Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   42 / 107
(#) etm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Akkor hogyan tudom felismerni egy kapcsolásról hogy az erősítő ,vagy komparátor?
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Oda kell legyen írva a típusszám a kapcsolási rajzra. Ha a kimeneten van felhúzó ellenállás, akkor nagy valószínűséggel komparátorról van szó.
Hasonlíts össze egy műv. erősítő, és egy komparátor adatlapján levő elvi belső kapcsolást.
Pl. TL072, és LM339
(#) Lvone hozzászólása Szept 17, 2013 /

TL074-hez "hasonló" öt-hat csatornás műveleti erősítő létezik? 5 jelet kellene "módosítani", és ha megoldható, csak egy IC-t tennék be. Ha nincs, akkor megy a plusz egy db TL071.
(#) pucuka válasza Lvone hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Nem nagyon léteznek, általában a tok lábainak száma, és az általános felhasználási mód miatt általában a max. erősítőnégyes a leggyakoribb. Nem nevezném négycsatornásnak, mert pl. ha a négy erősítőt egymás után használod fel, (erősítő - korrektor - impedancia illesztő) akkor csak egy csatornás lesz.
Mivel általános célúak, ezért van TL071, egy erősítő, TL072 két (dupla) erősítő, TL074 négy erősítő, (legtöbbször a típusszám is utal rá, de nem mindig) Olyan kombinációban használhatod őket, ahogy tetszik, de azért arra is figyelemmel kell lenni, hogy az egy tokba integrált erősítők igen egyformák, viszont a köztük való áthallás véges.
(#) herkthor hozzászólása Szept 17, 2013 /

Az szeretném kérdezni tudom nem tejesen ehhez a fórumhoz tartozik, de az lenne a problémám hogy a pic 2,5v-5v bemenetén van plusz kb. 1,75 volt felesleges feszültségem ami a merendő értékemen alapból rajta van . 0-1v-ig eső feszültséget erősítek 5 voltig műveleti erősítővel de az a 1,75 volt alapból rajta van és az nem akarom erősíteni de, feszültség osztót nem használhatok az erősítő elüt mert az bezavarja a mérendő jelemet ezért is használok műveleti erősítőt a nagy bemeneti ellenállása mait. A probléma az, hogy bárhol vonom ki belőle a felesleges feszültséget az a későbbi erősítésemen is változtat amit nem szeretnék.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) kaqkk válasza herkthor hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

A pic programban oldd meg a kivonást.
(#) herkthor válasza herkthor hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szerintem egy egyszerű kivonó áramkörös elektronikával megtudom oldani.
(#) _vl_ válasza herkthor hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Akkor mi a kérdésed?
(#) proli007 válasza herkthor hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Abban az esetben, ha a bemeneten először egy követő erősítőt használsz. Mert a kivonónak, van bemenő ellenállása. üdv!
(#) herkthor válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /

Köszönöm a segítséget.
(#) marone hozzászólása Szept 23, 2013 /

Sziasztok !
Egy ilyen átlagos műveleti erősítő az hány wattos ? Meg tudna hajtani egy fejhallgatót ? ( 2 db erősítő)
Illetve szerintetek elhagyható a kicsatolókondenzátor a kimenetéről ?
Kösz !
(#) _vl_ válasza marone hozzászólására (») Szept 23, 2013 / 1

Idézet:
„Egy ilyen átlagos műveleti erősítő az hány wattos ?”

Nem Wattokban mérik a teljesítményét, hanem mWattokban, mondjuk 10-100mW várható el tőle maximum.
Idézet:
„Meg tudna hajtani egy fejhallgatót ?”

Nem. Erre a célra gyártanak fejhallgató-erősítőket, olyanokat kell használni.
(#) marone válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

Kösz !
Amúgy ezeknek a nyugalmi áramát hogyan lehet beállítani ?
Mert ahogy néztem, ezeknek nincs is olyan pontjuk amit a testre kell kötni.
(az offset beállítást leszámítva)
Ha a kimenet és a test közé kötött ellenállás értékét változtatom, akkor mi változik ?
Előre is kösz !
(#) Hp41C válasza marone hozzászólására (») Szept 24, 2013 / 1

A műveleti erősítők nyugalmi áramát legcélszerűbb a táplábai és a tápegység között mérni.
Idézet:
„Ha a kimenet és a test közé kötött ellenállás értékét változtatom, akkor mi változik?”

A tápból folyó áram értéke fog változni.
Egyébként vannak olyan teljesítményerősítő fokozatok, amiben egy kis értékű ellenállással terhelt műveleti erősítő volt a bemenő fokozat, a jelet a táp lábaihoz kapcsolt ellenállásokról vették le. Ezzel sok szintillesztési feladatot is ellátott a műveleti erősítő.

Egyébként kapható nagyobb teljesítményű műveleti erősítők is: LM165, LM675, OPA541, OPA2541, OPA569, TCA0372, LH0101, OMA541
(#) marone válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

És ezek is néhány 10 mV bemenő jellel működnek ?
Vagy ezek elé már elé kell kötni egy jelerősítő fokozatot ? (ha mondjuk néhány 10 mV bemenő jellel akarom használni)
(#) Hp41C válasza marone hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Erősítésük (Open loop voltage gain) 80..100 dB körül van.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Műveleti erősítő elé nem nagyon szokás erősítő fokozatot tenni, mert szinte biztos, hogy csak rontasz a helyzeten. Igen speciális esetben kell a műveleti erősítő elé erősítőfokozatot tenni, ilyenkor az eszközök, és a kapcsolás is speciális. Pl. extra alacsony zaj, extrém nagy bemenő impedancia esetén. Bár ma már vannak erre a célra alkalmas erősítők.
Olvasgass adatlapokat, sokat lehet tanulni belőlük.
(#) etm hozzászólása Okt 17, 2013 /

Sziasztok! Bocsánat,ha rossz helyre írok,de külön nem adott ki a kereső komparátorokat.Az lenne a kérdésem,hogy van egy akksitöltő LM 324-es IC van benne.Ennek az 5és 6-os lába át van hidalva,és úgy megy a GND-re.A kimenete a( 7-es láb) ellenálláson keresztül kapcsolódik a trafóra.De a kérdésem pedig az lenne,hogy mi a szerepe annak hogy áthidalták azt a két lábat?(gyárilag)Hiszen ha nincs feszültség szint különbség ,mivel ez a +és - bemenete,akkor mi alapján fog kapcsolni a kimenet?Utánanéztem a komparátor alapkapcsolások között,de ilyent nem találtam. Sem a műveleti erősítő kapcsolások között nincs ilyen.De a töltő viszont működik így,csak nem értem a kapcsolást
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Szia!
Rajzold vissza a kapcsolást, mert így nagyon ködös ez az egész. Komparátoros témák.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Köszi,az általad megadott oldalra felteszem a rajzot, a komparátorok-hoz
(#) mauricius hozzászólása Okt 19, 2013 /

Sziasztok,

Belefutottam egy dologba elsőre egyszerűnek tűnt, és lehet, hogy az is, csak én kezdem túlpörögni.
Csatoltam egy kapcsolást, amit szeretnék megvalósítani, az az, hogy a master level pótméter, előttről levenni jelet, és továbbadni, a jobb alsó fejhallgató erősítő foknak (NE5532) közvetlenül, úgy, hogy ahhoz "jól illeszkedjen".
Bekarikáztam pirossal, hogy valahol ott, de nem tudom, hogy a kondenzátor előtt, mögött, ha kihagyom második műveleti erősítőt (JRC4558) kap-e elég jelet az NE5532.

Köszönöm, ha ránéztek a dologra
(#) reloop válasza mauricius hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Szia! A jel nagyságával nem lesz gond, a két poti mehet közvetlenül párhuzamosan.
(#) mauricius válasza reloop hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Köszönöm, kipróbálom
(#) mrd86 hozzászólása Okt 20, 2013 /

Újabb kérdéssel fordulok hozzátok! Hogy lehetne megoldani a 200mV bemenő jelet 10x erősíteni a 200mV=2V. Pontos kapcsolást kérhetek mert kínlódtam a hétvégén UA741 műv. erősítővel de nem akart összejönni.

Valami ilyesmire gondoltam a 200mV feszültségmérő alapműszerhez való jelet kellene illeszteni AVR-hez 0-200mV -> 0-2V, de nem tudom miért nem jó?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) proli007 válasza mrd86 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Hello! A 741 nem jó választás, két okból sem. Részben ez egy kettős tápfeszültséggel üzemelő OPA, valamint elég magas offset feszültséggel rendelkezik. Az erősítő egyébként mindenképpen rontja majd a pontosságot. De célszerűbb lenne egy Rail-to-Rail műveleti erősítőt alkalmazni. Ennek akár az AVR 5V-ja is lehet tápfeszültsége. Vagy ha kettős tápfesz áll rendelkezésre (gondolom nem mert működött volna a 741 is) akkor pld. egy OP07-es. De 0/5V tápfesz mellet is már jobb eredményt lehet elérni egy LM358-al, mint egy 741-el. üdv!
(#) mrd86 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Köszönöm ki fogom próbálni csak most dolgozom majd du. beszerzem a megfelelő alkatrészeket és megpróbálom. Hálás köszönet.
(#) matyusz hozzászólása Okt 22, 2013 /

Üdv mindenkinek.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy belső felépítésileg miben különbözik egy njm4560 és egy 4558-as ic? Tehát próbára betehetném lábkiosztást figyelembe véve a 4560 helyére a 4558-at? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) matyusz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Köszönöm szépen, szerintem megpróbálom. Azért kérdeztem mert nem nagyon tudom mit kell figyelembe venni ezeknél, ezért mivel itt vannak sokkal okosabbak nálam gondoltam megkérdem
(#) lala0606 hozzászólása Okt 26, 2013 /

Sziasztok, egy szabályozható táp kimenetén szeretném figyelni a feszültséget és az áramot, ránézne a mellékelt kapcsolásra egy hozzáértő, hogy ez így jó lesz-e, vagy van még mit igazítani rajta. Köszönöm előre is.( Az 1K3-as ellenállás a söntök után vannak)
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013

V-A met.jpg

(#) _vl_ válasza lala0606 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Mivel a "föld" jelzést használtad az ábrádon, így azt is fel kéne rajzolni, hogy az egyes tápok hogy viszonyulnak egymáshoz: azaz rajzold fel az összes tápot, melyik hogyan van előállítva (trafóval - nem trafóval), egymáshoz hogyan vannak hozzákötve (különös tekintettel a földjeikre).
Következő: »»   42 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem