Fórum témák
» Több friss téma |
Szia ! Mar en is szeretnem hallani ezeket a hangokat, de sajnos meg mindig nem megy a vevom. Ez adott ujra egy kis kedvet folytatni a munkat.
Sziasztok!
Működik a kis adóvevő! Ma délután összeraktam a modulokat, és szépen megszólaltak a távíró forgalmazások. Még nincs bedobozolva, ezért a kezem közeledésére is hangolódik, de lehet hogy fog kapni egy áttételes forgókondit a precízebb hangolhatóságért. Az adó rész is megy, bár a kimenő teljesítményt -oszcilloszkóppal mérve- keveslem, 1W körüli 50ohm-on (megvannak az alkatrészek egy IRF540 köré épülő végfokhoz, ami 12V-on 10W, 30V-on 40W körüli teljesítményt produkál 1W meghajtással). Végre a már korábban elkészült W5USJ féle Z-Match-ot is ki tudtam próbálni, a szimmetrikus kimenetre kötött 50, 75, 200, 470, 600 és 2000ohm-os ellenállásokat is letudta illeszteni, a led-es illesztés (kvázi swr) indikáló is meglepően jól működik! Próbából lehangoltam az emeleti ablakból a kerítésig kifeszített drótot is. Érdekes, hogy 20-25kHz-el arrébb hangolva az oszcillátort, az "swr" led ismét teljes fénnyel világít, utána kell húzni az antennaillesztőt is. Még egy pozitívum: nagyanyó padlásán találtam kb. 13méter fekete TV szalagkábelt, abból készül majd a kitelepülős hangolt tápvonalas dipól. Jönne már a jó idő!...
Hello Gabó,
Gratulálok a konstrukciókhoz. Tanulságos a kis beszámolód. 1 Watt már kényelmesen elegendő 7MHz-n ha nincs nagy verseny tumultus. Valamint ha a FET-es végfokot megépíted 12V-ról is "combos" lesz. Melyik végfok kapcsolást építed meg?
Szia!
Valamelyik RTÉK-ben (otthon vannak, talán a '95-ösben) van ez az erősítő. Nagyon egyszerű kapcsolás, alig kell hozzá valami. Az adás/vétel váltáshoz milyen relét érdemes használni? Vagy RH-n ilyen kis teljesítményre még nem kritikus? Gondolkoztam reed relé használatán, az elég gyors, minimális a prellezése és a cső koaxiálisan árnyékolható is. Van váltóérintkezősöm is (sajnos csak egy darab). De első körben bedobozolom a kis riget és finomítgatok rajta (a RIT szabályzás nincs meg, és a kimeneti szűrő finomhangolásával sem foglalkoztam még), megvárom az engedélyemet aztán valamelyik napos hétvégén kitelepülök egy csendes helyre megcsinálni életem első távíró QSO-it, ráadásul a saját építésű technikával! Jobban be vagyok sózva, mint egy randi előtt ![]()
Röviden olyan relét használsz amilyet találsz
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Idézet: „megvannak az alkatrészek egy IRF540 köré épülő végfokhoz, ami 12V-on 10W, 30V-on 40W körüli teljesítményt produkál 1W meghajtással).” Ennek pontos kivitelezése engem is erőteljesen érdekel, lehetőleg minél magasabb hatásfokkal. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Parancsoljatok. Ez egy kifejezetten összeszedett konstrukció. Nagyon hasonlít az RT-re. Bővebben: Link
Sziasztok!
Események tömkelege! Múlt pénteken megkaptam az engedélyt, HA0GB lett a hívójelem! Hétvégén elkészült a kis adóvevő, a szobaablak és a kerítés közé kifeszített drótot lehangoltam a már korábban elkészült Z-match hangolóval (az is most vizsázott) és megvalósult életem első távíró összeköttetése (SKED volt, előtte leegyeztettük 2m szimplexen) a saját építésű készülékemmel! Ezzel a kis, kb.20méteres drótdarabbal is elég sok távoli állomást is hallottam, de akinek próbáltam válaszolni a CQ-jára, azok nem hallottak meg. Készítettem még egy szalagkábel táplálású dipólt, de a kifeszítésére otthon nincs hely, kitelepülni meg a hideg miatt nem volt kedvem...
Hello Gabo!
Nagyszerű! Akkor meg van az öröm az új hívójellel, amihez sok sikert szép DX-eket kívánok ! Már be kukkantottam párszor ide a fórumba, hogy mik a fejlemények. ![]() Az lehet az oka, hogy nem nagyon hallanak meg, hogy ahol hallod őket (az ellen állomásokat) nem ott megy az adás, vagyis kellene egy kis adási shift vagyis vételi RIT. kb. 7-800 Hz. Ezt egy másik adóvevővel könnyen be lehetne hangolni. A rig igazi amatőr "homebrew" kivitel. Gratulálok hozzá. vy 73-DX! Gábor
Gratulálok, csak a kedved is maradjon töretlen. (egy amatőrnek egy kis hideg mit se számít)
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Szia Gabo!
Gratulálok a hívó jeledhez.!No meg nem utolsó sorban, a kis adó-vevőhöz és az antennahangolóhoz is! Sok sikert és sok szép Dx-t! Üdv Csaba HA6XA A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Szia, gratulálok, legalább neked van egy jó napod. Sok szerencsét a továbbiakban. Szépek lettek, igazi amatőrös készülékek. Nekem tetszenek. Sok jó összeköttetést neked.
Köszönöm mindenkinek a gratulációt és a biztatást. Igyekszem aktív, építő tagja lenni az amatőr társadalomnak.
Gábor, van RIT szabályozás is a kis kütyün, kb. 4,5kHz átfogással, amin csökkenteni fogok 1-1,5kHz-re hogy finomabban lehessen állítani. Valamelyik nap kikísérletezem az egyik közeli amatőr társsal, hogy hogy mik is a megfelelő beállítások. Lehet hogy rosszul gondolom, de akkor hallom a partnert modjuk 600Hz hangfrekivel, ha az adása alá vagy fölé hangolom ennyivel az oszcillátoromat. Ha ezután én adok ugyanezen az oszcillátor frekvencián, akkor Ő ugyanígy hallani fog engem. Bár ha komolyabb vevője van, akkor csak a névleges frekvencia alatt hall meg (mintha SSB üzemben az LSB-t hallaná), tehát nekem frekvenciában a "füttymélypont" alá kellene hangolnom, hogy venni tudjanak. Lehet hogy marhaságot írok, zűrös napom volt és fáradt is vagyok... A legjobb lesz kipróbálni és megtapasztalni a gyakorlatban, és a kapott eredmények alapján agyalni, hogy hogy is van ez! ![]()
Igen Gabo, általában 7MHz-s amatőr sávban LSB és ennek megfelelő CW a megszokott oldalsáv. Régen az FT-250-en ez fekete számokkal volt felskálázva az inverze az USB pl. a 14MHz-n pedig piros számokkal.
Gondolkodjunk úgy, hogy frekvenciában fentről lefele állunk rá egy állomásra a fütty mélypontig majd a RIT-et 0-tól vissza (felfele) elfordítjuk amíg számunkra a legkellemesebb fuvola hangú nem lesz a vett állomás. Elvileg nála is így van beállítva és akkor bele találunk az ő vételébe ha csak valami keskeny távíró szűrője nincs bekapcsolva.
Sziasztok !
14MHz-re milyen nagyon gyorsan kivitelezheto antennat ajanlotok ? Impedancia illesztessel sem nagyon akarok elsore foglalkozni, nincs idom. Csak radio teszthez kell, hogy megtudjam egyaltalan szol-e valami ![]()
Long wire .... és kész ...
húzzál ki valamekkora drótot(5-10m) valahova (2-3m magasan) ... Azon úgyis fog valami lenni, gyors tesztre bőven megteszi, ha csak vételre kell és működés indikálására.
Félhullámú dipól.
Ennél egyszerűbb/jobb nincs.
Ha van hely akkor én is a dipólra voksolok, ha nincs akkor egy 6m-e spiccbotra egy kb. 5,2m vertikál huzal rögzítve, s a föld felé vagy az erkélyen három "radiál" ledobálva sima RG-58 koaxon bevezetve. Én ezzel az alkalmatossággal 5W-al jó néhány DX-et is elcsíptem az 5-ik emelet magasságából. Jó kísérletezést!
73, Gábor
Sziasztok !
Koszi mindenkinek. Jelenleg ott tartok hogy egy helyi AM adas jon (SSB demudulacioval) 1 MHz folott, eleg rossza jel zaj viszonnyal. Nekem Tayloe keverom van, es 1m huzal az antenna. Nem tudom ez mennyire rossz eredmeny, vagy nem az ![]()
Háát ez érdekes akkor az a Tayloe detektor kevésbé működik mert AM elnyomás kevés ha SSBben veszed AM adót ... Milyen vevő ez? Hardver / Softver ?
1méteres drot az kevés de valami jel van rajta mint minden vezetőben indukálódik némi feszültség.
Az SSB is AM, milyen elnyomasra gondolsz? Nem nyom el semmit, 4 sample / period, es integrator a vegen, vagyis alulszuro. Itt mar alapsavi I/Q van, de itt semmi elnyomva nincs. Amekkora a savszellessege a cuccnak, annyi megy at rajta, tipikusan nehany kHz.
Az oldalsav elnyomas akkor jon letre ha az amplitudomenete egyforma es fazismenete pontosan 90 fok az I/Q-nak. Mindez osszegzes es kulonbsegkepzes utan tortenik. Addig nem. Ez mar szoftver (PC eseten) vagy DSP. Mivel keskenyebb az SSB sav mint az AM, rosszabb minosegben szol, de megszolal, USB vagy LSB modban (meg nem mondom kapasbol). Az AM rendes demodulalasa I/Q-bol: sqrt(I^2+Q^2) . A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
A KH AM adók csatorna osztása 9 kHz. Ekkora sávszélességbe bele kell férni az AM DSB kisugárzott teljesítménynek, ez pedig azt jelenti, hogy az átvitt moduláviós sávszélesség max 4,5 kHz. Ezt tudod venni SSB üzemmódban is, tehát semmivel sem rosszabb a minőség.
Az I Q moduláció pedig fázismoduláció, azért kérdezi Kera_Will az amplitúdó elnyomást.
Most nem tudom hogy jon ide a fazismodulacio,.. Quadrature amplitudo modulaciorol van szo.
En amit lattam radiokat, azokban 2.5, 3kHz volt a savszuro. Ugy hogy csak megnyesi az AM-et. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2013
Miért nem a topic nevének megfelelő dolgokkal foglalkoztok? Tudtommal van külön topic az AM vételtechnikára!
QSY!
Ez szerinted nem fer bele? Tele kelene legyen kepletekkel, linkekkel, modszerekkel. Szerintem belefer, ahogy a radioepites is. Ez is az.
És ez az: "Rádió építés a kezdetektől a világvevőig"
Igen.Az oszcillátorokat meg az "Oszcillátorok" topikban az antennákat az "Általános antennák" topikban, a tápegységeket a "Tápegység" topikban ,a méréseket, hangolásokat meg másik topikban kell tárgyalni.Van még ilyen célszerű ötlet?
Tenyleg nem ertem hogy az SSB demodulacio miert ne ferne itt el? Az hogy az AM is szobajott az miert problema ? Es a tartalms valaszok gyakran elmaradnak.
Sziasztok amatőr társak,
Ismét QRP kísérletezésre készülök, titeket is invitálva. Az éjjel érkeztünk haza év végi szabira és magammal hoztam a közelmúltban elkészült kis adó-vevő és egyéb QRP-s bemutató ( faragott panel) modulokat, hogy zajmentesebb környezetben is ki tudjam próbálni ezeket. Pl. tegnap előtt este egy 5x5 cm-es kis panelen egy régi RCA CA3028A keverő IC-vel rögtönöztem egy 7MHz-s DC vevőt, amin meglepően jól jöttek a JA állomások persze fejhallgatóval. A Gabó által is elkészített kis 1,5W-os riggel is szeretnék 7MHz-n QSO-kat létesíteni. Valamint kipróbálni a két diódás keverővel elkészített nagyon egyszerű vevővel milyen állomásokat tudok meghallani. Ha minden jól megy, holnap telepítem a 80m-es dipólt és a 7MHz-s Deltaloopot a kísérletek céljára. Igyekszek jelezni majd itt a forgalmazás idejét, hogy a ti kis vevőitekkel esetleg tudtok-e venni. Addig is vy 73! Gábor |
Bejelentkezés
Hirdetés |