Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2191 / 3962
(#) balukapitany91 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Akkor ott valami földelési probléma lesz szerintem, ha van fázisceruzád nézd meg vele nincs e rajta fázis mert már 60-70 V is csiphet.
(#) laszlo raduj válasza balukapitany91 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Hozza szólásaitok alapján átnéztem a földelést és van, jó.
Azt nem értetem hogy ha az aku 2 sarujáról vetem arámot és 13.54Vdc mertem hogy a francba rázott .
60-70 voltnál több kellet legyen , mert az autószerelő műhelyben ahol gyakorlaton vagyok, 2 sima szegel melegítik a vizet kávénak a 220V-ra kötve (egyszerűen belelogasak a vízbe ) , én simán belenyúlok kanállal de az sem ráz jobban mind ahogy most bizsergetett .
(#) Gafly válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Idézet:
„2 sima szegel melegítik a vizet kávénak a 220V-ra kötve (egyszerűen belelogasak a vízbe ) , én simán belenyúlok kanállal de az sem ráz jobban mind ahogy most bizsergetett .”

Addig jár a korsó a kútra, amíg megnem...
Sürgősen add fel eme szokásodat. De a keráló nem igazán EU konform eszköz...

Szerintem ruházzatok be egy vízforraló kancsó-ba, vagy egy merülő forraló-ba. Ebből direkt "autóelektromosat" linkeltem, az legalább nem öl meg
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) hid0 hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Távíró adónál,OXO,kristályvezérelt adót értek alatta,emitternél van billentyű,így is kell az előerösítő?
(#) hid0 hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Fojtó,az az. Üdv!
(#) hid0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Pucuka,KöbZoli
(#) Lázár Péter hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Üdv kicsit elakadtam jól jönne a tanács. Van egy tranzisztor ezzel a felirattal: K521 A1266. Nos nem igazán tudom eldönteni, hogy most ez KTA1266 avagy 2SA1266. A "K" betűből kiindulva az előzőre gyanakszom, de nálamnál kitanultabb segítő tanácsát megköszönném.
(#) efraim válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Idézet:
„én simán belenyúlok kanállal de az sem ráz jobban mind ahogy most bizsergetett .”

Még a hideg is kirázott!
(#) laszlo raduj válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Idézet:
„Addig jár a korsó a kútra, amíg megnem...”

Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik .

"merülő forraló" az is van , az meg ráadásul úgy ráz meg hogy nem is vagy felkészülve rá, volt aki leforrázta vele magát mert megrázta.
Van kávéfőző és "cigánykasza" , de csak a baj van vele , elsősorban vannak akik potyáznak (így nem jön ki a kávé ára ) , másodszor ; az öltözőben van és nem lehet csak úgy sétálni kávézni ( tudod a fonok ) .
Amúgy meg felelősség tudó emberek közt vagyok , nehogy azt híd hogy csak úgy csinálhatok baromságokat.
(#) maria hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Hello
egy ilyet szeretnek epiteni
csak nem tom hogy kezdjem el?
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) zolika60 válasza maria hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
(#) maria válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
kosz szepen
(#) daneg86 hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Sziasztok.
Építettem egy USB-s hangkártyát PCM2707c-vel, de sehogy sem tudom életre kelteni .
Usb csatlakoztatás után a windows csak egy hibaüzenetet közöl, hogy nem lehet felismerni az eszközt. Az IC-t egy átalakítóval használtam fel ( mellékeltem a nyáktervét ).
Nyáktervet én szenvedtem össze, és szeretnélek titeket megkérni, hogy nézzétek át, hátha ti megtaláljátok rajta a hibát, ha nem a nyáktervvel van a gond, akkor tippeknek is örülnék, hogy mit lenne érdemes megpróbálnom .

Kapcsolási rajz
(#) martonroli hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Idézet:
„LED-et egyébkén nem szabad közvetlenül feszültségkimenetre kötni, gondoskodni kell az áramkorlátozásról (soros ellenállás vagy áramgenerátoros meghajtás)||Nos, a félvezető nem úgy viselkedik mint egy tisztán Ω-os eszköz. Olyan nincs, hogy 25mA-es LED. Csak olyan, hogy a LED áramát 25mA re állítjuk be. Ez egy munkapont, ami lehetne más értéken is. Ezt csak áramkorlátozó megoldással(ellenállás) tudjuk biztosítani. Ha a félvezetőre adott feszültség meghaladja a félvezető nyitófeszültségét, akkor ott - áramkorlát nélkül - akkora áram szeretne folyni ami a csövön kifér. Aminek nyilván az eszköz - beleértve a vezérlő eszközt is - elhalálozása a vége.”

Csak hogy értsétek egy mikrovezérlőről volt szó aminek a lábai max 6mA-t birnak.Valahogy nem értem az egészet, ha egy 25mA-es LED-et rákötök 6mA-re akkor nem 6mA-nek kéne átfolyni a LED-en?
(#) proli007 válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Hello! Az, hogy egy kimenet 6mA-al terhelhető, az nem jelenti azt, hogy annál nagyobb áram nem folyik, ha túlterheled. Vélhetően a névleges terhelése a 6mA. De továbblépve, egy PIC pld. porta ha ugyan 25mA-el terhelhető, csak pld. nem egyszerre minden kimenet. Mert a 25mA mellett, a tok disszipációját (melegedését) is figyelembe kell venned.. üdv!
(#) kadarist válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Szia!
A max. 6mA azt jelenti, hogy legfeljebb 6 mA-t képes az IC szolgáltatni a kimenetén. Ha egy LED-et kötsz rá ellenállás nélkül, akkor annyit teszel, hogy egy diódát kötsz rá nyitóirányban, ami ugye egy rövidzárnak felel meg, mert a dióda kinyit és vezet.... A kontrollered meg ezt nem nagyon fogja hosszú távon tolerálni.
(#) martonroli válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Én azt a részét nem értem hogyha az IC 6mA-t szolgáltat akkor a LED miért nem csak 6mA-el működik?Miért lesz ott 25mA?Bocsánat az ilyen kérdésekért de fizika órán nem igen tanulunk ilyet.
(#) kadarist válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Azt senki sem állítja, hogy csak 6mA-t képes szolgáltatni. A gyártó azt garantálja, hogy 6mA az a legnagyobb áram, amit az IC tartósan képes károsodás nélkül szolgáltatni a kimenetén.
(#) proli007 válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Azt csak Te állítod, hogy 6mA-t szolgáltat. A kontroller kimenete alapvetően egy előre definiált logikai szintet ad. Különböző feszültség szintekkel, különböző terheléssel. Az csak egy dolog, hogy Te err épp egy Led-et kötsz. Amit írsz, csak akor lenne igaz,ha a kimenet áramgenerátoros jellegű lenne, mint pld. egy LM3915-ös Led meghajtó. Ami erre készül.
De ha a kocsiban az aksira az van írva, hogy 12V 400A akkor szerinted bármit rákötsz, 400A-t fog az felvenni? Nem! Annyi a maximális terhelhetősége indításnál. üdv!
(#) martonroli válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Itt nem is ez a lényeg, hanem hogy ha 6mA-t szolgáltat akkor egy 25mA-es LED miért teszi tönkre, nem 6mA kéne hogy át folyjon a LED-en vagyis akkor a LED-nek éppen hogy csak pislákolnia kéne nem?
(#) granpa válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Szánj rá még pár percet az előbbi két kolléga h.sz.-ének elolvasására, értelmezésére!
Az IC lába valamihez képest feszültségen van, ha ez meghaladja a LED nyitófeszültségét akkor rövidzár, és ahogy 'kadarist' írta: nyekk!
(#) kadarist válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Még egyszer nem fogom leírni ugyanaz. Olvasd el Proli007 írását is, hátha abból megérted, hogy nem az elképzelésid szerint működik a fizika ezen ága.
(#) pucuka válasza hid0 hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Manapság minden adónak kristályvezéreltnek kell lennie, különben nem biztosítható a megfelelő frekvencia pontosság, és stabilitás. Ezután még minimum szükséges egy elválasztó, és egy végerősítő fokozat, valamit egy teljesítmény illesztő, és harmonikus szűrő fokozat.
Egy távíró adót is több helyen lehet billentyűrni, speciel, hogy a végfokozat tranzisztorának emitterét, arról nem hallottam. Általában a tápfeszültséggel , vagy valamelyik fokozat lezárásával billentyűzünk, Az emitter kapcsolgatásával leginkább tönkretenni lehet a végfokozat tranzisztorát.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) laszlo raduj válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 / 1
 
Más példával próbálkozok én mind kezdő hátha úgy megérted.
Ha van egy 6mm átmerőjű csöved amin víz folyik , arra ha rákötsz egy 25mm atmerolyu csövet akkor úgy van ahogy te elkebzeled , azon lassan fog folyni a víz mert nem tud többet szolgáltatni a 6mm-res, csakhogy itt fodorítva van , úgy megszívja a 25mm átmerőjű cső a 6mm-ut hogy az szétrobban .
Gondolj egy tom és gerry rajzfilmre , mikor Tom szívja a vékony csövet és jön egy hatalmas gömb kitágítva a csövet , itt persze szétrobban mert nem bírja .
Valahogy így gondold el.
(#) martonroli válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Na igy már egész más, azt hiszem megértettem!Köszönöm!
(#) kadarist válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Másképp: ha egy faágra ráakasztasz egy traktort, akkor az a faág könnyen letörhet. Ennél a példánál a traktor a LED és a proci a faág. Egyiknek sem tesz jót a túlterhelt állapot.
(#) laszlo raduj válasza martonroli hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Nincs mit, örvendtem hogy segíthetem , nekem is jól esik mikor ezek az emberkék segítenek nekem.
(#) martonroli válasza kadarist hozzászólására (») Dec 23, 2013 /
 
Igen már kezdem érteni.
(#) hid0 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
A tranzisztor védelmére,milyen megoldást ISmertek? Üdv!
(#) hid0 válasza hid0 hozzászólására (») Dec 24, 2013 / 1
 
Rajz mellék
Következő: »»   2191 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem