Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, szénkefés motorokhoz más típusú lágyindítás kell (pl triakos fázishasító)
Jó kérdés! A relé 16A-es, a sorkapocs 10A-es, tehát a leggyengébb láncszem a sorkapocs. persze amennyiben a nyák vezetősávjai rendesen meg vannak vastagítva. Szóval 10A, az 230V-on 2,3kW.
Azt kifogom cserélni, ha szerzek másikat, de ez csak a led rész baj. De azt nem értem miért melegszik ennyire a 7805 és egyik potméterre sem reagál.
Érdeklődnék hogy a Alkotó-féle panelműszer
a táp résznél a 390R ellenállás helyére elég a 330R vagy feltétlen kell a 390R vagy esetleg 470R mert ilyenek vannak itthon.
Szerintem a 470-est próbáld, ha nem lesz meg az 5,1V akkor a 330-ast. Azzal kicsit melegedhet a zéner.
A 390Ohmmal 10mA, a 330Ohmmal 12mA, a 470Ohmmal 8,5mA folyik. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
A katalóguslap szerint V- áramfelvétele 0,6mA (max. 1,8mA). Szerintem a 470 Ohm megfelelő.
A ZPD5V1 5mA-es dióda. Minimum 1mA kell folyjon rajta. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Köszönöm de időközben a fiók aljában találtam 2 db bontott 390R-t először azzal próbálom meg hiszen nem véletlen van az a kapcsolásban!
De azért köszönöm.
Sziasztók! Valaki aki ért hozzá leírná az alkatrészeket értékekkel? Konkrétan hogy milyek ellenállás mekkora, kondik értéke tranyó.. dióda. Megszeretném építeni de egy két változtatással ( nekem kell még -5 V és külön, stb)
Egyszerû labortáp Köszi előre is!
Attila86 azt írta, hogy zárlat lehet a nyákon, de hol? Hátha Ti meglátjátok. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Nem mondtam ilyet, félreértettél! A tápod rendesen működött, de véletlen összeérintettél két pontot az áramkörben és ettől elromlott. Ezzel zárlatot okoztál, de ettől még a panelon nem lesz zárlat úgy ahogy most gondolod.
Én e-mailben azt írtam neked, hogy: Idézet: „az hogy a kimeneten 76V van, az a főszabályozó zárlatára utal” Ezt nem úgy értettem hogy valami ónhíd vagy ilyesmi van a nyákon! Hanem hogy maga a főszabályozó zárlatos, azaz az áteresztő fet. Amúgy tök jók a képek! A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Hány amperral szeretnéd használni a tápot majd ha működik? Mert a fényképek alapján csak ónnal egyszerűen befuttattad a nagyáramú vezetősávokat, nem fektettél le rájuk rézhuzalt ahogy azt a cikkben leírtam. Jelzem, hogy a forrasztóón nagyon rossz elektromos vezető! Nagyobb áramnál egyszerűen meg fog olvadni és megfolyik. Legrosszabb esetben összefolyik valamivel ami mellette van, jobb esetben csak folyékony marad. A nagy áram megszűntével visszahűl és megdermed majd nagyobb áramnál ismét megolvad. A folyamatos megolvadás-visszahűlés rideggé, kristályossá tesz az ónt. Előbb-utóbb a nyákon lévő réz is felhevül valahol és elpárolog, azaz meg fog szakadni a nyák. De tippem szerint ez már akkor meg fog történni amikor az elsőre megolvadt ón arrébb folyik a gravitáció hatására (főleg ha nem teljesen vízszintesen van a panel), ott pedig már csak a réz marad ami egy pillanat alatt köddé válik (szó szerint!).
De még ha az ón hőmérséklete nem is lesz kritikus (de az lesz!), akkor is a nagy áramú vezetősávok nagyon melegedni fognak, ez melegíteni fogja az egész panelt, ami miatt a félvezetők elmásznak így romlik a táp stabilitása, ráadásul a hődilatáció a többi, kisáramú forrasztási pontnak sem tesz jót. Nagyon bele loholtam magam a dologba... a lényeg hogy a vezetősávok rézhuzallal való megvastagítását nem azért írtam a cikkben mert szerintem tök jól néz ki.
De mielőt össze érintettem a két drótot akkor sem reaált a poti tekerésre, meg a P2 addig is mindenhol nullát írt ki. És melyik az áteresztő FET? Mert akkor azt ki kell cserélnem ugye?
Idézet: „De mielőt össze érintettem a két drótot akkor sem reaált a poti tekerésre, meg a P2 addig is mindenhol nullát írt ki.” Ja, azt nem írtad. Idézet: „És melyik az áteresztő FET?” Elolvastad a labortáp működési leírását? Idézet: „Mert akkor azt ki kell cserélnem ugye?” Hát ha zárlatos, akkor igen.
Azt hittem így is jó lesz az ónnal, de akkor sajna nem. Most akkor szedjek valamennyi ónt ónszívó szalaggal és úgy fektessek rá drótot ugye? Köszi az eddigi segítséged!
Elég csúnya lenne ha az az ónréteg lefolyna onnan néhány ampertól. Ne dőlj be mindennek...
Sziasztok!
Bocs hogy beleszólok, de én is ma délután üzemeltem be Attila SMPS Labortáp II.-t, és nekem elsőre indult, mindenben a leírás szerint működik. De - amíg az áramszabályozó potik le voltak tekerve, addig a kimeneten nem volt feszültség, és az áramgenerátoros üzemet jelző LED világított.-Amíg be nem állítottam a trimmereket. Ezúton is köszönöm Attilának ezt a remek labortápot! Üdv.kila A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Ja, mert csak úgy írtam. Nem próbáltam ám ki, neeemmm...
De azért, ha pl. 6-7 ampert akarok akkor már igen. Na akkor lehet szórakoznom utólag a drótozással.
Attila: Csak most meg attól tartok, hogy nagyon meg sinylik a nyák fóliák a sok melegítést. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Lehetni lehet, csak kérdés hogy érdemes-e. Nagyfrekis impulzusáramok vannak, amiknek hiába rakod oda a 2-es drótot mert a skin hatás, és az áramkiszorítás miatt inkább csak a felületén fog az áram folyni.
Az is igaz hogy az ónnak egy nagyságrenddel nagyobb fajlagos ellenállása van, de itt cm-ekről van szó és nem méterekről. Majd egyszer lefényképezem a hegesztőinverterem belsejét hogy abban milyen felületen folyik 100-120A, pedig csak ónozva van, nem forrasztottam oda rezet.
És szerintetek miért forrósodik a 7805 ? Mert ez így tuti nem jó.
Te tisztában vagy vele hogy hülyeség amit írsz? Skin hatás? Igen létezik olyan, de ennek mi köze van ehhez a tápegységhez? Ez a labortáp egy egyenáramú tápegység, a nagyáramú vezetősávjain folyó áram igen jelentős része egyenáramú. Valóban van impulzus-jellegű összetevője de ez igen kicsi és ráadásul nem is olyan gyors az! Hiszen szándékosan lassítva van a kapcsolás a kisebb zaj miatt, de tudhatnád ha elolvastad volna a cikket vagy megnézted volna a kapcsolási rajzot. Persze ettől még a kapcsoló frekvencia még mindig néhányszor tíz kHz na de mondom, ez csak az energia elenyésző részét képezi. És hogy ez csak a felületén fog folyni? És akkor mi van? Ez káros jelösszetevő, ezt pont hogy nem kell vezetni! Tehát a skin hatás ilyen tekintetben itt pont hogy jó!
Az ablakemelő elektronikámnál kb 10A folyt ugyan ilyen széles vezetősávon, a kocsiba ülve az áramkör tesztelésekor a saját szememmel láttam ahogy meglágyult majd megfolyt az ón! Ha kicsit meglegyintettem volna a nyákot lefröccsent volna róla az ón!
Én is végig drótoztam, mert a tekercs 1mm drótja már 8A-nél melegedett .
Szerintem a sodrott drótot simán belerakhatod.
Bocsi de nem kellene méricskélni?Attól hogy kérdezgeted hogy ez miért meleg,itt-ott miért nem jó.attól még nem fog megjavulni.Mérd meg ha a panelba nem tudod forraszt ki,ha gyanus cserél ki,előbb utóbb meg kell javulnia.Nekem is elromlott,még is meg tudtam javítani.
Valószínűleg a sok áramtól .
Vedd le a tápfeszt és a mérőt, csak a segédtáp maradjon. Nem tudom a ledeket vezérlő OPA-t kivetted-e már, de elsőre ugye az a leggyanúsabb.
Csak holnap tudom azt a tlc2272 kicserélni.
Megépítettem a Panelműszert de nem az igazi az Alapállapot alapján kötöttem és kimértem a 35-36 lábon a 100mV és nekem szépen leballag -020 -016 ig és ott megáll.
Szerintem a trafó nem jó! csengőtrafót használok, igaz hogy 8V AC ír de van az 10-11 nem sok az? Szerintem nincs meg vagy nem stabil a +5 -5 és összeomlik az egész mi a véleményetek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |