Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Szia!
Az a készenléti tápegység IC-je, de az állítólag jól működik.
Tápfeszt kap. Szerintem működik, mert mikor a zöld vezetéket földelem a drain-lábain megjelenik 120V. Itt valami más nem akar bedolgozni. csak egy pillanatra. Mintha ezek a MosFet-ek nem akarnának menni. De jók. Van még egy IC a primer oldalon, az a lap alján van. Egy SMD-IC. Meg van a szekunder oldalon is egy.
Elkócserék voltak? Azt a tekercset jó menetiránnyal tekerted meg?
Egy elkó volt cserélve, az 5V SVB elkója, de az is csak azért mert ahogy szedtem kifelé a tranyókat a csavarhúzóval megnyomtam.
Hogy mi? Menetirány? Az nem mindegy, csak átvezessen oda ahova kell? ![]()
A primer oldali smd: CM6805
A szekunder oldali smd:AS393m És az az érdekes, hogy mikor hoztam elfelé a tápot, az eladóval kipróbáltuk. Ugye össze volt égve a tekercs, de mikor földeltem a zöld vezetéket a táp mintha beindúlt volna, mert a cooler lassan de pörgött. Csak hallatszott a sercegés a vasmagtól. Arra gondolok hogy tényleg lehet valami ebben a menetirányos dologban, mert én abszolút nem figyeltem erre. Meg érdekes hogy zárlatkor ment, most meg nincs zárlat és nem megy. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
Szia!
Mit határoz ha egyik vagy másik vezeték ellenkező menetirányba lett felcsévélve?
Én úgy gondolom, hogy mivel az a tekercs közvetlenül a diódák után van, ezért nem mindegy. Ezen a rajzon még jelölve is van egy pöttyel a kezdet.
Értem. Köszi.
Akkor van rá esély, hogy a vasmagon keresztül valamiféle gerjedést észlelhet és azért áll le. Nos újra nem tekerem, hanem kiszedem belőle, és egy másik tápban keresek hasonlót, és azt teszem bele. Egy próbát még megér. Ha így sem ok, akkor megy a táp alkatrészbe. ![]()
Lecseréltem a tekercset, nem találtam ugyanolyat, hanem ugyanúgy tekertem meg ahogy a gyári volt. Figyeltem a menetirányra. És ugyanúgy 52-ohmos vezetékből tekertem mint ami a gyárin volt. Visszatettem. Inditáskor ugyan azt csinálja mint eddig, de most több ideig tartja bekapcsolva magát. Szóval haladás van.
egy dologra tippelek ami még hibádzik. Ugya írtam hogy a diódákat is lecseréltem. De amit tettem az eredeti helyett, nem ugyanaz az értéke mint az eredetinek. Az eredeti, 220-ohm körüli értéket mutat, a helyettesített pedig 170-ohm. Namost nem-e lehet még az is, hogy a más dióda nem úgy működik mint ami eredetileg oda van szánva, és ezért kapcsol le a védelem. Vagy túl sok vagy túl kevés áramot ereszt át magán? Érdemes lenne megpróbálni az eredetit visszaoperálni? Vagy ezekkel is működnie kellene? Idézet: „Ugya írtam hogy a diódákat is lecseréltem. De amit tettem az eredeti helyett, nem ugyanaz az értéke mint az eredetinek. Az eredeti, 220-ohm körüli értéket mutat, a helyettesített pedig 170-ohm.” Mi van? A diódának nem értéke van, meg ellenállása, amit méricsgélünk, hanem típusa, és a katalógusadati alapján választunk cseredarabot.
Sziasztok,
A régi fajta Codegen tápoknál a PS_ON-nak mennyinek kell lennie? Van olyan tápom ami 2V-os, meg van olyan ami 5V-os. Szívok evvel a táppal, de rendesen. Kicseréltem benne az összes kondit, ment egy darabig, aztán most megint behalt. Venti megmozdul amikor próbálom indítani. Primer kör jó, 5VSB jó, PS_On csak 2V, de ezelőtt is ennyi volt. Merre induljak el? ilyen a táp Üdv. Oszi
Bocsánatot kérek az érintettektől, de sosem tudtam felfogni, hogy miért kell egy elhasznált, nem megbízható PC tápot javitgatni, eszkábálni!
Nincs benne egy örök életű alkatrész sem, egyet kettőt újra cserélve lehet holnap az elöregedett harmadik fog elpukkanni. Ez kivédhetetlen hiszen már elhasználódott. Ha jobban belegondolunk egy nagyobb táp milyen értékű PC konfigurációt működtet? 30-300Ft? Ha elszáll és nem ment tönkre semmi, tegye az ember össze a két kezét és vegyen egy új tápot, amivel garantálva évekig nem lesz semmi. De hogy még ez után is javítgassa, tuningolja valaki és játszon a tűzzel hogy bármikor hazavághassa az egész gépet.... Hát ez számomra felfoghatatlan! A tápon nem szabad spórolni és véleményem szerint javítgatásokat elvégezni. Ha tönkrement igenis csere, nem olyan veszett drága mint ha tényleg elszállna az egész gép.... Lehet mérlegelni! A spec tápok persze kivételek, de java részük már inkább muzeális darab....
Szia.
Ha jól tudom, ebben a tápban egy KA7500B IC van. Nekem ennél a fajtánál az volt a hibás. Kicseréltem és ment tovább. Talán még most is megy, nemtudom pontosan mert eladtam. ![]() Szóval, KA7500B vagy TL494. A kettő ugyanaz.
Üdv!
Addig varázsoltam a táppal míg csak elindúlt. A nagy puffer kivételével az összes elkót cseréltem, meg az optokapukat. Pöcre indúl, márcsak egy gond van. A 3,3V helyett csak 1,4 van. Csak azt nem értem hogy a fenébe, mikor egy trafóról jön a 12V-al és az 5V-al együtt. De csak akkor indúl ha semmire nincs csatlakoztatva, csak simán földelem a zöld vezetéket. Ha rádugok egy HDD-t rögtön leáll. ![]() Ilyenkor mi lehet még a gond? A kritikusoknak: A táp nem számitógépbe készül, csak majd úgymond egy labortápnak lenne használva.
A 3 volt is az 5 volt ból van kialakítva tehát , ha az 5 volt meg van , akkor a trafótól menő diódák , ellenállások , tekercsek , kondenzátorok hálózatát kell végig mérni.
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte Superb GE-R460-V1 tápegység. Rossz... Jelenség: Bekapcsolás, a számítógép teszi a dolgát, boot-ol, betölt a winfos. Mindezalatt sercegés hallható a tápegységből. Nem folyamatosan serceg, kisebb megszakításokkal csinálja. Majd a számítógép kikapcsol. Következő bekapcsolásnál már sokkal kevesebb idő után elfekszik. Valamelyik kondi lehet esetleg? Bízom benne, hogy ez egy tipikus hibajelenség és már találkozott valaki ilyennel. A válaszokat előre is köszi! Üdv.: Laci A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
Végig kell mérni ESR mérővel az elkókat, ilyenkor mindig ez az első teendő. Más hibája nem is nagyon lehet, ha egyébként elindul és működik. Viszont ha még sokáig próbálgatod így, akkor előbb utóbb füstjeleket is fog adni.
Akkor szemre cseréld ki az összeset utána tuti lesz meglátod.
![]()
Hááát - kinézetre egy elég olcsó gagyinak látszik.
Vegyél inkább egy másikat, bontóban már 3-500 pénzért utánad hajítnak 400 W-osakat.
Nem "érdekes jelenség", csupán a táp egyszerűen nem bírja a terhelést.
Ott valami nagyon nagyon baj van, de nem mutatja ki semmi. (Nincsen füstös-szenes alkatrész, szétpukkadó elkó, titkos tranzisztor belső-betegség). Lehetne eldobni ...
Szia,
Az egyik ismerősömnek is hasonló hibája volt szintén ezzel a típussal. Mikor hozzám került én is kipróbáltam nálam elindult szépen és kb 20 másodperc után újraindult a gép de ekkor már csak a ventiket forgatta és nem menet tovább (PG jel nem volt). Szétszerelés után nem volt látható semmi hibás alkatrész. Kis kerresgélés után viszont a hápoldalon (csatolt képen jelölt rész túloldalán) találtam egy kis 51 Ohm-os 0603-as alkatrészt ami kicsit el volt szineződve (alig láthatóan). Kicseréltem az smd ellenállást és a hozzá kapcsolódó 2222-es tranzistort és a ventillátor vezérló kis TO92-es tokozású IC-t mert az is gyanússá vált. A cserék után a táp szépen üzemszerűen működött. Üdv
Szia!
Igen, pont ilyenről van szó. Akkor megnézem majd a hátoldalát is, csak a kapcsoló és a táp dugalj fix beforrasztása miatt kicsit macerás kivenni a NYÁK-ot a helyéről. Köszi! Üdv.: Laci A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
Szia,
Ez igaz, hogy a fix kábelek miatt kicsit nehéz kiszedni, de ha kiszeded a csavarokat akkor kifordítható. Üdv
Igen, az van benne.
Köszönöm a segítséget, kipróbálom a cserét.
Ez a táp több évet ment a gépemben régen. Persze már másik van benne.
Gondoltam hobbiból megcsinálom, meg labor tápnak is jó lehetne.
Semmi gond.
Ne aggódj nem a gépembe akarom rakni. Abban egy 650W-os van. Labortápnak gondoltam megcsinálni, meg ameddig az ember játszik vele, megérti a működését, tanul belőle...
Sziasztok!
Van egy Fujitsu-Siemens Esprimo gépem, kiválóan működött, igaz, amióta megvettem kb. 3 hónapja csak porfogó volt. Tegnap telepítgettem, vinyókat cseréltem, majd egyszer csak nem kapcsolt be. A táp volt. Típusa: NPS-230CB (látom hogy korábban más is szenvedett vele). Ma szétszedtem, az üvegbizti ment el. Jól eldugták egy zsugorcsőbe, rutinos tápbontóként is keresnem kellett. Ez mindenképp csere, kérdés hogy mire ügyeljek az újraélesztés során? Tartok tőle hogy a bizti nem véletlenül adta meg magát, lehet más is a kiváltó ok. Varisztoron, félvezetőkön nem látok sérülést vagy égést, kondik nem púposak csak kórosan ferdék(így ragasztották). Illetve poros kicsit. |
Bejelentkezés
Hirdetés |