Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   32 / 41
(#) mindenes válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

A kimeneti szürököndikat én hiányolom. (100n).
(#) mindenes válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Valószinű nem túl gyakoriak, én sem találkoztam még ilyenekkel de mint hibajelenség előfordulhatnak és lehet hogy ebben az esetben is ez a probéma forrása például mint jelenség ezért is lett megemlítve...Azt hiszem a Rádióvilág szerkesztőinek még csak hihetünk...Bár ki tudja..
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
(#) szikorapéter válasza mindenes hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

A nyáklapon rajta vannak csak még a hirtelen öszeállított kapcsolási rajzról lemaradtak.
(#) riddler17 válasza Lacika hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Megépítettem azt a kapcsolást,amit linkeltél nekem Lacika. Összeállítottam és mértem, a földhöz képest tudtam mérni xy + feszültséget, viszont a földhöz képest negatív feszültséget már nem tudtam multiméterrel. Arra gondoltam, hogy a multim nem tud negatív feszültséget mérni és sajnos nincs olyan szimulátorom, amiben tudnám modellezni szkópos méréshez. Biztosan működőképes a kapcsolás?
(#) proli007 válasza riddler17 hozzászólására (») Júl 25, 2013 /

Hello! Vicces.. Én még nem láttam olyan multimétert, ami nem tud negatív feszültséget mérni, maximum analógot (mert az fordítva tér ki rá). De ha megfordítod a mérőzsinórt, azt is pluszként fogja mérni. DE ha nem volt a negatív ágon semmi, akkor várhatóan a diódát nem kötötted be (vagy szakadt), ha meg az is plusz volt, akkor meg fordítva tetted be a diódát. Mert az nem mindegy hogyan van az áramkörben (mint pld. egy ellenállás). üdv!
(#) jdani hozzászólása Aug 20, 2013 /

Szevasztok.
Elkészítettem ezt a pultot, viszont nincs hozzá tápom. Viszont van egy 2x15V 10VA trafóm. Mivel akusztikáról van szó, a tápot rendesen meg kell szűrni. Tudna valaki ajánlani valami kapcsolást?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Aug 20, 2013 /

Hello! Nem kell hozzá nagy csoda ilyen bőven megteszi. (Persze a 9V-os rész nem kell) MAximum a pufferkondit 1000µF-ra cseréled. üdv!
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Szuper, ez egyszerű, kösz
(#) Matyesz hozzászólása Okt 12, 2013 /

Üdv!
Kezdőként fogtam erősítő építésbe, és a tápegységnél elakadtam kicsit. Tehát, az erősítőm 2x50W-lesz, és +-35V feszültséget igényelne. Tehát durván 2.8A az áramigénye. Transzformátornak kinéztem egy 2x28VAC 3.57A-es toroid tekercset. Ez ugye egyenirányítás után, levonva a diódákra eső feszültséget, szolgáltatná a +-35voltot. A kérdésem, hogy milyen IC-re lenne szükség a stabilizáláshoz, mekkora kapacitású pufferkondenzátorok kellenének, és hogyan tudnék rövidzár védelmet is építeni bele, hiszen az erősítő próbálgatása során ez könnyen előfordulhat. Ha esetleg valaki egy komplett kapcsolási rajzot is tudna mellékelni a szükséges értékekkel, az nagyon jó lenne.
Előre is köszönöm, Matyi
(#) pont válasza Matyesz hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Ezt olvasd el. Bővebben: Link

Az egyenirányító híd akkor sem drága ha 10A-es, a kondenzátorok min 4800 mikrósak de inkább a duplája. Stabilizáló ic ekkora áramra nem igazán van, de nem is szükséges. Biztosíték mindkét ágba +/-. A próbálgatáshoz normál izzó sorbakötve.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) Matyesz válasza pont hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Köszönöm a linket és a segítséget. Még annyi, hogy akkor az ágakba elég lenne egy-egy 1,4A-es biztosíték? És az izzó hogyan véd meg a rövidzártól?

Körülbelül az 1,4A T jelű bizti jó. Ha sorba van kötve az izzó, nem lehet rövid zár. Korlátozza az ágban futó áramot. Ha folyamatosan világít akkor az utána következő rész zárlatos. De ha előzőleg gondosan átnézed a nyákot szemmel majd műszerrel, a bemeneti potit úgy állítod, hogy a bemenet testen legyen, mindenhol annyi fesz legyen amennyinek lennie kell (a kimeneten ne legyen DC), akkor sokat tettél, hogy ne szálljon el semmi.

Megintcsak köszönöm. Még annyi, hogy mit jelent az hogy a bemeneti potmetert a bemenet testre állítom?

A lényeg hogy első indításkor ne kapjon jelet. Ha van poti úgy kell állítani, hogy a testre legyen húzva, ha nincs poti akkor kösd a GND-re a bemenetet.

texas.gif

Köszi. Még annyit kérdeznék, hogy trafóból elég a 3.57A-es, vagy érdemes nagyobbat venni, hiszen nekem csak 2.8A kellene, de ha esetleg melegszik a trafó akkor leeshet a teljesítmény. így nemtudom elég-e a 0.77A "tartaléknak".
(#) granpa válasza Matyesz hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Elegendő.Nem esik le, vagy ha igen, akkor elhajít (de már előtte!).

2x3.57A az elég, de ha csak nagyobbat kapsz az még jobb. Még az élesztéshez annyit, hogy a hűtőbordák legyenek rajta ahol kell, és a tápkondenzátorokat ki kell sütni mielőtt rákötöd az erősítőre. Egyébként milyen erősítőről lenne szó?

A trafó ez lenne Trafó
Az ennél egyel nagyobb az 4.45A-es lenne, de az drágább is, úgyhogy ha felesleges, akkor nem azt venném. Írdat, hogy 4800µF-os kondenzátor kellene puffernak, vagy inkább a duplája. Lehet egyáltalán ilyet kapni? mert nem igazán találtam ilyen nagyot... A tápon belül egyébként kell valaminek hűtés, mondjuk a graetz-nek?
Az erősitő egyébként ez lesz:

50wamp.gif

(#) reloop válasza Matyesz hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

(#) Matyesz válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Köszi, csak én a dupláját kerestem, de azthiszem akkor párhuzamosan kell kötnöm két ilyet.
(#) reloop válasza Matyesz hozzászólására (») Okt 12, 2013 / 1

A 10000µF kondenzátor sem beszerezhetetlen, de a 2x4700µF anyagi és technikai szempontból is előnyösebb.

Nem gondolkoztál ic-s erősítőben (LM3875 vagy TDA7294 stb)? Kevesebb buktató. 10A diódahídnak nem kell hűtés.

Megfordult fejemben az IC-s is, de jobban tetszik a többfokozatu tranzisztoros megoldás. Az meg hogy nehezebb, egyenlőre nem tántorít el. Az alkatrészek már meg vannak, csak addig még próbapanelen sem tudom kipróbálni amíg nincs tápom, így itt kicsit elakadt a projekt.
(#) reloop válasza Matyesz hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

A próbának egy kisebb teljesítményű, egyszerűbb, és akár 50%-kal kisebb szekunderfeszültségű trafóval is nekivághatsz. Jól fog jönni a végleges panel élesztése során is. Bővebben: Link

Távol álljon tőlem, hogy elbizonytalanítsalak, csak ha egy tápegységnél ennyi kérdés felmerül, az erősítődnél, ha véletlenül nem indul elsőre, százszor ennyi lesz. És akkor a hűtés a dobozolás tízszer akkora meló, mint egy panel elkészítése. Legyen sikerélményed.

Valószínüleg igazad van, de úgy gondolom, sok vesztenivalóm nincsen.
(#) mrex hozzászólása Nov 1, 2013 /

Kisebb áramokra, főleg műveleti erősítős kapcsolások próbálgatásakor szükségünk van egy szimmetrikus tápegységre.

Nekem a 78xx 79xx stabkockák soha nem tetszettek.
A labortáp pedig másra való
A mellékelek egy általam több mint 30 éve használt megbízható kis tápegységet.
Egyszerű, kevés alkatrészből áll, mégis stabilizált és rövidzárvédett(legalábbis a + ág) a kimenő feszültség trimmerrel beállítható
A bemenő feszültség +-35v ig mehet a kimenő feszültségnél 3-4V-al legyen nagyobb.
A maximális kimenő árama a söntellenállással beállítható. A rajzon szereplő beállítással kb 1300mA-nél kapcsol le.
A nyákterven rajta van a paneltrafó egyenirányító és pufferelkók.
Ezek el is hagyhatók.

Használjátok egészséggel.
(#) riddler17 hozzászólása Nov 10, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék rögtönözve egy szimmetrikus tápot előállítani élesztés, tesztelés céljából. Ezt a hangszínszabályzót szeretném kipróbálni, ám nincs szimm. tápom. A kérdésem, hogy az elemes rajzhoz hasonlóan lehet kivitelezni a trafóval is a dolgot? A kívánt fesz. értéket majd beállítom, csak az a lényeg, hogy szimmetrikus legyen.
Köszönöm!
(#) riddler17 hozzászólása Nov 10, 2013 /

Esetleg korábbi hozzászólásokban olvastam 2 trafós, 2 great-es megoldásról. Ha elhagyom a stab IC-ket, ellenálásokat, 470nF-os kondikat és a + GND és - közé 1-1 2200µF-os kondit teszek, az megfelelő?

kapcsolás
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) Bakman válasza riddler17 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Egy trafót használj, úgy egyszerűbb a szimmetrikus feszültségeket előállítani, lásd melléklet.

szim_tap.jpg

Következő: »»   32 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem