Fórum témák
» Több friss téma |
Minden megvilágosult. Nagyon szépen köszönöm!
Sziasztok!
Összeraktam a végfokokat külön- külön élesztve működnek de beépítve csak az egyik fele szól. A bal végfok nem akar megszólalni csak a jobb oldali szól, a hangszínszabályzó működik. Hol keressem a hibát? A kimenőkondikon beállítottam UT/2-őt 28V-ot. A müködő oldalon kb 300-400mV feszültség van terheletlenül..
Sziasztok!
Nem rég vettem egy Kleopátra rádiót nem túl drágán, de hibásan. A nyomokból elnézve beázott. A végfokozatok teljesen halottak, a többi része működik. A végfokozatban a félvezetők 3/4-ét és az elégett ellenállásokat kicseréltem a mai nap. Fogtam, rákötöttem a labortápra. A trimmerrel belőttem a féltápot. Rákötöttem a hangszórót, a bemenetét fogdosva búgni kezdett ahogy azt ilyenkor szokása innentől kezdve nem foglalkoztam vele tovább, jelet nem adtam neki, működőképesnek tekintettem. Ugyan így a másik, elsőre működött mindkettő. Felhoztam, felcsavaroztam a végtranzisztorokat (csillámlemez+szigetelő gyűrű használatával!), behelyeztem a végfokmodulokat a készülékbe. Bekapcsoltam, DURR a két végtranzisztor elszállt. Kihúztam a végfokmodulokat, leforrasztgattam a végtranzisztorokat a modulokról. Rámértem a bordára és a tranzisztorokra, nem-e érintkezik valamelyik tranyó a bordával. Semmi, a szigetelések jók. A műhelyben labortápról működött. Ilyenkor vajon mi a helyzet? Rámértem a terheletlen tápra, bekacsolásnál felmegy a táp Kb. 60-63V-ig, majd lecsökken 58-59V környékére. Ez szerintem rendben is van, hiszen a tranzisztorok 80 és 100V-ot bírnak (elviekben). Nekem ez az egész dolog nagyon olyan, mintha ez valamiféle zárlat lett volna, hiszen a végtranzisztorok felrobbantak, mindegyiknek 1-1 lyuk keletkezett a közepükben.... Még annyit: Collector ellenállásként 0,16Ohm helyett 0,22Ohmot raktam, de gondolom ez se jelent semmit, hiszen működött vele... A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Szia! Létezhet egy olyan forgatókönyv, hogy a (hivatkozás) VR21 a beszerelés alkalmából adta meg magát, egymásra nyitva a végtranzisztorokat. Ehhez legalább az egyik áramkorlátozónak is hibásnak kellett lenni.
Szia! Mind VR21 mind VR29-et kicseréltem. Ma bevittem a rádió 3/4-ét a suliba, a végfokozatban ismét kibányásztam a meghibásodott dolgokat, rákötöttem a labortápra, terhelés nélkül megküldtem 1KHz szinuszjellel, szkóppal figyeltem a jelet, tökéletesen működik mindkettő! Befújtam a trimmert benne VD40-nel, mert eléggé dzsuvás volt. 54V-ról járattam, a trimmerrel VT27 Emitterén beállítottam a 20V-ot (testhez képest mérve). VR40-en ilyenkor Kb. 7-800mV esik, szerintem ez így korrekt is. Ja! VT37-es szinteltolót is kicseréltem már mindkettőben, mert az egyikben nagyon nem úgy állt a trimmer mikor a 20V-ot sikerült beállítani, mint a másik végfoknál. Úgyhogy lényegében régi félvezető benne most már csak az elején lévő földelt emitteres előerősítő. Az FM tunerrel is szívok rendesen! Az össze-vissza hangolja magát. Abba is befújtam VD40-nel a trimmereket, el tekergettem őket, utána a suliban lévő AIDA rádióba kipróbáltam, stabil maradt, kérdés, hogy vajon itthon is megmarad-e ennyire stabilnak? Ha nem, akkor ott egye meg a fene, kicserélem a trimmereket. A suliban lévő AIDA rádiónak hasonló a hibája, az is elhangolja magát. Abban is befújtam a trimmereket, eltekergettem, az is jó lett. Utána jött érte a tulaj, hallgattuk vagy fél napig, végül elhallgatott. Ha benyomom a "ZAJZÁR" kapcsolót, elkezd sípolni jó hangosan. Ilyenkor ha tekergetem az állomáskeresőt akkor még mutatja a térerősséget, meg a sztereó vételt is. Viszont ha kikapcsolom a zajzár kapcsolót elhallgat, csak nagy hangerőnél lehet hallani, hogy szól, viszont olyankor már a sztereó vételt se jelzi. csak a térerőt mutatja. Én a zajzár hibájára tippelek. Lehetséges ez?Nem tudom észlelte-e már valaki,hogy a végfokozat rajza több szempontból hibás: VT05 emittere a levegőben lóg, az a 0,16Ohmmal alkot csomópontot, illetve VD42 anódja a kimeneten van, annak meg szerintem a testen kéne lennie, hogy a tranzisztort védje. Persze lényegtelen, hiszen gyárilag be se építették ezeket a diódákat, még csak helyet se adtak nekik a panelen.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
Visszatettem a végfokmodulokat a gépbe, először csak az egyiket. Bekapcsoltam, a kivezérlés jelző mozgott, egyszer csak megint eldurrantak a végtranzisztorok. Nekem gyanús, hogy az előző tulaja amikor olyan brutálisan leégette a végfokokat, szerintem az egyenirányító híd se bírta az incidens, vagy a pufferkondi száraz és hullámzik a táp. Holnap megpróbálok rámérni szkóppal.
Az 54V-ot terheld be, jobb híján izzóval! Az AC komponensét egy multival is kimérheted. Bizonyára meglepő lesz az eredmény.
Üresjáratban DC67V, AC44V körül van. Szkóppal lemérve 0,5Vcs-cs szabályos fűrészjelet mértem. Milyen izzóra gondolsz? Holnap elvégzem a méréseket. Van egy sanda gyanúm, hogy a primer oldal valahol megégett, ezért megugrott a feszültség. A 7815 kimenetén is 16,6-17V körül mérek....
Egy hálózati feszültségű 100W-os izzó hidegellenállása 60 ohm körül szokott lenni. A 60V-ról melegszik és egy kicsit több lesz, de hasonlítani fog a végfok terhelésére.
Elvégeztem a mérést! Sajnos csak 80W-os izzóval tudtam leterhelni... Így mérve a DC feszültség 60V. Soknak ítélem. Ma lemértem a suliban is a másikat, abban terhelve 50-51V fölé nem megy. Sanda gyanúm, hogy a primer oldal zárlatos valahol. Szerinted megoldás az, hogyha a Szekunder oldalról letekerek? A trafót egyébként nem találom veszélyesnek, halkan búg, de az megszokott, viszont ne melegszik ez miatt...
A transzformátor zárlat melegedéssel járna. Ha a primerrel sorba kötöd az izzót, menet zárlat esetén erőteljesen világítani fog.
A kapcsolásnak 10% többletfeszültség nem árthat ilyen mértékben, a hálózati feszültség ingadozása ettől cifrábbakra is képes. Javaslom az izzót meghagyva az erősítő tápágában, azon keresztül éleszd a kapcsolás. Tragikus következmények nélkül ki tudod így mérni mi terhelte túl a végtranzisztorokat.
Lehetetlen, hogy bármi túlterhelné. Szinte biztos vagyok benne, hogy semmi. Rámértem a kimenetre nincs-e zárlat, és nincs. Más pedig ott egyszerűen már semmi nincs ami beterhelhetné. 38V helyett a trafó kimenetén 44-45V-ot mérek. Biztos vagyok benne, hogy ez a feszültség növekedés ez nem véletlen, valami sunyi kis hiba okozza. Mint mondtam, a benti AIDA rádióban terhelve 51V-ot mérek. Egyébként ez a rádió ez egyszer elázott, tiszta vízkő a trafó alatti fenéklemez. A végfokozatok is működtek tökéletesen labortápról 54V-os feszültségről üzemeltetve, be is állítottam mindent, nyugalmi áramfelvétele 110-130mA között állt be.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
A félvezetőkészlet a 80V-ot is eltűri, arra kevésbé vetek. Ilyen szennyezett készülékben akár kúszóáramok is felléphetnek, amitől kapsz egy jó kis gerjedést. Ezért ajánlom a helyi, izzós áramkorlátozást, mert mint írod külön-külön minden jó.
Értem. Viszont a saját erősítőmet is rákötöttem a végfok helyére vezetékkel, hogy legalább a rádiót meg tudjam hallgatni, hogy működik-e, annak semmi baja, nem gerjedt be. Rámértem szkóppal is, és nem láttam semmi említésre méltót, csak némi zajt.
A gerjedést csak példának írtam. A lényeg bent, a helyén kéne megnézni a panelt áramkorlátozási lehetőséggel.
A kicsatoló kondenzátort kicserélted??? Ha 25V-os kondenzátort raktál be, akkor ne keresd tovább!!! 63V-os kondenzátor kell oda.
Szia! A kicsatoló eredetileg is 25V-os volt, de egyébként 35V-os kondikra cseréltem.
Gondolkozz!!! Aztán rájössz!!! Az eredeti kondi valóban 25V-os. A régi kondiknak két paraméterük volt megadva az állandó/pillanatnyi. A második paramétert a '70-es évek elején elhagyták. A 25V-os MM kondinak az impulzus feszültségtűrése 40V katalógus szerint. Ezért volt ezeknek a végfokoknak a telepközepe gyárilag 20V-ra beállítva. Emellett a régi MM elkók a katalógus adatokat ráhagyással teljesítették. A mai elkók már nem így vannak méretezve. A VR20 ellenállást érdemes 33kOhm-ra cserélni, a könnyebb telepközép beállítás érdekében. A tápfesszel nem kell foglalkoznod, mert még olyan Cleoparta-t nem láttam, ahol a tápfesz ne lett volna több, mint 58V. De rossz Gzaetz kockával és rossz puffer kondival annál többel
Szia! Értem. Akkor megkísérelem kicserélni a kondit 63V-os kondira,meg a rossz végtranzisztorokat,hátha... neked iis jelentkezett így, ez a hiba? Szerintem nem is akkor robbant fel amikor belapcsoltam, hanem amikor elkezdtem kivezérelni....
Szia.Talán még nem késő,megelőzendő az újabb tranzisztor halált!Van már vagy 33 éve,hogy én is vettem egy Cleopátrát.eleinte tetszet is,mindaddig,amig el nem kezdődtek-szerintem-a gyári hibák!Gyakori félvezető halál a végfokban,majd az FM modulban is.A végtranyók idokolatlan halála,hiába a rövidzárvédelem.Ami inkább,csak ártott,mint hasznos lett volna,lerontotta a végfokozat átviteli sávszélességét kb. 15kHz maxra,de a feladatát képtelen volt ellátni!A megoldást nálam véglegesen a végfok lecserélése jelentette ( 25W-os TEXASRA )bár a Cleo vég is TEXAS,csak más!És,most következzék a miért!Idézek.
,,A rövidzárvédelem működéséből következik,hogy a végfokozat tranzisztorait csak azután védi a kapcsolás,miután a VT10,ill.VT22 tranzisztorok bázis-emitter feszültsége eléri a 0,6-0,7 V-os nyitófeszültséget.Ha előbb a végtranzisztorokat hirtelen túlfeszültséglökés vagy indokolatlan túlvezérlés (pl. hullámváltó kapcsolásból adódó koppanás,vagy bemenetválasztó használata) akkor óhatatlanul kivégzi a végtranzisztorokat.Előbb vagy utóbb,de bíztos a haláluk.Egyébként a készülék bekapcsolása pillanatában is hasonló jelenség lép fel.A csatolókondenzátor a bekapcsolás pillanatában közel rövizárt jelent a 4 ohmos hangszóróimpedancián keresztül.Egy pillanatra a fél tápfeszültség testelődik,azaz a felső tranzisztorra a teljes tápfeszültség hat.A tápfeszültség pedig jóval meghaladja a 60V-ot is.Mielőtt még a megnövekedett áram miatt a szabályozás belépne,a túlfeszültség tönkreteszi a komplementer végtranzisztorokat. És most a javasolt megoldás.A pufferkondit cseréld nagyobb feszültségüre,a végtranyókat szintén,ezeket,ha lehet,válogasd párba,a meghajtó tranyókat is,ha cserélni kell.Ki és bekapcsolásnál,valamint a bemenet ill.sávváltáskor a hangerőt vedd le minimumra.Ezek után úgy gondolom,nem kell további magyarázat a végfok cseréhez.Az sem lehet véletlen,hogy a gyár a későbbiekben,ugyan ezzel a véggel gyártott HIFI tornyaiba belepartizánkodta a némító áramkört.És a legvégén azt tanácsolom,hogy az Aidának a tápfeszével nem célszerű összehasonlítani,mert az alacsonyabb feszültségen dolgozik.Remélem nem vettem el a kedved, ettől az,, óccón"vásárolt darabtól! Üdv.sityu. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Szia!
Először is, nem egyáltalán nem tántorítottál el tőle, kihívásnak szántam, és be is jött, legalább leköt! Az kicsatolót akkor mindenképpen ki fogom cserélni, a végtranzisztorokat pedig megpróbálom BD245-246-ra cserélni, ha kell, akkor akkor a védelmet pedig kiiktatom belőle... Az egyikben alapból nem volt, mert az az Aida végfokozata volt szerintem.... A HIFI erősítő az érdekes dolog... De ha úgy vesszük, sokkal jobbra sikerült, ráadásul szimmetrikus táppal üzemel az már, és a kimeneti rövidzárlatot is nagyon jól viseli, sokak szerint elnyűhetetlen, ahogy azt a BSS elektronikán is leírták. A némító áramkör pedig tényleg egy érdekes dolog. Főként, hogy gyakorlatilag bármely gombot megérintve a végfok bemenetét letesteli. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
Szerintem te a szivárgó kicsatoló kondi és a hamis BD243/244 áldozata lehetsz. Javaslom, hogy a MEGHAJTÓKNAK MJE340/350 PÁROKAT rakjál be, A VÉGEKRE PEDIG BD911/912 PÁROST!!! 63V-os kicsatoló kondival és a védelem körébe behelyezett BC337-327 párossal stabilan fog üzemelni a végfok. De, ha visszább olvasol, ott közöltem hozzá egy átalakítást, amivel még a 35kHz is röhögve kijön belőle akár teljesen négyszög alakzatban, míg a gyár beállítással csak vallatásra lesz alkalmas!!!!
Szia.Remek,ha a kedved meg van,mert vannak betegségei,mint ahogy utaltál is rá.Viszont ezek a dolgok nagy része orvosolható!Kezdve az FM modul hibáitól,A RIAA,a szabályozó modulon keresztül a végekig a skála világításig.Mert nálam a skála ill. műszervilágítással is volt probléma.Mire a végére értem a tuningnak,lecseréltem egy másik Vidire ,az RA-6363 S-re,ami már a ,,tornyos" változat volt.A Cleo pedig ,,pincelakó" lett,mindaddig,amig el nem cseréltem egy egzotikus darabra a Siemens RS 722-re.Na az sem piksóta egy gép!Vissza kanyarodva a témához,kövesd a Péter megoldásait és javaslatait,azt hiszem mindenre van elfogadható megoldása.Ha úgy gondolod,hogy a végfok modul nem bírja a csere-berés forrasztásokat,adok ajándékba ( nyakunkon a karácsony ) 2db. modult,mert azok még megvannak.Ha érdekel keress privátban és megbeszéljük a találkát.Üdv.sityu.
Sziasztok. Van nekem is egy Videoton RA6380 s cleopartam és az egyik oldali végerősítő elszállt, kérdés az, hogy ha már egyszer cserélek benne ezt-azt, hogyan tudnám megnövelni a teljesítményét?
Természetesen meg van. Jobb dolgom nincs, megfogadtam, hogy életre keltem. Igyekszem követni a javaslataitokat, hogy őszinte legyek, álmomba nem gondoltam volna, hogy ilyen problémát okozhat akár a kicsatoló kondi is... Igyekszem a panelt óvatosan, minél kisebb hőmérsékleten forrasztgatni, hogy ne jöjjön fel a pad sehol sem. Ha nem jön össze, akkor nem foglalkozom a saját végfokozatával, hiszen van Nekünk jól bevált HT-A30-as erősítőnk, nem sokkal bonyolultabb, de biztosabb a működése és az is 60V körüli tápfeszültséggel üzemel.
Rendben! Megfogadom a tanácsod, és ezekre fogom cserélni a dolgokat. Kerestem a módosítást itt a fórumon, de nem találtam. Be tudnád nekem linkelni, hogy mire gondoltál?
A BD243-244 Nekem is nagyon gyanús volt, hogy hamiskák, de ezen már meg se lepődöm. (pedig ST-gyártmány!)
Kedves Scooby,fiatal barátom!Kicsit off leszek,de le kell,hogy teremtselek!Persze,csak játékosan,de talán érdemes komolyan venni (egyébként is,hogy jövök én ehhez)!Válaszod első sorában,még arról szólsz,hogy a kedved megvan,az utolsó sorodban pedig már arról írsz-ha nem jön össze-mintha tudat alatt már az elején mégis csak feladnád!Ne tedd!Vagy már annyira rutinos,hogy ez a feladat nem foghat ki rajtad.Ráadásul,megfogadtad,hogy életre kelted.Nézd át ennek a topic-nak a tartalmát és bíztos megtalálod ,,bekeipeter"fórumtársunk ajánlásait,pl 11.oldal stb.Igenis,ebbe az elektronikába belenyúlva,csak jobbá lehet tenni!De,azért van benne valami,amivel már annak idején sem tudtam megbarátkozni.Ez a valami pedig az Isostat kapcsoló sor,hát erről megtartom a véleményemet magamnak!Pedig annak idején már az Alps gyártott megbízható,jó minőségű kapcsolókat is.Csak hát akkoriban...Ennek ellenére sikerült beszereznem illetve összeállítani a megfelelő kapcsoló sorokat a cseréhez,de ez elmaradt,pedig még a lábak távolsága is megegyezett.Elárulom miért maradt el a csere.Mert szét kellett volna bontani a készüléket,úgy rendesen!Mindezek ellenére még ma is működik egy bútorasztalos műhelyében.Amennyiben sikeres volt a,,dumadopping" sikeres átépítést kívánok.Üdv.sityu.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
Természetesen, az eredeti végfok életre keltése az elsődleges célom, és ez nem is fog megváltozni. A HT-A30 csak egy B terv, hogyha tényleg nem boldogulnék a dologgal. Bár szerintem ez utóbbira nem lesz szükség, mert magamat ismerve addig úgy se nyugszom amíg meg nem szólal, kerüljön az bármennyi félvezetőbe is. /persze pazarolni sem szeretek/
|
Bejelentkezés
Hirdetés |