Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   94 / 270
(#) Attilawap válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Nagyon szép lett, gratulálok! Meg tudnád mondani, hogy melyik verziót építetted meg, mert a 80. oldalon Titilla felrakta a saját verzióját, de előtte még volt egy pár verzió.
(#) Sanyesz5 válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Elméletben ez az smw3, mellékeltem a nyákrajzot.

SMW_v3.lay

(#) mateatek válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Amint exha3nw írta, a fejben is vannak, vagy legalább is lehetnek kondenzátorok. Ha az adótekerccsel párhuzamosan is van, akkor ezt a fajta oszcillátor buktad, mint ami a gépedben van.
A képen látható gép oszciját építsed meg deszkára, C6 nélkül. Rakjad rá az adó tekercset. Ha berezeg, akkor bukta. Ha nem rezeg be, akkor jó vagy.

smw.jpg

(#) deexteer hozzászólása Nov 2, 2013 /

Elkészültem a fémkeresővel,ha jobb lesz az idő akkor letesztelem terepen is,a fejért külön köszönet mateateknek,egy dolgot azért elszúrtam,a száron állítottam be,összerakva nem volt az igazi,viszont kicseréltem az alsó alu szárat karbonra,és jó lett.
Egy nagyméretű téglát raktam a fejre a teszt idejére,alufólia szűréssel értendő,az első szám lapjával,a második élével/cm:
50 eurocent 34/32,
ezüst karika fülbevaló 14mm/1,5mm 20/15,
kis bronzok:
10mm/0.3 20/20,
15mm/0,4 30/29,
15mm/1 30/30.
A száron csak a teszt idejére került külön akku.
Bővebben: Link
(#) Sanyesz5 válasza mateatek hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Ma összedobom, nem tudom mennyire mérvadó a multiméter, az adótekercsen semmit nem mutatott, a vevőn ki tudtam mérni 6,5uf körülit.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Nem úgy érdekes a téglás teszt, ha csak rárakod, hanem ha a teszttárggyal együtt mozgatod.
(#) deexteer hozzászólása Nov 2, 2013 /

Téglára mozgatásra nem jelzett,együtt nem próbáltam még.
(#) Sanyesz5 válasza mateatek hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Igazad volt, összetákoltam az oszcillátort, és sajnos beindult a fejjel, mindkét tekerccsel.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 4, 2013 /

Üdv, ma összejött a "kombó" úgy néz ki, white's 18" os fej+smw3. Három napot izzasztott, de úgy nézem megérte, gyorstesztet csináltam, a huszast 40 felett hozza. Ferrit rúdra meg sem nyekken, majd a terepen elválik. Ezúton is köszönöm mateatek rengeteg segítségét!!
(#) Bender hozzászólása Nov 5, 2013 /

Üdv

Szeretnék egy DD fejet összerakni, de a huzal beszerzésével gondban vagyok.
Esetleg szétflexelek egy mikrótrafót.
Pl 24-26AWG-s wirewrap huzalból is meg lehet csinálni? Teflonszigetelésű, kicsit vastagabb, mint a zománc.
(#) Ge Lee válasza Bender hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

És a mikrótrafóban lévő huzallal mit szeretnél csinálni? Csak mert az van vagy 2mm átmérőjű, és hosszra sem sok.
TV-k lemágnesező tekercsét kell szétbontani, az 0,4-es, és lehet hogy elég is mindkét tekercshez, de az egyikhez biztosan.
(#) Bender válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

És a wirewrap huzal? A fém része annak is kb .4mm átmérőjű, csak a szigetelés vastagabb, mint a zománcszigetelés.
Mikrótrafót úgy látszik jó rég nem láttam
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

A TV-k lemágnesező tekercse valóban jó lehet, de azok általában 0.4-0.5 vastagok. Adótekercshez, ahol kevesebb a menet, oda jó lehet, de a nagyobb menetszámú vevő tekercshez keríteni kellene valami vékonyabbat.
Huzal beszerzése okán keressél a környéketeken egy tekercselő műhelyt, ott talán segítenek.
(#) erbe válasza mateatek hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Monitorokban akad 0,28-as, 0,32-es huzal is.
(#) Bender hozzászólása Nov 8, 2013 /

Szereztem 500 méter 0,35-ös huzalt.
Láttam itt egy leírást 20-as DD fej készítésérõl.
Ott 120 menet a vevõ és 100 az adótekercs.
Ha 30 centis fejet csinálok, akkor azt milyen menetszámmal kéne?
Vagy csak az a lényeg, hogy az adó ugyanolyan frekin oszcilláljon, mint a kisebb fejjel,
a vevõ menetszáma pedig az adó 1,2-szerese?
Ez az 1,2:1 arány nem túl kicsi? Az adót is kell árnyékolni?
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Silver esetén az adó tekercsed mindenképpen azonos frekin fog menni, csak a jelalak lesz esetleg csapnivaló.
Mivel Silverhez 30-as fejet nem sokan csináltak, és így nem is sokat tudni arról, hogy azt miként jó tekerni, én kapásból csinálnék 3 darab tekercset, 60, 90 és 120 menettel, majd kísérleteznék velük.
0.35-ös huzalból 120 menet az szép köteg lesz, mint a kisujjam.
Az adó tekercset is árnyékolni kellene.
(#) Walkman_walk hozzászólása Nov 9, 2013 /

Mateatek and other master hi;

Meg tudná mondani, hogyan lehet a kapcsolat SMW 2 tone?
(#) Yowie válasza gyugya2 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Normál érme és tárgykeresésnél nincs olyan különbség a frekiben, hogy érdemes lenne vacakolni vele. Ezt az MD-t nem ismerem, a sárga MD-vel megkeresőztek egyszer az orrom előtt egy strandot, utánnuk mentem expivel. Ők 90% szemetet szedtek én max 10-et. Szerintem ne pazarolj pénzt vagy időt erre a gépre.
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Ez egy korrekt munka, gratulálok! Én szoktam kémiai ónozót használni elsősorban a felület korrózió védelme érdekében, utána lakkozom. Ónozni már nem, de lakkozni még tudod. Akkor is nyugodtan, lakkozhatod mindkét oldalt, ha lakkoztad a panelt forrasztás előtt, ha nem, akkor nyomjál rá vagy 2 réteget, de előtte tisztítsd meg. A lakkozatlant panelt pl egy tengerparti nyaralás alatt tönkrevágja a sós pára vagy itthon egy évnyi intenzív kültéri használat. Fej csatlakozónak nem a megszokottat érdemes használni, az 5pólusú mikrofon csatlakozót (nem tudom mi a hivatalos neve) hanem van hasonló,de több érintkezős, viszont aranyozott. Az 5 pólusút csak a gyári minelab, coiltech-ben láttam még csak aranyozottat, ha ilyet tudna valaki, hogy hol lehet beszerezni, azért hálás lennék.
(#) Sanyesz5 válasza Yowie hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Köszi nem szoktam ónozót használni, tetszik a szép réz szín, természetesen mikor minden kész akkor megy rá lakk. Van flux tollam, amiben gyantát oldottam fel, azzal befestem az egész nyákot mielőtt forrasztom. Megszáradva, vékony védőréteget képez, amíg forrasztom, és nagyon jól terül rajta az ón, pedig én ólommentessel forrasztok. A végén lemosás, lakk, és kész.
(#) Attilawap válasza Yowie hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Azt hogy kell érteni, hogy tönkre vághatja a sós pára a nyákot?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

A só hatására rendkívül tudnak korrodálni a fémek. Egy ismerős elmondása szerint tengerparti városokban nem nagyon futnak 10 évnél idősebb autók. Elrohadnak a sótól.
Én, a régi IGSL-emet lakkozatlan nyákkal használom, már kb 2 éve, és a hab a tortán, hogy a nyák mellett van a zselés akku, ami azért savas.
Majd írok, ha baja lesz a nyáknak. Egyenlőre olyan, mint amilyennek megcsináltam.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Az enyhén sós nedvesség többszörösen felgyorsítja a korróziós folyamatokat. Még mielőtt ezt megnyugtatónak tartod abból a szempontból, hogy itt nincs tenger, ki kell ábrándítsalak, a mindenhol található némi só. A kémiáját megtalálod a neten ha érdekel, elektromos szempontból elég annyit tudni, hogy a paneleket felület-kezelni kell, kültéri berendezésekhez pedig érdemes aranyozott csatlakozókat használni.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Azért azt hozzá kellene tenni, hogy mennyit használod valóban kint a terepen. meg az is más, hogy kiviszed délután egy kicsit, meg hogy kint vagy vele egy éjszakát.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 9, 2013 /

Unatkoztam ma, elkészítettem a második nyákot, ez már nem olyan szép, ez p20-al van, sajna azzal nem megy olyan jól mint a gyárival.

kéretik nem a könyvet nézni

DSCN2426.JPG

(#) zalan85 válasza deexteer hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Szia deexteer!
Tetszik a fémkeresőd, szeretnék pár dolgok kérdezni.
Milyen frekvencián dolgozik és milyenek a fej induktivitás adatai.
Szeretném egy ismerősömmel együtt megépíteni.
(#) tnadas hozzászólása Nov 11, 2013 /

Sziasztok!

Építettem pár nagyon egyszerű fémkeresőt, pl: http://www.geotech1.com/pages/metdet/projects/matchless/matchless150c.pdf
sikerélmény volt, emiatt most szeretnék egy kicsit továbblépni, tudnátok ajánlani egy viszonylag egyszerű (kezdő vagyok még) de fémeket is megkülönböztető, nagyobb hatótávú jól dokumentált típust?
Oszcilloszkópom nincs, gondolom a komolyabbakhoz már az is kellene a keresőfejhez. Egy hangkártya szkóp esetleg megfelelne szerintetek erre a célra? http://www.zeitnitz.de/Christian/scope_en

üdv:
T
(#) deexteer válasza zalan85 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Helló,16.2khz,az induktivitását nem tudom mert mateatek csinálta hozzá fejet,az adó 5.7mH,a vevő 6.3mH lenne eredetileg.
Amit én csináltam hozzá fejet,már azzal is megy,ott az árnyékolását szúrtam el.
Csináltam még régebben egy igsl vagy tgsl gépet,egy silver starhoz készült fejjel próbáltam ki akkor,és egy jó kilós bombadarabra semmit nem jelzett,azt akarom most előkotorni mert a barátom xp deus-a meg jelez rá,a mostani tgsl is jelez rá,de csak fektetve,állítva nem.

Ilyen volt:
(#) deexteer válasza tnadas hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

A hangkártya szkóp jó a fej elkészítéséhez,négyszögjelet nem fog tudni mérni,és kell hozzá egy ilyen adapter:
Bővebben: Link
(#) Bender hozzászólása Nov 12, 2013 /

Beültetődött a silver panelje és készülnek a tekercsek is.
A 28 centis (thx mateatek) adótekercs 60 menettel lett 1.98 mH, így C8 helyére csak egy 1,5 nF-os kondi kell a 4,73 kHz-hez.
A vevő 100 menettel kb 5,5 mH. Ez elegendő lehet?
Összedobtam egy kis próbapanelt, ami a rezonanciafrekin hajtja meg az adót és egy OP07 erősíti a vevő jelét. Így talán egyszerűbb belőni két tekercset. Elég egy multiméterrel mérni a kimenetét.
(a trimmereket le kell cserélnem kisebbre, mert nem férnek el rendesen... )

Jónak tűnik ez így?
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
Következő: »»   94 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem