Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Persze. Meg kell keresni a hifi rajzát, kikeresni a végfokozat bemeneti ponját, ezt kivezetékeled a hátfalra mondjuk egy RCA csatira, majd ezt rákötöd az autós erősítő bemenetére.
Sziasztok. A minap elkészult a szimetrikus tápegyszégem ami 36,1 voltot at pozitív és negatívat is. Szeretnék kérni kapcsolási rajzot, ami kb 100 wattos es konnyen elkeszitheto.
Üdvözletem!
Segítségeteket kérném egy problémában. Egyik jó ismerősöm beállított hozzám egy SAL Active XB10/A subcsővel. Az lenne a problémám, hogy meg sem nyikkan, sem a kis, sem a nagy jelszintű bemenetről megtáplálva. Eddig max hangerőn szoba erősítőről meghajtva apró zizegést tudtam kiszedni belőle. A tesztelés egy erős labortápról történt. A + és a vezérlő kábelen állandó 12.5v feszültséggel. A csőbe egy TA8220H lapul. A táp kondija felrobbant. Esetleg ez nyírta volna ki a rendszert? Miért van, hogy semmire sem reagál? A visszajelző led világít és ennyi... A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
Üdv!
Mitől robban fel egy tápban a kondenzátor? Fordított polaritást kapott, vagy túlfeszültséget. Vajon elviseli az IC bármelyiket is? Nem sajnos.
Üdv!
Az elko 32 v-os volt benne ha jól emlékszem. A polaritás felcserélésére van benne egy dióda. Nem tudom mi lelte szegénykét...
Eljut-e a táp az IC-re? A kimenetek beállnak-e féltápra, a 4-es (Standby) lábon van-e legalább 3V testhez képest?
Leírásod alapján már amikor odahozták is annyi volt neki
Szóval meg kellene javítani. Komoly (életfontosságú és drága szerveket érintő) műtét lészen
4 es láb 4 voltot kap.
Az IC feszültség alatt. Azt hogy a kimenetek beállnak-e féltápra, az alatt mit kell érteni? Bocsi, de még nem nagyon csináltam erősítőt.
Ha például a tápod 12V, akkor a 11, 12, 15, 16 lábakon 6V kell legyen, ezt jelenti a kimenetek beállnak-e féltápra.
Működőképes IC esetén a 11, 12, 15, 16 lábakon a tápfeszültség fele (6V) mérhető.
Meg is van!
Innentől lesz a probléma. Az említett lábakon 0,05v feszültség van. Ez akkor azt jelenti, hogy az IC halott?
Szvsz. konkrétan igen. Tuttira DC-t mértél, igaz?
Vajon, ha kicserélem az IC-t működésre bírhatom még az erősítő részét?
Vagy építeni kellene inkább egy új erősítő modult hozzá? Nagyon köszönöm a segítséget mindannyitoknak !
Sziasztok!
Egy villámkáros Genius SW-5.1 HT mode erősítő javításával próbálkozom. A hibajelensége az volt, hogy a surround csatorna nem működött, a többi igen. A szemmel láthatóan sérült alkatrészeket cseréltem ki először. Két ellenállást, elkókat és diódákat. Egy olvadóbiztosíték is van benne, de az ép volt. Majd két TDA végfok IC-t cseréltem ki a négyből. Így már szól a surround, de sípol, kattog, minden baja van. A kerámia kondikat is kicseréltem, jelenleg várom a másik két TDA-t. Találtam hozzá a neten kapcsolási rajzot: Bővebben: Link Meg tudjátok mondani, hogy a D4 és D5 (bal alul) milyen diódák? Vásároltam helyettük újakat (mert azon a részen voltak a megpörkölődve az ellenállások R11 és R12) de nem biztos, hogy megfelelő típust kaptam, az eladó is bizonytalan volt. Azért gondolom, hogy nem megfelelőek a diódák, mert ezen a részen melegszik használat közben, illetve ugyanezen a panelen a két gyári erősítő is melegszik. Az újak nem. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
Üdv ! Nos a gitárpedál erősítő témájában eredmény született. Petemazi javaslatára 47 pF -os kondi némileg segített , de nem volt az igazi , aztán a gyanú a arra a tranyóra terelődött ami a bemenő jeleket erősítí az opamp számára. Itt volt a kutya elásva, ugye a rajzon szereplő kissé beszerezhetetlen típus ezért helyettesítenem kellett egy épp kéznél lévő BC 547 - es tranzisztorral , csakhogy az erősítési tényezője több mint 400x-os , hát persze hogy összeszedett mindenféle zavart ha a gitárt használta antennának . Ezt kicseréltem egy 2n2222A-s tranyóra (100x erősítés melett) és máris megoldódott a dolog , a pedál gyönyörűen szól immár zaj nélkül! (Bár egyszer hallottam benne egy kis földhurkot valamiért) Agépész , bátorkodom megkérdezni te mivel / hogyan oldottad meg az oszcillátor részét ? Nálam az eredeti nem nagyon akart működni , helyettesítenem kellett .
Szia! A D4, D5 Zener diódát pótolhatod például ZY12 vel.
Sziasztok, építettem egy 2.1 es erősítőt , amiből a mélynyomót egy dracula végfok hajtja, a két speakert peddig egy tda 7375 integrált erősítővel hajtom. A tda tápját egy lm317t-vel oldottam meg , fold - pozitív sínről.A bemenet egyik sávját mélyre kötöttem , s a két sávot nyilván a tda-ra. Az erősítők külön külön szépen szólnak viszont ha mindkettöt bekötöm akkor hallani lehet egy 50hz es zúgást,tehát ha valameikről lehúzom a bemenetet megszűnik a zúgás(az erősítők be vannak táplálva). Kérlek segítsetek, nem jövök rá a bajra... A zenét lehet hallani csak zavar ha lehalkítom.
Sziasztok! Ha már draculánál tartunk, nekem is van egy és azt a jelenséget produkálja, hogy ha nyitott a bemenete akkor nem hallani semmit, ha zárt, ugye le van tekerve a poti, akkor halkan hallani egy kis zúgást. Ez mitől lehet?
Erre valami megoldást tudnál javasolni, pl szűrő,vagy egyéb?
Érdekes, én 2 drakulát is epítettem és nem hallottam zúgást... próbáltad poti nélkül?
Nem próbáltam poti nélkül. Szerinted a poti hibás? Egyébként fémházas, és a doboz is fém. Földhurokra gondoltam az elején, de ha az lenne akkor szerintem mindig zúgna.
Csatoltam a kapcsolást, amin van egy bekeretezett piros rész. Ezt a részt teljesen kihagytam.
Ehelyett egy SPDT kapcsolót kötöttem be (1 áramkör, 2 állás), aminek a középső lábát földre kötöttem. A két szélső lábát pedig az R22 és R23 lábaira. Ez kicsit hibrid megoldás, de így megmaradtak a C18 és C19 kondik, amiknek (ha jól tudom) az a szerepe, hogy a két fet ne kapcsoljon túl gyorsan. Remélem segítettem, és jó játékot a pedállal (Egyébként nekem tetszik a hangja, sokkal jobb, mint az erősítőm beépített torzítója.)
Sziasztok !
Láttam erősítő kapcsolásokat, ahol színuszjel szétválasztását diódával oldották meg. (PP végfok) Közben meg agyon-vissza dicsérték hogy ilyen meg olyan alacsony a torzítása. Nem gagyi megoldás ez ? Nincs valakinek valami szkópképe, hogy hogy néz ki az ilyen félhullám, mennyire torzul ? Kösz !
Ne már, ~500 pénz a lomexben egy DPDT lábkapcsoló. FS-45 a neve. Igaz, a ledet nem kapcsolja fel, de arra ott a millenium bypass 2. Google kiadja.
Nem egészen értem, mi az a "Ne már" a hozzászólásod elején. Én ezt használtam, ez is hasonló lábkapcsoló. A bypass kialakítása szerintem inkább "hit-életi" vita, rengeteget olvastam fórumokat, cikkeket (hallottam a milleniumról is), de a legtöbben a saját megoldásukat dicsérik
|
Bejelentkezés
Hirdetés |