Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 330
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Szerintem nem kellene ennyire bonyolítani a dolgot. Ha még azonosítható, melyik két cella volt párhuzamosan kötve, állítsd helyre az eredeti állapotot.
(#) elektrorudi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Szia,
Örülök a sikerednek. Én nem készíttem ilyen áramkört, nincs tapasztalatom. Viszont a leírása szerint, van benne egy "recharge" funkció, amely folyamatosan figyeli az akku feszültségét, és egy bizonyos előre programozott feszültségszint alatt, egy új töltési ciklust indít. Tehát elvileg jó lehet, amit csinál. De... szerintem túl gyorsan jönnek az új ciklusok. Mérj feszültséget az akkun, amikor így kapcsolgat. Mekkora feszültségnél világít a piros, és mekkoránál a kék LED?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) _vl_ válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Idézet:
„Vagy ez így a jó.”

Ez így jó. Valószínűleg az akksid nem tökéletes már, és áltában kicsit lemerül - erre az IC rátölt.
(#) vladcepes válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Köszi! Az akku amúgy majdnem vadi új,(vagyis attól még nem lehet új) ki tudja mennyit állt a polcon.
(#) _vl_ válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Lehetett az az akku már gyári új korában is olyan, amilyen. Ill. az IC-ből is van többféle végfeszültségre tervezett, ha az nem passzol az akkuhoz, az is lehet gond.

Bocsánat, én kérek elnézést!!! Amivel tegnap próbáltam az tényleg a régi,(most utólagosan eszembe jutott). Vagyis tavasszal vettem egyet a helibe és amit a heliből kivettem az volt kéznél és azzal próbáltam tegnap. Még egyszer Majd próbálom a helit is tölteni.
Azért is próbáltam ezzel (még be is csomagoltam ) mert gondolva arra hogy ha véletlenül nem jó az áramkör nehogy felrobbantsa

Odaraktam a Helit : töltés előtt és töltés után . Ez kb 15 perc volt. (ez az új aksi) . Köszönöm!

5.jpg

6.jpg

(#) Attilawap hozzászólása Okt 23, 2013 /

Sziasztok! Már égen-földön keresek egy olyan LI Ion töltő kapcsolást, ami a következő akksihoz jó lenne: Bővebben: Link.
Ezt az akksit 8.4V-al kell tölteni. A töltőáramát nem tudom. Vannak a neten ugyan 8.4V-os töltők, de ott azt írják, hogy ez 2 cellára vonatkozik. Szerintetek egy olyan jó lenne ehhez a Conrad-os 9v-os Li Ion akksihoz?
(#) nedudgi válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ebben a Conrad akkuban 2 darab 4.2V végfeszültségű cella van sorbakötve.
Idézet:
„Mivel az akku lítium ion technológiával készült, a töltéshez speciális lítium ion töltőkészülék szükséges. A töltéshez kizárólag a VOLTCRAFT® 9V Li-ion VC209-Li profi töltőt ajánljuk (rend. sz.: 20 00 09). Ez a saját fejlesztésű töltőkészülék exkluzívan csak a CONRAD-nál kapható.”

A legtöbb multitöltő egy vagy két sorbakötött cellát tölt, a töltési végfeszültség 4,2 vagy 8,4V. Ha a töltőáram nem lépi túl az pakkod adatlapjában szereplő értéket, nyugodtan töltheted vele.
(#) tápos hozzászólása Okt 23, 2013 /

Hello!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Van egy "régi" Toshiba laptop akksim, 14,4 V-os 2000mAh, szétszedtem, van benne 4 db cella!
Az akksik még jók mert nemrég lett kiszedve egy korábban még működő gépből!
Igazából nekem 2 db cellára lenne szükségem sorba kötve, (7-8 V-ot szeretnék) viszont nem tudom, hogy hogyan oldjam meg a töltést!
Tudnátok valami jó megoldást, kapcsolást, amivel biztonságosan és jól lehet tölteni?
Köszönöm!
(#) gerenk válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

2 cellás töltő széles feszültségtartományra.
A töltőáramot a 10 kohm ellenállás növelésével beállíthatod 80-100 mA körülire
(#) gerenk válasza tápos hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Most küldtem egy kapcsolást Neked is jó
(#) tápos válasza gerenk hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Köszi a gyors választ!
Gondolom ha a 4 db cella 2000mAh akkor az én esetemben max 1000mA elég a töltéshez!
Vagy mennyire kéne beállítanom? Egy potit teszek az ellenállás helyére!
(#) gerenk válasza tápos hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Maximális töltőáram 1C lehet /gyorstöltés/ de akkor figyelni kell hogy a cellahőmérséklet 40 fokC fölé ne menjen, normál töltés 0,5 C

C = kapacitás mAh Az 1 A normál töltésnek felel meg
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 26, 2013 /

Sziasztok!
Egy ILYEN nyákon vajon mi sípolhat? Az egyik kondi, vagy ellenállás? Kb. 12-15kHz-en zenél, terheléstől függően.
Köszi!
(#) Saggitarius válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Mirol van jaratva? Mint a leirasban is benne szerepel, szamitogepes USB kimenetrol nem jarathato a szabvany lilitacioja miatt (max 500mA/ port)

(Elvileg semmi nem sipolhatna, mert linearis szabalyozo, es nem kapcsolouzemu ha a leirasnak hinni lehet)
(#) Kovidivi válasza Saggitarius hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Rendes 1A-es 5V-os tápról.
(#) _vl_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Akkor mondjuk az a táp sípolhat.
(#) Saggitarius válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Toltes, vagyis terheles alatt, vagy uresjaratban? Ha terheles alatt, akkor lehet kisse tulterheled a tapot. Az 1A a toltoaram es nem pedig a felvett ami tobb lesz a vesztesegek miatt.
(#) Kovidivi válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Nem a tápból, és nem is cellákból jön a sípolás. A nyák lemezről, de hogy melyik részéről, fogalmam sincs. Ha tapogatom, kissé elhalkul a hang, de meg nem szűnik.
Töltés alatt sípol, terhelés nélkül nem sípol semmi.
(#) Attilawap válasza gerenk hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Ezt a kapcsolást hogy tudnám úgy átalakítani, hogy egy LED jelezze, ha teljesen feltöltődött az akksi?
(#) laszlokunstar válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Tudja:
Idézet:
„LEDs: red - charging | green - charged.”
(#) Attilawap válasza laszlokunstar hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Honnan idéztél?
(#) Ricsi89 válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Gondolom az IC adatlapjából.
(#) Attilawap válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Az IC adatlapjában ilyen nincsen, már kerestem.
(#) Ricsi89 válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

CHRG lábra és a pozitív ágra lehet egy ledet kötni, ami jelzi, hogy tölt. Ha kész a töltés, akkor a led kialszik. Ez viszont benne van az adatlapban.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Megpróbálkozok vele, köszi. De nem értem, hogy képes fizikailag rezegni egy leforrasztott alkatrész. Lehetséges, hogy az egész nyák rezonál, mint egy piezo... Majd ezt is megnéztem.
(#) laszlokunstar válasza Attilawap hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Bocs, előtted kovidivi linkjét nyitottam meg, és abbban volt.
Legegyszerűbb megoldásként azt javasolnám, mivel a töltőáramköröd időre tölt, a bemeneti áramot kell figyelni, ha az megszűnik, azt tudod indikálni LED-del. A bemenetre sorbakötsz -ha 80-100mA-re töltesz- kb. 36 ohmos ellenállást, és azzal párhuzamosan egy piros LED-et előtét ellenállással. Ha megszűnik az áramfelvétele az áramkörödnek, az ellenálláson eső feszültség is megszűnik, és a LED elalszik. Hátránya, 3V-tal nagyobb bemenőfeszültség kell. A LED a töltés meglétét fogja indikálni.
(#) peus hozzászólása Okt 30, 2013 /

Sziasztok

Lenne egy 24 voltos akkumulátorom. Kaptam őket mert modellezek és ezek nagyon könnyűek. Abban szeretnék segítséget kérni hogyan tudnék ebből a 24 voltból 12 voltot csinálni.
Keresgéltem a témákban, de mivel nem nagyon értek így hozzá, nem találtam róla semmit.
Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) peus hozzászólása Okt 30, 2013 /

És esetleg a kimenő szálak végére csatlakoztatva valami elektrónika nem jöhetne szóba? Nem szeretném megbontani a pakkot...
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Következő: »»   62 / 330
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem