Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Van valami képlet, ami alapján ki tudnám számolni? Ha jól néztem R11-R12 a feszültségosztó 2 tagja.
Beteszel az ellenállások helyére két potit, addig tekergeted, míg nem lesz a kimeneten 6V.
10K Ohm értékű jó lesz?
Szia!
A TL431 adatlapján ott a képlet a 7. oldalon, a 18. ábrán . TL431 adatlap Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
Sziasztok! Történt valami az áramgenerátommal. LM358-as műveleti erősítővel felépített kapcsolás.
Eddig kiválóan működött, most pedig folyamatosan a maximum áramot adja le , hiába tekergetem a potikat. Legutóbb még működött. Találtam LM 393-at, beleraktam, ezzel pedig nincs áram a kimeneten. Tönkre mehetett a fet? (Bár ha LM358-al van, LM393-al nincs, akkor gondolom nem.) A potméter jó! Mi lehet a baj?
Hello! Nézd már meg az adatlapját a két IC-nek! üdv!
Most már értem. Hogyan állapíthatom meg, hogy tényeg rossz-e az LM358, vagy valam más a hiba? (Minimálisan tudom állítani az áramot, kb 550-620mA között)
Vagy az áramkörben méréssel, vagy készítesz egy teszt oszcillátort vele. (Valamikor raktunk fel rajzot, előkeresed.)
Mit, és hol mérjek? Megköszönném a segítséged!
Mondjuk a potik középállásában minden IC lábát. Abból talán okosabbak leszünk. De ha az áramkör működését megértenéd, az is előrébb vinne..
Lemértem!
2-es lábon 57 mV, 3-as lábon 2.2 V, 5-s lábon 2.68 V, 6-7-es láb tápfeszültségen, vagyis 5 V-on. A potik középállásban!
Ez az IC vagy nem jó, vagy zárlat van az IC 7-es kimenete és a táp között. De 1-es lábat nem is írtad.
Jajj. Az 1-es láb is tápfeszültségen van. Gondolom ezért van nyitva a FET teljesen..
Ha a Fet nyitva van, akkor hogyan van a 2-es lábon 57mV? Nagyon kevés lenne az áram..
Abból gondolom, hogy a FET nyitva van, mert az 1-es lábról kapja a vezérlést. Amin 5 V van. A 2-es lábon peig 57 mV van, megmértem újra!
Ha 57mV van a 3,9ohm-on, akkor a Led-árama csak 15mA lenne. Ha nem annyi, akkor valami más gond is van..
Nem tudom számít-e valamit, de terhelés nélkül van a 2-es lábon 57mV! És a kimeneten 600mA. Átnéztem a panelt, és bár próbapanelon van, nincs zárlat sehol..
Itt ellentmondások vannak. Ha terhelés nélkül van, akkor mi a 600mA. Ha a kimenti áram (Drain) annyi, akkor az a 3,9ohm-on 2,34V feszültségnek kellene esni, vagy is a 2-es lábon is ennyi lenne.. De nem így van. Holnap" jó szemmel", és újult erővel nézd újra át a méréseket.. üdv!
57 mV akkor van, ha a kimenten nincs semmi! Amikor a 600mA-ert nézem, akkor nem tudom mennyi van a 2-es lábon. Gyorsam lemérem! Na. Ha rövidre zárom a kimenetet (ekkor 600mA van) akkor a 2-es lábon a GND-hez képest 2.5V van kereken!
És nem működik a "MOD IN" része, hiába nincs ott a jel, akkor is kint van a 600mA a kimeneten. Gondolom akkor az IC kuka.
Úgy már kicsit más a gyerek fekvése. Áramgenerátort nincs értelme terhelés nélkül vizsgálni. Viszont mindig a OPA mind két bemenetét mérni kell, és ha jól működik, ott mindig azonos feszültség van. (Kivétel, ha komparátor, vagy pozitív visszacsatolás van benne.)
Az első fokozatban biztos hiba van, mert a kimenetén ott az 5V. 3,6V-náál nem lehet több egy LM358 kimenete 5V tápfesz mellet.. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Pedig nem azonos.. most újra mértem, 5-s lábon 1,35 V 3-as lábon 2,5 V. Vagyis féltápfesz. A MOD IN-re nem kapcsoltam 5V-ot!
Mérni nem így kell. Ebben az IC-ben két függtelen OPA van, annak összetartozó értékeit kell mérni. Vagy is 3-2-1 és 5-6-7 lábak egymáshoz való viszonyát.
Lemértem!
1-es 2-es láb : 4.8V 1-es 3-as láb : 0.3V 2-es 3-as láb : 4.3V 5-ös 6-7-es(mert össze van kötve) 3.58 V
Ha a 3-as és 5-ös lábon egyáltalán nem volt feszültség, akkor is 5V volt az 1-es lábon. Szerencsére találtam másik IC-t, és működik. Köszönöm a segítséged! Üdv!
Sziasztok,
Kaptam egy Genius 5050 v2-es típusú 5.1-es hangfalrendszert aminek elméletileg az volt a hibája, hogy csak zúgnak a hangfalak. Az erősítő részt kiszerelve látható volt, hogy az egyik IC lábai elég furán állnak. Az ICk-ről leszereltem a hűtőbordát és megpróbáltam kiforrasztani ai ICt de ahogy kijött pár csík a nyákon megsérül és így nem tudom pontossan melyik láb hova menne. Tud valaki segíteni egy kapcsolási rajzal? Segítségeteket előre is köszi
Helló.Az lene a kérdésem hogy ICSP-s égetővel tudnék-e számítógép Bioszt ujraírni?Mivel az alaplap eddig ment de miután frissíteni szándékoztam a bioszt elszált a kép és azóta semmit nem csinál a bekapcsoláson kívül.Remélem tudtok ebben nekem segíteni.Még annyi hogyha esetleg ICSP-s égetővel nem is lehet akkor mivel tudnám ujraírni a bioschipet?Amugy a bioschip típusa: ESMT F25L008A datasheet.Remélem ennyivel is segítettem.A válaszokat előre is köszönöm.
JAJ! Nem így gondoltam! Mindent a GND-hez kell mérni, csak az egyik műveleti erősítő az 1-2-3-as lábon, míg a másik, az 5-6-7-es lábon van kivezetve. Ha egyidőben a 3-as és az 5-ös lábról beszélsz, akkor annak nincs értelme, hiszen a 3-as az egyik műveleti erősítőhöz tartozik, az 5-ös meg a másikhoz. A közös tápfeszültségen kívül, közük nincs egymáshoz.
De most már ideje lenne kicsit tanulmányozni a műveleti erősítők lelki világát, és megérteni hogyan működik nem? Mert így ez csak helyben járás. Egyébként a két fokozat működését külön-külön lehet vizsgálni. És célszerű lenne az elsővel kezdeni, mert arról megy a jel a második fokozatra. Ez követő módban dolgozik, vayg is a kimenete követi a bementi jelet. (Legalább is 0..3V-ig.) üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |