Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   474 / 727
(#) V1rusH válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Nem jól olvadtam és értelmeztem a választ, demásod olvasatra értem már!
A szene elég mély volt, mert ezeken a masinákon lehet külön szabályozni a mély hangerőt. Ha nem elég mély, adok neki kakaót.
A zene brutálisan dübörgött, de ha lefojtottam, akkor is. A hangszin nem változott, holott kellett volna...
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) Buvarruha válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Nem a hangerővel van baj, hanem a frekvenciával. A 60Hz-en hupogó zenénél nem lesz különbség, de egy 30Hz-en dübörgő lábdobnál már lehet, hogy ég és föld.
(#) V1rusH válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Ahha. Értem.
Nos ez a berendezés nem rock zene hallgatára lenne, és kétlem, hogy a 30Hz-et egyáltalán át tudná vinni a rendszer. Tv műsorhoz van/volna, ami részemre kielégítően szól most, bár csővel.
Hogy legyen összehasonlítási alapom, le kellene zárni tartósan, a megszokott műsoranyaggal érzékelnék-e változást?!
(#) Buvarruha válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Ilyen jó huppogós filmeknél, jól jönne. Az a hangszóró refexbe lett kitalálva, hagyd úgy.
(#) Atka15 hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Sziasztok!
Van nekem 2db hangfalam* (2x120W) és szeretném megnövelni a mély hangzását. A kezem közé jutott egy kisebb házimozi szubláda, amely 60W-os volt, és sokkal szebben kiadta a mély hangot, és igazi "dübörgős" mély hangzást adott, pedig csak a fele teljesítményű, mint az én 2db hangfalam. Ez a két hangfal gyári, és zárt rendszerű, míg ugye a házimozi szubláda reflex rendszerű. Meg lehet azt valósítani valahogyan, hogy a hangfalaimat átalakítsam reflex rendszerűre, hogy gyönyörű és tiszta mélyet adjon? (Előre is elnézést kérek, de nem olvastam végig a 475 oldalt. És ha ilyen lehetséges, akkor ha megadom a hangfal és a hangszótó adatait, akkor tud valaki segíteni?)
Előre is köszönöm.

*Nincs hangfalad, lásd a sárga háttérben a leírást. Mod.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) ptesza válasza Atka15 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Add meg az adatokat.
(#) Buvarruha válasza Atka15 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
ptesza próbál lelkes lenni, de az a doboz zártba lett tervezve, ha gyári, szóval a válasz nem. Csak azért sem, mert gyanítom, hogy fogalmad sincs a hangszórók TS adatairól.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) V1rusH válasza Atka15 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Buvarruhának annyiban igaza van, hogy nem vagy tisztában némi alapismerettel!
Nos a TS=Thiele/Small paraméterek a hangszórók villamos és mechanikai tulajdonságait határozzák meg, amikkel számolva tudsz a hangszórórailleszkedő dobozt méretezni.

Egy alapból zárt dobozt kár lenne megnyitni, mert csúnyán elrontja a hangképet.
A reflex dobozok speciális hangszórókkal vannak építve un. keményfelfüggesztésűek, míg a zárt dobozokba lágyfelfüggesztésű hangszórót raknak, mert a zárt levegő egy bizonyos mértékis tud tömörödni és plusz rugó alátámasztást ad a tölcsérnek. Ha megynyitod, könnyen koppanhat a tekercs, ami károsítjá hangszórót.
Nem is említve azt az igen jelentős különbséget, hogy a zárt dobozok nagyobbak mint a bs reflex dobozok. Ha reflex dobozzá akarod átalakítani, akkor már hangszórót kellene cserélni, ami illeszkedik a doboz térfogatához ésakor még hátra van a cső méretezése, ami nem épp egyszerű számítás és a hosszal még akkor is lehet, hogy kísérletezni kell! Jobb ha inkább kiegészítő hangsugárzót alkalázol, pl. plusz mélynyomó dobozt.

A sub sugárzók meg nem véletlenül olyan agresszív mély hangúak. Eleve kicsit folytva vannak, azaz kissé kisebb dobozba van téve a hangszóró, mint amit méretezni lehet rá. Ez a térfogat csökkentése és a cső méretei arányában kiemeli az alsó tartomány egy részét.

Avagy legegyszerűbben úgy tudnál „mélyíteni” a dobozaid hangján, ha a térfogatát csökkented, vagy a mélysugárzó méretét növeled. De egy gyári dobozt kár lenne megbarkácsolni! Akkor már építs magadnak egy teljesen különálló párt, abból többet tanulhatsz!
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) Atka15 válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat, akkor szerintem úgy használom tovább ahogy eddig is, hogy a két 120W-os együtt ezzel és a házimozival. Így szép a hangzás, csak gondoltam hátha, mivel a két 120W-os hangzásban meg sem közelíti a mélynyomót. Ilyen ez a hangtechnika.
Egyszer majd lehet, hogy építek egyet, de most nem engedi a pénztárcám, és az időm sem.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) ptesza válasza Atka15 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Szóval akkor nem fogjuk megtudni ,milyen dobozokat akartál kinyírni.
(#) Atka15 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
De, pénteken leírom a pontos adatokat. Akkor lesz több időm ilyesmire.
Elnézést a "hangfal" írásokért, de az ember ha ezt használja 15 éven át berögzül az agyába.
(#) andras99 hozzászólása Nov 15, 2013 /
 
Ezzel van valakinek tapasztalata? Ennyit megér? Két 8" mélyközép fölött lenne.
(#) elektrorudi válasza andras99 hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Aminek a Műszaki leírásában ez olvasható
Idézet:
„"Az első 30-50
üzemórában csak 50%-os terheléssel működtethető!"”
, ahhoz nem kell tapasztalat.
(#) depi52 hozzászólása Nov 15, 2013 /
 
Sziasztok!
Ez főként azoknak szól akik sok hangszóróval találkoztak eddig (javítottak) mivel csupán véleményre lennék kíváncsi a magnat monitor supreme 2000- ről technikai adatokat nem írom google a barátunk, de viszont egy videót mellékelek az említett darabról. Bővebben: Link
(#) andras99 válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 15, 2013 /
 
Ezeknek a kínai csodáknak a leírását már el sem olvasom, így nem láttam ezt a mondatot sem. De neten utánaolvasva biztos hogy hulladék!

Szerk.: Jobban megnézve még egy észrevétel: a műszaki leírásban az szerepel hogy 4,5kg... A Sal oldalán pedig 2,5kg... No comment.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
(#) ptesza válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Igen . Max 110dB szinusz az első 30 órában utána a ~113-114 dB a szinuszos max. Ha zeneiben nézzük akkor ~113dB az első 30-50 órában utána ~117 dB max. Zárójelben szerintem az ajánlott váltó található 3000/12dB. A bejáratás szükséges minden hangsugárzónak.
Az alapérzékenysége sajnos eléggé alacsony.

Amúgy a bekezdés mondandója nagyon fair. Meglepődtem azon ,hogy konyhanyelven is el tudja magyarázni azt amit sokan 30 év tapasztalattal sem akarnak megérteni.
(#) elektrorudi válasza ptesza hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
A hangnyomás tekintetében, különösen nem tudom értelmezni a "színuszos" és a "zenei" fogalmak közötti külömbséget. Még az "(elektromos) zenei teljesítmény" fogalommal is erős fenntartásaim vannak, de... egye-fene... A meghajtó mérő-jelformák közül a következőket tudom értelmezni: színuszos, fehérzaj, rózsaszínzaj (esetleg más jelformát is el tudok fogadni, ha pontosan definiálják a spektrumát, és amplitudóját).
A bejáratás miért szükséges az új hangszóróknak (nem feltétlenül csak hangsugárzónak)?
Válaszolok: mert ilyenkor kicsit "kilágyulnak" a rugalmas alkatrészek ((gumi)perem, pille). Ezáltal, a mélyfrekvenciás átvitel javul. Mennyivel? 1-2Hz-el! Na, aki EZT meghallja egy vakteszen, az előtt nem csak meghajolok, de le is borulok...! A hangváltó alkatrészeinek (réztekercs) "bejáratásáról" már nem is beszélek...
Még valami: a bejáratást nem fél hangerővel szokták végezni, hanem maximális hangerővel! Pontosítok: nem a hangerő a lényeg, hanem a membrán kitérésének amplitudója, aminek a bejáratás alatt, célszerűen nagyobbnak kell lenni, mint a későbbi, normális használat során.
Az első bekezdésben nem igazán tudom, mit magyaráztak el? Ha a kezdő topicban gyakran feltett "mekkora erősítőhöz, mekkora hangfalat" kérdésre gondolsz, akkor... hát... erre most nem térnék ki.
(#) ptesza válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Összefoglalnád mert egy kukkot sem értek abból ami a mondandód lenne ?
(#) Buvarruha válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
A színuszos csúcsértékeit elérheti akár a zenében lévő négyszögjel is, viszont a zene nem folyamatos ugye. A zene nem csak színuszból állhat, ezért van zenei terhelhetőség.
(#) konyak6 hozzászólása Nov 17, 2013 /
 
Sziasztok!
RFT L3701 típusú hangszóróval szeretnék tölcséres hangsugárzót építeni. Csak otthoni célra kíváncsiságból. Ami tetszik az a Fane W, Cerwin vega. Amit tudok a hangszóróról:
átmérő:400 mm
Zn:4 Ohm
Pn:50 VA (elvileg zenei 100W)
Frekvencia menet:50-5500 Hz
Névleges frekvencia: 60 Hz
Érzékenység: 99 dB
Mágnes TGL200-7081: B62,5/10
Kosár: öntvény
Beépítési mélység:206mm
súly:7kg
Milyen típust ajánlotok, illetve alkalmas-e rá a hangszóró? Ha jól tudom, 180 literes reflex rendszerű ládába volt gyárilag szerelve.
A válaszokat köszönöm!

A képeket a netről töltöttem le.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
(#) cicoka hozzászólása Dec 3, 2013 /
 
Szép estét mindenkinek. Nem rég kaptam egy SAL SR 2530-as hang(sugárzót)szórót. De nem tudom, hogy mekkora doboz kellene neki, házimozi mély ládának szeretném használni. Tud valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
(#) Benji94 válasza cicoka hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Helló!
Zárt, vagy reflex ládát szeretnél hozzá? Ez fontos. Szerintem reflex jobb lenne, de azt jóval nehezebb is jól kivitelezni.
Egyébként kb 80-100 W RMS teljesítményű szuberősítő elég lesz hozzá.
(#) cicoka válasza Benji94 hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szia. Reflex ládát szeretnék hozzá. A szűrő és a végfok már kész van hozzá, már csak a láda hiányzik. Keresgéltem már hozzá való ládát de nem sok sikerrel jártam. A tervező programokkal pedig nem boldogulok.
(#) Buvarruha válasza cicoka hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
a hangszóró paramétereiből adódik, hogy leginkebb semmihez sem való, de, ha refelxet csinálsz belőle, akkor a 80-100Hz környéke nagyon emelve lesz és nem fog lemenni elég mélyre. Csinálj minél nagyobb dobozt hozzá, akár 100l-est, akkor nem lesz annyira vészes a kiemelés és az alsó határfrekvencia.
(#) cicoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Köszi a segítséget ezek után nem csodálkozom rajta, hogy nekem adták. A mostani láda olyan 58 literes lehet, de elég gyalázatos hangja van. Egyébként nem hajszolni akarom, hanem egy olyan kellemes mély hangja legyen. A panel házban amúgy sem szeretik a szomszédok a hangosítást.
(#) Buvarruha válasza cicoka hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Ennek sosem lesz kellemes mély hangja, pincebuliba üvöltőnek jó, de másra nem.
(#) cicoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Szomorú, de azért köszi.
(#) Buvarruha válasza cicoka hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Végülis egyed rendű Bandpass-ban lehetne belőle értelmesebb hangokat is kicsikarni, de ahhoz el kell bohóckodni a winISD-el.
(#) golem hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Van nekem két siemens rl 506 hangsugárzóm.
a nem tudom hogy most akkor hány wattos 100/70 W vagy 90/70 watt
(#) Primary válasza golem hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Szerintem tökmindegy. Nem mindegy, hogy zenei 10 watt ide vagy oda?
Következő: »»   474 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem