Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   466 / 507
(#) szelkerek78 hozzászólása Szept 7, 2013 / 1

No már csak ezt a kettőt kell házasítani
(#) szelkerek78 válasza btoti hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Nem kell találgatni, az elképzelést már múltkor is írtam.
3 fázis 16 pólus.
Légrést megmértem: 0,5mm
Ezt igyekszem én is tartani.
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Szept 8, 2013 / 1

Valami hasonló módon meghatározható, mit tud a mágnes.
(#) sziriusz hozzászólása Szept 8, 2013 /

A villanymotorból mágneses generátor témához:
Azt a figurát, hogy a forgórészen a mágnes pólusok száma az állórész horonyszáma +-2 kegyen, nem olyan régen, leginkább Gulyi88-cal tárgyaltuk. Ezt tartom a legjobb figurának. Indoklás:
A forgórész kisebb átmérőre esztergálása után, arra vasgyűrű húzható. A falvastagságának elegendő a mágnes vastagságának 1,5-2 szerese. Erre a hengeres részre lapok marása nélkül felrakhatók a 8-12 mm széles mágnesek. A mágnes alatt és fölött kialakult "légrés" elhanyagolható (ha ismerem a méreteket, könnyedén számolható). Ha a forgórész és az állórész között a könnyedén megvalósítható 0,3 mm-es légrést készítjük el, a mágnes vastagságának a Gulyi88 által előzőleg szimulált 2 mm-es vastagság elegendő. Nagyobb légréshez nyilván vastagabb mágnes kell.
Megjegyzések:
- A mágnesek közötti hézagot műgyantával ki kell tölteni (mágnessaru nem kell).
- A tekercsek által leadott feszültség számolása és összekötésük az előzőleg Gulyi88 által leírtak alapján történjen.
- A ragadás minimális.
- Nagyon fontos, hogy a motor generátorként történő felhasználásakor a csapágyak az esővíztől rendesen védve legyenek! (nem elegendő a porvédő gyűrű).
- Az lenne a legjobb, ha a szélkerék külön csapágyazást kapna.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

A 0,5 mm-nél kisebb légrést szerintem se nagyon lehet megvalósítani már a mágnesek felragasztása miatt sem, de ez szerintem bőven jó 180 mm-s átmérőnél. Ekkora légréshez viszont én mindenképp min. 3 mm-s mágneseket tennék, ha az 5-6 mm-t sokallod is.
A 48 horony - 48 db mágnes ragadására fogadást nem mernék kötni, mert a "felszeletelt" felületen folyamatosan jelenlevő mágnestér torzulás a javunkra dolgozhat. A kockázata azért jobban megvan, mint +, vagy - egy póluspár eltolással. Ezért is különös kíváncsisággal várom a további beszámolóid, különösen a forgórész kialakítást és a kész generátor viselkedését.
Találgatni azért nem akarok, mert úgy érzem, hogy kellő ismeretekkel és gyakorlattal jól átgondolt építésről van szó és vallom, hogy sok jó megoldás létezik és nem csak egy "üdvözítő".
(#) szelkerek78 hozzászólása Szept 20, 2013 / 1

Sziasztok!

Csak megtöröm egy kicsit a nagy csendet
Végre volt annyi időm, hogy minden tekercs a helyére kerüljön.
Holnap ha lesz időm összekötöm őket, és apró mágnesekkel lepróbázom.

Üdv!
(#) zolika60 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szép sündisznó. Majd írd meg, hogyan működik.
(#) foxi63 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Szia!
Nem elfelejteni, hogy amikor végeztél a tekercsek sorbakötésével, az egyik fázistekecs kezdő/végző szálát fel kell cserélni, ekkor áll fel az elektromos 120 fok. K_V_K és a csillagpont : V_K_V , mert különben csak 0-60-120 fok van a 0_240_120 helyett.
üdv. Foxi
(#) szelkerek78 válasza foxi63 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Szia!

most így néz ki:
1 fázis: Kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vK
2 fázis: Vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kV
3 fázis: Kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vk_kv_vK
Remélem jól értettem.

Forgórészről le lett esztergálva 2 mm, és most feltettem 16 db 10*10*2 mm-es mágnest.
Így kézzel megforgatva 10-12volt lejön terhelve kézzel megforgatva.
Eddig még nem mertem nagyobb mágnest rendelni
(#) btoti válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Szia!

Ennél a tekercselésnél szerintem rendben van a végek összekötése. A végleges generátornál meg csillag, vagy delta kapcsolással gyök-három szoros fesz. - áram viszonnyal variálhatsz.

A kísérleti 10x10x2 mm-s mágnesekkel, kézzel megtekerve mért értékekből nagyon óvatos következtetés vonható le a végleges kialakításra. Egyrészt kézzel, terhelten kb. 50 W tekerhető be, ami a végleges kb. max. 5 kW-nak századnyi része. Ez simán tekinthető lenne üresjárati fesz-nek. (Mellesleg nem tudni, hogy ez mekkora fordulaton és mekkora terheléssel lett mérve.) Másrészt a végleges pólusonkénti mágnes felület 3600 mm2-nek ez a kísérleti 100 mm2 pólusfelület kiszámíthatatlanul, de sokkal kisebb indukciót hoz létre az állórészben. (A mágneskörben levő állandó fluxus is kisebb lesz, mert nagyobb légréshosszt kell gerjeszteni. A légrés(vagy fog-felület)/mágnes pólusfelület arány pedig még drasztikusabban rosszabb, nagyobb lesz. Az indukció pedig fluxus/felület (keresztmetszet.)
Minimum ki kellene rakni pólusonként egy-egy 120 mm-s sort (a három helyett), hogy megbízhatóan következtetni lehessen a végleges kialakítás ford/fesz, telj. viszonyaira. És persze ford - (több féle) terhelés egyértelmű adatok kellenének. A most mérteknél szerintem sokkal jobb lesz a végleges.

Hogy működni fog, az nem kérdéses, de jól működik-e majd (ford. - fesz. - telj. együtt) - azt még nem tudni. Ez semmit nem von le az eddig igényes és ígéretes munkádból. Változatlanul gratulálok és szurkolok, figyelek.
(#) ezermester1 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Ha te ebben neodymium mágnest teszel meg kell kapaszkodnod ha megakarod forgatni. A mágnes nagyon vonzódik a vashoz. Én tárcsa generátorral jártam így.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) Stewe válasza btoti hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

A mágneses tér erősségére, tulajdonképpen az anyagát szeretném azonosítani, a felhasználáshoz ez elengedhetetlennek tűnik.
(#) btoti válasza Stewe hozzászólására (») Okt 2, 2013 / 1

Jó lenne tudni miből, milyen évjáratból származhat.
Jó lenne fénykép méretekkel.

A főbb mágnes típusok időrendi sorrendben:
acél - gyengék, ujjal összeszorítva letéphető, fémes tapintás, fémes, éles csengés kocogtatva
Alnico - erősebbek, megmarkolva letéphetők, fémes tapintás, fémes csengés
ferrit (kerámia) - igen erősek, erősen markolva letéphetők, meleg, kerámia szerű tapintás, tompa csengés (pl. hangszóró, mikro mágnesek)
neodymium - nagyon erősek, szinte csak megbillentve, aláfeszítve téphetők le, fényes galvanikus bevonat
szamárium - neo-hoz hasonló, annál is erősebb, de igen ritka a hétköznapi használatban

Ha a típus kiderülne, már egy átlagos mágnesezettségi grafikonról, átlagos adatokból lehetne következtetni a használhatóságára. Legmegbízhatóbb a mérés lenne, 1-2 mm-s légréssel és a tervezett beépítési légréssel is húzóerőt mérni és ebből kiszámolható a légrés indukció. (Utóbbit Sziriusz már korábban javasolta.)
(#) Stewe válasza btoti hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Egészen biztosan neodymium mágnes, nem hétköznapi forrásból, az elérhető indukció az ami érdekelne, hogy mekkora pólusfelületre alkalmas.
Sziriusz postja sajnos elkerülte a figyelmemet. :-/
(#) Stewe válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 4, 2013 /

Köszönet!
(#) btoti válasza Stewe hozzászólására (») Okt 8, 2013 / 1

Akkor munkára fel!
Esetleg segítség lehet weblapom legújabb oldala: szelesember
Ha ezek ismertek, bocs a tülekedésért!
(#) Stewe válasza btoti hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

A származási helye pedig itt van képen. .
(#) hammer14 hozzászólása Okt 9, 2013 /

Sziasztok !

Minap bp-en kertész utcába járt nálunk egy illető szélgenerátort szeretett volna építeni autó generátor és indítómotor felújítással foglalkozunk. Ha innen volt az illető és ezt olvassa akkor keressen meg,lehet tudok neki segíteni,csak főnök ép ott volt és nem akartam beleszólni a nagy üzletbe aminek nem lett jó vége.
(#) szelkerek78 hozzászólása Okt 12, 2013 / 1

Sziasztok!

Lassacskán öszeáll a kép .
Végre volt időm ma lealapozni az oszlopot, és a kikötési pontokat.
Elég volt 1,2m mélyen ferdén beásni, persze a kutyám most nem segített
(egyszer már beásott egy beagle méretű 1,7m mély 45 fokos lyukat)
A generátor már csak a forgórészre vár, mágneseket megrendeltem.
Le kell még bandázsolni és lakkozni a tekercselést stb stb stb...
Amint lesz látható eredmény rakok fel képeket.

Üdv Mindenkinek!
(#) Barret válasza szelkerek78 hozzászólására (») Okt 13, 2013 / 1

Ne várakoztass meg minket!
(#) gergo55 hozzászólása Okt 15, 2013 /

NAGY Üdv minden szélőrültnek!
Régóta, (de nem teljesen) olvasom ezt a fórumot, és eljött a pillanat, hogy beszámoljak a saját szélgenerátorom építéséről! A Hugh Piggott könyve alapján a 200W-os 1200 mm rotorátmérőjű gépet választottam. Már minden meg van hozzá, csak, "csak" össze kell rakni!
A konkrét kérdésem az árbóccal kapcsolatos: (még mielőtt bármit összeheggesztenék)
elég-e a 3+3+6+1 méteres árbóchoz 3 felső-12m-ről, és 3 középső-6m-ről 6mm-es drótkötél kikötés, 60 fokos elforgatással?
Továbbá, a kötelek kikötéséhez mekkora betontömb v. oszlop, stb. felelne meg? Akik már csináltak ilyet most, hogy oldanák meg? Előre is köszi!
(#) szelkerek78 válasza gergo55 hozzászólására (») Okt 15, 2013 1 /

Szia!

Szerintem elég a 12m-ről és 6m-ről egy egy pontba kötni 120 fokos elforgatással.
Én hétvégén betonoztam, és ahogy fentebb is írtam 1,2m mély ferde gödröt ástam, és a
gödör alját még kigömbölyítettem.
Vasboltban lehet kapni szemescsavart, én ezt hegesztettem hozzá 12-es betonvashoz
aminek a végét visszaforgattam, + 2 db visszafelé forgatott kunkori betonvas.
Remélem érthető, ha nem szívesen lerajzolom.
Nem tudom foglalkoztál-e a döntögetéssel, de érdemes talpas zsanéros megoldást készíteni.
(#) gergo55 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Bocsi a - ért, a kisbuta mobilom böngészője néha furcsákat művel, a válaszgombbal együtt jött a minusz.
Egy kis vázlat jól jönne, a zsanért úgy alakítottam ki, ahogy a Piggott könyvben van!
(#) szelkerek78 válasza gergo55 hozzászólására (») Okt 17, 2013 / 1

Szia!

Valahogy így gondoltam.
Amennyiben valakinek van jobb ötlete az majd kijavít
A zsanért az alján én dupla tengellyel rögzíteném miután fel van állítva az oszlop.
(#) gergo55 válasza szelkerek78 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Köszi a rajzokat, így már látom, hogy mekkora tömb fog kelleni! Azt hiszem maradok az alsó feszítők külön kikötéséhez, 60 fokos elforgatással, valahogy biztonságosabbnak érzem. A második tengelynek mi lenne a szerepe? Gondolod, hogy megtartaná az oszlopot,akár csak ideiglenesen is, kikötés nélkül? Én inkább a torony leföldelésén gondolkodom. Ha már úgyis ások, mehet egy földelőszonda lefele!
(#) Iszkakof István válasza gergo55 hozzászólására (») Okt 19, 2013 1 /

Mondd már, miért is kell neked 13 méter magas árbocrúd? Végiggondoltad?
(#) gergo55 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Basss....már megint benyomta a - t, tényleg nem direkt volt! Boccs!
Egyébként, 1. volt/van itthon ennyi csövem, 2. minnél magasabb, annál nyugodtabb a szél!
(#) zolika60 válasza gergo55 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Ez igaz, de 6m felett építési engedély kell hozzá. Az van neked?
(#) Iszkakof István válasza gergo55 hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Ez tényleg igaz. Minél magasabb, annál nyugodtabb a szél. Az ideális magasság 80-100 m.
Ott vannak a profi szélerőművek tengelyei is. Mindenkinek más az anyagi lehetőségei. Én már túl vagyok néhány szélgenerátoros balszerencsén. Azon tűnődök, hogy összehordok egy földhalmot. Szél legyen a talpán, ami azt elmozdítsa.
(#) gergo55 hozzászólása Okt 19, 2013 /

T. Gépház!
Már másodjára járok úgy, hogy a válasz gombbal együtt a - t is megnyomódik! Mi a teendő? Nokia 6303i Opera mini 4 böngésző.
Nem szeretném tele mínuszozni a fórumot!
Következő: »»   466 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem