Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Speciális LED meghajtás
Lapozás: OK   6 / 8
(#) Sz_Norbi87 hozzászólása Nov 3, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy infra kaput, adónak a köv. diódát néztem ki: Bővebben: Link Jól értelmezem, hogy áramgenerátoros meghajtással 100mA-nél adja a legjobb intenzitást, de a ráadott feszültségnek 1,4V-1,6V között kell lennie?
(#) Stefan válasza Sz_Norbi87 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

(#) Dempsey válasza Sz_Norbi87 hozzászólására (») Nov 4, 2011 / 1

Szia!
Jól értelmezed a LED-re 100mA-ert adjál maximum. A feszültség érték a nyitófeszültséget jelenti. Számolhatsz 1,5V-al. Ha például 5V a tápod akkor ebből lejön a LED nyitófeszültsége mert ennyi esik a LED-en a maradék 3,5 meg az előtét ellenállásra jut. R=U/I tehát R=3,5V/0,1A=35 ohm, az ellenállás teljesítménye pedig P=I*I*R. De a programmal egyszerűbben ki tudod számolni amit előttem linkeltek.
(#) proli007 válasza Sz_Norbi87 hozzászólására (») Nov 4, 2011 / 1

Hello!
"de a ráadott feszültségnek 1,4V-1,6V között kell lennie?"
Pont ez, amit soha nem értelmeztek jól. Ez úgy igaz, hogy ha 100mA áramot vezetünk át a diódán, akkor azon 1,4..1,6V közötti nyitófeszültség fog beállni.

A feszültséget és az áramot egyszerre sehol nem lehet állítani, csak ha a terhelés ellenállását tudnánk változtatni. De az meg fix, amit a dióda nyitóirányú karakterisztika, az adott áramon éppen meghatároz.

Vagy is egy Led-diódán, mindig az átfolyó áramot állítjuk be, a kívánt értékre. Az erre kialakuló nyitófeszültségnek azért van csak jelentősége, mert ez szerint tudjuk meghatározn, a szükséges minimális tápfeszültséget, valamint ez alapján számolható az előtét ellenállás, mint ahogy a segédprogram teszi, vagy ahogy Dempsey szépen le is írta..
üdv! proli007
(#) Sz_Norbi87 hozzászólása Nov 4, 2011 /

Köszönöm az instrukciókat! Ma reggel összedobtam egy kisebb kapcsolást, szerintetek ez megfelelne az 5db infrának a meghajtására. Dióda belső ellenállásának 37ohmot számoltam és eképp méreteztem a kapcsolást. Mellékelve a transzfer karakterisztika és kapcs. rajz. 12V meg bármely fesz stab tud.

1.jpg

2.jpg

(#) Sz_Norbi87 hozzászólása Nov 4, 2011 /

A kondira hülyeséget irtam 4,7µF-s is elég.
(#) proli007 válasza Sz_Norbi87 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Hello!
Ebből nem sokat lehet megtudni, mint ahogy a transzfer karakterisztikából sem. Mi akar ez lenni egyáltalán? Mert azt írtad, hogy infra kapu, de hogy milyen azt nem. Folytonosan égnek a Led-ek, vagy modulált?
Mert így jelenleg semmi értelme a tranyónak, a bázisában a 12ohm-nak, az áramforrással soros 10ohm-nak, de sorolhatnám..
Így az égvilágon nem derül ki semmi. Legalább a rajzot rajzolhattad volna, hogy lehessen érteni ki mit szeretne tenni. De mire elég a 4,7µF sorba egy 10kohm-al? (Amúgy itt a rajzon ez 100Farad lenne)
(Lehet még nem ismered a fórumot, de légy oly kedves, használd a fejlécben a Válasz gombot.)
üdv! proli007
(#) Sz_Norbi87 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Igen jól látod nem sokat fórumoztam még. Szeretnék csinálni egy köridős és rajt-cél időmérő rendszert. Mindkét esetben használható lenne azaz elv, hogy minden motorosnak lenne egy azonosítója, azonosítót szeretném vagy picből vagy avrből megcsinálni, rajta egy infra vevővel. Mikor a motoros elindul a rajtból az infra kapun át, jelet ad a processzornak, hogy kezdjen számolni, ez addig tart amíg a célban lévő infra kapu leállítja az időmérést. Ezt később valahogy még le kell töltenem gépre. A mellékelt kapcsolás csak az infrakapura vonatkozik. Kell az adóba kb 5 infra hogy 2m magasságot lefedje 4-5méter távolságról.
(#) proli007 válasza Sz_Norbi87 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Hello!
Akkor nem az Infraled meghajtása a téma, hanem maga az infra kapu. Analóg módon meghajtott Led-el, nem fogsz nagy távolságot áthidalni. Vagy is valami infra kapu áramkört kel keresned, nem kimondottan a Led meghajtása a gond.
üdv! proli007
(#) oreg1965 hozzászólása Feb 27, 2012 /

Sziasztok!

Tud valaki LM3404-hez kapcsolást? 700-800 mA-es powerLED-eket kellene meghajtanom, lehető legkevesebb alkatrész felhasználva az áramgenerátorhoz. Egy kis panelre kellene 4 LED-meghajtót feltenni egyéb alkatrészek mellett, SMD-hez viszont nincs technikám.

Kösz!

Öreg
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Ápr 29, 2013 /

Sziasztok!

Nekem olyan LED meghajtás kellene, ami képes szimulálni a csillagos égbolt "villódzását". Ez kb annyit jelent, hogy a LED fényereje hol növekszik egy kicsit, hol csökken, mindezt akár változó intenzitással. Ne eszeveszett villogás legyen, inkább lassú átmenet.
Megoldható mindez PIC nélkül?
Előre is köszönöm a választ.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Ápr 29, 2013 / 1

Hello! Egy IC-vel két "csillagot készíthetsz. Így "csak" a tépfeszt kell a csillagokhoz vezetni. Egy csillagban két fehér Led van. Az alkatrészek változtatásával változtatható a sebesség. De több áramkört használva, az alkatrészek szórása miatt, lassan "szétmásznak" és "önálló életre kelnek az ütemek. De felhívom a figyelmedet, hogy ez egy végtelenül egyszerű lelkületű áramkör. Így sok variációra lehetőség itt nincs. A tápfesz, és a Led-ek nyitófeszültsége is fontos, ha megváltoztatod, mást fog csinálni, az már a Te dolgod.. üdv!

Stars-sch.png

(#) shybah hozzászólása Szept 17, 2013 /

Hello tudna nekem valaki segíteni 20db ledet szeretnék meghajtani max(20mA) különböző nyitó feszültségűeket
Na erre a célra szeretnék eszközt találni!
lehetőleg itthoni dolgok át alakításával/továbbfejlesztésével:
Telefon töltő(4,9v-700mA) ..........5v 350mA
Adapterek: 9v 200mA .....9v300mA.....6v 300mA
A lehető legegyszerűbben szeretném megoldani!
Köszönöm!!!
(#) GPeti1977 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Estleg AVR, ha PIC nem jó?
Szerintem 555 IC-kből rakj össze több astabil multivibrátort különböző de nx1Hz frekvenciával, a ledek kapjanak ellenálláson keresztül nyitóáramot fixen, az 555 kimenetei pedig ellenállásokkal legyenek rákapcsolva a ledekre de ezek értéke nagyobb mint a "fő" ellenállás, így véletlenszerűen sziporkázó fényerő változást kapsz. Vagy esetleg a ledek áramát egy zajgenerátorral modulálni, de az előző is hasonló tulajdonképpen.
(#) bbalazs_ válasza shybah hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Ennek a kerdesnek nem sok ertelme van.
Mit szeretnel? Hogy egyszeruen vilagitsanak es kesz?

Mert akkor a telefontolto eleg, parhuzamos agakat kepezel, a ledek ele pedig megfelelo meretu (kb a 100Ohm-os tartomanyba eso) ellenallasokat teszel a kivant aramnak megfeleloen es kesz is. Tehat lesz 20 led+ellenallas oszlopod, ezeknek a felso reszet osszekotod, ra a + tapra, also reszet osszekotod, ra a minuszra (foldre).

Vagy villogjanak, vagy mit szeretnel belole csinalni?

Köszi elég ha világítanak, csak az a zavar van a fejemben hogy elvileg a töltő áramgenerátorként üzemel és így nem tudom hogy a 4.9v 700mA töltőből 400mA-ert használok fel,
a többi meg hővé válik?
Azt se tudom értelmes-e ez a kérdés, kérlek segítsetek tisztázni a dolgokat!
(#) proli007 válasza shybah hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

Hello! Ezek nem töltők a szó igazi értelmében, csak tápegységek. A töltő a telefonban van. Ha meg 700mA-t tud, és 400-al terheled, akkor még meg is köszöni, nem hogy melegedni fog. Mert a 700mA a maximális terhelhetősége, ott a legnagyobb a hőtermelése is.. De azt is nézd meg, hogy ha 400mA-el terheled a feszültségük mekkora. Mert nem törvényszerű, hogy állandó értékű legyen. üdv!

Nagyon köszönöm így már értem!!!

Idézet:
„ha 400mA-el terheled a feszültségük mekkora. Mert nem törvényszerű, hogy állandó értékű legyen.”

Arra gondolsz hogy ha kell használjak előtét ellenállást?!
Még a méretezéshez egy-két kérdésem lenne?
ha a led nyitó feszültsége 3.2 volt akkor ez az érték fölé nem kéne mennem ugyanígy a led-nek a max árama 20mA lehet akkor mennyivel maradjak alatta nem fog ingadozni?

Bocsi hogy a kérdéseimet nem a kezdőknek való topikba teszem fel
(#) proli007 válasza shybah hozzászólására (») Szept 17, 2013 /

" így már értem" Jó lenne, de nem ez a helyet..
Hogy a Led 3,2V/20mA-es, az azt jelenti, hogy ha 20mA folyik rajta át, akkor 3,2V feszültséget lehet rajta mérni. (Nem fordítva!)
Mindenképpen kell előtét ellenállás. A Led nyitófeszültsége pont azért van megadva, hogy az ellenállás számolható legyen. Re=(Ut-Uled)/Iled alapján. Vagy is ha a 4,9V-os töltőre teszed és annak terheléstől függetlenül állandó a kimenő feszültsége (mert amit írtam, az alatt ezt kell érteni) akkor Re=(4,9V-3,2V)/20mA=85ohm. Ehhez a 82, 91,100ohm a legközelebbi szabványos érték. Ennyi az egész és nem több.
Ha nem stabil a kimeneti feszültsége a tápnak, akkor komplikálódik a helyzet, hiszen a Led árama a feszültségváltozásra meredeken változni fog, és a maximumon sem illik, hogy meghaladja a 20mA-t. üdv!
(#) shybah hozzászólása Szept 18, 2013 /

Sajnos az adaptereim nem stabilizáltak úgyhogy azt még meg kéne oldanom!
Milyet kéne használnom?
Köszi!!
(#) proli007 válasza shybah hozzászólására (») Szept 18, 2013 /

Ne írj egyszerre több helyre!
(#) dudzsi hozzászólása Okt 28, 2013 /

Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Van egy LCD aminek csöves világítása van és átszeretném alakítani ledesre. Max. 30db 3-3,2V-os 20mA 1206-os smd ledet kellene meghajtanom. Sajnos mivel ez egy kis számítógép a tápfeszültség se fix. Ha be van dugva a töltő akkor 16V ha csak akkumulátor van akkor 12,6V-tol lefele ahogy merül. Ezekből kifolyólag én egy ster-up konverterre gondoltam de nem igen tudom melyik lenne a legjobb választás. Amit még tudni kell, hogy a fényerőt nem szeretném szabályozni „ha megoldható akkor érdekel”, de a gép kitudja kapcsolni a háttér világítást mert akkor is ott a tápfeszültség amikor kivan kapcsolva a gép. A jelenlegi csatlakozó ami az inverterhez megy van egy pozitív, gnd elvileg egy fényerő állités és egy ki-be kapcsolás. Az utóbbi ketötnem igen tudom melyik melyik, mert teljes fényerőn az egyiknél van 2,8V ha a másik irányba tekerem akkor meg a másikon. Ezeket mind a GND-hez képest mértem.
Az egyik elképzelésem az hogy 7db led 4-es csoportra vagy 9db-3-as csoportra vagy 10db-3-as csoportra felosztva és elöáállítani a megfelelő feszültséget a ster-up-al és az áram korlát meg csoportonként egy oda illő ellenállás lenne. Erre gondoltam a MC34063ADJ-t csak itt nincs ON-OFF láb.
A másik elképzelésem, hogy maradnak a csoportok és valami specifikusabb Ict használok. ChipCad oldalán találtam ilyesmiket. MP3388 de szerintem ez sokk lenne nekem, MP3304 de ez sajna 5V-ról üzemel és van még az MP2481 és MP3310 ami szerintem jó lehetne nekem. Az utóbbi kettőnél nem tudom hogy lehet e 9db ledet 3-as csoportba rákötni. Mert az adatlapon az egyiknél pont a fordítva van ha jól látom. Azt se tudom, hogy nem e lesz sokk az EN/DIM lábnak ha több feszültség megy „elvileg én 2,8V-t mértem”. Minden segítséget nagyon meg köszönnék.
(#) melorin hozzászólása Nov 17, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék 2 színű LED-et meghajtani úgy, hogy egy potméter állásától függően legyen az átmenet az egyikből a másikba. Sikerült megoldani úgy, hogy a poti középső lábára küldöm a + tápfeszt, és a két szélső lábát a LED két szélső lábára kötöm, persze előtétellenálláokkal, nehogy végállásnál kiégjen a LED. A LED középső lábát pedig a testre.
Ezzel az a gond, hogy középállásban nagyon halványan világít.
Meg lehetne ezt oldani PWM szabályozással is esetleg?
(#) proli007 válasza melorin hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Hello! Készítettem már ilyen rajzot, csak az átúszás ott automatikus. De ha a kapcsoló és R6 helyett egy potit hasznász (pld. 10kohm-os és alatta-felette is van egy 10kohm-os ellenállás) akkor manuálisan is működtethető. üdv!

Hello! Közben eszembe jutott, hátha ez szimpatikusabb számodra, ha csak egy közös katódos Led-ről van szó. üdv!

Swim-Led.png

(#) melorin válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Ez már sokkal szimpatikusabb Ki is próbálom holnap, köszi! 20K-s potival is jól fog működni?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013

Hello! 20k-s poti is jó lesz bele. Igazából csak a frekvencia lesz más. ami jelenleg kb. 1000Hz. üdv!
(#) melorin válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Szia! Megépítettem a kapcsolást és működik, köszönöm.
De a rajz hibás! A C1 rövidre van zárva. Azt eltüntetve működik.
Sajnos az erősítő hangjába belezavar az áramkör, amikor beépítem a dobozába
(#) proli007 válasza melorin hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Helo! Ó igaz, ott felejtettem a "drótot". Tegyél a tápjára kondit, a plusz ágba soros diódát, és ne kösd olyan tápra amit zavarhat. De hogy mi a bánatnak szabályozható Led egy erősítőbe, az kérdés. Ha meg csak egy-egy diódát működtetsz, lehet, hogy valami analóg kapcsolás jobb lenne. Az nem zavarna. üdv!
(#) melorin válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2013 /

Egy hangerő-visszajelzőt szerettem volna beépíteni az erősítőbe, mert távirányíthatós, 6 csatornás motoros potméterrel szabályzom, és jó lett volna a led színén nyomon követni, hogy épp milyen állásnál van a poti. Kapóra jött a kihasználatlan 4 csatorna a potin, ami vezérlést adhat egy ilyen LED-es áramkörnek.
Egyébként nem ugyan azon a tápon van a LED mint az erősítő, de mégis belehallatszik a hangba, talán túl közel van a potin belül a két csatorna, és áthallatszik?
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem