Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Megmértem a 1-21 = 5.01 28-21 = semmi -> Nincs -5V azért nem műx. Pedig a trafó elvileg váltó. Ha labortápról adok 21->GND 1->+5V 28->-5V akkor mennie kellene nemigaz? A táp oldalban annyi változás van hogy a 1000µF Elkók 35V-osak de szerintem ez nem befolyásol semmit. Nem váltó lenne a trafó?
A 28-as láb nem illik a képbe.
A gnd-hez képest kellene mérni az 1-es lábon +5V körül, a 26-os lábon meg -5V körül. Igazából ezek pontossága nem olyan fontos, sokkal inkább a +5V stabilitására van szükség. GND-t több helyen is találhatsz, pl az IC 21-es lábán, vagy amit én jobban szeretek, az a stabilizátor IC középső lába.
1-21->5.05 1-26->-5.18 Elnéztem a rajzon bocs de mostmár végképp nem tudom mi a baj.
Az okozhat problémát hogy nem forrasztva vannak a táp csatlakozók hanem tüskesorral csatlakoznak?
Labortápból adtam +5 a 1-es -5 a 26-os GND a 21-es lábra beállítottam a 100mV 35-36 lábon és -005 -006 -ot ír ki illetve -U05 és -U06 mert valamiért a 2.digit "A" szegmense nem akar világítani! Ez jó vagy valami még mindig nem klappol, mert ha igen akkor a táp résznél van a gond ott keresem ha nem jó akkor más gond is van ha jól sejtem nem csak a táp.
Most visszatettem a váltót és ugyan az csak most ugrál 003 és -008 közt folyamatosan.
És miért van az hogy kb 3-4 perces járatás után a 7805 hűtőbordával is süt? A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2013
Úgy néz ki megoldódott valami forrasztási hiba volt mert átónoztam az egész panelt minden vezetősávot meg mindent és most már úgy néz ki hogy műKÖDik azért kösz!
Vajh' miért épp a KÖD marad mi ebből a szóból? Talán mert átvándorolt egyik-másik emberke fejébe? A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
Az átónozást nem könnyű szépen megcsinálni. Az szokatlan, hogy ettől a manővertől megszűnik egy alkatrész melegedése.
A táprész akkor jó, ha a kimenetén a kívánt nagyságú és minőségű feszültségek vannak, illetve a elbírja a fellépő terhelést. Egyéb elvárás nem szokott megfogalmazódni. Mutatnál nekünk néhány fotót a műszerről? Így lehetőségünk lenne megnézni, milyen megoldásokat alkalmaztál.
Azt nem mondtam hogy nagyon szép lett, de működik és ez a lényeg a 7805 nem olvadásig melegszik csak meleg, de lehet hogy a trafó sok neki majd kipróbálom egy kisebbel ha lesz.
A képeket megoldom még ma.
Tudom nem a legszebb de jó:
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
Teljesen elfogadható az ónozás minősége.
Ha ez segített, akkor feltehetően a panel maratásakor valahol olyan mértékben sérült a vezetőfelület, ami már működési zavart okozott, és ezt gyógyította az ónozás.
Köszönöm Én meg arra gondolok hogy fotóeljárással készítettem és előhívás-maratás után nem takarítottam meg jól a panelt és itt ott maradt egy nagyon vékony lakk a vezetősávokon szinte már nem is látható már máskor is szenvedtem miatta de nem tanultam belőle na majd ebből.
Beépítettem és jó! Annyi kérdésem lenne még hogy találtam Makrai Trafót 2x7,5V 2x0,66A szerintem ez üresjáratban nem 7,5V hanem több és mivel nem hajtatom maximumon (330mA) így nem hiszem hogy a feszültség visszaesne 8V alá. szerintem jó lenne a panelműszerhez. Mi a véleményetek?
Hogy szoktak mondani?: A puding probaja az eves.
Kart nem teszel vele, ki kell probalni A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
Ugyan ilyen Makrai trafót használok a két műszeremhez, tökéletes hozzá.
Szia Attila!
Ma összeraktuk 95%-ra az SMPS II panelt, még nem élesztettük, majd hétvégén. A kérdésem az lenne, hogy jó-e, ha a BC817-es tranyó helyére BC850C-t forrasztottunk (ilyet találtam itthon)? NPN ez is és 45V-os, de a 817-el szemben, ami 500mA-t tud, ez csak 100mA-es. Néztem a rajzon, hogy az IRL540 gate-jét kapcsolgatja. Első ránézésre úgy gondoltuk, hogy nem folyhat túl sok áram rajta.
Szia!
Persze, ahelyett a kis tranyó helyett jó szinte bármilyen más bipoláris tranzisztor azonos a lábkiosztása. A BC850 is jó lesz.
Az SMPS II labortápom hatásfokának mérése folyamatban...
(AC-t mérni nehezebb ráadásul abba a trafó is bele lenne mérve, ezért inkább DC-ről járatom a méréskor a labortápot. Viszont 60V körüli DC-t előállítani ami ráadásul bő 500W-al simán terhelhető, így sikerült megoldanom. 6db 12V-os 18Ah-s zselés akkumulátorral.)
Szia!
Élesztgetjük every SMPSII-ét. Az IRL540-et kiforrasztva is rövidzárat mér a D-S között a nyákon. Szerinted okozhatja ezt valamelyik alkatrész hibája, vagy mindenképp a forrasztásokat kell vizsgálni. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Szia Attila!
Valamelyik akkud a végét járja, vagy mind ki van sütve? 6-db 12V-os akkun 63V-körül nem nagyon adódik feszültség, legfeljebb terhelt állapotban. Üdv!
Szia!
Le vannak merülve a kis buták, úgyhogy most töltöm őket dél óta.
Szia!
Az baj ha a fet nélkül is rövidzárat mutat a műszer. Valahol zárlat van az áramkörben, mondjuk például a fet PAD-jeinél összefolyhatott az ón. Például.
Szia! Nem látunk ott seholsem ónt.
Hát pedig kell ott lennie valaminek, mert a fet nélkül nincs egyszerűen semmi a kapcsolásban ami ott az áteresztő fet D-S-ét a fet hiányában rövidre zárná. A képeken én sem látok semmit.
Már ebbe hülyülünk bele, hogy mi van? Akkor a D és S között kaparjam meg teljesen amíg a lakk is le nem jön? De ennek nem örülnék.
Nem, a lakk alatt szinte biztos nincs zárlat, pont ez a gyári nyáklap előnye.
De hogy történt az egész? Megépítettétek aztán bekapcsoltátok és nem működött elsőre, ekkor elkezdtetek méricskélni és így találtátok ezt a zárlatot? Vagy működött rendesen csak aztán történt valami (mi?) és elromlott a táp, így találtátok a zárlatot? Vagy még nem is kapcsoltátok be csak megépítettétek és az első bekapcsolás előtt gondoltátok végigméricskélitek hogy minden rendben van-e? Amúgy úgy látom megint kezdek távgyógyászkodni... ennek hamar vége lesz.
Megépítettük és nem működött elsőre és igen ekkor kezdtem el méricskélni a tamás tanácsai alapján. Bocsi a gyógyászkodásért, de szerintem Ő is azért kérdezett rá Tőled mert hátha gondolnál valamire. Köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |