Fórum témák
» Több friss téma |
Nézd csak!!Itt van!Erről néztem. A start a 2 lábra megy. Míg a PCB-n, (egyoldalas, nem smd) a 2 láb ki van vezetve a kijelző tüskesorára. Bővebben: Link A PDF PCB ről van szó. Valamit nagyon benéztem volna??
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Nos a probléma ott van , hogy ez a nyák rajz nincs tükrözve , és ha így csináltad , akkor valószínű azért nem jó.Ezen a nyák rajzon a proci 2 es lába a kijelzőre megy a 13 mas lába pedig a teszt gombra. Tehát a nyák nézet is a beültetési nézetben van , ha te ezt , így marattad ki , akkor már a proci lábai máshová kerülnek , és egyes alkatrészek beültetése is eltérhet emiatt.!!!
Ezért van a hiba .
A PCB alján van egy tükör írással írt méret jelölés, amit ha rávasalok a nyákra ,pont helyes lesz.Ebből következett, hogy már tükrözött a panel. És a 9, 10-es lábak amik a kristályra mennek , is megfelelő helyre kerültek így. Ha tükrözöm, akkor a kvarc az 5,6 -os lábra kerülnek.Szerintem nem kell tükrözni!!
Ja igen bocs én néztem el , de akkor jó a nyák , és fordítva tetted bele a processzort , mert ezek szerint a nyákrajz jó , és minden vele együtt.Feltéve , hogy jól tetted bele a processzort.
Nekem most a proci 9, 10-es lábára esik a kvarc. És jó pár dolog egyezik is a rajzzal, csak nem minden. Itt vannak a mérőpontok is amik a 23, 24, 25 lábak, amik a valóságban is kimennek a mérőpontokra. Vagy a 7,8-as ami a táp. De sorolhatnám. Kizárt hogy fordítva lenne a proci. Az nem lehet, hogy aki tervezte ezt a PCB-t, módosított a kimeneti portokon, hogy minél kevesebb átkötés legyen??És a programot is átírta hozzá??Vagy is csak az a módosított kód kellene nekem??Esetleg tudni ki tervezte ezt a panelt??
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
A leírásod szerint pedig minden egyezik.És jó helyen is vannak a kvarc is , a mérő pontok is, és a táp is.Akkor hol is az eltérés?
Nos a tüskesor, ami a kijelzőre megy, visszavezettem a kivezetéseket a proci lábaihoz.Így nézne ki. K, A,5 lábra megy, 4-re, 3, 2, néhány NC, és 11, test, 6, Vee, +, test. A 13-as láb nincsen kivezetve, ami a kijelző RS lenne, és a 2 ki van vezetve, ami a start lenne.Te hát elvileg csak ez a kettő láb van felcserélve.A többit ami nem egyezik ,át lehet kötni a kijelzőn.Nem tudod ,hogy ez egy kipróbált panel??Mert ha nem, akkor végig nézek mindent rajta!!
A kijelző Anód , és Katód lábai miért mennének a processzor 5 ös lábára ? Az a háttérvilágításért felelős.
Továbbá a kijelző 1 es lába gnd, 2 es lába +5 volt, 3 -5 lába a kijelző karaktereinek világosításra sötétítésére szolgál .Kinek , hogy. Aztán a 4 - 11 - 12 - 13 - 14 lábak a processzor felől érkező adat vezetékek. Mind ezek a HD44780 kijelzőre érvényesek. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Félre értesz!!A tüskesor, amin a kijelzőhöz mennek a kivezetések, így vannak sorba kivezetve: K, A, majd megy egy az 5 lábra, 4-re, 3-ra, 3-re. stb. Nem gond ha más a kijelzőm, hiszen léghuzalozással össze tudom kötni a megfelelő kivezetéseket.Úgy tűnik csak azt a két lábat kell felcserélni!!
Az lehet , hogy valaki ezt , így csinálta , de általában ha a sorrendet nézzük , és szalag kábelezéssel oldják meg a kijelzővel való kapcsolatot , akkor sorba szokták kivezetni is .De lehet igen , hogy valaki nem követte ezt a lényeges momentumot , és össze vissza vezette ki a pontokat .Nem helyes , mert kuszaságot okozhat , mint jelen esetben is.Egyébként ez a nyákrajz nem tőlem származik nem tudom már melyik oldalról töltöttem le , de azért kell átnézni , hogy minden a helyén legyen.Kösd át a kijelzőt , és úgy mennie kell.
Tiszteletem Uraim!
Fentebb már említettem,hogy elkészült a beültetett panel az új teszteremhez,ma megérkezett az ATMEGA328P-PU dip tokos mikrovezérlő is.A kapcsolás plutó fórumtárs által a HE. oldalán publikált cikke alapján készült,az automata kikapcsolású verziót választottam,de a relés bemeneti részt kihagytam.A DC-DC konvertert (zéner mérés) MC34063 alkotja,morgó fórumtárs oldaláról "loptam" a hangkapcsolóval együtt.A tápellátásban bent van a "védődióda" rögtön a DC táp bemenetnél.Beépítettem az elemkimerülést jelző funkcióhoz az alkatrészeket is.Az egészet kiegészítettem egy relés hangkapcsolóval,ennek saját külön (78L05) tápja van.A teszter tápjában,jobb híján, MC7805 van beültetve. Most kérnék Tisztelettel segítséget! 1: Megfelel e a feladatra az általam vásárolt ATMEGA328P-PU ?... A P jelölés miat kérdezem,nem a PU miatt. 2: Kérnék szépen egy beégethető (lefordított) szoftvert,lehetőleg a legfrissebbet,amiben már minden eddigi fejlesztés benne van és aminek az általam összelapátolt áramkör is eleget tesz. Köszönöm,ha valaki időt szán rám és segít.
A processzor jó lesz hozzá , de a (lefordított) szoftveren mit értesz ?
Mert úgy tudom még senki nem fordította le Magyarra.
Bocsánat a helytelen fogalmazásért,a lefordított szoftveren értem azt a hex és eep fájlt,amit az atmegába kell beégetni.Nem értek a fordításhoz,programom sincs,így nem hiszem,hogy valamire is mennék,ha az eredeti fejlesztői oldalról tölteném le.
Akkor meg kell , hogy kérdezzem , hogy te akarod felprogramozni a processzort ?És tudod , hogy s miként , mert hamar el lehet vele cseszni , aztán kizárod magad a játékból nos ?
Van egy AVR-ISP usb-s programozóm,melyet az AVRStudió4 STK500 néven ismer fel és működik is.Eddig 1 darab ATMEGA8-16PU-t programoztam fel egy L-C-F-Esr mérőbe sikerrel.Ennyi a "gyakorlat". Minden segítségnek nagyon örülnék,megpróbálnám követni a tanácsokat az égetéssel kapcsolatban.Tudom,hogy a fusebitek rossz beállításával el lehet rontani,ki lehet zárni magunkat.Szeretném én felprogramozni a processzort,tisztelettel kérem a segítségeteket,köszönöm.
Igen pontosan , így van ahogy leírtad.Ha valóban működik az a programozó az AVR Stüdióban , akkor az még nem minden , hogy az atmega8 processzort fel tudtad vele programozni , de vajon az atmega 328 as procit is tudni fogja ?
Igen a fuse bitekkel vigyázni kell főleg ha külső kvarc van benne.Más más beállításokra van szükség.Felteszem neked az enyémen lévő stabil az atmega 328 ra való hexet , és eep . A fuse bitek beállítása 8MHz külső kvarc esetére a következők. E2 D9 FF De ha a programozód nem tudja az atmega 328 at , akkor úgysem fog menni , és inkább nézz utána , hogy valóban tudja e.
Köszönöm a szívességedet! Ma nem,mert már nagyon fáradt vagyok,de holnap belevágok a programozásba,természetesen "ésszel" ,ha lehet. Elvileg tudja a programozó kezelni a 328-at.
Akkor csak előre , és reméljük holnap már képeket is látunk , hogy milyen jól tudsz mérni vele.
Idézet: „A fuse bitek beállítása 8MHz külső kvarc esetére a következők. E2 D9 FF” Ez pont a nem a külső kvarc, hanem a belső oszcillátorát bekapcsoló fuse. Így néz ki helyesen. Lfuse: F7 Hfuse: D9 Efuse: FC De minden fusebit beállítást tartalmaz a MAKE file. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
Ott van fehéren feketén Fuse calculator .
Kiválasztod fent a megfelelő atmega típust , és már adja is a fuse biteket lent .Internal , illetve external beállításokra .Külső , vagy belső óra jel használatra.Alap értelmezésben tehát default a belső órajelet mutatja ami a 62 D9 FF. Akkor lehet válogatni.
Szerintem olvasd el amit írtál és amit én is idéztem. Most nem az a kérdés mi az alap. És az hogy lehet válogatni?? Minek? Pont így zárod ki magad a programozásból, a válogatással. Ha valaki nem tudja mit csinál hanem válogatva mi a szimpatikus beállítás, aztán majd meglátjuk...
Én csak arra akartam kitérni és ezzel én le is zárom a magam részéről. Ott van leírva mit kell beállítani Feketén Fehéren. Miért nem lehet ezt elfogatni?
Szia! Neked is igazad van, van egy ún. strip grid verzió, ebben a 2. lábra megy a nyomógomb.
A makefile-ban be kell állítani, hogy melyikhez változathoz készüljön a hex.
Én nem mondtam , hogy nem lehet miért ne lehetne.Mindenki úgy csinálja ahogy akarja .
Szervusztok!
Nos kérem tisztelettel,megtörtént a beégetés és működik is a teszter,de azért van egy problémám,mert miért ne lenne.Bekapcsoláskor kiírja a telep feszültséget (6,9V,de beállításra vár a helyes érték) és a tápfeszültséget (4,99V),ez eddig ok.A kalibrációs folyamatot még nem sikerült elindítanom,de ez "most mellékes". Ráakasztottam egy tranzisztort,elindítottam a mérést,kiírja,hogy Testing...,de olyan lassú mint egy tetű,sok másodperc telik el és még több mire kikapcsol.Biztos,hogy én rontottam el valamit.A fuse bitek beállítása az általad,általatok javasolt.A program simán feltöltődött,semmilyen hibát nem írt ki.A lock byte beállítás F3,erre nem tudok mit mondani.Az általad küldött hex és eep fájlokat égettem be.Mit rontottam el vajon?
Kondenzátoroknál szokott kicsit lassabb lenni , de amúgy nem kéne.
Az enyém 9v hálózatos egyébként lehet a kevesebb feszültség a ludas érte. A kalibrációs teszthez mind a három mérő pontot össze kell érinteni , és majd ha kéri a műszer a 100nf , vagy 100nf tól nagyobb kondenzátort , akkor azt az 1 - 3 mas pontok közzé kell tenni a végén ki kell , hogy írja a műszer a szoftver verzió számát .
Szia!
Az hogy "tetű lassú", első ránézésre hibás biztosíték bit beállításra utal. Vélhetőleg csak 1MHz az órajel, ami a CKDIV8 biztosíték bit nem megfelelő használatából ered. Ellenőrizd le. Ha be tudtad állítani, akkor ki is tudod olvasni.
Szia!
A CKIV8 be van pipálva.Ha kiveszem innét a pipát elég csak a fuse biteket újraírni,vagy mindent töröljek és égessem újra? Most a pipát kivéve a CKIV8-ból EXTENDED FF,HIGH D9,LOW FF,így jó?Végül is nem baj,hogy elsőre nem lett tökéletes,legalább gyakorlok és tanulok,rám fér.
Ahogy fentebb írtam,kérdeztem,kivettem a pipát a CKIV8 mellől,ezt újra írtam.Az IC-t betéve a teszterbe gyors lett mint az olajozott villám,eddig jó,a többi mérést majd holnap,ha lesz időm.Egyetlen kérdés,hogyan kell elindítani a kalibrációt?
Tisztelettel köszönöm MINDENKI segítségét! |
Bejelentkezés
Hirdetés |