Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, ugyanoda. A csillag közepére. De a pucuka ajánlotta 1-2 Mohm variáció bizonyos esetekben jobb lehet. Ha nagyerősítésű áramkörökben vizsgálódsz.
Akkor a csillag közepére megy a 0 meg a hálózati föld?
A fém házat is érdemes leföldelni? Azt is ugyanoda?
Igen, igen, igen. Jól mondod.
Ahogy 3-al visszább ptesza kolléga képén van. A csavar egy fémbe megy, ami fém a tápegység 0 azaz GND pontja. A csavar alá jön a drótokkal minden GND, a hálózati föld, fémház, és minden panel GND -je.
A végére csak megértem. A BNC csatlakozók földelését is oda?
Azoknál a BNC csatlakozóknál mindegy, hogy 50 vagy 75 Ohmosat használok? Vagy mindennek azonosnak kell lennie?
Nem!! A hálózati nulla és a fázis kapcsolón ,biztosítékon,szűrőn (ha van) keresztül megy a trafóra és máshova sehova.A hálózati védőföldelés megy a készülék fém dobozára és máshova nem.A csillagpontos GND-t mind ha értenéd,hiszen kép is mutatja,onnan a csillagpontból nem megy sehova,ne kösd össze közvetlen a védőföldeléssel.A fentiek alapján van egy védőföldelésed,ami a fém doboz és van egy csillagpontos GND pontod,ezt a két pontot kösd össze egy nagy értékű ellenállással,ahogy már írták és egy 10nF/1000-2000V kondenzátorral,ez a kondenzátor párhuzamosan van kötve a nagy értékű ellenállással.Talán így már érthetőbb,nem tudom?
Akkor tulajdonképpen a védőföld rá van kötve a csillagpontra, csak nem közvetlenül, hanem egy ellenálláson és egy kondin keresztül. A készülék fémháza pedig közvetlenül van rákötve.
Pucuka írta, hogy a hálózati trafó vasára is rá kell kötni a védőföldet. Ezt érdemes megcsinálni?
Így van ahogy mondod.A trafót csak azért nem említettem,mert feltételeztem,hogy a fém dobozba van becsavarozva szigetelés nélkül.Ettől függetlenül érdemes a trafó fémrészét összekötni a hálózati védőföldeléssel.
Akkor ne legyen szabályozható az Offszet, vagy cseréljem le az AD811-et?
Most már én nem értem a földelés kérdését. Nem vitatni akarom amit mondsz (és pucuka ugyanezt).
A gyári készülékeknél viszont a hálózati védőföld össze van kötve a fémházzal, tápegység GND -vel, és így a BNC testponttal is. Wavetek funkciógenerátor, Tektronix szkóp, EMG funkciógenerátor, EMG szkóp, nem gagyiknál. Persze földhurok így van, ha mindkét műszer üzemel, egymással összekötve.
Anélkül,hogy belemennék bármi mélyreható vitába,amihez lehet,kevés is lennék.Arról volt szó,hogy whitedrago egy függvénygenerátort épít,gondolom,valami fémdobozba és ezt akarja rákötni a védőföldelésre.Ha a fémházat összeköti az elektronika GND-vel akkor az történhet amit az utolsó mondatodban leírtál.Nem tudhatja előre,hogy ahova a jelet "küldeni" szeretné,ott milyen az elektromos felépítés,legalább földhurok ne legyen.A többit pucuka leírta.
Köszi, értem. Azt hittem, talán valami újabb előírás van e témában, amiről nem tudok.
Az ofszetet nyugodtan hagyd benne, mert látom, hogy a MAX038 TTL (sync) kimenetét nem kötöd be és így ha TTL vagy MOS áramköröket akarsz meghajtani vele akkor jól jön az ofszet eltolás lehetősége.
Én csak a poti két végét kötném egy-egy ellenálláson keresztül a tápfeszre, hogy korlátozva legyen a szabályozhatóság, mondjuk úgy +- 5V, 6V környékén.
Ebben az esetben mekkora ellenállások kellenének? (Nem tudom mekkora áram folyik ott, így nem tudom kiszámolni.)
Úgy láttam, hogy 100K a + és - 15V-os tápok között, az annyi mint, i=U/R.
És tényleg
A kapcs. rajz készítők szoktak rövidíteni.
Azér van a rajzon annyi 15V-os csatlakozás, mert elspórolták az összekötő vezetékek vonalait. Ez szokásos. Sokszor még be sem jelölik a táp csatlakozásokat, mert az értelem szerű. Anélkül nem fog működni.
Mármint az ellenállások nélkül nem fog működni, vagy a jó helyre kötött tápcsatlakozók nélkül? Az utóbbira már én is rájöttem.
Én viszont semmit nem értek ebből
Viszont közben készül az enyém is:
Mi nem világos? Csak az előző válaszodra kérdeztem rá, amiben azt írtad, hogy
Idézet: Így már érhető?„Anélkül nem fog működni.” Jó lesz Neked mindegy egy panelon van? A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Én azt írtam, hogy a kapcsolási rajzokban nem mindig rajzolják be egy IC-nél a tápvezetéket. Ettől még értelem szerűen oda kell vezetni a villanyt
Oké, azt már oda is vezettem.
Nem.
Van még négy kisebb panel. Azokon vannak az encoderek. Ez egy összetett egységet képez és az előlapra lesz szerelve.
Ez volt az utolsó deszkamodell, ami után még akadt némi módosítani való:
Csatlakozó impedanciája mindegy, hogy mekkora? Pl. BNC006T
Műszereknél 50 Ohm, amit linkeltél jó. De ennél bonyolultabb a helyzet, a generátor kimenőfokozatának is 50 Ohm belső ellenállásúnak illene lenni, csak ezért kellene az 50 Ohm bnc alzat.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
És a kábelé? Ha oda is 50 Ohmos kell, akkor azt máshonnan kell beszereznem. Gondolom koax kábel kell, vagy nem?
Igen, oda is 50 Ohm -os kábel kell (koax). Továbbá 50 Ohm lezárás a fogadóponton, ahova megy a jel. Tehát 50 Ohm forrásimpedancia a generátoron, 50 Ohm kábel, ennek másik végén 50 Ohm lezárás.
Ha nincs 50 Ohm lezárás, hanem a fogadó áramkör ennél -általában- sokkal nagyobb bemenő impedanciája, akkor majdnem mindegy minden, azaz a bnc, és a kábel is. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Tehát ha a generátor kimeneti impedanciája nem 50 Ohm, akkor nem kell 50 Ohm elemekkel bajlódni, mindegy az aljzat, és a kábel is. Ez esetben nem illesztett lesz a rendszer, de így is használható amatőr igényekre.
Újabb bonyolítás, de amatőr szinten szinte senki nem csinálja 50 Ohm illesztett-re a kimeneti fokozatot. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
Sziasztok!
Lenne még egy kérdésem a védőföldeléssel kapcsolatban. Ebben az esetben nem teljesen érthető, hogy az áramkör melyik részét kössem a csavarra, amiből aztán majd szétágaztatom a panel többi részére. Úgy néz ki az áramkör, hogy: AC 12V -> DC 15 V -> DC 12 -> DC -> 24V -> DC 3,6V (A második lépésnél nem tudom mennyi lesz terhelés alatt a feszültség, kb. 15 Voltot számoltam) DC 12 Voltot 7812-vel "hozok létre", ezt felkonvertálom 24 Voltra. Még szükségem van 3,6 Voltra is, ezt LM317-tel oldom meg, vagy a 24 Voltból vagy a 12-ből. Az lenne a kérdés, hogy itt akkor az egyenirányított feszültséghez tartozó 0 legyen a csavar közepe, vagy a 12 Volthoz tartozó? Remélem érthetően fogalmaztam meg Ez már nem a függvény generátorhoz készül, ha emiatt át kell rakni másik topicba, ám legyen. Azért itt tettem fel a kérdést, mivel a többi hasonló témájú kérdésemet is itt kérdeztem meg. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |