Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   174 / 361
(#) niedziela válasza Szamy hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Lefordul minden gond nélkül
(#) frekivalto hozzászólása Dec 21, 2013 /

12F1822 PIC-nél szükségem lenne még egy bemenetre. Az RA3/MCLR lábat bemenetre szeretném állítani. A PIC adatlapjából kinézve ezt kell megtennem ehhez:

"MCLRE: MCLR/VPP Pin Function Select bit
If LVP bit = 1:
This bit is ignored.
If LVP bit = 0:
1 = MCLR/VPP pin function is MCLR; Weak pull-up enabled.
0 = MCLR/VPP pin function is digital input; MCLR internally disabled; Weak pull-up under control of the WPUA register."

Az LVP-t disable-ra állítottam, az MCLR-t szintén. Viszont nem megy fut aprogram, csak akkor ha felhúzom tápfeszre az MCLR lábat. Szóval még nem sikerült átállítani, illetve kikapcsolni.
A WPUA regiszterrel sajnos nem tudok mit kezdeni, mert még nem értem.

Ebben kérném a tisztelt fórumozók segítségét.
(#) Szamy válasza niedziela hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Hálás köszönet, hamarosan lepróbálom!
(#) niedziela válasza frekivalto hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Két lábát használod a PIC-nek. Miért pont az MCLR lábra esett a választás ?
MCLR Pin enabled.
(#) frekivalto válasza niedziela hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Szia.

Ebben az esetben ez csak példa program. Ha működik, akkor tudok tovább lépni. A többit még nem programoztam fel.
Eddig ezt használtam fel:
1db bemenet, 3db kimenet, 1db analóg bemenet. Ez eddig 5, és kellene még 1 bemenet, ezért szeretném az MCLR lábat felhasználni.

Az általad javasolt beállítást is kipróbáltam, sajnos nem hozta a várt eredményt.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2013
(#) niedziela válasza frekivalto hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Test közelből nem ismerem ezt a pic-et, de azt olvastam az MCLR/RA3 -ról, hogy másoknak sem volt sikeres bemenetnek használni.
De mindegy...
Próbáld meg akkor felhúzni az MCLR-t
---C blokkba ez kell -------------------
option_reg = option_reg & 0x7F;
wpua = 0x08;
---------------------------------------------
MCLR function Disabled
watchdog és a PLL ha arra szükséged külön nincs, kapcsold ki.

Ha felhúzod az MCLR lábat az olyan lesz mintha az MCLR function Enabled lenne.
Szóval passzolom én is
(#) frekivalto válasza niedziela hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Köszönöm. Kipróbáltam, de semmi hatása.
Rákerestem én is a neten, hát tényleg gond lehet vele, nem sok jót olvastam erről.
Akkor ez a lehetőség valószínűleg nem játszik. Marad az MCLR funkció, majd kitalálok más megoldást.

Köszönöm a segítséget.
(#) Szamy válasza niedziela hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Köszönöm, működik.
Melyik Fc verziót használod? Nekem sajnos továbbra sem fordul le...
(#) niedziela válasza Szamy hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

5.5.2.1
(#) Szamy válasza niedziela hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Köszönöm.
Lassan megőrülök: Alapból van egy frankó 4.1-m, ezt használom,nekem elég, hibátlan (de persze evvel be se tölti).
Levadásztam egy 5.4-et azzal sem fordul le. Most letöltöttem a 6-os demo-t, azzal sem fordul le, "syntax error" hibaüzenet. A 6-ost mondjuk akkor sem venném meg, ha azzal működne, mivel szerintem olyan szinten túlbonyolították, amivel szépen agyoncsapták azt, ami anno a Flowcode-nak a legnagyobb előnye volt: az egyszerűség, átláthatóság. Lehet hülyének fognak nézni az MM-nél, de akkor már inkább az 5-öst fogom kifizetni.
Ja, egyébként a Fc6-al 2 gépen is próbáltam lefordítani, ebből az egyik tök szűz volt...
Megtenné még valaki, hogy egy 5.4 vagy az alatti verzióval lefordítja, csak hogy tudjam, most a verzió a gond, vagy a gépeimmel van probléma? Természetesen ékezet nélkül, főkönyvtárba mentve használom a fájlokat...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) Bakman válasza Szamy hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Flowcode 5.4.0.0, virtuális Windows XP (VMware Fusion-ban fut, Mac OS X alatt), a fájlnévben maradtak a szóközök, a fájl az XP számára egy hálózati meghajtón van (lásd kép).
(#) niedziela válasza Szamy hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

5-ös fájlt 4-es flow-al nem lehet fordítani, ahogy 6-os fájlt 5.x-el sem.
Programok csak fentről kompatibilisek ! Tehát 6-5-4-..stb.
Az, hogy nálad miért nem fordul azt nem tudom.
Hi-Tech fordítót telepítsd fel, lehet azt hiányolja.
(#) SzT3 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Ugyan azzal küzd mint amivel én! Legalábbis szerintem!
De én Köszönöm Kovabe segítségét, sikerült és most már tökéletes!
Mindent megpróbáltam kb 5 napig szenvedtem még próbáltam másikat is feltenni, a megoldás végül a teljes írmagjának a kiirtása volt és utána újratelepítés a gép ujrahuzása után!!
Hozzá teszem újra húzás előtt ez a verzió se fordított...
Ugyhogy a pontos okát még mindig nem tudom de a megoldást már igen!
Még egy érdekesség amikor meghülyült akkor a fordító beállítások között a compiler és programmer paraméterek törlődtek és nem is engedte helyettesíteni vagy jól működő alapján felülírni!
Tehát ha valakinek nem fordíit a Flow-ja akkor csak szóljon, hátha tudok segíteni!
(#) Szamy válasza niedziela hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Köszönöm.
Felfele nem kompatibilis, azt természetesen tudom. Viszont a Hi-Tech fordító egy különálló, fizetős program, ha jól sejtem. (?)
Az MM honlapon én azt látom, hogy a 6-os, 30 napig fullos, megkötés nélkül, tehát még a komponensek száma sem limitált, mint anno a 4-ben volt. Ezért gondolnám, hogy működnie kellene a csatolt progival, mivel azt a készítője az FC5 topicba tette fel.
Mindegy, írtam az MM-nek, meglátjuk...
Azért kössz mégegyszer!
(#) Szamy válasza SzT3 hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Sajnos, mint említettem, ezen a 2 fájlon kívül a jelenlegi 5-ös Fc-m mindent lefordított,amit Fc5- höz találtam fájlokat és mindet gond nélkül, ezért kértem tőletek a fordítást, hogy lássam, nem -e maga a "példafájl" hibás.
Valamint , ahogy írtam, próbáltam egy vadiúj laptopon is lefordítani Fc6-al is, amin ezenkívűl csak a win8 van (tehát steril). Szóval azt hiszem, az újratelepítés nemigen segítene.
(#) SzT3 válasza Szamy hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Értem.. bocsánat akkor valamit félreértettem....
Amugy nálam is lefordul gond nélkül!
(#) Szamy válasza SzT3 hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

"hurrá"

melyikkel?

Közben felraktam a laptopra egy 5.2-t, íme a hibaüzenet, hátha közelebb visz a megoldáshoz... csak a fájlnévhez nyúltam (lerövidítettem NOKIA-ra), a tartalmazó mappa C gyökérben FC néven.

err1.jpg

(#) baloghzoli1 válasza Szamy hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Szia
nekem is lefordul,de nem azzal hosszú névvel amit adtál neki
FC 5.5.2.1
(#) Szamy válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

"csak a fájlnévhez nyúltam (lerövidítettem NOKIA-ra), a tartalmazó mappa C gyökérben FC néven. "
(#) Szamy hozzászólása Dec 22, 2013 /

Értem. Tehát vagy 5.5 , vagy nem fogom tudni használni ezt a fájlt. Hmmm. Az gond, mert ez a kijelző igencsak érdekel. Van értelme csak a C kódot kimentve megpróbálkoznom egy külső fordítóval?
(#) kokozo válasza Szamy hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Szia!
Miért nem frissíted fel?
(#) Szamy válasza kokozo hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Mert amennyit használom, arra nekem tökéletesen megfelel a 4-es is. Az 5-öst sosem használtam szerkesztésre, csak az itt és máshol talált fájlokat szoktam megnyitni vele ötletadónak, tapasztalatszerzésre. A 6-os szerintem káosz.
Viszont ez a kijelző nagyon érdekelne, de ha nem tudom biztosan, hogy egy frissebb Fc verzióval használni tudom majd, akkor ez számomra felesleges kiadás lenne. Most viszont egyenlőre marad az spi busz megismerése.
Mindenesetre, így, hogy lefordítottátok nekem a progit, legalább már láttam működni ezt az lcd-t (igaz, marha halvány volt, de ez csak az egyéni kontrasztbeállítás igénye miatt van) és már van min elindulni.
ui.: még abba bízom, hátha kapok valami bíztató választ az MM-től evvel a Nokia kijelzős progival kapcsolatban.
(#) NyariG hozzászólása Dec 22, 2013 /

Szeretném megcsinálni ezt:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/karacsonyi_villogo_zenelo_kar...l?pg=2
de nem akarok 2 pic-t felhasználni főleg ha egyiknek még annyi lába van szabadon.
A gondom az hogy betettem a C be a cikknél említett kódot de nem akarja tuja lefordítani.
Valaki megtudná nézni, megírni mi a baj, vagy esetleg kijavítani?
(#) pjg válasza NyariG hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Inkább a zenelejátszót építeném meg és csempészném bele a villogtatót.
(#) Bakman válasza NyariG hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Nem értek a C nyelvhez, de az tuti, hogy így soha nem fog működni. Ha jól értelmezem, a C kód, ami az oldalon szerepel, egy teljes program A-tól Z-ig (talán csak a PIC konfigurációja nincs benne), megszakításokkal stb. Tehát egy programba akarsz beilleszteni egy teljes programot...
(#) niedziela válasza NyariG hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Flow-nak van egy saját C nyelvezete, sima C-t hiába írsz bele.

Ohhh, hát akkor ezt buktam
Pedig milyen jó is lett volna...

És akkor nincs valakinek (véletlenül) egy kis zenelejátszója? Igazából az 16f690 es pic-el szeretnék r2d2 hangokat kiadni.
(#) kaqkk válasza NyariG hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

(#) NyariG válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Nem, de nem is kerestem.Nincs szükségem nagy tárhelyre. R2D2 csipogás nem hiszem hogy sok memoriát igényelne.
Következő: »»   174 / 361
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem