Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2163 / 3961
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Köszi.
(#) Peet19 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Értem, köszi. Erre voltam kíváncsi, hogy több fogyasztó esetén egyformán eloszlik a feszültség az összes fogyasztó között vagy sem. Köszi
(#) Zaustuv hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok!

Több emitterkapcsolású bipoláris tranzisztoros feladatot láttam már, és a legtöbbnél a bázisosztónál Ib = 0,1 * I2 összefüggéssel élnek (Ahol I2 a bázisosztó földre kötött ellenállásán átfolyó áram). Ahogy viszont a tranzisztorok adatlapjain a jelleggörbékről leolvastam, miután kinyitott egy tranzisztor, a bemeneti differenciális ellenállása csak pár kOhm. Ha az R2 (a földre kötött bázisellenállás) nagysága ennek akár tízszerese is lehet, miért hanyagolják el a bemeneti ellenállást? Esetleg úgy számolnak, hogy B vagy C osztályú munkapont beállítást alkalmazva, a bázis-emitter feszültséget még éppen olyan kicsire hagyják, hogy ne nyisson ki teljesen a tranyó, és hogy így egyszerűbb legyen a számolás?
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Hello! Nem tud eloszlani, mert a Led nem egy ellenállás. Ha a nyitófeszültsége alatt van, nem vezet. (Persze ez nem egy határozott pont, hanem egy könyökgörbe. De kár ezen nyálazni, mert Led-ek szempontjából, nincs értelme a dolognak. Ha ellenállással szeretnél áramot beállítani, kell a maradék feszültség!
Soros kapcsolásnál a feszültség, az ellenállás értékek arányában oszlik meg. De illene megnézni a soros és párhuzamos kapcsolások sajátosságait, ha már ilyesmivel szeretnél foglalkozni.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) nandi71 hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok, most költöztünk albérletbe szerettem volna a hiányzó fi-relét pótolni, de a lakáselosztóban furcsa látvány fogadott bejön 6 szál vastag kb. 8mm átmérőjű kábel kintröl ez oké. Bekötve viszont csak a két fekete van az egyik egy normál fázis illetve a másik a vezérelt. Maradt két szürke és két barna. A föld és a nulla síneken jól látszik hogy mi van bekötve ott sehol nincsen vastag N vagy PEN. Vastag zöld-fehér van több is. Minden jól működik látszólag, feszültségek rendeben. Honnan van akkor nulla a lakásban? A maradék 4 vezeték és az élő fázisok közt nincs fesz tehát a kimaradtak egyike sem nulla. Kint a mérőnél három kismegszakító van egy 32A egy 20A vezérelt de van egy C2 értékű ez mi lehet?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) kadarist válasza nandi71 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A nullsínre kötöttek a nullák. De miért nem hívsz olyan embert, aki ért is hozzá?
(#) nandi71 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Igen az elmenők, de hol a bejövő aminek legalább olyan vastagnak kellene lenni mint a fázisnak. A föld és nulla síneken jelenleg most még keverve vannak a szinek.
(#) kadarist válasza nandi71 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Nyilván nem lehet az összes vékony elmenő. Közülük egy vagy több a bejövő nulla lesz.
(#) usane hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Üdv!

Nem tudom, ide tegyem-e fel a kérdést. Majd átteszik a megfelelő helyre, ha nem jó itt. Szűréssel kapcsolatban lenne kérdésem. Néhány napja érdeklődtem PIC-es áramkör relék okozta zajok miatti resetelésével kapcsolatban. Sikerült javítanom az áramkört annyira, hogy 2 PIC közül egy sem resetel, ha egyszerre kapcsolok 9 relét és 4 PC ventit. Kifelé haladva viszont még mindíg fenáll a probléma, ugyanis a relék fénycsöveket kapcsolnak, és ez még mindíg bezavar az áramkörbe. Most viszont már nem tudom, hogy a tápra hat-e vissza, vagy az IO vonalakon van zavar, illetve a vezetőkben indukál zavart a fojtó a fénycső gyujtásakor. Tápra vagy idukcióra gyanakszom, de nem tudom mit kezdjek vele ami nem drágítja és bonyolítja meg az áramkört. Várom a javaslatokat.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Üdv!
A soros és párhuzamos kapcsolásokkal tisztában vagyok, csak nem tudtam hogy soros kapcsolás esetén a feszültség hogy oszlik el a fogyasztók között akkor ha már elértük a max. feszültség esést.
A ledekkel kapcsolatban értem amit írtál, utána azért is írtam hogy helyettük legyenek valami más fogyasztók amiknek nincs nyitófeszültsége.
A lényeg hogyha sorba kötsz 12V -on 8db fogyasztót ahol 2V -ot esik a fesz fogyasztónként, akkor nem fog teljesen leesni 0-ra a végén, hanem egyenletesen eloszlik az összes fogyasztó között, és nem 2 hanem 1.5V fog esni fogyasztónként.
Ha ez igaz akkor jól gondoltam és pont erre voltam kíváncsi mert ezt nem tudtam.
Bocsi de még csak első éves vagyok.
(#) elektros90 hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Leírná nekem valaki nagyon egyszerűen, hogy mi az FM Deviation?
Van egy sejtésem, hogy a legnagyobb és a legkissebb frekvencia hányadosa, de nem vagyok ebben biztos. Googleban kerestem, de nemtaláltam érthető választ.
Köszönöm
(#) nyemi válasza usane hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A 7805 és társaikat elfelejteni, helyette zéner diódás táplálásra átállni. A PIC-nél főleg.
Kapcsolás esetleg ?
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Keresd úgy, hogy löket.
(#) erdgab válasza usane hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Én megpróbálnék snubberokat rakni a fénycső be tápokra.Ez olcsó,mindössze egy 22 ohm/1-2W+22nF/630V kondenzátor sorosan összekötve majd a két vége párhuzamosan a fénycső be tápokkal.Nekem voltak hasonló gondjaim digitális áramkörökkel,melyek kimenetei relékkel kapcsoltak trafókat,ott is megbolondult minden,de a snubberek segítettek,lenyelték a zajt.A relék behúzó tekercsével párhuzamosan raktál diódákat?
(#) usane válasza nyemi hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Most nincs nálam, holnap feltöltöm, még rá kell vezetni a javításokat.
Szóval zéner? Pedig szeretem a stab kockákat, egyszerűek.
(#) usane válasza erdgab hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Igen, raktam. Maga a panel már nem okoz resetet, sem a relék, sem a PC venti kapcsolása, csak a fénycsövek. Megpróbálok valahová bezsúfolni snubberokat. Kösz a javaslatot.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A Deviation eltérést jelent az alapfrekvenciától. Ha hányados lenne, nem lenne mértékegysége. De van. Hz, kHz, MHz, illetve fok, (fázisszög)
Például +/- 75 kHz.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) erdgab válasza usane hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A snubberoket teheted közvetlen a fénycsövekhez is,ha ott jobban elfér.
(#) kérdező hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem az egyutas egyenirányításról: Ha egy trafó szekunder feszültségét egyenirányítom így, akkor az okoz valami gondot a trafó számára? Hallottam valami előmágneseződésről, de pontosan miről van szó? A másik: Mennyire számít korrektnek a hálózat szempontjából? Ipari méretekben mit okozna? Régebbi TV-k esetén szoktam vele találkozni. A rezsó teljesítményének felezésére szoktam használni. Tudom, jelentéktelen kérdések, de érdekel.
(#) usane válasza erdgab hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Ok. majd meglátom, hová tudom tenni öket. Köszönöm.
(#) laszlo raduj hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Szép estet!
Ha egy kapcsolo üzemű tápban kicserélnem EZT a két vezérlő tranyot , nagyobbra , mondjuk ERrE , avval nőhet a terhelhetősége , vagy nem befolyásolja?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) elektros90 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Köszönöm szépen.
Tehát akkor a deviation, löket a max. eltérés az alapfrekitől. pl. 100MHz vivőfrekvenciánál a maximum mondjuk 120. Akkor 20MHz a löket. A modulációs index pedig 20/100.
(#) pucuka válasza elektros90 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Így van, a modulációs index az dimenziónélküli arányszám. A löket általában szimmetrikus, a vivő körüli frekvencia eltérést jelenti.
Ezzel kapcsolatban érdemes utánanézni a Bessel fügvényeknek.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Hello! Nincs semmi gond, senki nem dróttal a kezében születik. Egy soros kapcsolás, egy zárt hurok. Itt bármely pontját megbontva az áram azonos értékű. Ha felírod OHM törvénye alapján egy-egy ellenállásra eső feszültség képletét, és figyelembe veszed, hogy az áram mindenütt azonos, már ki is derül a dolog. De ezt írja le általános firmában Kirhoff II. törvénye. üdv!
ui: Az állításod úgy helyes, hogy " 8 azonos ellenállású fogyasztót"..
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Hello! A célszerű megoldás, a villamos hálózat és a PIC áramköreinek elválasztása. Vagy is ha a PIC kimenete optót kapcsol, és a relé és azt meghajtó áramköreinek másik, galvanikus elválasztott tápja van, akkor nehezebben jut kapacitív úton zavarjel a mikrokontroller hálózatára. Mikrógép hálózati tápjánál érdemes gyári zavarszűrőt alkalmazni. Transzformátornál kerülni a toroid-okat. Osztott csévetestes földel vasú, árnyékolt menettel elválasztott biztonsági trafónak van megfelelő zavarvédelme a hálózat felől. Vagy is a "hagyományos transzformátor" szerintem a nyerőbb. üdv!
(#) Kovabe hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy trafom de nem tudom mi a bekötése, ebben valaki tud segíteni hogy tudom kimérni, hogy melyik a 230V-os oldal illetve a 12V-os oldal.
(#) laszlo raduj válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Utat mutat a vezetek vastagsága, a 220Vac része vékonyabb kenne legyen.
(#) Kovabe válasza laszlo raduj hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Ez már nagy segítség, köszönöm. És amugy logikus is ha a teljesítményeket figyelembe veszem
(#) laszlo raduj válasza laszlo raduj hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Itt meg volna egy alkatrészes kérdésem
Ha mar teljesítményt akarok növelni gondoltam egy PC tápból kiveszem az 5Vdc részből a diódát mivel a dobozon 5V 28A irt , de mikor szétszedtem és megnéztem a diódák adatait kiderült hogy amíg az 5V ágon 3A (FR302) dióda van , adig a 12V ágon 10A (S10C40C), a dobozon 12V-ra csak 16A ad , mi az összefüggés?
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Hello!

Köszönöm az infokat.
Hát majd legközelebb gondolok az optora, vagy ha már túl sok minden módosul ezen, hogy ujra kelljen csinánli akkor beletervezem. Nem toroid van benne, hanem egy sima műanyagba öntött trafó. Még éppen kaptam megfelelő teljesítményűt, hogy ne kelljen toroidot vennem.
Ha külön tápot akarok az mehet 2 szekunderes trafóról, vagy azt is célszerű kettőből inkább?
A gyári zavarszűrő egyébként mit tartalmaz?

Üdv.
Következő: »»   2163 / 3961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem