Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak működése
Lapozás: OK   9 / 14
(#) kadarist válasza GyurEEE hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Az első válaszomban leírtam.
(#) Peter65 válasza GyurEEE hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Szia! A triakkok/tirisztorok a gate vezérlésével begyújthatók. A gyújtás ideje alatt, amikor a gate-en átfolyik a vezérlő áram, tetszőlegesen kis áram átfolyhat a főelektródákon, értékét a külső elemek határozzák meg. A gyújtás megszüntetése után azonban csak akkor marad vezetésben a félvezető, ha a gyújtás ideje alatt kialakult a Kadarist által is hivatkozott tartó áram. Az általad linkelt adatlapban is megtalálható, abban max. 25mA (2. oldal 2. táblázat 3. sora) az adott feltételek mellett. Ha a tartó áram alatti áramot szeretnél kapcsolni, akkor az az idő alatt, amíg vezetésben akarod tartani a triakot, végig fenn kell tartani a gyújtójelet.
(#) GyurEEE hozzászólása Szept 18, 2013 /

Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) drhati hozzászólása Okt 19, 2013 /

Sziasztok!
Elkészítettem egy tapskapcsolót, ami relével már eddig is remekül működött, de ezúttal gondoltam egy opto-csatoló + triak fogja ellátni a kapcsolást, ami a mellékelt ábrán látható. El is készült a dolog, viszont elég furcsán működik. Ha rákötöm a hálózati feszültséget, akkor 120V váltó feszültség van a "LOAD" kimeneten. Amikor az opto-csatoló megkapja a jelet, begyújtja a triakot és a kimeneten megjelenik a 230V. Mindez terheletlen állapotban. Ha a kimenetre egy 40W-os izzót kötök, akkor amint ráadom a 230V váltót, az 1A-es olvadóbiztosíték szó szerint szétrobban, annak ellenére, hogy az opto nem is kapott jelet. Az R24-es ellenállást 220ohm és 1Kohm között mindenféle értékkel próbáltam, és az R28-as ellenállást is próbáltam elhagyni, de nem változott semmit a dolog. Az opto MOC3060, a triak TIC206M.
Mi lehet a probléma?
(#) drhati hozzászólása Okt 19, 2013 /

A kapcsolás elmaradt...

triak.jpg

(#) kadarist válasza drhati hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Szia!
Hol van az olvadóbiztosíték helye?
(#) drhati válasza kadarist hozzászólására (») Okt 19, 2013 /

Berajzoltam. Ezzel lehet a baj?

triak.jpg

Sorosan van kötve a fogyasztóval? Igen. Ebben az esetben, ha nem túl gyors kioldású a biztosítékod, akkor csak valamilyen durva elkötés lehet a hiba oka.

Itt a nyákterv is. Megnéznéd, kérlek, hogy látsz-e benne hibát?! Már sokadjára nézem meg a TIC206M bekötését, de az elvileg jó. Két teljesen új triakkal is kipróbáltam, és az opto-csatoló is új. Ja... és a felső csatlakozó a 230V az alsó a terhelés.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013

Esetleg nem a triak gate-jére kötötted a bemenetet? Mert abból lehet zárlat. A biztosíték biztosan jó értékű, lámpafoglalat-zárlat ki van zárva?

A foglalat volt a zárlatos. Kicseréltem, most viszont folyamatosan ég az izzó. Az optó előtt van egy led, ami gyakorlatilag visszajelzi annak működését. A led alapján az optó jól működik, azaz 2 tapsra bekapcsol, 1-re ki. Hiába tapsolgatok, az izzó folyamatosan, egyenletes fényerővel világít. Ha az áramkör nincs feszültség alatt, akkor a triak nem enged át, azaz elvileg nem ment tönkre.

Tönkrement (zárlatos) a triak. Vagy még mindig van valamilyen árulás.

Köszönöm a segítséget. Majd holnap foglalkozom még vele.
(#) flytech hozzászólása Jan 29, 2014 / 1

Tiszteletem!

Egy adott alkatrész maximális áramimpulzusát szeretném meghatározni egy bizonyos időintervallumra. Tudom, hogy ez egy komplexebb procedúra, lehet, egy cikket is megérne.
Adott két alkatrész:
triak: http://www.hestore.hu/files/bta41_xxx.pdf
hűtőborda: http://www.hestore.hu/files/sk08.pdf

Triaknál szépen le van írva, hogy 50Hz-en hány ciklusra mennyi áramot bír ki maximum.
De én azt szeretném meghatározni, hogy mondjuk 200uS-ig ismétlődő ciklusokra mekkora a maximum áramimpulzus amit megengedhetek a triakon. Simán csak egy kondenzátort töltök fel vele egy tekercsen keresztül sorba kötve, semmi bonyodalom. A tekercs és a kondenzátor értékét az adott időhöz igazítom.

A kérdés, hogyan határozom meg a megengedett maximális áramimpulzust a triakon az adott leírásokból az adott intervallumra (200uS)? Tudom a hűtőborda méretezés egy külön procedúra, azt elolvastam. Most a triak a lényeg. Előre is köszönöm a hozzáértőknek.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
(#) adu84 hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Üdv!! Egy kis segítségre lenne szükségem :S van egy talált törött triac vezérlésem egy porszívóból, amit szeretnék bekötni egy szendvicssütő fűtőbetétjére, amit panelfűtőnek szeretnék használni. Valami ötlet?

http://kepfeltoltes.hu/view/140401/IMG_20140401_122928_www.kepfelto...u_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/140401/IMG_20140401_124831_www.kepfelto...u_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/140401/IMG_20140401_124849_www.kepfelto...u_.jpg
(#) kadarist válasza adu84 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Szia!
Ötlet: építs egy új szabályzót.
(#) adu84 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Számít az, hogy a triac kimenetén milyen fogyasztó van?
(#) kadarist válasza adu84 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Számít, hogy induktív jellegű vagy ohmos, de a te eseted a legegyszerűbb (ohmos), ezért nem lesz probléma a gyújtással.
(#) Koncsar hozzászólása Máj 14, 2014 /

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Megépítettem ezt a kis dimmert.
http://kapcsolasok.hu/kezdo/63-fenyerszabalyozo
Nincs is vele baj, működik. BTA41-600 as Triakkal. Utána megépítettem ezt de nem tudom szabályozni AVR rel. Segíteni tudnátok?
http://www.ostergaard.biz/MrAlvin/ac/AC-board-schematic.jpg
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) vzoole válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Tudod szabályozni a 2.-at AVR-el, csak jó lassú PWM kell hozzá.
(#) Koncsar válasza vzoole hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Szia! Köszi. AVR re tudsz írni progit? Egy Attiny85 tel próbálkoztam.

A progi, amivel próbálkozom.

const int poti = A1;
const int led = 1;

void setup() {
pinMode(poti, INPUT);
pinMode(led, OUTPUT);
}

void loop() {
analogWrite(led, analogRead(poti)/4);
}
(#) Koncsar válasza vzoole hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

MOC 3020 al és 3063 al is próbáltam, a rákötött izzó vagy teljes fényen világít vagy sehogy.
(#) pucuka válasza vzoole hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Azért nem nevezném PWM -nek. Koncsar második linkjén egy ki - be Kapcsoló van, ami nullátmeneteknél kapcsol. A teljesítmény (hőfok) szabályzást egy kétállású szabályzóval lehet megoldani. Legegyszerűbben egy bimetállos szabályzóval a kívánt hőmérséklet eléréséig bekapcsolva tartja a fűtést, majd mikor elérte, kikapcsolja. Ha a hűlés mértéke elérte a bimetállos kapcsoló hiszterézise mértékét, akkor újra bekapcsolja a fűtőtestet.
Meg lehet csinálni mikrovezérlővel is, csak kicsit bonyolultabb, de a gondolatmenet ugyanez.
(#) pucuka válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Merthogy ez az áramkör egy ki - be kapcsoló. Azt, hogy mikor kapcsoljon, azt valamilyen hőérzékelővel tudod megoldani.
(#) Koncsar válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Szia! Én nem fűtőszálat szeretnék ezzel kapcsolgatni, hanem egy Dimmert szeretnék csinálni. Izzóra vagy AC motorra. Köszi.
Hőérzékelőre nincs szükségem. Optón keresztül szeretném a Triakot vezérelni.
(#) pucuka válasza Koncsar hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Arra ez a kapcsolás nem jó. Arra az első linkeden levő kapcsolást kéne átalakítanod, a triak vezérlését kellene megoldanod. Ezt a nulla átmenethez képest eltolt fázisú gyújtóimpulzussal teheted meg. A fázishasításos teljesítmény szabályzás önmagában e PWM -hez nagyon hasonló vezérlés. A megfelelően eltolt fázisban levő gyújtó impulzust a diak komparálja, mindkét, pozitív, és negatív félperiódusban is. Ennek megfelelően változik a triakban a folyási szög, hasonlóan, mint a PWM -nél.
(#) vzoole válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Idézet:
„nem nevezném PWM -nek. Koncsar második linkjén egy ki - be Kapcsoló van”

Miért a PWM az nem ki-be kapcsolgatás?
(#) kadarist válasza vzoole hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Csakhogy a triak nem fog a PWM szüneteiben kikapcsolni. Akkor kapcsol ki, ha megszűnik az áramfolyás a nullátmenet közelében, a főelektródáin.
(#) vzoole válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Idézet:
„csak jó lassú PWM kell hozzá”
(#) kadarist válasza vzoole hozzászólására (») Máj 14, 2014 /

Igen, csak meg kell oldani a hálózat nullátmenetével való szinkront. Itt a pirossal bekeretezett rész lenne az.
Következő: »»   9 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem