Fórum témák
» Több friss téma |
Attól is függhet, hogy milyenre cseréled ki. A kvarcokat a frekvenciának, és stabilitásnak megfelelő metszetekkel készítik. Azonos típusú metszetekkel készült kristályokat (ezek egy meghatározott frekvencia tartományba esnek) gond nélkül cserélheted. Jelentősebb frekvencia eltérés esetén más típusú metszéket használnak, különösen nagyobb frekvenciájó felhang kvarcok esetén, már nem biztos hogy az egyszerű csere esetén működni fog.
Ezeken kívül eltérő kapcsolást kell alkalmazni a soros, vagy párhuzamos rezonancia frekvencián rezgő kvarcoknál.
Szia, köszönöm a segítséget. Akkor ez egy kicsit bonyolultabb, mint gondoltam. Nembaj ha majd elkészül a frekvenciamérőm (remélem januárra elkészül) akkor kipróbálom.
Köszönöm.
10000.0 kHz --> 10240.0 kHz csere semmi gond, de 27.125 MHz --> 35.100 MHz nem biztos.
Most lehet hogy elbeszéltünk egymás mellett. Én egy 3,5 Mhz-s oszcillátort akartam átalakítani 7 Mhz-re úgy hogy a kvarcot kicserélem benne.
Azt még ki lehet cserélni. Ez a tartomány nagyjából 1 és 15 MHz közé eső kvarcokra igaz, bár lehetnek anomáliák, mert vannak kvarcok amik a soros, és vannak amik a párhuzamos rezonancia frekvencián szeretnek rezegni. Ezeket a kompenzáló kapacitások változtatásával lehet rezgésre bírni, csak ara kell ügyelni, hogy ezek beleszámítanak a visszacsatoló hálózatba is.
Szia elektroncső,
Tömören válaszolva kérdésedre és feltételezve, hogy hasonló frekvenciájú kristályt szeretnél betenni az adott 3579KHz helyett szerintem minden további állítgatás nélkül be fog indulni. Nekem a próba első fázisában csak egy 6MHz körüli volt kéznél és azzal is majd a 3579KHz-s beforrasztása után is szép stabilan nagy jellel működött. Tehát simán fog menni a 7MHz-s nálad is, ha csak valami pucuka által helyesen vázolt extrém eset nem lép fel. A szakmai részével nem akarlak bezavarni lényeg, hogy már most hétvégén próbáld is ki! Amúgy hol tartasz a szereléssel? A 80m-es gyakorló vevőt építed? Melyik fokozatok vagyis részegységek vannak készen? Pont a napokban fordult meg a kezemben jó néhány olyan kvarc amit különböző PC és TV panelekből termeltem ki néhány éve. Azokkal is olyan egyszerűen olyan szép hangú kis SUPERHET vevőket lehetne konstruálni, csak mostanában kb. 20 szor kevesebb az időm barkácsolni mint pár éve. Egy-két "ugly" panelre futja csupán, de azt annál nagyobb élvezettel készítem. Szólj ha kell infó! Jó kísérletezést! A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
Szia, köszönöm akkor megpróbálom. Most éppen áll a munka műszer hiány végett, de a téli iskolaszünetben mindenképpen szeretném folytatni.Addigra meglesznek az alkatrészek is. Még mindig a 80 méteres gyakorló vevővel vagyok elfoglalva. Múltkor sikerült leejtenem, és valami letörött. A legegyszerűbb résznél akadtam el, minden szépen megy, csak az a fránya HF rész játszik velem, nem akar sikerülni.
Neked is jó kísérletezést, és persze több szabadidőt. Üdv Máté.
Sziasztok! Megrendeltem a PIG RIG 7 Megás verzióját. Gondoltam jó lenne egy QRP rig, amivel rádiózni is lehet . Az első tünet, hogy a nyák nagyon kopmlexre van tervezve. Minden alkatrész benne van, még a réz hűtőborda és a balunok is. Az ára 42 USD volt és némi posta. Mivel a nyákja Löt-stopos saját tervezésnél sem lenne plcsóbb. Van benne gyorsbillenytyű is. 5 Watt CW power és kvarcszűrős KF van benne, de szinkrodin vevő. Úgy oldja meg, hogy 7.030 mHz a KF frekvencia. Egyébkén egy hét alatt itt volt, ezzel játszom esténként.Bővebben: Link
Milyen műszer kell? Tudok kölcsönadni...pár hétre.
Szia, köszönöm a felajánlást. A téli iskolaszünetben fog elkészülni a frekvenciamérőm,vagyis karácsony környékén azt kellene hitelesíteni, kb 10 százalék pontosságra. Milyen messze laksz Gútától? Ha szabad megkérdeznem.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Tudok adni nyákot ehhez a frekvenciamérőhöz. frekimeroHa kisegít felprogramozom bele a PIC-et is. 10 százalék frekvenciában irreálisan sok. Ez 100 hz nagyságrendben téved kalibrálás után.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
Hello szendi001!
Ez jó érzékeny kis rig . S ha bele gondolunk csupán az El-key majd 20 Dollár szokott kenni ami ebben benne van. Jó szerelgetést , majd rádiózást vele! 73! Gábor
Meglepődnék, ha ez egy érzékeny rádió lenne. Mindjárt egy minimum 10dB-s csillapítással indul a bemeneti kvarcszűrő miatt. Az NE612-NE5534-LM386 is vagy 60dB-nyit erősít. De a nagyjelű viselkedése biztos jó. Azért egy kicsit félő, hogy egy szinkrodin (nincs kvarcszűrős KF!) vevő viszonylag széles sávszélességgel a legzsúfoltabb sávban mit produkál? És még a frekvencia is fiksz, csak egy trimmerkondival lehetne elhúzni.
Szerintem egyetlen pozitívuma, hogy alkatrészárban van. Kísérlet képpen én elhagynám a létraszűrőt, a C26 helyére pedig forgókondit raknék, hogy szélesebb sávban hangolható legyen. Jó szerelgetést! 73!
A szinkrodin sávszélességét a hangfrekis sáv (KF) adja. Annál meg nem túl nagy művészet a felső határfrekvenciát akármilyen alacsonyra választani. Csa egy hangfrekis sávban működő RC aluláteresztő szűrő kell hozzá. Kisértékű csatoló kondi a 386 elé, és passz.
Sziasztok ismét!
Volt egy kis időm bütykölni a kis adóvevőt. A VFO elválasztó fokozatot teljesen lebontottam és új, beépítés előtt egyesével megmért alkatrészekből újra megépítettem. Most BC109C tranzisztorokkal, azokat is válogattam és a két legnagyobb bétájút építettem be, és a 27k-s visszacsatoló ellenállást is cserélgettem a legnagyobb kimenő jel eléréséig. Valamivel jobb lett, már 2,1Vp-p a szekunder fesz. 50ohm-os terheléssel (a FET-en 1,5Vp-p-t mértem). Ez még mindig kevés, és mostmár tényleg nem tudom miért... VFO-t félretettem, és összeraktam a hangfrekis részt az U1-től a kimenetig. Első próbára működött (a bemenetet piszkálva "prüttyög"), és a "sidetone" oszcillátor is megy (egy rövid CQ-t le is adtam ). Az aktív szűrő átvitelét még nem mértem, azt is csak oszcilloszkóppal fogom tudni, mert a csővoltmérőm még mindig nem jó...
Sziasztok, kérdezni szeretnék egy praktikus dologról. Most belekezdtem a morze tanulásba. Ti hogyan tanultátok meg a morzée jeleket. Tanácsot szeretnék kérni hogyan lenne egyszerű.
bodgabo: Szép lett a panel, látom haladsz a rádióddal, nem úgy mint én...
Kedves Pucuka! Néztétek a kapcsolási rajzot a linken? 3 db 7.031 Mhz-es kvarc van benne sávszűrő gyanánt. Keskeny az átvitel, mint a Martinis üveg nyaka legalábbis egy átlagos szinkrodinhoz képest. Valóban hátrány a fix frekvencia, és a bemeneti csillapítás. Itthon azért nem terjedt el ez az összeállítás, mert nem volt értelmes frekvenciájú kvarc. Előfordulhat hogy egy FET segítene a bemeneti körön, de aki tervezte elég korrekt kiteket rajzolt eddig. Az én sorozatszámom 313 szóval pár darab ketyeg már a sávokban. Ha lesz valakinek ideje adhatna pár Wattos jelet és összehasonlítom FT-250-el a vételt. Félig kész már a kütyü. Bővebben: Link
"and it is as sensitive as just about anything else that you may have in your radio shack" Esküszik a gyártó, hogy elég érzékeny. Ezt a paramétert tényleg érdemes lesz mérni!
Morse Ezt a metódust javaslom. Oktat betűnként, valós sebességen.
Sajnos a linket nem tudom megnyitni.
Én most ezzel próbálkozok, és a Tanuljunk morzét című könyvel. Már kb tudom a nevemet és persze az SOS-t. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
De miert mered 50 ohm-mos terhelessel, ha neked a radioban a terhelo impedanciad tobb k ohm ? Ahhoz hogy neked 50 ohm-mon 4vPP-d legyen, akkora aram kell folyon a szekunderben amekkora meg a tranzisztoron sincs, szerintem.
Kösz holnap megpróbálom, ma már nem.
Nos, ha1drp
Idézet: „Azért egy kicsit félő, hogy egy szinkrodin (nincs kvarcszűrős KF!) vevő viszonylag széles sávszélességgel a legzsúfoltabb sávban mit produkál?” megjegyzésére válaszoltam. Ez általában a szinkrodin vevő sávszélességére vonatkozott. Az érzékenysége is a kis sávszélesség miatt elegendően nagy lehet, különösebb gerjedésveszély nélkül. A DBM -es bemeneti fokozat (a kvarc nélkül) ugyan szélessávú, de ha nincs közelben nagy zavaró térerősség, avval sincs semmi probléma, a hangfrekvenciás sávszélességgel a sávszélesség jól kézben tartható. Ezt bizonyítja Antennamann kísérletei is. A bemenet kvarcszűrő a nagyfrekvenciás szelektivitást is jelentősen lecsökkenti, de ennek lehetnek hátrányos következménye is. Pl. a VFO -nak is kyarcpontosságúnak kell lennie. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Mekkora pont! Olyan egyszerűnek tűnik a probléma így. 2 kOhmon tuti nagyobb a jel!
Teljesen egyetértek veled. Még a hétvégi verseny tapasztalatai forogtak a fejemben, mikor kissé kritikusan fogadtam a számomra meglepő megoldást felvonultató konstrukciót.
Ha elkészül azért az érzékenységéről egy korrekt riportot szerintem szívesen vennénk. 73!
Három azonos kvarccal a csatolások változtatásával gyönyörűséges szűrőt lehet készíteni akár 100 kHz sávszélességűt is. Az elérhető 60 - 70 dB -s elérhetó zárócsillapítás hatékony védelmet nyújt az azonos sávú nem túl nagy teljesítményű közeli adók ellen.
Szia!
Én az LCWO.net internetes Morze oktatóval (a tananyagokat sorban, csak akkor továbblépve, ha hibátlanul sikerült venni) és a cwplayer nevű progival készültem a vizsgára, és még mostanában is gyakorlok hogy növeljem a (vételi) sebességem. Fontos, hogy a karakterek sebességét ne lassítsd le, így nem a pontok és vonások számát fogod megjegyezni, kanem a betű hangképét. Mintha azt hajjanád hogy "A", és nem kell gondolkozni, hogy milyen betű is az. Az adáshoz készítettem egy USB Morse billentyűt: egy kiszuperált billentyűzeten "kisípoltam" a ctrl gomb (CWplayer-ben ezzel lehet adni) két szálát, és arra kötöttem a külső Morse billentyűmet. Sok sikert és kitartást!
Sajnos terhelés nélkül (vagyis az oszcilloszkóp 1Mohm/12pF terhelésével) is csak 0,1-0,2V-tal nagyobb a kimenő jel. A vevőfokozat szorzó demodulátora is kb. 50ohm terhelést jelent, pont emiatt szükséges az 5:1 áttételű (impedanciában az ugya 25:1) illesztő trafó a VFO kimenetére.
Basszus, most gondoltam végig, ha 12V-tal táplálom a leválasztó fokozatot és a Q3 tranzisztor teljesen ki van vezérelve (0 és 12V között dolgozik a primer tekercsre), az 5:1 áttétel miatt 2,4V-nál nagyobb amplitúdó nem is lehetséges a szekunderen. Vagy rosszul logikázom? Antennaman-nak mitől lett ott 4Vp-p? És a leírás is ennyit ad meg. Valami nekem nem klappol...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |