Fórum témák
» Több friss téma |
köszi a gyors reagàlàst! És van valami működő alternativa,hogy ne kelljen szétbombàzni a pointert? Vagy a szupepés megoldàs a legjobb? Köszi.
Nagyon nincs más választás, ráadásul nagyon nehéz általában kiszedni a pointerből ezeket a diódákat. De esetleg olyat is lehet, hogy feszültséggenerátorral meghajtani a pointert (szóval azt az áramkört, ami a pointerben van). De ez csak tipp, még nem próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
Sziasztok.Idő közben megcsináltam,kiszedtem a diódát a pointerből(egyáltalán nem volt nehéz)és a Szupepe féle generátorról frankón üzemel! Köszi minden segíteni akarónak.
Üdv:Attila
Sziasztok. Ismét elővettem a lézert és némi módosítás és átépítés után ez lett az eredménye.
Szia!
Az áramgenerátor kapcsolási rajza / nyákterve publikus? A DAC neked teljesen jól működik? Gondolok én a kioltásra. Milyen programot használsz?
Kedves Bence. Az áramgenerátorom a Szupepe féle áramgenerátor, a dac mondhatni jól működik, néha megfagy a program de még nem jöttem rá miért, a progi pedig popelscan 3.1.
Honnan lehet venni olcsón és jó galvókat, meg zöld lézert? Olyan site érdekel amelyik szállít idehaza is.
goldenstarlaser.com
Az egyik legolcsóbb kinai kereskedés. Az árakat személyesen kell elkérni,csakúgy mint a rendelést is. Skype-on mail-ben felveszed a kapcsolatot valamelyik munkatársukkal. Az egyikkel a mai napig tartom a kapcsolatot,kellemes beszélgető partner,mikor ráér. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
Sziasztok!
Lenne egy nagyon nagy kérésem. A csatolt képen egy pc ventilátor seb. szabályozó áramkör látható. A gond csak az,hogy ha a potmétert letekerem akkor nem áll le hanem forog tovább. Mit lehetne tenni hogy letekerésnél megálljon? Előre is köszönöm!
Poti csere, amúgy mit keres ebben a topikban?
bocsesz.
amúgy tolópotméter
Szia.
1. Ha letekered a potot kikapcsolod az áramkört, kihúzod az adaptert, lekapcsolod az elemről. 2. Olyan potit használsz aminek az egyik végállasánál kapcsoló van, szóval ha letekerd kattan egyet és leáll. 3.Ez az áramkör nem alkalmas olyan üzemre amire te szeretnéd, ha megnézed a rajzot jelölve is van, UBe 12v, UKi 5...10v, egyszóval ezt az áramkört te a potival nem nullára szabályzod le hanem 5v, ahol a ventilátor még vígan elpörög. De szerintem folytassad itt a kutakodást. Üdv.
köszönöm szépen.
Ezzel a kapcsolással van némi probléma.
Azért forog mert ha teljesen nullára állítot a potit akkor is megkapja az 5 volot. Mert gyakorlatilag látszik hogy ezzel csak a stab középső kivezetését szabályzod. Ami azt eredményezi hogy ha nem megy le testre akkor megkypod az össz 12 volt bemenőt . Ha lekötöd testre akkor kapod meg a 12 voltból 5 voltot. Talán próbáld meg LM 317 -tel az fesz szabályzó ként működik. A 7805 nem alkalmas szabályzási célokra csak 5 volt-tól 12 voltig nem, tudod vele lenullázni a kimenő feszt.
Az lenne kérdésem hogy kellene további hangolást végezni a 30K scanneremen szerintetek?
Sajnos nem sikerült képet készítenem ami egybe mutatná a teszt képet. Egyenlőre ishow dac-al készült, tudom gyenge minőség.
Hosszú záridővel kell fényképezned és igen,kell még hangolnod.
Ha gyári volt a galvó set,minek állitottad el? Ha nem akkor meg itt a segitség: http://lasershowparts.com/files/Articles/Adam%20Burns%20-%20Scanner...al.pdf
Ez jól jön köszönöm, ha jól értem 12/30K kell végezni a hangolásokat, viszont nem tudom mennyire valóságos az ishow sebessége. A fenti képen látottak max sebességre állítva az ishow (elméletileg 60k) láthatóak. Kinek mi a tapasztalatai?
Először is:
A fényerőt csökkentsd,mert bántani fogja a szemed,egy szervó hangolása hosszadalmas,türelem igényes feladat.Nem fél óráról beszélek. 12/30k?mi ez? maximum 8°+30kpss.Vagy 20°+12kpps Ha 60k van a csúszka végállásán,akkor a felére állitsd,mert meg fogod sütni a galvót 8°nyitáson 2méter távolságban 28cm-es lesz a külső négyzet,1méteren pedig 14cm-es. Adok egy progit,egyszerű,de nagyszerű. A szervó elektromos jellemzőit befolyásoló potikat ne próbáld állitani,ahhoz szkóp is kell. A lényeg nagy vonalakban:A kör érintse a belső négyzet oldalait,de ne legyen torz. A négyzetek csúcsainál csak pontot szabad látni,túllövés,látható visszahúzódó vonalkák nem lehetnek.(ezért is fontos az alacsony fényerő,hogy lásd is mit csinálsz ![]() Ami a legfontosabb:picike mozdulatok a potikon.Minden egyes potméter állitás kivánni fogja a többi utánállitását is. Ha rezgést tapasztalsz,nem tekered tovább,picit vissza.Néha váltogatnod kell majd az ábrákat,egy ilda tesztábra nem lesz elég. Adok párat,amik fontosak,mindegyiknek más és más a feladata a művelet folyamán.Ha ezeket sikerül tökéletesen megjeleniteni(mindegyiket)akkor sikeres és tökéletes közeli a hangolás. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
8 fok nyitási szög, 30K meghajtás, 2 méter távolságról a külső négyzet mérete minden oldala 28cm-er és a képek:
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Közelit a jóhoz.Vagyis nekem tetszik.
Éles sarkok,a rács tűrhető,nekem valamiért az sosem sikerül tökéletesre a függőleges (Y) vonalak kihajolnak a határló horizontális alsó felső vonalakból :/ Az XY erősitők együtt futása(lasermedia) is szép.A shift ábra természetesen legtöbbször programon belüli korrekcióhoz való. Ha az ilda teszttel is ilyen szép,akkor nincs szükség további állitásokra. Ha növeled a nyitást,és/vagy a sebességet,minden szétesik.Ez a folyamat a szervó behangolására való(az aktuális galvó-hoz,ha felcseréled a csatornákat,nem lesz jó vége),azért,hogy a rajzolás szép legyen és ne gerjedjen be a rendszer,ami melegedést okoz.Nem arra hogy a végét karcolgasd a technikának.Lövöldözéshez meg nem kell 30kpps,nagy nyitáson+nagy sebességen a védelem nélküli galvóid hamar meg fogják adni magukat. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Igyekszek, ám tényleg rengeteg idő és precíz összetett hangolást igényel. Már elállt a kezem több óra hangolás után pihenő képen jöttem az oldalra hogy feltehessem pár kérdésemet, tapasztalataimat. A scanner gyári beállításának elállítását kb 1 év használat után kezdem mivel hullámzott a vonalak a mintákon ami zavaró volt számomra és aggasztó. Elkövettem pár hibát tudatlanul mivel olyat is elállítottam amit nem kellet volna. Most megszenvedem de talán többet tanulhatok míg él a rendszer és jobb irányba haladva eredmény születik.
A képen látható jelenlegi helyzetem a 30k PT-vel. Cni 1w 532nm modul a moduláció elé tettem egy 10k timmer potit így csökkentve fényerőt jobb látási viszonyok érdekében. Jó lenne az az ilda teszt kép, amelyben a karika a négyzet belsejében van hogy elkezdhessem további próbálkozásaimat. Esetleg valakinek nincs meg? Idézet: „Jó lenne az az ilda teszt kép, amelyben a karika a négyzet belsejében van” Az a karika a helyes sebesség+nyitás+tökéletes behangolás eredményeképpen kerül a jó helyre. Nincs olyan ,hogy alapól benne van a négyzetben ![]() Tehát ha jelenleg ilyen,akkor: -a sebesség kicsi(a kör kivül van) -vagy a nyitás nagy -esetleg és a legvalószinűbb nincsen beállitva a HF/LF/GAIN Mondanám hogy nullázd le ezt a 3 hangoló potmétert,de azzal kezdesz mindent előről ami rettenetesen komplikált feladat elsőre.Nekem is órákba került mig nulláról újra belőttem.Mostanra már azért gyorsabb,van némi tapasztalatom.Sajnos maga a galvó,mint olcsó gyártás (PT30 ![]() Haha,jó ötlet a külső poti,ezek szerint az a kinai DAC TTL-es. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
De annyit azért elmondok még:
Nem kötelező 30kpps-re beállitani. Van alacsonyabb sebesség 20-25kpps,érdemesebb ezt használni,mert ha lövöldözés közben kinyitod 40 fokosra a látószöget,nem fog érni semmit sem a 30k-s beállitás,úgyis vissza kell majd venni a sebességet.(nem hiszem hogy olyan sokat használnád az alacsony nyitású animációt egy klubban,vagy ahol lézerezel) Inkább legyen jól beállitva kisebb sebességen.A 30k-t amúgysem ahhoz a galvóhoz gondolták,csak 'parasztvakitás'. Valós 30k-s galvó kicsit komolyabb és drágább,mint a kinai PT rendszer eltéritői(most magára a galvóra és nem az erősitőjére gondolok) A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Igen csak ttl-es jelet képes küldeni a dac. Videóztam a 30k sebesség szerintem nem fedi a valóságot a teszt kép lejátszásakor. Vagy csak tévesen hiszem?
Nem tudom,videóról sosem lehet megállapitani.Főleg nem mobilosról.Egy komoly valódi HD kamera kell ehhez.
Nálam a 30k-nál már nem vibrál az ábra,sőt 20kpps-nél kezd vibráció mentes lenni.(8-12° nyitásnál) Neked vibrál,villog,valami sőt semmi nem okés. Ha lesz időm csinálok egy rövidke videót,hogy mutat nálam a 25kpps@10°-ra hangolt rendszer.
Kész is:
http://youtu.be/0eEEyeghsbM Látom amúgy csapágycserére szorul az Y galvo....Elég csúnya berezgése van.Hiába,párszáz órát már kiszolgált. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |