.
MicroC vel össze faricskáltam egy programot sikerült annyira elérjek hogy mérje a 2-feszültséget és a 2-áramot de mihelyt be irom hogy számolja ki a kettöböl a telyesitményt már nem simulálható csak kigyul az LCD és semmi más.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013

program.pdf

(#) eSDi válasza csongore hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Üdv!

Elég sok Long (1db ebből 4byte nagyságú) típusú változót használsz. Lehet elfogy a RAM.
(#) killbill válasza csongore hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Nem lehet, hogy amikor a teljesitmenyt irod ki, akkor tobb karaktert irsz a kijelzore, mint amennyi kifer? Biztos, hogy igy nem jo, mert 20-nal tobb, csak nem tudom, hogy ez okozza-e a problemadat. Mellesleg, ha 48 helyett '0'-t irnal, az sokkal beszedesebb lenne. Nem kell neked fejbol tudnod a 0 karakter ASCII kodjat, csak oda kell irni aposztrofok kozott. A current az két 'r'.
(#) killbill válasza eSDi hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

6 long van a programban. Az 24 byte. Gondolod, hogy az szamitana? Persze lehetne mit optimalizani ezen a kodon, mert pl. teljesen felesleges az ot darab atmeneti valtozot statikusan allokalni, amikor ketto eleg lenne osszesen, az is fuggveny lokalis valtozoban (ami regiszterben vagy stack-en allokalodik), de nem hiszem, hogy ez lenne a baj.
(#) usane hozzászólása Okt 7, 2013 /

Meg tudná mondani valaki, hogy a megcsipkednél az minta mitől minta ha ugyanannyiba kerül mintha simán vennék egyet?
(#) bbalazs_ válasza usane hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Csak talalgatni tudok, de elkepzelheto, hogy nem all korlatlan szamban rendelkezesre, tehat mondjuk ezer darabot nem tudnal belole venni, ha akarnal sem.
Igy korlatozott darabszamban rendelheto csak.
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Idézet:
„az minta mitől minta ha ugyanannyiba kerül mintha simán vennék egyet?
Válasz hozzászólás írása”
Miért kerülne ugyanannyiba?! "A webáruház a megrendelést listaáron igazolja vissza, de ha a fenti feltételeknek megfelel, akkor kereskedőink nulla árra korrigálják elküldés előtt."
(#) Kovabe hozzászólása Okt 7, 2013 /

Sziasztok
Angoltudás hiján inkább megkérdezem. A 18F14K50, hogy USB-n kommunikáljon elmegy belsö orajelröl vagy kell neki egy quratz?
(#) bbalazs_ válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Kell neki a pontossaghoz.
Ha megnezel egy 25K50-est, ott az adatlap elso soraban harsog, hogy nem kell neki. Szoval ha itt sem kellene, biztosan reklamoznak...
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Hm. Ezen átsiklottam, pedig nézegettem a vásárlási feltételeket.
Köszönöm. Átnézem ujra.
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Ne haragudj, én nem találom, pedig biztos kiüti a szemem. Hol, milyen menüpont alatt van ez leírva?
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Idézet:
„Hol, milyen menüpont alatt van ez leírva?”

2013. augusztus 16-án írtak az ingyenes Microchip alkatrészminta igénylésről. Bővebben: Link
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Ok. Köszönöm.
Más kérdés. Használta már valaki a uChip ultralibrarian alkalmazását?
Nekem nem akar lenyomatot exportálni allegrohoz, sőt most el sem akar indulni. Úgy nézem demo, esetleg van korlátozása exportálás terén?
(#) Kovabe válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Köszönöm, akkor mehetek vásárolni.
(#) Beles hozzászólása Okt 8, 2013 /

Sziasztok!
FIFO buffer megvalósítására van valami jó minta kód, vagy ötlet, elv?
(#) icserny válasza Beles hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Ebben a forrásállományban RX_buffer[] és TX_buffer[] két FIFO tár, amelyet az _usart_putc() és _usart_getc() függvények használnak az RX_inp, RX_outp, TX_inp, TX_outp "mutatókon" valójában csak tömbindexek) keresztül. A FIFO másik végén az USARTDeviceTasks() függvény kapkodja az adatokat, ami esetemben az UART perifériát kezeli, s ízlés szerint hívató megszakításban vagy lekérdezéses módban. C18-hoz készült, az alapötlet a http://forum.sparkfun.com/viewtopic.php?t=7542 fórumból lett átvéve.
(#) bocios hozzászólása Okt 9, 2013 /

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a pickit2 próbapanelbe milyen PIC tehető bele átalakítás nélkül, amelyik
több memóriával bír és ez által programozható C-ben?
Jelenleg egy 16F690 van benne, amit assembly-vel programoztam, bár fordítottam rá C-s programot is, de mintha azt hallottam volna, hogy nem sok mindenre lesz elég úgy a memória.
Érdemes tehát beletenni valami erősebbet (ha igen milyet)? Vagy nyugodtan lehet C-zni a 16F690-el is?
Köszi!
(#) Beles válasza icserny hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Köszi! Áttanulmányozom!
(#) Hp41C válasza bocios hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

16F1829
(#) icserny válasza bocios hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Én PIC18F14K22-vel próbálnám. De az általam kultivált PIC18F14K50 is könnyen belerakható, mert ha nem kell az USB kapcsolat, akkor csak egy kondenzátor kell a VUSB és a GND közé. Arra viszont vigyázni kell, hogy a D+/D- lábak csak 3,6 V-ot tolerálnak, s csak digitális bemenetek lehetnek. Ennek a PIC-nek (mármint a PIC18F14K50-nek) a programozása a D+/D- lábak "érzékenysége miatt csak 3,3 V-on történhet. Futáskor már mehet 5 V-ról is, gond nélkül.

A C programozáshoz nem csak több memória kell egyébként, hanem a hardver felépítésnek is olyannak kell lennie, amire hatékonyabban fordul a C program. Emiatt célszerű PIC18-ra váltani.
(#) bocios válasza icserny hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Köszönöm a tanácsot, ezt a részét:
Idézet:
„Ennek a PIC-nek (mármint a PIC18F14K50-nek) a programozása a D+/D- lábak "érzékenysége miatt csak 3,3 V-on történhet.”
intézi a pickit2?
Egyébként is így történik vagy kéne tennem valamit, hogy ez így legyen és ne nyirjam ki a 18F-et.
Ami még érdekelne, hogy a panelen lévő dolgok (I/O kivezetések, LED-ek,..stb) továbbra is működni fognak?

Idézet:
„intézi a pickit2?”

Csak a gyári vagy a Vdd állítós klónok, a Szilva féle nem.
Idézet:
„Ami még érdekelne, hogy a panelen lévő dolgok (I/O kivezetések, LED-ek,..stb) továbbra is működni fognak?”

Ha a kimenetek nem a D+, D- lábakra mennek, illetve a bemenetek a D+ és D- csak max 3.3V -ra veszik igénybe, illetve a Vusb láb i/o funkciójának elvesztáse nem god, akkor igen.
A 16F1829 minden lába 5V -os, nincs D-, D+ és Vusb láb.... Kelezi a PICKit2 - még a Szilve féle is. A 16LF1829 viszont csak 3.3V -os.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013

Nekem a gyári Microchip-es van pickit2 programozó + "low pin count demo panel".
Ebben, szintén gyárilag volt benne a 16F690...
Tehát ennek függvényében szeretném megkérdezni, hogy milyen PIC-et tudok választani, amit beteszek a 16F690 helyére és programozhatom C-ben.
Egyébként, gondolom számít: nem túl sok mindent szeretnék vele
Néhány érzékelő és 2 motor van most tervbe amiket rákötnék (természetesen a megfelelő áramkörrel)

Idézet:
„intézi a pickit2?”
Intézi (legegyszerűbb, ha a PICkit2 adja a tápfeszt), illetve reklamál, ha külső 5V-os táplálást észlel.

Idézet:
„Ami még érdekelne, hogy a panelen lévő dolgok (I/O kivezetések, LED-ek,..stb) továbbra is működni fognak?”
Ha jól emlékszem, csak a potmétert kellett máshová kötni.

Idézet:
„Ha jól emlékszem, csak a potmétert kellett máshová kötni.”

Ezt a PIC18F14K50 -re érted igaz? Mert, akkor ez szerintem jó lenne, ha a pótmétertől eltekintve, amúgy csak kiveszem a régit és beteszem a 18F.
Hp41c által említett 16F1829 -nek ha jól látom több ugyan a RAM, de a PIC18F-nek pedig "C optimized architecture" -t említ az adatlap. Sajnos fogalmam sincs mennyi memóriát fogok fogyasztani..

Még ami érdekes lehet, hogy (igaz 2011 novemberi a lista) a microchip szerint a pickit2
nem ismeri a pic18f14k50-et, sem a 16f1829 -et.
A PIC18F14K22 -t azt igen.

Idézet:
„Ezt a PIC18F14K50 -re érted igaz?”
Igen.
Idézet:
„Hp41c által említett 16F1829 -nek ha jól látom több ugyan a RAM, de a PIC18F-nek pedig "C optimized architecture" -t említ az adatlap.”
Az újabb típusú (Enhanced Midrange) PIC16 mikrovezérlők felépítése is közelít már a PIC18-hoz, tehát a 16F1829 sem rossz választás.

Bocios: A PICkit3 tudtommal mindegyiket ismeri a PIC18F14K22 és 14K50 debugolása azonban csak mikrovezérlők speciális változatával (headerrel) lehetséges.

Idézet:
„A PICkit3 tudtommal mindegyiket ismeri a PIC18F14K22 és 14K50 debugolása azonban csak mikrovezérlők speciális változatával (headerrel) lehetséges.”

Ha ezek debuggolásához header kell, akkor az sem lehet hátrány, hogy a PICkit2 csak programozni tudja. Ha a PICkit2 device support oldalon egy kicsit legörgetünk feltűnik egy blokk:
  1. Enhanced Midrange Devices
  2. ‘LF’ versions of all devices are also supported
  3.     PIC12F1822
  4.     PIC16F1503, 1507, 1508, 1509
  5.     PIC16F1516, 1517, 1518, 1519
  6.     PIC16F1526, 1527
  7.     PIC16F1782, 1783
  8.     PIC16F1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829
  9.     PIC16F1847
  10.     PIC16LF1902, 1903, 1904, 1906, 1907
  11.     PIC16F1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1939
  12.     PIC16F1946, 1947

amiben ott van a 16F1829, közvetlenül alatta
  1. PIC18 Devices
  2. ‘LF’ versions of all devices are also supported
  3.     PIC18F23K20, 43K20
  4.     PIC18F13K22
  5.     PIC18F23K22, 24K22, 25K22, 26K22
  6.     PIC18F43K22, 44K22, 45K22, 46K22
  7.     PIC18F26K80

Itt ugyan hiányzik a 14K22, de a Pk2DeviceFile_1.62.14 -ben benne van (18F__K család).
Aztán meg érdemes olvasgatni, keresgélni a Microchip fórumán a programmers topikban, itt a PICKit2 klón építése és fovábbfejlesztése topikokban, hátha van még újabb eszközleírás...
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) Melphi hozzászólása Okt 9, 2013 /

Sziasztok
Valaki tudna segíteni, hogy miért van az, hogy a Pickit 2 szoftver nem ismeri a 18F sorozatot, hogy tudnék 18F sorozatot programozni?
Köszönöm

Köszönöm a válaszokat, igen máshol írják, hogy támogatja ezeket az eszközöket is, tehát ezzel talán nem lesz probléma.
A debug kérdés még érdekes lehet. Olvastam, hogy a PIC16F1829 (amennyiben jól értem) a pickit2-ről is debugolhatól közvetlenül? A PIC18F14K22/50 -el viszont nem (sajnos nem tudom mit jelent, hogy kell hozzá header).
E között szeretnék dönteni. Ha a debug a 16F -en egyszerűbb, valamivel több memóriát is kapok és ugyanúgy nem kell átalakitani a pickit2 panelt, akkor mit veszítek a PIC18F -el szemben?
Következő: »»   451 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem