Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   36 / 61
(#) nagym6 válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Igen, ugyanoda. A csillag közepére. De a pucuka ajánlotta 1-2 Mohm variáció bizonyos esetekben jobb lehet. Ha nagyerősítésű áramkörökben vizsgálódsz.
(#) whitedrago válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Akkor a csillag közepére megy a 0 meg a hálózati föld?
A fém házat is érdemes leföldelni? Azt is ugyanoda?

Igen, igen, igen. Jól mondod.
Ahogy 3-al visszább ptesza kolléga képén van. A csavar egy fémbe megy, ami fém a tápegység 0 azaz GND pontja. A csavar alá jön a drótokkal minden GND, a hálózati föld, fémház, és minden panel GND -je.

A végére csak megértem. A BNC csatlakozók földelését is oda?
Azoknál a BNC csatlakozóknál mindegy, hogy 50 vagy 75 Ohmosat használok? Vagy mindennek azonosnak kell lennie?
(#) erdgab válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Nem!! A hálózati nulla és a fázis kapcsolón ,biztosítékon,szűrőn (ha van) keresztül megy a trafóra és máshova sehova.A hálózati védőföldelés megy a készülék fém dobozára és máshova nem.A csillagpontos GND-t mind ha értenéd,hiszen kép is mutatja,onnan a csillagpontból nem megy sehova,ne kösd össze közvetlen a védőföldeléssel.A fentiek alapján van egy védőföldelésed,ami a fém doboz és van egy csillagpontos GND pontod,ezt a két pontot kösd össze egy nagy értékű ellenállással,ahogy már írták és egy 10nF/1000-2000V kondenzátorral,ez a kondenzátor párhuzamosan van kötve a nagy értékű ellenállással.Talán így már érthetőbb,nem tudom?
(#) whitedrago válasza erdgab hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Akkor tulajdonképpen a védőföld rá van kötve a csillagpontra, csak nem közvetlenül, hanem egy ellenálláson és egy kondin keresztül. A készülék fémháza pedig közvetlenül van rákötve.
Pucuka írta, hogy a hálózati trafó vasára is rá kell kötni a védőföldet. Ezt érdemes megcsinálni?
(#) erdgab válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Így van ahogy mondod.A trafót csak azért nem említettem,mert feltételeztem,hogy a fém dobozba van becsavarozva szigetelés nélkül.Ettől függetlenül érdemes a trafó fémrészét összekötni a hálózati védőföldeléssel.
(#) whitedrago válasza papus51 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Akkor ne legyen szabályozható az Offszet, vagy cseréljem le az AD811-et?
(#) nagym6 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Most már én nem értem a földelés kérdését. Nem vitatni akarom amit mondsz (és pucuka ugyanezt).
A gyári készülékeknél viszont a hálózati védőföld össze van kötve a fémházzal, tápegység GND -vel, és így a BNC testponttal is. Wavetek funkciógenerátor, Tektronix szkóp, EMG funkciógenerátor, EMG szkóp, nem gagyiknál.
Persze földhurok így van, ha mindkét műszer üzemel, egymással összekötve.
(#) erdgab válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Anélkül,hogy belemennék bármi mélyreható vitába,amihez lehet,kevés is lennék.Arról volt szó,hogy whitedrago egy függvénygenerátort épít,gondolom,valami fémdobozba és ezt akarja rákötni a védőföldelésre.Ha a fémházat összeköti az elektronika GND-vel akkor az történhet amit az utolsó mondatodban leírtál.Nem tudhatja előre,hogy ahova a jelet "küldeni" szeretné,ott milyen az elektromos felépítés,legalább földhurok ne legyen.A többit pucuka leírta.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Köszi, értem. Azt hittem, talán valami újabb előírás van e témában, amiről nem tudok.
(#) papus51 válasza whitedrago hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Az ofszetet nyugodtan hagyd benne, mert látom, hogy a MAX038 TTL (sync) kimenetét nem kötöd be és így ha TTL vagy MOS áramköröket akarsz meghajtani vele akkor jól jön az ofszet eltolás lehetősége.
Én csak a poti két végét kötném egy-egy ellenálláson keresztül a tápfeszre, hogy korlátozva legyen a szabályozhatóság, mondjuk úgy +- 5V, 6V környékén.

Ebben az esetben mekkora ellenállások kellenének? (Nem tudom mekkora áram folyik ott, így nem tudom kiszámolni.)

Úgy láttam, hogy 100K a + és - 15V-os tápok között, az annyi mint, i=U/R.

És tényleg

A kapcs. rajz készítők szoktak rövidíteni.
Azér van a rajzon annyi 15V-os csatlakozás, mert elspórolták az összekötő vezetékek vonalait.
Ez szokásos. Sokszor még be sem jelölik a táp csatlakozásokat, mert az értelem szerű. Anélkül nem fog működni.

Mármint az ellenállások nélkül nem fog működni, vagy a jó helyre kötött tápcsatlakozók nélkül? Az utóbbira már én is rájöttem.

Én viszont semmit nem értek ebből
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Viszont közben készül az enyém is:

PIC_0228.JPG

(#) whitedrago hozzászólása Dec 21, 2013 /

Mi nem világos? Csak az előző válaszodra kérdeztem rá, amiben azt írtad, hogy
Idézet:
„Anélkül nem fog működni.”
Így már érhető?

Jó lesz
Neked mindegy egy panelon van?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013

Én azt írtam, hogy a kapcsolási rajzokban nem mindig rajzolják be egy IC-nél a tápvezetéket. Ettől még értelem szerűen oda kell vezetni a villanyt

Oké, azt már oda is vezettem.

Nem.
Van még négy kisebb panel. Azokon vannak az encoderek. Ez egy összetett egységet képez és az előlapra lesz szerelve.
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Ez volt az utolsó deszkamodell, ami után még akadt némi módosítani való:

PIC_0222.JPG

(#) whitedrago hozzászólása Dec 21, 2013 /

Csatlakozó impedanciája mindegy, hogy mekkora? Pl. BNC006T

Műszereknél 50 Ohm, amit linkeltél jó. De ennél bonyolultabb a helyzet, a generátor kimenőfokozatának is 50 Ohm belső ellenállásúnak illene lenni, csak ezért kellene az 50 Ohm bnc alzat.

És a kábelé? Ha oda is 50 Ohmos kell, akkor azt máshonnan kell beszereznem. Gondolom koax kábel kell, vagy nem?

Igen, oda is 50 Ohm -os kábel kell (koax). Továbbá 50 Ohm lezárás a fogadóponton, ahova megy a jel. Tehát 50 Ohm forrásimpedancia a generátoron, 50 Ohm kábel, ennek másik végén 50 Ohm lezárás.
Ha nincs 50 Ohm lezárás, hanem a fogadó áramkör ennél -általában- sokkal nagyobb bemenő impedanciája, akkor majdnem mindegy minden, azaz a bnc, és a kábel is.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Tehát ha a generátor kimeneti impedanciája nem 50 Ohm, akkor nem kell 50 Ohm elemekkel bajlódni, mindegy az aljzat, és a kábel is. Ez esetben nem illesztett lesz a rendszer, de így is használható amatőr igényekre.

Újabb bonyolítás, de amatőr szinten szinte senki nem csinálja 50 Ohm illesztett-re a kimeneti fokozatot.
(#) whitedrago hozzászólása Jan 1, 2014 /

Sziasztok!
Lenne még egy kérdésem a védőföldeléssel kapcsolatban. Ebben az esetben nem teljesen érthető, hogy az áramkör melyik részét kössem a csavarra, amiből aztán majd szétágaztatom a panel többi részére.
Úgy néz ki az áramkör, hogy: AC 12V -> DC 15 V -> DC 12 -> DC -> 24V -> DC 3,6V
(A második lépésnél nem tudom mennyi lesz terhelés alatt a feszültség, kb. 15 Voltot számoltam)
DC 12 Voltot 7812-vel "hozok létre", ezt felkonvertálom 24 Voltra. Még szükségem van 3,6 Voltra is, ezt LM317-tel oldom meg, vagy a 24 Voltból vagy a 12-ből.
Az lenne a kérdés, hogy itt akkor az egyenirányított feszültséghez tartozó 0 legyen a csavar közepe, vagy a 12 Volthoz tartozó? Remélem érthetően fogalmaztam meg
Ez már nem a függvény generátorhoz készül, ha emiatt át kell rakni másik topicba, ám legyen. Azért itt tettem fel a kérdést, mivel a többi hasonló témájú kérdésemet is itt kérdeztem meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Következő: »»   36 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem