Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   112 / 138
(#) Djatis válasza Djatis hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

De egyébként mire kellene ebben a formában hogy hangkártya jött szóba ?
(#) Beles válasza Djatis hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Szia!
Megtudhatom mennyiért rendelted ezt az RGB lézert? Mert én is nézegettem ebayen, hogy majd kellene rendelni. Illetve hogyan volt becsomagolva, hogy ne sérüljön? Nem vámolták el a vámon?
(#) Djatis válasza Beles hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Üdv!
Led modul 40 USD 40 dollárért nem kell semmit fizetni.
Amúgy 254 USD
(#) Djatis válasza epyn hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Üdv!
Eég nehezen visszakövethető de van benne egyből két LM358 meg mintha két dióda kimenete is volna az egyiken rajta van az LD a másik szabad de a dióda kondi plussz ellenállás ott vag a kimeneten ugyanúgy .
Lehet hogy ez tud alapból analógot mert plussz kettővel több csati van rajta mint amennyi be van kötve.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Vagy az a plusz csatlakozók a levegőbe lógó kimeneteknek való,nem?
245 dollárért milyen minőséget kapsz?Mert még nem árultad el,miféle lézerforások vannak a modulon.De gondolom nem pontsugárzó-single mode- diódák.
(#) dave500 válasza Djatis hozzászólására (») Dec 25, 2013 / 1

Mert nincsen,csak egy netbook-om, és eddig úgy csináltam effektet, hogy egy erősítő kimenetére kötöttem dc motort, amit a hangkártya kimenetéről vezértelm, és jelgenerátorral mindenféle alakzatot tudtam vetíteni. Azért gondoltam, hogy ezt is így használnám. Tehát akkor ennek 5 V-os négyszögjel kell ?
(#) epyn válasza dave500 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Más lehetőséged szerintem nincs is akkor.Audió jel ki(hang,jelgenerátor stb),erősitő fokozat,majd DC motor.
Vagy USB dac de innentől a dolog már anyagias természetű.Gondolom ezt kihagynád.
(#) dave500 válasza epyn hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Akkor ez a kapcsolás így felejtős?

Nem tudom mit akarsz belőle kihozni,ez egy erősitő fokozat,meghajtja pl a DC motorjaidat.

Géppel vezérelt effektet, de valahogy megoldom az lpt portot.
A lényeg csak annyi lenne, hogy változatos sugárjátékot csináljon, nem fontos a pontosság, nem akarok vele szöveget kiíratni!
(#) Djatis válasza dave500 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

nem kell négyszög jel csak simán 0-5 voltig modulálod.
(#) dave500 válasza Djatis hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Az az az elgondolásom működhet, hogy egy OPA-val felerősítem a HF jelet, és ezzel hajtom meg a scanner-t? Sajnos ez az LP portos dolog nem fog működni.

Üdv!

Lehet hogy érdemesebb volna a spagetti lézer szoftvert használnod az pont hangkártya kimenetekre készült
(#) dave500 válasza Djatis hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

A spaghetti nem ingyenes program és USB DAC-ra illetve CMedia USB hangkártyára készült,amit át kell alakitani és nem audió jellel operál és ez egy ILDA kimenő jelet előálllitó program,vagyis galvo scannerekhez használható
http://www.hingednewt.com/Pages/Spaghetti.aspx
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) epyn hozzászólása Dec 25, 2013 / 1

Boldog Karácsonyt minden amatőr és pro lézeres kollegának,legyen szeretet teljes az ünnep és lézerfénnyel teli a következő évetek!

Akkor kénytelen leszek megoldani az LPT portot. Galvót már sejtem hogyan fogok csinálni.
Az az elképzelésem, hogy pc ventillátorból kiszedett csapágyakkal, és a DVD író mechanikájából származó tengelyekkel csinálom meg. Sugárjátékra elég lesz szerinted?
Boldog karácsonyt!

Ha meg tudod csinálni akkor elég lesz bőven krix-krax-hoz.
DE!
LPT port és Netbook ezt a kettőt felejtsd el együtt.

Tudom, van kint egy asztali gép, megcsinálom, azon van LPT port.
Még valami! Olvasam, hogy a szupepe féle áramgenya hajlamos gerjedni, ha modulálva van. Ez tényleg így van? (a 100k Ohm-os visszacsatolás miatt)

Ezt még én jeleztem volt aki kétkedve támadta(szupepe fanok....)volt aki egyetértett velem.
Nekem 'csak' 4 diódámat tette tönkre még a hőskorban.
Akkor kerestem más kapcsolást és mivel észrevettem hogy a neten fellelhető műveleti erősitős áram generátorok egyike sem tartalmazta azt a 100kohm visszacsatolást,sőt semmilyent annak a helyén,kivettem és jéééé azóta nem tett tönkre egy diódát sem maga az áram generátor
A 'szupepe-féle' kapcsolás egy dióda gyilkos kamu rajz.

Akkor nem építem be én se! Nekem eddig az összes diódám tönkre ment, de nem tudom biztosan, hogy túlhajtás miatt, vagy a gerjedés miatt!

Azt senki nem fogja garantálni,főleg nem én,hogy ha kiveszed,akkor minden rendben lesz.A lézer diódák elég mimóza lelkűek.

Tudom, tapasztaltam már! Épp most rakom össze az áramgenerátort újra.
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Még egy kérdés! A lézert is LPT porton keresztül kell vezérelni? ( bár majdnem biztos vagyok benne, hogy igen)
(#) Djatis hozzászólása Dec 25, 2013 /

Üdv és kellemes karácsonyt mindenkinek!!!

Én ezt az áramgenerátort kötném rá van 3 db készen az RGB modul meghajtáshoz a három színnek.
De mivel szupepe annó azt írta hogy semmiképp ne menjünk vele 340 mA fölé de gyakorlatilag a z áramkör ebben a formájában nem is engedi ezt nem értettem.
Többek között azért mert az IRL 540 az tud max 5 ampert is vagy tévedek ?
Itt maxi a zöldnek kell egy amper ráköthetem még ha az áramkorlát ellenállást ki is cserélem elvileg bírnia kellene plussz a kéknek kell több táp tehát a panelnak kb 8-9 volt kell és 600 mA a diódának.
Ezel meg valósíthatom és bírni fogja vagy át kell alakítanom valamit rajta ?

dpss23.jpg

Kicseréled az 'áramkorlát' ellenállást kisebbre.Ami valójában monitor ellenállás,mert az ezen eső feszültség alapján dönti el az opamp,mennyire nyissa ki a FET-et.De ehhez persze a program feszültséget is figyelnie kell a nem invertáló bemenetén.
1 ohm ez egy szép kerek érték,tedd be ezt.1A átolyó áram esetén 1V fog esni ezen az ellenálláson.Gyakorlatilag 1:1 arányban van az U/I ha 1ohm-ot használsz.
Az IRL540 1A-re tökéletes.
A kék miatt sem biztos hogy több kell mint 5V.
Egy trükk,azt a bizonyos monitor ellenállást nem 1 ohm-osra cseréled a kék esetében,hanem 0.1 ohm-ra.Igy a feszültségejtése elhanyagolható lesz és a FET is max 50-100mV-ot ejt.Marad a diódának feszültség.Ha nagyon muszáj 6V-re emeled.
Egyébként pedig a kék 600mA-on hozzávetőlegesen 5-600mW optikait lő ki,ez túlságosan is sok.De majd meglátod,nem fog a kéknek kelleni több mint 300-400mA,legfeljebb.
(#) Djatis válasza epyn hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Üdv!

Nagyon köszi tehát az a lényeg hogy bírni fogja.
Persze azért mindegyiket kispékelték maximumra én azért egy picit lejjebb fogok meni a miliamperekkel elég kb 800 mW is így is erős inkább hoszabb legyen az élettartama.

Üdv!

Az attól is függ milyen progit használsz pl régen a popelnél meg a mambánál is be lehett állítani
az lpt 1-es lábára a maxi 5 voltot lézer vezérlésnek bár asszem a mambában több lábat is ki lehet jelölni.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Ha jól emlékszek,nem javasolták a direkt összeköttetést a lézerek és a számitógép LPT portja között.
Nekem a DAC0832 -as áramkör volt közöttük.Ha jól rémlik valami **574 tipusú IC adta a szin kimeneteket.
Ha mégis a port vezérelné az áramgenerátort,optocsatoló.Megfelelő kapcsolásban.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
(#) Djatis válasza epyn hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Igen eszembe jutott nekem is hogy megvan a komplett panelem is megépítve és azzal asszem tudtám 3 színt is vezérelni csak a popel progi nem tudta a szóbanforgó ic 74HC574
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
Következő: »»   112 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem