Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Karácsonyi fényfüzérek
Lapozás: OK   9 / 30
(#) kaqkk válasza ariki hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Idézet:
„Vagy inkább hagyjam a fenébe és dobjam ki?”
Minden égőn közvetlenül rajta van a 230v. talán nem olyan nagyon jó ötlet ellenállásokat beleoperálni....
(#) sany hozzászólása Dec 16, 2013 /

Sziasztok!
Van egy kínai 230 V -os izzós beltéri fényfüzérem 100 db égővel és vezérlő egységgel , amelyik zenélni is tud.
Szeretném átalakítani úgy ezt a vezérlőegységet, hogy kültéren is lehessen használni. Van egy 24 V-os biztonsági trafóm, amit egy kinti fényfüzérhez adtak és megvan hozzá a 24 V -ról üzemelő 100 db LED -es füzér is. A füzér LED-jei úgy vannak elosztva, hogy az egyik ágban 50 db és a másik ágban is 50 db LED van. Ezt a füzért szeretném , hozzákapcsolni az átalakított vezérlő egységhez.
A vezérlő egységben található , egy fény és hangeffekt IC, egy kis erősítő a zenéléshez, a tápegység és a két triak.
A kérdésem az lenne , hogy milyen értékű ellenállással kellene helyettesítenem a táp ágban párhuzamosan kapcsolt 470 nF -os és 200 KOhm értékű ellenállást, hogy működjön a vezérlő 24 V - ról is?
Az igazság az, hogy próbáltam már úgy , hogy kiforrasztottam a C1 -et , az R1 -et, D2-et és a D3 -mat. És átalakítottam úgy ahogy a második képen látható. A megoldás működik. De, sajnos nagyon halkan szól a hangszóró, miután rákötöm a füzért. Mi lehet a probléma?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Ha tudod hány voltról megy a vezérlésed , akkor egy megfelelő értékű feszültségstabilizátorral kellene próbálkozni, gyorsabb, célravezetőbb mint az ellenállás számítgatása. Egyébként ha a soros kondi értékét ismered abból ki lehet számolni a soros 50 Hz ellenállását, ebből a szükséges áramot.
Ha tudod az eszközöd működési feszültségét, ettől kezdve már számolható a feszültségkülönbségből meg a működtető áramból a soros ellenállás.
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Csak azért gondoltam a Zenner diódás megoldásra, mert szerintem egy 7812 -es feszültségstabilizátor erősen melegedne, mivel 24 V -ról van szó. Így hűteni kellene, de az nem fér bele a vezérlő dobozába.

Ha az melegszik, akkor a helyette betett ellenállás ugyan azt fogja csinálni. Ha valamit el kell fűteni akkor azt mindegy mivel fűtöd el ugyanannyi meleget termel.A stabilizátor előnye a zenerrel szemben, az csak akkor fűt ha van fogyasztás. A zeneres mindig fűt ha van fogyasztás ha nincs.

Ellenállásból 2W -ost választottam, az nem melegszik úgy éreztem.
Esetleg olyan párhuzamos RC tagot nem lehetne választani, amely eleve 12V -ot állítana elő?

A probléma , a szerkezeted üresen fogyaszt pl 5mA ha bekapcsol az erősítő akkor pl 100 mA ezt egy sima feszültségosztó nem tudja.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Egyszerübb, ha szerzel egy 12V-s tápot. Azt egyböl rákapcsolhatod és menni is fog.

Akkor hagyom így ahogy megcsináltam. Köszönöm a segítséget.
A másik problémám, hogy mivel LED-ekre cseréltem az izzókat azok az 50 Hz-től nagyon vibrálnak. Egy-egy diódát már sorba kötöttem mindkét ággal de ugyanúgy vibrálnak.
Mit kellene csinálnom, hogy ne vibráljanak?
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Külön tápot nem szeretnék hozzá.
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

A 24V-s trafo helyett szerezz egy 12V-st és kapcsold a szerkentyüre egyenesen - elhagyva a 230V-t csökkentö alkatrészeket.
(#) laszlo raduj válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Bővebben: Link
Találtam egy rajzot ahol ledeket kapcsolgat , persze egyébre szolgál, mit kenne megváltoztatni a kapcsoláson a fához?

Esetleg bővíteni? Azt hiszem több lábáról is lehetne ledet kapcsolgatni.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
(#) Csupasz válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Szia
Hát ezen sok mindent meg kellene változtatni, mert ez fényre kapcsol.
Találsz olyan kapcsolást is, ami azt tudja, ami Neked kell......
(#) pjg válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Nagy kaland! Poti meg fotoellenállás nem kell. A 12 -es láb testre.
(#) laszlo raduj válasza pjg hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Köszönöm válaszotokat ! Csak egy kérdésem lenne meg (így is mar offolok), mekkora terhelést köthetek a lábakra ?
(#) Csongi_ válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

A kisfa kapcsolasa kell?
(#) pjg válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Adatlap szerint 6,8mA, de én tennék oda egy-egy BC taranyót.
(#) usane válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Hát ez nem éppen az a kapcsolás. Az 9V-ról ment és minden LED-et külön kapcsolt külön frekin, ugyebár mert ez egy 12-es bináris osztó.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

(#) Csupasz válasza pjg hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Így még kisebb kaland!
(#) pjg válasza usane hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Az első nem fog működni. A dióda fordítva van berajzolva. Meg egyáltalán minek?
(#) lajos1969 válasza pjg hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Sziasztok!
Valami komolyabb avr-es vagy pic-es kapcsolást valaki ajánlani amit nagyban meg tudnék csinálni, az ablakba jól nézne ki!
Köszönöm.
(#) usane válasza pjg hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Jó kérdés.
Az biztos egy zárlatos dióda biztosíték gyanánt.
(#) laszlo raduj válasza pjg hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Néztem az adatlapját is , de ellenben ezt is találtam a netten ezert kérdeztelek meg menyit bír el lábanként .

Bővebben: Link

Itt pedig 2 érősfényű led van párhuzamosan kötve
(#) elektros90 hozzászólása Dec 18, 2013 /

Sziasztok!
Barátnőméknél van egy kínai féle karácsonyfa füzér. Nem ledes, olyan 100égősnek nézett ki. 230V ról üzemel. Közvetlenül a 230V után van a vezérlés. Van benne egy dióda, pár ellenállás, 3 tranyó TO92 tokozással, meg egy elrejtett IC.
Leszakadtak a kábelkák ezeket forrasztottam vissza, de utána az egyik szín nem villogott. Gondolom megsült az egyik tranyó, mert pisztolycinezővel verekedtem és elég vacakul ment a dolog. Szerintetek milyen tranyót tudnák tenni helyébe? Sajnos nemnéztem meg mikor ott voltam, hogy milyen van benne és jó lenne megcsinálni mikor legközelebb megyek.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) Gafly válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Vagy kiégett egy izzó (mérjél!)...
(#) laszlo raduj válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

En triakra tipelnek, 2 okból, általában váltóáramot kapcsolgat, a napokban kaptam szét én is a mienket pont eböl az okból és abban is triak volt.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Köszi. Igen, az lesz az. Én annyira nemnéztem át, csak cinezni készültem. De logikus amit mondasz, az kell oda. Éjszaka már nem is jár úgy az eszem.
(#) VIM válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Szia Gyula! Ha belenéztél volna a képeknél a kínálatba, már meg is találtad volna ezt a részt és a benne lévő félvezetők paramétereit. Milyen cineződ (pillanatforrasztód) van? Ez a típus elég közkedvelt de csak hosszú heggyel érdemes használni, mert különben nem forraszt szépen.
(#) elektros90 válasza VIM hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Köszi. Ilyesmi lesz a cucc belülről. Pontosan nem emlékszek már. A cinező nem az enyém, nekem másfajta van. Viszont a hegye semmilyen nem volt, csak egy rézdrót. Kínszenvedés volt vele cinezni, de akié annak nincs is jobbra szüksége.
Következő: »»   9 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem