Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Leválasztó transzformátor

Témaindító: Smax, idő: Márc 21, 2007
Lapozás: OK   4 / 13
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

A felkészültebbeknél elektronikus mérleg van, és ezredgrammra lemérik. Tapasztalat!
(#) RoliNyh hozzászólása Okt 8, 2013 /

Ge Lee, tök mindegy, hogy méterre vagy kilóra adja, letekerni úgyis le kell, szóval nem értem, hogy ha kilóra adja, akkor a vezeték sérthetetlen vagy mi?

granpa címet tudnál adni ahol így ezredponossággal adnak?

Különben én nem azt mondtam, hogy ő a hibás, mert kilóra adja, hanem azt"áldom" aki az egészet kitalálta, hogy ezt így kell mérni...
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) granpa válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Nem írhatom be a 'holkaphatóba', mert csak nála láttam, és ő nem bolt, nem is tekercsel mindent, és nincs nála mindenféle méret. A barátom, Dóri Péter; Kisgépjavító, Bp. XIV. Szugló u. 86.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) RoliNyh válasza granpa hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Pech, azért kösz.
(#) Tom Lord válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Higanygőz égő fojtójából nem fogsz igazán jó trf-t készíteni!
Ha meg nézed a mag "E" lemezét figyelmesen, kiderül, hogy a lemez középső része rövidebb mint a két szélső szár.
Ez már egy alap "légrést" ad a magnak. A lényeg: ezzel nagyobb szórása van a magnak.
Ha váltakozva teszed be a lemezeket (minden trf-nál így kell - kivétel hegesztő trf.) akkor is megmarad ez a légrés, a trf-od relatív nagy szórású lesz, vagyis a primer fesz a megszokodtól jobban fog esni terhelés hatására.
(#) granpa válasza Tom Lord hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Azaz a szekunder fesz. Attól függ melyik fajta van, nem mind légréses (nem találkoztam olyannal, tán az újabbak ilyenek).
(#) erbe válasza Tom Lord hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

A régi hagyományos EI magos higanygőz fojtók jók voltak. A csavarozott vasvázas, távtartós légréssel. Az újabb sajtolt vasmag nem való másra, mint fojtónak. Pl. CO2 hegesztőhöz a 400 W-osból.
Egykor 125-ös magból 1+1/3 vastagsággal készítettem akkutöltőt. 14 V 20 A, 28 V 10 A-rel terhelhető. Önindítók próbájánál, bikázásnál az ampermérő kitért a hitéből, de a töltő még vígan üzemel. ~25 éve?
(#) Hp41C válasza granpa hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Ott is fajtánként 20 dkg a minimum.
(#) granpa válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Az már barátibb, mint 1 kg. 20 dg nem túl sok, hamar elfogy.
(#) RoliNyh válasza Tom Lord hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Helló!

Nos én megmértem tolómérővel a széső szárakat is meg a középsőt is, és ez tökéletesen egyforma (64mm). Szóval itt nincs légrés. Vagyis volt, jó vastag trafópapír volt betéve az E és az I közé, vagy 2mm légrést létrehozva ezzel. De ha rakom össze (ha sikerűl végre drótot szereznem hozzá), össze lesz forgatva, olyan egyet jobbról, egyet balról módszerrel. Szóval ennek mennie kell... Mese nincs.
(#) RoliNyh hozzászólása Okt 12, 2013 /

Jah*, és volna még egy beugratós kérdésem, úgy általánoosan akármillyen trafóval kapcsolatban. Leválasztó, vagy hálózati trafó az most mindegy. Szóval van ez az átlátszó úgynevezett folpack fólia, a rugalmasabb fajta (nem a celofán). Az használható a soronkénti (nem a primer és szekunder elválasztáshoz) szigetelésnek amúgy? Akár több rétegben, mert az elég vékony azért. Arra gondoltam ha jó feszesen rátekeri az ember, az azért szorít annyit a dróton, hogy ad némi plusz mechanikai rögzítést is, már hogy a zizegést elkerüljük. Nem mintha nem lenne trafópapírom (van). Csak láttam azt a videót itt amiben trafót tekert az öregúr, és ő zsírpapirt használt.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) Tom Lord válasza granpa hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Jogos
Akkumulátor töltőnek egyébként nem rossz hogy a szekunder fesz kicsit lekornyad.
(#) Tom Lord válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Akkor szerencsédre, neked egy olyan gyártási szériából van a magod, amikor kifogytak a "fojtómagból". (Mind a két fajta maggal gyártottak fojtót!) Előfordul a sima trf. mag is. A szórást (légrést) prespánnal állították be.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) granpa válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

A zsírpapír 'hőálló' (normál üzemben kibírja a melegedést, sőt többet is), a fólia nagyon nem. Vékony huzallal tekeréshez legjobb a kondenzátorpapír (motor indító, fénycső kondi bontásból).
(#) granpa válasza Tom Lord hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Anno, az orosz, de más akkutöltők is, egyenes lemezcsomagra készültek, pont ezért. Mint írtam régen egyáltalán nem találkoztam rövidített középső tagú lemezes nagy(obb) teljesítményű (Hg) fojtóval, csak EI+prespán. A bitumenes, fém,-vagy bakelitházas f.cső fojtóknak volt M lemezük, azoknak rövidebb volt a közepe. Anódtápba jók voltak.
(#) 20sz Jófiú hozzászólása Nov 22, 2013 /

Sziasztok!
Egy leválasztó transzformátort ha külön fémdobozba szerelek akkor szabad-e a fémdobozt földpotenciálra kötnöm?
(#) kristikoma válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Egyenesen kötelező, így lesz I. ÉV osztályú. De a szekundert ne földeld le, csak a vasmagot...
(#) mikrokapcsolo válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Hogyha a transzformátor egyik kivezetését sem kötöd hozzá, akkor le KELL földelni.
(#) 20sz Jófiú válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Akkor a doboz a vassal együtt megy a földre. A szekunder természetesen nem lesz földelve. Köszönöm mindkettőtöknek a villámgyors választ!
(#) every hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Sziasztok! Gözöm nincsen erről a leválasztó traforól, de vettem oszcilloszkópot és írják, hogy kellene hozz. Na jó, de hogyan kell ilyet csinálni, milyen trafó kell hozzá? Mert itthon van sok fajta kukázva. És ha ez meg van utánna hogy kell a szkóphoz kötni? Lehet marhaságot kérdeztem, bocs. Köszi!
(#) mikrokapcsolo válasza every hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

A leválasztó trafó 230V-ból 230V-ot csinál. Trafó lévén a kimeneti 230V galvanikusan le van választva a bemenettől, azaz ha a szkóp földelt mérőcsipeszét fázisra kötöd, akkor pukk, tarfóval pedig semmi, azaz de, mérés. Leválasztó trafót lehet készen venni, ha csak a szkóphoz kell, nem kell olyan nagy, de csinálni is lehet két ugyanolyan kimenetű trafóból is, ha szembefordítva összekötöd őket, pl egy 24V-ost. |230<->24|-----|24<->230| És ezt kötöd a skóp elé, mármint a skópot a második trafó/egy trafónál a szekunder/ kivezetésére.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
(#) every válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Szuper, köszi! De az volna a legjobb, ha le rajzolnád Az volna a leg érthetőbb, nekem biztos.
(#) mikrokapcsolo válasza every hozzászólására (») Ápr 1, 2014 / 1

Minden rajztudásomat összeszedtem A lényeg, ha a felső két mód egyikével használod a skópot, nincs olyan pont amihez ha hozzáérsz a gnd-vel, akkor rövidzárat okozz, mint ahogy az alsón próbáltam rajzolni. A trafó kimenete és bemenete nincs összekötve (kivétel: autótrafó) ezért a földelést leválasztja és nincs min záródnia a körnek, mert a szkóp mindkét tapintója földfüggetlen lesz. Remélem érthető volt.
Üdv.

levtraf.png

(#) every válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Ez így már érthető! Köszi!
(#) 1984white válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Szia!
Szünetmentes tápból csináltam leválasztó trafót kapcsolóüzemű pc tápok mérésére elsősorban.
A szekeunder tekercsek nincsenek a "dobozon" a fémdoboz pedig le van földelve a vasmaggal együtt a konnektorban.
A szekunderre rá lehet kötni a szkópot és a mérendő pc táp panelt is?
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
(#) mikrokapcsolo válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Egyszerre nem, mert a pc tápok gnd-je földelve van.
(#) 1984white válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Akkor hogyan mérjem a panelt?
(#) erbe válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

A szkóp maradhat a hálózaton, a mérendő eszköz kapjon mindentől független táplálást!
(#) 1984white válasza erbe hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Értem, köszönöm, régebben is így volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
(#) etm hozzászólása Feb 8, 2015 /

Hello! Tudna-e Valaki segíteni abban,hogy a mellékelt rajzon lévő 2 drb. Transzformátor össze kapcsolható --e a rajz alapján? Leválasztó trafó készítés lenne a cél,és ez a két trafó így rendelkezésemre áll. Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015

névtelen.JPG

Következő: »»   4 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem