Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   43 / 107
(#) proli007 válasza lala0606 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Hello! Nézd meg, ha egy zénerrel így határolsz, mi lesz a következménye.. üdv!
(#) lala0606 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Egy 9VAC külön trafóról megy majd a kijelző modul, ez lesz egyenirányítva pufferelve, 78l05 a PIC-nek, 78l09 az LM358-nak (és -3.3V a váltóról 2diodás+kondis,3.3VZéneres),és egy 7805 a MAX7219-nek. Egy gyors melléklet a tervről.

V-A +Táp.jpg

(#) lala0606 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Köszi a megjegyzést, csak a pic védelmére szántam oda a zénereket, kezdő vagyok de ezt szeretném megcsinálni. Segítsetek légyszives, hogyan csináljam hogy jó legyen? Nagyobb ellenállás kellene? ALKOTÓ 2.7.4V tápjához kellene a kijelző modul.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) lala0606 hozzászólása Okt 26, 2013 /

Hónapok óta szünetel a projektem, most elővettem. A dobozolással vagyok gondban és a kijelzőmdullal szenvedek, a pic programrol nem is beszélve, sokat olvasok itt afórumon is, de programozás nagyon kínai nekem. Köszi a segítségeket.

Nem az ellenállás értékével van a gond, hanem a zéner könyökfeszültségével. Mert mint látható, a zéneráram sokkal hamarabb elindul, mint ami könyökfeszültség a zénerre rá van írva. Így elő kel feszíteni a zénert kb. 5mA árammal, és a vágást egy diódával végezni. Sajnos a dióda sem optimális kapcsoló elem, a hőfokfüggése még mindig "bent maradhat a pakliba". De sokkal jobb eredmény érhető el, mint látható.
Elvileg a PIC bemenete önmagát is meg tudná védeni, hiszen van benne dióda, csak az áramot ekkor korlátozni kellene a soros ellenállás növelésével. (Nem igazán szólnak az adatlapok, a védődiódák béketűréséről.) De ha a bemeneten és védődiódán keresztül áram folyik a PIC tápfeszültsége felé, az megemelkedhet, hiszen a stabi csak a feszültség csökkenést tudja kiszabályozni, növekedést aligha. Vagy is ez csak akkor lenne igaz, ha a PIC tápfeszültségét, egy párhuzamos Shunt stabilizátorral stabilizálnánk. (Pld. egy TL331-el) üdv!

Akkor ha jól értelmezem a soros ellenállás növelése is elegendő lehet a pic védelmére, nem akarom tovább bonyolítani. Már többször eszembe jutott, hogy hagyom a fenébe az egész pic-es kijelzést, de közös katódos a kijelző és megvan hozzá a max ic is, ahhoz meg kell a pic.( Lehet hogy ezt feladom és átváltok ICL-es kijelzésre).
Köszi a hasznos észrevételeket.

Írtam, ha párhuzamos Shunt stabilizátor az IC tápfeszültség ellátása, akkor igen. Ha soros áteresztő mint jelen esetben, akkor is lehetséges, csak a rendszer fogyasztása több legyen, mint a bementi áram. Akkor nem emeli fel a bementi áram a tápfeszültséget.
Az IC tápfeszültsége 9V, aminek kimenete legfeljebb a 8V-ot éri el. 4,7kohm soros ellenállás esetén, a bementi áram maximum Ibe=(8V-5V)/4,7k=640uA. Ennyit szerintem elvisel a bementi dióda, és ez csak meghibásodás esetén fordulhat elő. Ha meg a 230V költözik belé, úgy is kitakarít mindent nem kell már söprögetni benne semmit. üdv!

Köszi, eszerint fogom módosítani, ha ez a megoldás marad a végleges.
(#) sargarigo hozzászólása Okt 27, 2013 /

Sziasztok!

DC erősítőnek szeretnék használni egy tl072-t, amit nem invertáló módban kötöttem be. A tápfesz 5V, a bemenő feszültség 0-0.5V. Az erősítést kb 10x-re állítottam be, a visszacsatolásban lévő potival. Azt még el tudnám fogadni, hogy ha nem menne ki tápfeszig a kimenő jel (pedig kimegy "WIDE COMMON-MODE (UP TO VCC+)"), de ha 0.7V alatt van a bemenő feszültség, akkor a kimenet beragad tápra.

Próbáltam tesztpanelon külön is dolgot, mert azt hittem elromlott az ic. Adtam neki 15V-ot, és láss csodát most is azt csinálja. 0.7V felett szépen megy, ahogy adom a jelet úgy változik a kimenet, de 0.7V alatt megint kiakad tápra.
Elképzelhető hogy nulla környékén nem lehet vezérelni? Toljam el mínuszba a negatív tápját? Már eddig is olyan a panel mint egy dzsungel. Vagy van valami olyan ic, ami tud 0-5V között dolgozni egy tápról és még beszerezhető is? Mit kell figyelni az adatlapján?
(#) kadarist válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Nézd ezt meg: Bővebben: Link
(#) _vl_ válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Idézet:
„Elképzelhető hogy nulla környékén nem lehet vezérelni?”

Nem elképzelhető, hanem biztos.
Idézet:
„Vagy van valami olyan ic, ami tud 0-5V között dolgozni egy tápról és még beszerezhető is?”

A Microchipnek van egy marék ilyen műveleti erősítője. Van kisebb-nagyobb, olcsóbb-drágább, gyorsabb-lassabb, és vannak köztük egészen alacsony fogyasztásúak is.
MCP6002, MCP602.
Idézet:
„Mit kell figyelni az adatlapján?”

Mondjuk rá legyen írva, hogy rail-to-rail. A "Common-mode Input Voltage Range"-be beleessen a kívánt bemenő feszültség, ill. az "Output Voltage Swing"-be meg a kívánt kimeneti feszültség.
(#) sargarigo válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Máris okosabb lettem egy kicsit
Az mcp602-nél csak a kimenetre írja a rail-to-rail-t. Nem értem miben nyilvánul ez meg számomra..
(#) _vl_ válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Meg "Input range includes ground". Azaz 5V-os táp esetén a bemenet lehet 0V, de nem lehet 5V, és ezt a táblázat ki is fejti, hogy pontosan mennyi lehet.
(#) sargarigo válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Hú bakker. Ennyi mindent kell figyelni egy nyomorult műverősítőnél? Már előre félek, amikor bemegyek a kis szatócsboltba, hogy amikor kérem az ic-t, akkor csak pislog vissza a muki, hogy "hát ilyen nincs, de van helyette másik". Ami persze köszönő viszonyban sincs vele. Azt hiszem utána nézek még a dc erősítőknek, biztos ami biztos.
(#) szemjan hozzászólása Okt 31, 2013 /

Sziasztok.
Tud valaki adni egy olyan kapcsolást. ahol 60 mV jelet 4 voltra feltudok erősíteni.
Köszönöm.
Jah és a táp az fix 24 volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
(#) proli007 válasza szemjan hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Hello! Az elvárt pontosság, nagyon nem mellékes. De egy MCP6001 jobb lenne hozzá.
(Olyan, hogy "Jah" a magyarban nincs. A legközelebbi a német nyelvben a "Ja" de az sem szép. De van "Hoppá", "Ó", "Igen", "Most jut eszembe.." stb. ) üdv!
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Végülis megoldottam úgy tűnik. Kipróbáltam pár típust, és valahogy nagyon nyögve nyelős volt a dolog (egyik sem ment rendesen), így inkább csináltam hozzá egy negatív tápot is. Kicsit bonyolultabb lett a panel, de legalább ott, és annyi mérek amit kell
Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
(#) Arc hozzászólása Nov 2, 2013 /

Helló! Egy olyan problémám lenne hogy szeretnék építeni egy műveleti erősítőt diszkrét elemekböl, de seholsem találok kapcsolási rajzot hozzá. Ha valakinek lenne egy ilyen kapcsolási rajza az nagyon jó lenne.
(#) kadarist válasza Arc hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Szia!
Találtam egy leírást: Bővebben: Link.
Keresés.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) Arc válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2013 /

Köszönöm Szépen! Már elég régóta tervezgetem a megépítését és kerestem is Googlban anno de nem találtam semmit. Ráadásul ez relativ egyszerű kapcsolás úgyhogy a tanulmányozása is könnyebb.
(#) Koncsar válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Szia István! Megépítettem a VF2 -t 3 pár IRFP240 és párjával. A műveleti most NE5534 es IC.
A kérdésem ha beleteszek egy AD811 -t működni fog az erősítő?
Illetve van még egy kérdés, de lehet, hogy nem itt kéne feltennem. A FETeket GT20D101-201 kiszeretném cserélni. Mennyi esélyem van a működéshez?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) kadarist válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Szia!
Szerintem felesleges egy ilyen nagy sávszélességű, gyors erősítőt használni, de próbáld ki, aztán majd meghallod a végeredményt. A GT... nevezetű alkatrészek IGBT-k és nem FET-ek, bár vannak közös vonásaik, főleg a vezérlés terén.
(#) Koncsar válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Köszi!

IGBT.png

(#) etm hozzászólása Nov 15, 2013 /

Hello! Azt szeretném kérdezni,hogy hogyan lehet a műveleti erősítő lábain mérni a feszültséget?Arról van szó,hogy próbáltam megmérni az LM 358-as 3. lábán a feszt a - táphoz képest,és mikor rátettem az analóg műszert,elkezdett kattogni valami.(különben az IC-nek komparátor szerepe volt az áramkörben.)Gondolom,a műszer belső ellenállásától átbillent a komparátor. De akkor hogyan lehet ezeken a lábakon mérni egy megbízható feszültség értéket?
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Hello! A műveleti erősítő bementi ellenállása szinte végtelen nagy. A műszered nem azt terheli, hanem azt az áramkört/fokozatot, ami előtt van. Ha a komparátor bemenettel sorba ellenállás van vagy a meghajtó fokozatnak van kimeneti ellenállása, a terhelt feszültséget méred és ezt kapja a komparátor is. Ha az impedancia ezen a ponton elég nagy, a mérőzsinórral hálózati zavart vagy brummot vihetsz be a komparátor bemenetére. Ha nincs a komparátornak hiszterézise, akkor az akár vezérelheti is ütemesen a komparátort. Hiszen annak nyílthurkú erősítése hatalmas, akár mV nagyságú feszültségekre is tud kapcsolni.
Egy műszer mindig meghamisítja a mért értéket, de attól függő mértékben mennyire összevethető annak bementi ellenállása a mért feszültség kimeneti, vagy is forrásellenállásával.. üdv!
(#) etm válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Köszi!
(#) golem hozzászólása Nov 25, 2013 /

Sziasztok!
Van nekem ne5534 egy panel építve csak nem tudom mi a comp, balance, comp/bal ezek nincsenek bekötve.

névtelen.JPG

(#) kadarist válasza golem hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Szia!
Nem kell bekötni a kompenzációs kondenzátort és a kimeneti feszültség nullára állítását végző ellenállást, ha a kapcsolásban nem szerepelnek.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) zamatőr hozzászólása Dec 9, 2013 /

Üdv mindenkinek!
A rajzon lévő áramkörrel az a problémám, hogy a bemenő jel ( töltés vagy fogyasztás) csak akkor mér helyesen ha a 4 láb -5 v helyett - 0.3 v. Mivel az 1 lábon -2 volt is lehet 30 Amper áramnál így nem fog működni. Mi lehet a hiba? Esetleg tudnátok más kapcsolást ajánlani .
Köszönöm.
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Hello! Inkább azt írd le, mit is szeretnél, hogy tudjon.. üdv!
Következő: »»   43 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem