Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2131 / 3989
(#) kadarist válasza BEMcorp hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Szia!
Igen, elég.
(#) proli007 válasza BEMcorp hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Hello! Így van.. üdv!
(#) BEMcorp válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Hálám üldözzön titeket sokáig (csak utol ne érjen...)
Gondolom egy 5V-os impulzus megteszi, nem kell 12V (adatlapról nézve minimum 2V kell, hogy bekapcsoljon, már ha jól értelmezem).

10V-nál ne vedd kisebbre a gate-feszültséget, mert csak úgy nyit ki rendesen. És persze csak addig fog vezetni, ameddig vezéreled a gate-feszültséggel.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013

Hohó, álljunk meg egy szóra...
Az a 100µF-os kondi nem tartja nyitva a fet-et? Rosszul értelmeztem volna a kapcsolást? Mert elméletileg ez bekapcsol, és bekapcsolva is marad audió jel hatására. Akkor nem a gate-en lévő kondi adja az időt?

Az a 100 µF szépen ki fog sülni a 10Mohm-on. De ha egyszerű ki-bekapcsolást szeretnél, akkor az a kondi nem kell.

Nem egészen azt szeretném. Eredetileg ez a kapcsolás jelre bekapcsolja a kimenetét, és egy időre bekapcsolva is tartja - ha nincs jel akkor is. Ezt akartam egy olyan 'funkcióval' kiegészíteni, hogy akkor is be tudjam kapcsolni, ha nincs audió jel, egy nyomógomb megnyomásával. És persze akkor is maradjon bekapcsolva egy ideig (kb 10-20perc).
Azon a 10 Mohm-on keresztül elég lassan sül ki a 100µF , nem?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2013
(#) noris válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

12f675-ös a pic.
Sajna a forráskód nincs meg.
Csak a hex van közzétéve.
A program írója szerint neki tökéletesen működik.
Ha kifizetem a pic-et tudnál egyet programozni és megvizsgálni?
(#) proli007 válasza noris hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Hello! Hiába fizetnéd ki, mert én 110km-re ülök itt a PIC-től. De egy Hex-et visszafordítani, cseppet sziszifuszi munka. Átvenni valaki gondolkodását, nem éppen ésszerű energia befektetés.. De ha meg van a program írója, miért nem bosszantod fel vele? üdv!

Félreértettél.
Nem a program visszafejtését kérem, tudom ez mekkora munka.
Aki írta, az is vagy fél évig fejlesztette.
Az illetővel felvettem a kapcsolatot, azt írta, már nem foglalkozik ezzel a projekttel.
Meg azt is írta, hogy neki tökéletesen működik.
Nem a program átírását kérem, hanem azt, hogy ha lehet, ellenőrizd le, hogy nem-e én rontottam el valamit. Íráskor, összerakáskor, akármikor.
Ha lehet, átutalom a pic árát, veszel egyet, felprogramozod, kiméred és eldobod, vagy felhasználod.
Arra vagyok kíváncsi másnál is fellép ez a hiba.

Javaslom, hogy próbálj meg mást megkérni aki Pesten van. Mert én itt nem tudok IC-ket venni, a nagy falúba meg csak sátoros ünnepen megyek. Szerintem van itt aki csuklóból meg tudja ezt tenni számodra..

Köszönöm a válaszokat!
Már eddig is sokat segítettél.
Megkérek valaki mást.
Bár eddig nem válaszolt vissza senki más.
Feltettem a kérdést a"PIC égetési hibák, problémák, kérdések" fórumon is, de ott sem válaszolt senki.

Tinában készült a modell, amit elküldtél?
Ha igen, küld el kérlek!
(#) dudzsi hozzászólása Okt 11, 2013 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy DC-DC step up-re. A bemenö feszültség 10-19V és 32V legalább 100mA körül kellene a kimeneti. LM2574-nek van ilyen testvére?

Hello! Nem tudtok egy pár alkatrészes rajzot berajzolni? Akkor mit kezdtek a TINA-val? Nem igazán értem. Én már rég "kidobtam" a rajzot, de most újra lerajzoltam.. üdv!

0V9-PWM.TSC

(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Szia!
Válassz egyet ezek közül.

Most ismerkedem a Tinával.
Berajzoltam és nekem 8 uA-t adott.

Mert az "AC" generátornál vagy a tranziens analízist kell választani, akkor láthatod, hogy a PWM hogy kapcsolgatja majd, vagy DC analízissel lehet mérni, de akkor 0,9V-os feszültséggenerátort kell a bemenetre "rákapcsolni". (Vagy az AC generátornál kell a feszültséget 450mV-ról 900mV-ra átállítani.) A 8uA csak a Fet szvárgási árama, mert zárva van.. üdv!
(#) kérdező hozzászólása Okt 11, 2013 /

Sziasztok!
Van egy 12V-ot adó trafóm, de nekem 24V kellene. Mindössze 50mA. Feszültségkétszerezéssel meg lehet oldani?
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Igen, különösen ha 12 V az váltakozó, a 24 V pedig egyen...
(#) kérdező válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Sima 12V 50Hz. Mekkora kondit tegyek?

Megtaláltam a hibám okát a Tinában.
Ahogy írtam csak 0,9V-ot modulál a pic.
A Tina modellben, amit küldtél 1,8-at (900mV Dc + 900mV négyszög ).
Ezért nem jött ki nekem az ugyan az az eredmény.

Hello! Azt csak én írtam el. A négyszög amplitúdója ha 450mV, az 900mVpp értéket jelent. Ha ezt a DC Level [V]-nál 450mV-al feltolod, akkor 0/900mV-os négyszögjelet kapsz. Azzal ugyan úgy üzemel a kapcsolás. üdv!
(#) dave500 hozzászólása Okt 12, 2013 /

Sziasztok! Van 1 kapcsolóüzemű tápom. Egy DVD lejátszóban volt. 5V-on 2A-ad le. Hogyan lehet kicsit emelni a feszültséget a trafó áttekerése nélkül?
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Hello! A "kicsit" nem műszaki fogalom. De a "van egy" is elég korrekt meghatározás.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) dave500 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Üdv! Igaz igaz. 1 V emelés már elég lenne!
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Általában a kapcsolóüzemű tápban van feszültség szabályozás a szekunder oldalon, ami egy optóval szabályozza a primer részt. Annak közelében kell keresni pld. egy TL431-et. Ha van benne ilyen, akkor tudsz rajta állítani, mert az egy ellenállás osztóval van beállítva. üdv!
(#) vargaf válasza dave500 hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Szia!
Proli007 már célzott arra, hogy a tápegységről is kellene információ, mert így nem adható korrekt válasz! Írj típust vagy tegyél fel jó felbontású fényképet.
Üdv.: Feri
(#) dave500 válasza vargaf hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Itt egy viszonylag jó kép, csak át kellett méreteznem, mert 5 mega volt.
Olya IC-t nem találtam rajtam, amit mondtál. Sejtésem szerintem az a 4 lábú ic az opto!
Tévedtem! Van benne egy TL 431-es 3 lábú, TO92-es tokozású ic!
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) kristikoma válasza kérdező hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Van egy apróbb bökkenő. A fesz. kétszerező a váltóáram csúcsértékét fogja neked kétszerezni. 12*gyök2, az közel 17V. Ezt fogja kétszerezni, ami 34V DC lesz. Ha nem nagy az áramigény(kevesebb, mint 1A), akkor beteszel egy 7824-et, oszt jónapot. Kondiból meg jó nagyot tegyél bele, mondjuk 2200 µF/25V, illetve efölött.
(#) vargaf válasza dave500 hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Szia!
Igen a 4 lábú az optocsatoló. A megoldást pedig Proli 007 megírta. a TL431 osztójának változtatásával a 6 V beállítható.
Ödv.: Feri
Következő: »»   2131 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem