Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok!Most kezdtem el elektronikával foglalkozni
és szükségem lenne egy szabályozható tápegységre. a lényeg h minnél egszerűbben akarom megoldani.olyasmire gondolok aminek a bemenete egy trafón keresztül 30 V kimenete meg 2..30V a feszültséget és az áramerősséget analóg műszereken gondoltam jelezni! tehát minnél egyszerűbb kapcsolásokat esetleg nyákterveket várok!nagyon hálás lennék érte jótanácsokat szívesen veszem(mire figyeljek,mit h érdemes csinálni stb...) előre is köszönök minden segítséget
kereső- labortápegység
keresgéltem mielött felhoztam a témát! csak gondoltam vki hátha tud vmi sokkal egyszerűbbet amit esetleg még én is meg tudnék építeni
LM317T, kapcsolás az adatlapban, 1.2-30V-igy 1,5A.
Ha jó...
Hello, az LM317-lesz a Te barátod! Ismerkedj meg vele
Bővebben: Link 1,2-37V 1,5A max (a példában a poti 5k-s legyen)
Szia!
Ha tényleg nagyon egyszerűre van szükséged akkor LM350 el csinálj szabályozható zápot! Itt a pdf dokumentációja az oldalon. Itt a linkje: Bővebben: Link A figure 1 es rajz a kapcsrajz, ez ha jól emlékszem 1-2 volttól 30 voltig szabályozható. De ott van minden az adatlapon. Ebben még nincs áramkorlát, tehát nem tudod szabályozni, hogy hány amper jöjjön ki max, csak a feszültséget. De ha tényleg nagyon kezdő vagy akkor kezdésnek ez az igazi! Amúgy a figure 21 nél már van áramkorlát is, csak ahoz 2 ic- kell és még pár alkatrész. Műszernek használhatsz sima multimétert...
Heló
Nos tanácsnak annyi hogy iszonyatosan melegszenek az áteresztő tápok Bár attól függ mire használod. Pl panelfúróm felvesz max2 ampert 8volton és ha az áteresztőn esik 30volt*2A= 60W és ez csak egy panelfúró. Vagy építesz egy kapcsoló űzeműt
Szia!
Olyan kapcsi üzeműt én is építenék! Nincs valami jó rajzod?
helló
tudna valaki adni egy egyszerű labortápról kapcsolási rajzot melynek a feszültsége és az áramerősége(áramkorláta) is szabályozható Köszi
ez engem is érdekelne. esetleg egy terv, amivel át lehetne alakítani egy számítógéptápot, vagy csak egy sima 12V os trafóhoz egy kis cuc, amivel kijelzi, h mekkora áramot ad le éppen, és lehessen potival szabályozni 0-12V ig
Köszi a linket!
Már sokszor nézegettem Skory weblapját, de valahogy még nem vettem észre ezeket a jó kapcsitáp rajzokat! Köszi mégegyszer!
szia!
Idézet: „Nos tanácsnak annyi hogy iszonyatosan melegszenek az áteresztő tápok” ezt már én is tapasztalom elég meleg a tranyó főzni lehete rajta
Többször említettem már, hogy én dolgozok most egy projekten, ami 40V 7A-t tud kiadni (10A-t is), és kb 6W-ot disszipál belül az áramkör, max igénybevétel mellett.
De ez messze nem az egyszerű kategóriába tartozik.
szia!
de azt megépíteni ...... jó sok szaktudást igényel......
Ezért azt tanácsolom Istunak, hogy olyan trafót válasszon, amelynek több szekunder leágazása van.
Hali!
Gondoljátok végig. Egy kezdőnek (aki még életében nem épített semmi komolyat), rögtön kapcsitápot ajánlotok... Aki kezdő-szerény véleményem szerint- építsen egy nagyon egyszerű LM317-es alapkapcsolást, nagy hűtőbordával és kész. Aki 1 kicsit merészebb, használjon rögtön 2db-ot és akkor 2 különböző feszt tud vagy lesz egy +- os tápja. Ha ez már működik, lehet tuningolni, fesz és áram mérővel. DE, első legyen a sikerélmény és a alaptechnikák (kapcsolások, nyákkészítés, mechanikai munkák) elsajátítása. Anno (kb.15-20 éve) építettem egy nagyon egyszerű kis tápot, amit ma is előszeretettel használok-próbapanelhoz, indításhoz. (természetesen 317-tel)
Nem, sajna. Bár utólagosan el lehet látni egy tranzisztoros szabályzással. (sőt, 1 egyszerű technikai fogással, egészen 0V-ig leszabályozható. Persze sztem ez jelen esetben mondhatni, hogy csak extra)
és olyat tudnál aminek az áramkorláta is szabályozható és nagyon egyszerű egy full kezdőnek??
Sziasztok!
Ez szerintem a kapcsitápokból a lehető legegyszerűbb. Az adatlapon minden külső alkatrésznek a számolása ott van. Kevés alkatrész kell hozzá, bár az ic egy kicsit drága (kb. 1000Ft). De ez nem fűt el feleslegesen sok hőt. Áramkorlát igaz nincs rajta. Üdv!
hát köszi mindenkinek a tanácsokat!asszem LM317-est fogok használni
még annyit h a fokozatkapcsolót ill. a változtatható ellenállást h kell bekötni?
hát ugye kell egy tekergetős kapcsoló amivel tudom szabályozni a feszültséget!csak nem tom hava kell kötni! meg a kapcsolásba szerepel egy változtatható ellenállás! rákerestem conrad.hu-n és vmi 6 lábú izét dobott ki(mondjuk az digitálisan volt állítható).de lehet h most nagy hülyeséget kérdzek?
rájöttem h egy potira van szükségem bocs de naon naon kezdő vagyok.
ilyen a poti: nem tudtam pontosabban lerajzolni
ezt is ajánlhatom...
És ahhoz a megoldáshoz mit szoltok,hogy egy PC ATX tápegységet alakítani át?? alapból van gnd, 3.3, +5 -5 +12 -12 ...ebből szabályozhatót csinálni? vagy nem éri meg szenvedni vele??
|
Bejelentkezés
Hirdetés |