Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Topi nem eléggé hangsúlyozta a szarkazmust! Egy PIC simán meg tud hajtani egy LED-et. Két plusz tranyóval és a PIC 7 lábával rajtuk 1-1 100ohm-al(5V-ról!) simán meg lehet oldani a kérdést! Azaz 9 láb kell hozzá.
Sziasztok !
Wattmester ! Összeraktam a MAX232 val az illesztőt a PC és a GSM modul közé. Küldeném a modul felé az AT parancsokat de nem jön vissza semmi a modul felől. Hogyan lehet leellenőrizni hogy egyáltalán létrejött e a kapcsolat? A te Terminal programodat használom. A COM 1 en van a modul a MAX 232 keresztül.
Bitráta stimmel? Add ki az "ATE" AT Echo parancsot, és visszaszól majd a modul... ez olyan PING fajta.
Elvileg a modul installja azt írja hogy felismeri és automatikusan beállítja magának a bitrátát. Egyébként 9600 ra van a terminal progi állítva, de próbáltam már 14400 on meg 115200 on...de semmi. Kipróbálom ezt az "ATE" parancsot.
Köszi
Megőrülök. PICes ethernet vevő. A mellékelt képen látható a kapcs. részlet, mint szabályos bekötés. Földhöz képest IN bemeneteken szép nagy bemenőjel látszik szkóppal, mégsincs vétel. Ha bármelyik IN bemenetnél megszakitom az összekötést, a maradék IN-en megindul a vétel (nem százas de jó százalékkal megy). Nem IC hiba. Mi lehet szerintetek?
AZ "ATE" parancsra sincs válasz. olyan mintha nem is lenne kapcsolat. Kicsit visszaolvasva a fórumot láttam hogy más küzdött már MAX232 vel és nála bejött hogy az 1µF os capacitásokat 10 µF ra cserélte. Na, nálam ez sem jött be....
![]()
Hát Vismo modulom van itthon, de gondolom az nem nagy segitség hogy az mit igényel....
(Mert a szövegezésből úgy tűnik nem nézted még hogy a terminál ad-e ki valamit, átjut-e a max232-n stb) És ha igen, szintek, felfutási merekségek jók-e...
Ez pont így van, nem néztem meg hátha csak valami beállítási probléma a terminal programban. Tehát akkor most elő mérőzsinórokkal...
A terminal program kiadja az AT parancsot mert az RX/TX lábat összekötve visszajön az adat. A MAX232 őn viszont nem megy át valami miatt. Lehet elcsesztem valamit a panelen...
![]()
Na, cserébe akkor egy pillantást a 151357-es hozzászólásomra...
![]()
Úgy tűnik, nincs zárlat v szakadás. Egyébként dugdosós próbapanel, meg egy magjack csatoló.
No, nálam fél siker. A GSM modul debug portja ( a modul alján lévő apró "PAD" ek) volt zárlatos. A modul felé átment az adat csak visszafelé nem jött. Most épp az van hogy az AT parancs egy az egyben átjön a modulon keresztül csak éppen nem hajtódik végre. Pont olyan mintha az RX/TX lábat összekötöm, csak közte van a MAX232 + a modul. Valami 5let esetleg mi lehet a gond...? Lehet hogy a zárlattal hazavertem a GSM modult?
![]() ![]()
Valami a kommunikációval nem stimmel mert egyszer a modul kikapcsolásakor a "NORMAL POWER DOWN" választ kaptam a PC re, tehát a GSM modul elvileg még "él".
![]() ![]()
Szerintem a modulban az ECHO alapból be van kapcsolva, ezért ha küldesz neki valamit visszaküldi , mintha összezártad volna a rx-tx-et. Kivéve ha valami értelmeset kap, mert akkor visszaküldi a választ is.
Értelmeset küldök neki, a saját AT készletéből. Azt is tudom mit kéne visszaküldenie de csak simán ECHO ként jön vissza minden és az is csak néha. Ha újra ki/bekapcsolom a modult akkor megint nem megy. 10 perc múlva megy, van hogy rögtön...valami nem stimmel.
RTS enable a terminál progiban esetleg?
Ill nekem is volt ilyen problémám a bray terminállal, hogy néha meghülyült. Van egy saját amolyan félkész kicsit bugos, de azzal simán ment nekem a telefon-pc komunikáció. Ha kell adsz egy mailcímet és átdobom. De hangsúlyozom, hogy csak félkész a progi
Kicsit lemaradtam(buli volt)...
Kérdezted, hogy be kell-e kötni a többi lábat. Nos egy telefonnál nem, de hogy ennél a modulnál be kell-e az jó kérédés! Viszont ha be kell, akkor azokat vezérelni kell tudni, amit csak egy errre felkészített program tud, amennyiben a vezérlése egyedi! Nincs erről valami infód a leírásban?
Volna egy kérdésem, egy16f 913 as AD ját szeretném életre kelteni de valahogy nem sikerül.Az adatlapban van egy példa részlet amiben van ANSEL regiszter de a regiszterek leirásánál az AN port kiválasztása az ADCON0 regiszterben van.Előre nem nagyon akartam probálgatni nehogy kinyirjam az ADt,inkább kérdezek hátha csinált már valaki ilyent
Sziasztok !
AMK2 : Köszi az jó lenne ha át tudnád küldeni, ráeresztem aztán vagy működik vagy nem...ennél csak többet csinálhat mint amit most művel.. ![]() előre is köszi Watt : Átolvasom a leírást (hátha meg is értem... ![]() ![]()
Sziasztok!
Szereténék pic programozással foglalkozni, hobbi szinten, ezért megépítettem az oshon féle égetőt de, nem akar működni a dolog. ![]() A vpp ledje nem hajladó világítani, és a programmer progiban a check nél nem tudom bekapcsolni a status of DATA IN line check box át. Elelktronikában is csak az alpokkal vagyok tisztában, (inkább a programozás része vonz, mint az áramkör építés). Azt megnéztem, hogy a led előtt lévő tranzisztor lábán csupán 0.5 v van szóval nem meglepő, hogy nem világít a led. ( A másik két lábon 13 v van). Jól jönne bármilyen ötlet mi okozhatja ezt, igazából nekem ötletem sincs mi az amit elronthattam. ![]()
Meg kéne próbálni szintbe húzni a vezérlő lábakat, vagyis szimulálni a modul számára mintha mind be lenne kötve. Az RTS-CTS-DCD illetve DTR-DSR összekötéseket kell csinálni (hurkolt nullmodem). Kis adattömegnél akár maradhat is igy.
Idézet: „Elelktronikában is csak az alpokkal vagyok tisztában, (inkább a programozás része vonz, mint az áramkör építés).” Pedig a PIC tiszta elektronika, és csak nagyon kis részben programozás! Szerintem előbb tanulni kéne, és azt nem itt kéne kezdeni, hanem az alapoknál. Van erre itt is jó topic, de ez nem az!
Szerintem nem nagy ügy összekötni, próbáld ki! Ha nem működik, akkor ráérünk még tovább törni a fejünket.
Összekötöttem az adatlapnak megfelelően, így is kezdtem de az elején egy panelzárlaz miatt nem működött. Most a bizonytalanság megszünt, 115200 on van kapcsolat azonnal de változatlanul ECHO ként jön vissza minden AT parancs. A modul AT készletében van parancs az ECHO mód ki/bekapcsolására ( ATE[<0>] ) ha az érték "0" akkor ki van kapcsolva, ha "1" akkor be. Az állapotot is le lehet kérdezni ATE? paranccsal de ez a parancs is ECHO ként jön vissza...És "0" értékkel szintén
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |