Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PDA töltés javítása

Témaindító: djadji, idő: Jan 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) djadji hozzászólása Jan 22, 2008 /

Hello!
Remélem jól láttam hoyg nincs ilyen topic.
A gondom a következő lenne. Van egy eladó PDA, amit szeretnék megvenni, de az a hibája, hogy a bölcsőből nem tölti a akkut. Igazából sehol sem tölti, csak ha kiveszem az akksit és külön PDA nélkül teszem töltőre.
Állítólag a töltö IC szállt el benn (olvastammár több helyen is ilyet) és ezért nem tölti az akkut, de ha a töltőre teszem akkor működik a pDA csak az akkut nem tölti.
HOgy lehetne ezt javítani? AZt mondják, hogy az ICn nincs azonosító, csak valami sorszám... ezért cserélni nem tudják, mert nem tudják milyen IC az (ezt hiszem.. sztem nem lehet ott olyab sokféle IC amit ezekben alkalmaznak...) KÉne egy ugyanilyen PDAt szerezni és akkor abból átrakni.. de ez így igen drága. A dell meg az egész alaplapot cserélné ami szintén rrettenetesen drága.
Van valakinek valami ötlete, hogyan ehetne javítani?
(#) bave00 válasza djadji hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Üdv!
Ha nem találsz hozzá IC-t, akkor szerintem építs hozzá külön egy töltőt! Igaz, hogy kicsit macerás lenne mindig kivenni az akkut, de legalább működne!
Nem tudom, hogy bele lehet-e építeni a PDA-ba, mert úgy sokkal jobban használható lenne!
(#) valve válasza djadji hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Szia,

Jöhetne a PDA -ról pár kép, vagy valamivel több infó,.. En HP PDA -val foglalkoztam de azokban nincs töltő Ic, (milyen is az a töltő Ic?) nemhiném, hogy más PDA -ban lenne,.. Esetleg egy stabilizátor, vagy valami ilyesmi,..

üdv, Imre,..
(#) Braf válasza bave00 hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Egy pda ból nem lehet csak úgy ki be rakosgani az akkut mert felejt mindent! Mivel a ram ot használja adattárolásra az meg elveszti tartalmát ha kiveszed az akkut (kivéve ha van benne backup elem de az kb 3-4 percig bírja aztán cserélni kell) .

Valami olyan megoldást lehetne csinálni hogy az akummlátor kivezetéseit (gondolom li-poly vagy li-ion) valahogy kivezeted a pda oldalára egy bolondbiztos (értsd: nem tudod felcserélt polaritással bedugni) csatlakozóra, és csinálsz egy külső töltőt ami így a pda ban lévő aksit tölti.
(#) bave00 válasza Braf hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

ja bocsi ezt elfelejtettem
köszi a javítást
(#) valve válasza Braf hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

"Egy pda ból nem lehet csak úgy ki be rakosgani az akkut mert felejt mindent!" Előbb gondolkozzunk picit, s utánna írkáljunk,.. Szted az USB Stick -ben (USB ceruza, pendrive, iPod) -okban mind backup elem van? Kiveheted nyugodtan a PDA -ból az akkut, nem fog felejteni semmit, nyugodt lehetsz, hacsak nincs valami kimásolva a vágólapra,..
(#) Braf válasza valve hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Figy nekem van PDAm ... és ha kiveszem az akkut (5 percnél tovább) telepíthetek újra mindent...
Tudod a pdak ban megoszottan használják a ram ot adattárolásra és a programok futtatására. Illetve lehet bele flash memóriákat tenni de oda nem lehet elmenteni a configokat meg hasonlókat max oda telepíted a programokat , zenéket, videókat stb de ha törlöd a ramot nem fogja tudni hogy ott volt valami feltelepített program. Látni fogja, futtatni is lehet hogy fogja de nem lessz benne a telepített programok listájában. Illetve az összes beállítást elfelejti. Gyakorlatilag minden vissza áll a gyári alapállapotba.

Előbb gondolkozzunk picit, s utánna írkáljunk
(#) valve válasza Braf hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Nekem is van jelenleg két HP PDA -m, de az nem felejt ha kiveszed az akkut belőle akkor sem,.. Nemtudom, hogy neked milyen PDA -d van, de vagy régi vagy nem oks valami vele az bizti,..
Meg, lehet, szerintem amnéziája van a PDA -dnak! (bocs ezt nem-hagyhattam ki,..)
(#) djadji válasza Braf hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

A gép egy Dell Axim X51v PDA
Valóban azt mondja a tulaj hoyg nem tölti a Backup akksit se.. vagyis csere után mindig cserélgetni kell a akksit. Külsö akku töltője van ( a bölcsőbe lehet egy külön akksit is tölteni) tehát meg lehet oldani, csak jóü lenne ha az ember beleteszi a bölcsőbe (merrt mér ne oda tenném) akkor töltenié is egybő.. sé nem kellene ki-be tenni az akksit. Az idő beállítás meg pláne zavaró.. főleg ha az ember ébresztőnek si használja..
Máshol is írták, hogy ugyanez a PDA a "fordított polaritású szivargyútó miatt" (??!??) szétégett a töltő IC.. és ugyezeket a hibákat regélte el a pali....
AZt én sem értem minek oda IC.. (hacsak nem irányitgatja az áramot, hogy ha ürs az akksi akor oda mennyi menjen és a müködő PDAba mennyi... ) De sztem ezt a feladatot egy "akármilyen" hasonló IC is elláthatja... nem hinném hogy oda annyira spec IC kell, hoyg ne lehessen akármilyennel pótolni (ami hasonló feladatra lett tervezve..)
Szval én szeretném az ICt cserélni.. mert ilyen külső töltő (ha kiveszem az akkut) az megoldható minden különösebb kivezetés nelkül is...
(#) bave00 válasza valve hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Nem lehet hogy egyszerűen a Ti (valve, Braf) PDAjaitok másképp tárolják a cuccokat?
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

"csere után cserélgetni az akksit" <-- Marha
Szval: Akksi csere után ujra be kell állítani az időt...
>
(#) greatman válasza djadji hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Miért kell töltő IC a PDA -ba? Azért mert ez nem Savas ólomaksi a kocsidból. Ezek az akkuknak egyáltalán nem mindegy mennyi árammal, milyen hőmérsékleten, mennyi ideig töltöd. Az sem mindegy mennyire van az akku lemerülve. Az újjabb készülékeknél a töltés vezérlést beültetik az akkuba, hogy ne robbanjon fel, de ez csak mostanában kezd így lenni. A töltés egy állapottól függő karakterisztika alapján történik, miközben a töltés vezérlő adatokat kap az akkutól. Általában a töltés vezérlő IC egy speciális processzor, ami egyébként sok esetben egybe van építve a komplett tápvezérléssel. Ez nem egészen úgy megy, hogy kivezetem aztán töltöm valamivel. Így elég hamar kinyírod az akkut. És ha szerencséd van nem robban fel.
Idézet:
„Máshol is írták, hogy ugyanez a PDA a "fordított polaritású szivargyútó miatt" (??!??) szétégett a töltő IC.. és ugyezeket a hibákat regélte el a pali.... AZt én sem értem minek oda IC.. (hacsak nem irányitgatja az áramot, hogy ha ürs az akksi akor oda mennyi menjen és a müködő PDAba mennyi... )”
Elvileg a fordított polaritást a védődiódának köszönhetően ki kellene bírnia, esetleg a dióda bezárlatosodik. Minek oda IC? Fentebb írtam.
Idézet:
„nem hinném hogy oda annyira spec IC kell, hoyg ne lehessen akármilyennel pótolni (ami hasonló feladatra lett tervezve..)”
Sajnos elég spec IC kell neki. Ha van másik IC -d, ami belevaló ki lehet cserélni, mással pótolni szerintem esélytelen. Hiába van más IC, ami ugyanerre a feladatra lett tervezve, a készülék nagy integráltsága miatt szinte lehetetlen kivitelezni az átépítést.
A PDA -k, PNA -k, mobilok, esetében egyetlen mód az IC-k ugyanolyan típusúra cserélése. A külső passzív alkatrészek átvizsgálása, javítása. És még mindig ott van a nyákszakadás, furatgalván oxidáció - elégés lehetősége. És itt a 8-9 rétegű panelra gondolj, amit csak röntgennel lehet átvilágítani. Az ilyen készülékek javíthatósága messze nem éri el a 100% -ot. Kb. 40-50%. Ja, és szerinted a Dell miért akarta az egész alaplapot cserélni?
(#) AQLMGabor válasza greatman hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Greatman-nél a pont.
Én sem írhattam volna le jobban, ez igaz a telefonok LiIon v. LiPol akksijaira is, hogy a Notebookokat ne is említsem. Amikor a kütyüd kiírja, hogy 1óra 10percig működik a készülék, akkor azt az akksin lévő "fuel gauage" ic memóriájából olvassa ki. Ezek általában I2C-n kommunikálnak a host-al.
www.ti.com (Battery management)
(#) djadji válasza AQLMGabor hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

És azt nem lehetne csinálni hogy , mivel a bölcső tölti az akksit, külön akksit is, ezért gondolom a bölcső rendelkezik ilyen ICvel... (mivel ven olyan része, ahol PDA nélkül is tölti az akkut) és innen kivenni és áttenni a PDAba? És akkor kell vennei egy küön bölcsőt (töltőt) és abból ki lehetne operálni...?
(#) greatman válasza djadji hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Már ne is haragudj, de ezt leírhatnád egy kicsit tisztábban is. Persze lehet hogy csak én nem vágom.
Szóval én ezt vettem le: Van egy PDA. Benne ugye van egy belső, beépített akku. Ha a PDA -t rádugod a töltőre, akkor nem tölt. Namármost, van egy bölcsőd is, amire lehet tenni egy külső akkut. A leírásod (vagy amit én levettem) szerint van lehetőség a bölcsőre történő közvetlen töltőcsatlakoztatásra, ami így PDA nélkül is tölti az akkut. Viszont, ha a bölcsőt ráteszed a PDA -ra, és a töltőt a bölcsőhöz csatlakoztatod, akkor tölti a PDA belső akkuját is? Mert ugye ilyenkor a bölcső a PDA -val a rendszercsatlakozón keresztül kapcsolódik. Ha ilyenkor van töltés a PDA belső akkuján, akkor már érdekes lehet a dolog. A rendszercsatlakozón, vagy a soros csatlakozón (ha van) is bizonyos esetekben lehetséges a töltés. Ez esetben a töltésvezérlő IC egyáltalán nem biztos hogy rossz, vagy csak részben hibásodott meg. Ilyen esetben esetleg némi belső átalakítással, átkötésekkel előfordulhat, hogy javítható a készülék. Ugyanis a rendszercsatira és a soros csatira általában stabil töltőfesz, pl. 5V lehet adni. Ha ezt az ágat átkötöd a PDA töltőcsatijára, és persze a töltő is ennek megfelelő feszültséget ad le, akkor meg van oldva a dolog.
A bölcsőből kiszerelni alkatrészt (IC-t), és azt bele a PDA -ba szerintem jó eséllyel kivitelezhetetlen.
Nem tudom javítottál -e már ilyen készüléket (PDA -t, PNA -t, Mobiltelót, stb.) , mert ha nem, és nincs megfelelő eszközöd (pl. mikroszkóp), szerszámod, tapasztalatod, akkor ne fogj bele, mert a készülék teljes halála lehet a vége.
(#) szgabor válasza bave00 hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

"Nem lehet hogy egyszerűen a Ti (valve, Braf) PDAjaitok másképp tárolják a cuccokat?"

Fején találtad a szöget A régebbi PDA-k szokása a felejtés, mert a flash memória kezdetben túl drága volt. A későbbi darabokban már van pár MB flash a lefgontosabb adatok számára (címjegyzék, naptár), a 2005 utáni példányoknál pedig 99%, hogy mindent flash tárol.
(#) norbiv8 válasza szgabor hozzászólására (») Jan 25, 2008 / 4

"Nem lehet hogy egyszerűen a Ti (valve, Braf) PDAjaitok másképp tárolják a cuccokat?"

Na akkor a tisztánlátás kedvéért: Windows Mobile 2003 vagy az előtti oprendszerrel rendelkező PDA-k felejtik a beállításokat és progikat, ha az akku totál lemerül vagy kiveszitek. A Windows Mobile 5 és utána következő oprendszerrel pedig nem felejtik el a beállításokat és a programokat akku lemerülés vagy kivétel esetén sem.
(#) bave00 hozzászólása Jan 25, 2008 /

Ok köszi a "felvilágosítást" mindkettőtöknek
(#) djadji válasza bave00 hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Természetesen a PDA szerelést nem én csinálnám, nekem csak a "donort" kellene megtalálni hozzá.
Szval még1x röviden:
Bármilyen módon is kötök a PDAhoz bölcsőt, töltőt, USB-t vagy akármit az nem tölti az akksit. Az akksit csak ugy tudom tölteni hogy kiveszem, és ugy teszem be a bölcső erre kialakított részébe, vagyis csak PDAn kivül, PDA nélkül lehet tölteni az akksit.
Ha a PDA töltőn, bölcsön, USB-n stb van, akkor működik, akksi nem merül.. csak éppen nem tölti ....

Ezért gondoltam hogy van a bölcsőben is olyan IC vagy akármi, ami szabályozza az akksi töltését (mivel csupaszon csak az akksit is tudja tölteni) és azt lehetne átenni a PDAba (márha egyforma, és hasonló, stb, stb...) De tartok tőle hoyg ez nem lenne jó ötlet.. pontosabban nem lehetne megoldani.
Csak annyi kellene hoyg az akksit a PDAba is lehetssen tölteni. mert állandóan kivenni, betenni... elég macerás.. és gondolom a PDA akksitetejét sem a napi 2-3 kivételre tervezték...

Ötlet valakinek esetleg?
(#) rascal hozzászólása Szept 8, 2009 /

Sziasztok!

Nekem egy Palm m105-öm van, elemtartós. Előszőr két AAA elemről ment és két hónapot simán kihúzott, de gondoltam akkuról mégiscsak jobb lenne. AAA akkuról kb 3 hétig megy, de a töltést a palmon kívül kell elintézni. Ez még az a fajta, amelyik elem/akku csere esetén mindent felejt, nem lehetek elég gyors...
A célom az lenne, hogy menet közben tudjam tölteni, hülyebiztosan, a palm túlélése pedig elsődleges.
Az érdekessége, hogy ahogy utánanéztem 16 MHz Dragonball EZ processor van benne ami az adatlapja szerint 3.3V +/- 10 %-ról működik. A NiMh akkuk 2.4V-járól is megbízhatóan megy, ami így nézve érdekes. Egy Li ion akku 3.6V-ja elvileg még beleférne és egy ilyen akkut sokkal kulturáltabban is lehet tölteni mint egy NiMh-t (értem ezalatt, hogy töltéskor tudom hányadán állok vele), de a töltés közbeni 4.1 V-t már sok lehet a készüléknek, és azt sem tudom, hogy a Li-ion akku feszültsége mennyi idő alatt esik vissza 3.6V-ra.

A NiMh-k töltése kacifántosabb (ahogy olvastam), mert a melegedése, a feltöltődés végén észlelhető alacsony feszültségesése jelzi, ha készen van, de azt is csak akkor, ha megfelelő nagyságú árammal töltöm... Azt, hogy folyamatos terhelés mellett a fentiekből mi észlelhető azt meg pláne nem tudom.

Van-e valami ötletetek, tapasztalatok ez ügyben?
A palmot nem akarom megbontani, csak az elemtaró fedelén barkácsolnák kivezetéseket, és az elem érintkezőihez sem forrasztanék semmit. Az elemtartóba visítva fér el a két AAA elem.

(#) verwolf9999 hozzászólása Dec 24, 2011 /

Szereztem egy a címben leírt medion 95000 PDA-t amit valószínüleg már egy szakbarbár megműtött ugyanis hiányzik az akumlátor csak az akumlátor panelja maradt meg .Hosszas próbálgatás után egy sony ericcson aksival 10 másodpercre be tudtam indítani és kétszer felvillant a töltésled is .Mikor beindult csak az indítóképernyőig jutott majd leált azóta nem tudom még elindítani sem .Esetleg nem ismeri valaki ennek a típusnak az általános hibáit ? Mert lehetséges hogy azért berhelték szét mert azthitték hogy rossza az aksija .Én arra gyanakszom hogy maga az akumlátor különlévő panelja lehet a rossz . Sajna nem tudom kipróbálni töltővel mivel a syncron és töltőrésze le van törve . Vélemények ?
(#) verwolf9999 válasza verwolf9999 hozzászólására (») Dec 24, 2011 /

Hát sajna ez már nemlesz megjavítva kicsit túlfeszeltem és elszált az egész talán a kijelző még megúszta. Pedig a navigáció jól jött volna
(#) MrZls hozzászólása Okt 30, 2013 /

Sziasztok!
Adott egy navigációs eszköz, ami mini USB csatlakozón keresztül töltődik.
Leesett, kitört a csatlakozó a nyákból. Ahhoz, hogy kicseréljem, ki kellett vennem a panelt a házból, de ezt csak az akku leválasztásával tudtam megoldani.
Lehet, hogy hibáztam, mert a csatlakozót ugyan sikerrel kicseréltem, tölt is rendesen, de ha bekapcsolom, a képernyő sötét marad.
Az érintőképernyő szalagkábellel csatlakozik a panelhoz, csatlakozón keresztül. Az érintőrész működik, mert, ha nyomkodom a kijelzőt, hallom a hangokból, hogy navigál a menüben, csak éppen nem látom, hogy mit.
Van valakinek valami ötlete, mit próbáljak, vagy hogyan?
A készülék Lark Freebird 43,3. Win CE van rajta, Samsung proci dolgozik benne.
Köszönöm, ha érkezik ötlet!
(#) Ricsi89 válasza MrZls hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

A kijelző csatlakozását kellene megnézni, hogy biztosan a helyén van-e rendesen. Ha az érintő nyomkodására hangot ad, akkor valószínűleg bekapcsol a gép, csak nem megy a kijelzője. A kijelzőnek és az érintőnek külön csatlakozója szokott lenni.
(#) bbb válasza MrZls hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Leesés után működött a kijelző? Sajnos az, hogy az érintőre reagál nem mindig jelenti, hogy a kijelző maga jó...
(#) MrZls válasza bbb hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Köszönöm mindkettőtök válaszát!
Tökéletesen működött a kijelző, sőt most is működik. Közben rájöttem, hogy "csak" a háttérvilágítása nem megy. Sajnos csak egyetlen 40 pin-es csatlakozója van a kijelzőnek. A kijelző ilyen: Bővebben: Link.

A csatlakozót már többször széthúztam, összedugtam, szerintem jól csatlakozik, vagy nagyon béna vagyok...

A háttérvilágítást le tudod ellenőrizni, direkt adj tápot a megfelelő lábakra (a fólián külön jelölik melyek azok). Adatlapot így nagy hirtelen nem találtam hozzá, de szerintem itt is 6 led lesz sorban... Ha a ledek nem világítanak, akkor még van is esélyed megjavítani, ha viszont sikerül őket felgyújtani, akkor pech és az alaplapon kell keresgélned a hibát.

Megvan a két láb (1 és 2, A és K jellel), de mekkora feszt adjak rá?
Áramkorlátozás kell?

Jó lenne megtalálni az adatlapot (hogy mennyi led van benne), de merthogy az nincs meg, így a legegyszerűbb, ha egy Joule-Tiefet használsz hozzá, ami beáll önmagától és elmegy egy lemerült elemről is

Első körben persze megpróbálhatod 3V-tól felfele 18V-ig, ha van tápegységed, amit tudsz állítgatni...

Adatlap csatolva, 10 LED, ha jól látom, tesztelem, remélem sikerül.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem