Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   43 / 81
(#) Janaboy válasza eyess hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Igen, hasonlóra gondoltam én is, megpróbálhatom..a két csavar fogja le magát a modemet.
Így néz ki egyben:
http://www.ifixit.com/Teardown/iPad+2+3G+GSM+%26+CDMA+Teardown/5127/1

3. kép felülről.
(#) zolika60 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Csak nem olyan puha a hátulja?
(#) nagym6 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Ha a leszorító lemezt ragasztod a közvetlen mellette lévő lemezre úgy, hogy lenyomja a fóliát egy gumilemezen keresztül. A fóliára nem ragasztva.
(#) Janaboy válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Hát épp nem is olyan kemény, de megpróbálom! Megpróbálok elég kemény anyagot keresni hozzá, hogy nyomja is..
(#) eyess válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Igen szerintem ez a járható út , és mivel a burkolata gondolom elég íves ahhoz , hogy lazán elférjen alatta az idom.Szerintem a legegyszerűbb , és célravezetőbb megoldás ez .Persze előtte tisztítsd meg a ragasztó maradványoktól az egészet egy fülpiszkálós denaturált szeszes pamaccsal , aztán a többi már csak Legózás lesz.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Kifelejtettem, csak műanyaglemez jöhet szóba, ha a ragasztás elengedne, ne csináljon zárlatot.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
(#) Janaboy válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

nagym6 és szerinted eyess félre becsavarozás nem jó ötlet? Én kicsit stabilabbnak gondolnám, mint a ragasztót!
(#) eyess válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Azért sem olyan jó ha a hátfedéllel szorítod , mert bármikor meg van az esélye , hogy lazuljon a műanyag az változtatja a tulajdonságait.Nem beszélve mi van akkor , ha megint szét kell valamiért szedni .Az idomot , ha oda csavarozod többé nem lesz vele gondod , és ez lehet fémből sosem tud onnan lejönni , ha csak valaki ki nem csavarja .
(#) nagym6 válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

De, a becsavarozás mindenképpen jobb. Ha esetleg valamiért nem megy, akkor gondolom a ragasztást. Jó ragasztóval, pld. Loctite. Ha meleg a lemez, akkor hőálló ragasztóval.
(#) Janaboy válasza eyess hozzászólására (») Szept 26, 2013 /

Azzal nem is lehetne, mert felette kijelző van..Hátuljához hozzá se ér ez a rész!
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2013
(#) Janaboy válasza eyess hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Sajna továbbra is megszenvedem a problémát
Látszatra könnyűnek tűnik készíteni oda egy alkatrészt, de sajnos gyakorlatban nem..többek között azért, mert lehetőleg olyan anyagot kellene találnom ami kellően vékony, de elég rugalmas..eddig amit ennek tituláltam az a régi pc-s cpu hűtők leszorítója..persze azért ezt se könnyű odatenni..
Továbbá más problémám is felmerült..próbáltam kézzel (az egész szélességében) odanyomni egy kemény alu darabot, hogy egyáltalán fog-e működni a dolog, de sajnos eredménytelenül..ez 2 dolgot jelenthet, hogy vagy szétcsesztem már a szalagkábelt vagy hogy nem bírom kellően egyenletesen nyomni a darabot, amit azért én kizárnék..
Jelen álláspont szerint már ott tartok, hogy kiiktatnám az egész 3g-s modemet, csak működjön az ipad..sajnos azt se tudom, hogy ezt meg lehet-e tenni
(#) eyess válasza Janaboy hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Szerintem anélkül nem fog menni , mert kiabálni fog érte , és addig nem fog tovább menni.
Azt végül is te látod , hogy a szalag kábel esetlegesen arrébb is sérült e , és azért nem érintkezik .
Az is baj lehet , hogy a szalag kábel eldeformálódott , és lehet , hogy valóban nem érintkezik minden vonal.Ezt műszerrel ki tudod mérni , hogy a folytonosság meg van e .Ha meg van akkor az érintkezéssel nincs baj .De amíg egy is nem érintkezik , addig meg van az esélye , hogy emiatt nem megy.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) Janaboy válasza eyess hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Most még erősen gondolkozok az összeforrasztás lehetőségén is..csak nem tudom, hogy ez a szalag mennyire bírná a hőt..vagy jó lenne valami olyan ragasztó ami csak a "műanyag" részhez ragadna és az érintkező száltól taszítódna
(#) Pixi hozzászólása Okt 15, 2013 /

Sziasztok!
Szerintetek a lenti linken látható forró levegős forrasztó használható SMD FET-ekhez, és nehéz egy ilyennel dolgozni? Lenne pár SMD FET csere, de senki sem vállalja, mert nincs forrólevegős forrasztója, így gondoltam háta egy ilyennel előrébb lennék, és netán meg tudnám csinálni a cserét!
Várom a véleményeket!
Erről lenne szó.
üdv
PIXI
(#) SzervízMacska válasza Pixi hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Ez a leggagyibb fajta, de biztosan működik. Pákával miért nem jó? Csak a baj van vele, maszkolgathatod körbe a munkaterületet...
(#) Pixi válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Pákával hogy tudok levenni SMD FET-et ami alatta is oda van forrasztva? Próbáltam, melegítettem, de nem jött le. Amúgy azokkal a szűkítőkkel sem könnyebb használni?
(#) Alkotó válasza Pixi hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Én totál kezdő vagyok ebben, de szinte minden probléma nélkül ki tudom forrasztani. Gondolom olyan SMD-ről van szó, aminek a háta is le van forrasztva, és van két lába ezen kívül.
A kis zászlócskáját melegítem a pákával, kb. 5 másodpercig, aztán az olvadékból csipesszel kiemelem a testet egy kicsit. A lábak ennyit tudnak hajolni. Utána a két lábát is kiforrasztom.
Vissza hasonló a helyzet, csak ott egy kis ónt teszek a hátlapra, majd addig melegítem a zászlót, amíg fel nem olvad a panelre. Utána a lábakat is be lehet forrasztani. A beforrasztással annyi gond lehet, hogy elúszik az olvadékban, tehát még melegen pozícionálni kell, ami csipesszel könnyen megy.
Gyári panelokon tréningeztem, azokról szedtem le majd tettem vissza párszor gyakorlásképpen.
(#) Pixi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Ha olyan FET-ekről lenne szó nekem sem lenne gond a forrasztás, olyanokat én is vettem már le és tettem fel!
A képen látható FET-ekről van szó!

turnigy.jpg

(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Az a baj a gyári nyákokkal , illetve javításkor nagyon is számít, de gyakorolni nem jó vele.
Ugyanis egy gyári nyák már jobban elő van készítve ilyen műveletekre., mint egy otthoni házi készítésű nyák .És ha azt szokod meg , hogy azon , hogy a jó , és utána meg mondjuk egy házi nyákon csinálod ugyan azt , akkor a házi nyáknak hamar vége. A gyári többet bír hőfokban , is és mechanikailag is .A házi nyák , ami nincs ellátva úgy , mint a gyári az hamar ledobja magáról a réteget .Szóval teljesen más hozzá állás szükséges a két nyák között .Ez legjobban akkor mutatkozik meg , ha mondjuk nem egy fettet, hanem egy processzort kell felforrasztani egy házi nyákra , és ne adj isten , ha még cserélni is kell , akkor az már művészet.
(#) kadarist válasza Pixi hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Szia!
Ezeknek az alja is le van forrasztva, vagy csak a lábai?
(#) eyess válasza Pixi hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Egyébként ezt a legegyszerűbben hőlégfújóval tudod leszedni elég hamar , és szinte roncsolás mentesen .És a hőlég még olcsóbb is , de az is lehet , hogy van éppen neked otthon.
A vissza forrasztás itt már másképp történik , de leszedéshez jó a hőlég.
(#) Pixi válasza eyess hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Na itt az a baj, hogy nem kell mind leszedni egy hasonló szabályzónál hanem csak 6 ment tönkre. Azért gondoltam arra a forrasztóra hogy egyesével le lehssen venni őket. Amúgy a visszaforrasztás hogy megy ezeknél?
(#) Pixi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Szia!
Igen, alul is le vanna forrasztva, ott adják le a hőt a hűtő felületnek.

A hőléggel sincs baj vannak általában azokhoz is fejek tehát célzottan lehet vele melegíteni.
A visszaforrasztás , ha mondjuk mind lent van , akkor állandó hómérsékletű kemencében egyszerre történik .Igy egyszerre hűl is ki , és nincs deformáció.
De mivel neked , csak egy egy darabot kell cserélni , és pláne ha nem is egy sorban , akkor hőléggel leszedhető a helyét meg kell tisztítani utána elő kell ónozni.Aztán alulról melegítve , de ezt is úgy , hogy a mellette lévő ne melegedjen .Általában egy akkora méretű tömb anyaggal ez lehet réz , vagy vas kb 200 - 300 fokon tartani a tömbre helyezett nyákkal együtt .Amikor szemmel látható , hogy az elő ónozás megolvadt , vagy esetleg tű , vagy csipesszel megnézni , és ha megolvadt ráhelyezni az alkatrészt .Kicsit enyhén rányomni , amikor jól befutja az ón az alkatrész lábait óvatosan levenni , és hagyni kihűlni .Aztán jöhet a következő , és így tovább.

Tehát a tömb mérete nem lehet nagyobb mint az alkatrész helye.
(#) Pixi válasza eyess hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Ha jól értem a másik oldalról kell melegíteni? Na akkor ez így a kép szerint elég érdekes lehet.
Amúgy te vállalsz ilyet netán?

turnigy2.jpg

Ez a másik oldali nyák eltávolítható , és onnan szokás általában melegíteni. Pont azért , hogy a hűtés része is megfelelően legyen forrasztva , mert , ha a tok felől kapná a hőt nem biztos , hogy megúszná az alkatrész .
Ilyen esetekben szoba se jöhet a szúró láng tehát gázpáka stb , csak a folyamatos megfelelő hőtartás .
Csináltam sokfélét már BGA golyózástól kezdve elég sok mindent széles a paletta.
De szerintem megfelelő instrukciók mellett meg tudod csinálni.
Valószínű messze vagyunk egymástól tehát másképp nem fog menni.

Egyébként 4833N az alkatrész , és az adatlapján meg kell nézni mennyi az a hő amit elvisel károsodás nélkül a felé nem nagyon jó menni..

Még egy a hőlég azért jó , mert olyan gyorsan leszedhető vele az alkatrész , hogy a körülötte lévő többi nem károsodik , persze nem árt azért le fóliázni.Biztos ami biztos.
(#) Pixi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Most hogy gondolkoztam ami cserés lenne abban szabad a másik fele, mert külön van a vezérlés! Ott ha jól emlékszem 6 FET lenne a cserés, de ha le tudom szedni őket már előrébb leszek mivel zárlatosak és így nem működik tuti a szabi. Ugye itt 3 fázisról van szó, és 3 csoportban vannak a FET-ek. Ha kiveszem a zárlatosakat lehet el is indul a szabi.
Na majd ha nálam lesz újra a szabi akkor kiderül.
Amúgy sima hőlégfúvóm van. Elvileg hétvégén meg is tudom nézni!

Nem fog elindulni .Ugyan az a helyzet lesz mint most .Három fázis nem azért három , hogy kettő is elég legyen .Legalább is itt.
(#) Pixi válasza eyess hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

De egy fázisban kb 15 FET van. Azért gondoltam hogy ha kiveszem a zárlatosakat (6db) akkor elindul.
(#) eyess válasza Pixi hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Kivenni kiveheted , mert úgy is ki kell venni amelyik rossz.És tehetsz egy próbát , de úgysem fog menni.
Következő: »»   43 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem