Fórum témák
» Több friss téma |
Egy ilyen nagy vákum asztalt lehet sávonként használni. Hallottam már mátrixos felépitésüt is ahol szelepekkel választod ki a használt területet. Az idomtalan nem mértani formákat meg egyszerűen kimaszkolják. Egy vékony szilikon zsinór belefektetve a nútokba
Megint haladt egy kicsit a cnc-m , már körvonalazódnak a munkaterület méretei is , kb28x40cm lesz a max megmunkálható méret . Ez egy A/4 es nyákhoz bőven elég
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
800 lépés/fordulat? Mikro lépést használsz?
Igen, microstep. A kínai vezérlő TB6560 ic ket tartalmaz ami erre való.
Előtte egy saját építésű féllépéses vezérlő volt.
Igen tudom, hogy van ilyen, de nem tudom igazából miért jó egy ekkora gépen. A 2 mm-es emelkedés egy normál 1,8 fokos motorral 0,01 mm/ lépés. Ezeknél a gépeknél ez több mint elég, szerintem.
Ekkora gépnél valóban nincs sok értelme de valószínűleg nem ez lesz az utolsó gépem .
Pl szíj hajtásnál már számíthat a microstep adta megnövelt lépésszám.
Én is úgy írtam a mikrovezérlő programját hogy egész -fél -és mikrolépést is tudjon . 12x3 as menetes orsóval ez 0,015-0,0075-0,00375 mm lépésenként ,tudom hogy ez nem teljesen igaz (méretpontosság-kottyanás ) de miért ne ha megtehetem ?
Szia, én is kék vezérlőt használok, 1,25mm-es menetemelkedéssel, 400lépés/fordulat felbontással, 1m/perc előtolási sebességgel.
Ez ~5,4KHz-es léptetési sebesség. Ezzel még stabilan megy a mechanikám, gyanítom hogy kétszeres sebességnél is menne még a vezérlő.
Az orsóhoz milyen anyát használsz? Kb mennyit kottyan?
Én 6 os menetes szárat használtam a trapézmenet előtt, az sajna érezhetően kottyant.
Műanyagból esztergált anyáim vannak (talán pov ?) még nem volt üzemi próba de kézzel megrángatva nem éreztem kottyanást . Látszanak a képeken (a fekete korongok )
Az összetevők beszerzési forrása esetleg publikus?
Maradék anyagokból készült a váz , a tengelyek -motorok ipari fénymásolókból kerültek ki , a lincspágyakat a sárga fórumon a tengelyvégrögzítőket és a menetesorsókat a kla... kft től vettem a többit meg a színesfémboltból ..Ja ! Az anyákhoz az anyagot egy ismerősömtől kaptam .Ez amolyan "sz...ból-várat " projekt .
Sziasztok! Én is nagy dilemmában vagyok, hogy milyen vezérlőt kellene használni, mert szeretném a motorokat minnél gyorsabban pörgetni. Ahogy néztem, a TB6560 és a TB6600 közt a különbséget, a 6600-át gyorsabban lehet hajtani, és nagyobb áramot tud. Egynlőre még nézelődöm a neten, és a youtube-on nézegetem mások tesztjeit.
Most van készülőben egy komolyabb gép. A terveken valahogy így néz ki. Más kérdés: Láttam a mach3 tud modbus-on vezérelni. Erőssen agyalok azon is mert akkor meg lenne oldva az LPT port nélküli laptopon a vezérlés akár USB, akár ethernet porton keresztül is. Van valakinek tapasztalata, hogy mennyire megbízható ez a modbus kommunikáció, és hogy elég gyorsan tudja-e vezérelni a gépet?
Szia!
LPT port nélküli gépen használd EZT a vezérlőt. Nekem is ilyen van és mit is mondjak róla... szuper!
Szia!
Köszi, szemezgetek ezzel is, de a nagytesóval az UC300-al, mert előbb utóbb szeretnék szerszám magasság mérést is, meg külön jog bemeneteket, esetleg egy 4. tengelyt, ha valamit esztergálni kellene. Szóval bővíthetőre szeretném megcsinálni. De első körben lehet hogy UC100 lesz belőle. Csak kíváncsi lennék a modbus-os tapasztalatokra.
Hát vezérlő témában én amondó vagyok, hogy ha az embernek nincsenek különleges igényei akkor nem nagyon lehet versenyezni ezekkel a gyári kínai vezérlőkkel. A kéket és 12e pénzért vettem a piros valamivel drágább és abból van 4 tengelyes is. Ha megveszed a 4db ic-t az már legalább 10e a többi apróság is legalább annyi. Persze ha valaki az alkotás öröméért csinálja akkor rendben, de meg nem éri az biztos.
Egyébként a sebesség a motoron is múlik, mert nekem is nyomtatóból bontott motorjaim vannak mint Thowra-nak, de én valamiért nem tudom 250 mm/perc-nél feljebb vinni, mert ha feljebb állítom akkor nem indulnak el a motorok csak búgnak és rángatóznak.
Szerintem én ezt fogom megrendelni, az áram, és az órajel miatt. Ha UC100-as usb-s vezérlővel használom, akkor talán menni fog a mach3 100khz-es kernel sebességgel. (Bízom benne ).
Nem tűnik rossz választásnak. A paraméterei és az ára is egész jó. Azt tudom már, hogy az UC100 és a vezérlők közé mit raksz?
Idézet: „A vezérlőimpulzusok hardveres előállítása az operációs rendszer válláról sok feladatot levesz, így alkalmazhat kisebb processzorteljesítményű számítógépet is.” Jó kis marketing szöveg.
Nem egyszerűbb a mechanikát félig készen megvenni, átalakítani? Pl keresztasztalok vannak olyan 30..40ezerért. Lényegesen olcsóbb elkészíteni a síneket, orsókat, anyacsavarokat? csak kérdem
Lehet hogy egyszerűbb , de nálam az egész gép belefér 30-.ba .Igaz még nincs kész teljesen, de már nincs rajta sok meló
Nyák fúrás a cél, a gravírozás másodrendű .
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Világos. Tehát az egész gép kihozható 30k-ból és ráadásul nagyobb a munkafelület.
Egy vásárolt keresztasztal 30K-ért kb 200mmx100mm -es elmozdulást tesz lehetővé és még csak ezután jönnek a motorok és a Z tengely mechanikája tehát jóval drágább lenne erre építeni (bár egyszerűbb! ). Bár egy oszlopos fúrógép (valami 300wattos Einhell) és egy vásárolt keresztasztal már azért nagyon leegyszerűsítené az építést (ha valakinek a gép kell minél kevesebb fejfájás mellett, minél gyorsabban, nem az építés öröme)
Nagyon jól néz ki. Nekem NYÁK marásra kellene.
Az asztalt csak rátettem de nem tetszik, majd kap egy vékonyabb rétegelt lemez vagy alu asztalt (ahogy a keret engedi) viszont a többi majdnem olyan mint amit "megálmodtam"
Látom Te sem szeretsz furkálni .
Először kifúratod és utána fotózod a pontosság érdekében vagy maratás után akarod fúrni?
Először fúrni ,és talán kontúrmarni azután akarom fotózni és kimaratni ,nem az a baj hogy nem szeretek , nem látok fúrni ! Szemüveggel nagyítóval elég nehéz pozicionálni a középpontra.....
UC100 és a vezérlők közé? Hmm. Még nem tudom. Az e-bay-en nézelődök, valami olcsó gyári panelt, maximum kicserélem benne az opto-kat valami gyorsabbakra.
És azzal mit tudnál kezdeni?
Elmondom, talán az asztal használható, de kell olajzást megoldanod, a fúrógép az fúrógép, mivel még kínai is ahol lehet spóroltak. A cső ami a gépet tartja hajlik, a mozgó rész lötyög. Ezt arra találták ki hogy fúrj vele pár furatot otthon, arra jó. A keresztasztallal az a probléma hogy nem erre találták ki, komolyabb cnc gépek ugyan nem síneken hanem olajfilmen és öntvény hántolt megvezetésen futnak de ott az olajfilm minimalizálja a súrlódást, otthon erre esélyed sincs. Csak szétkoptatnád az asztalt időnap előtt. Persze még mindig olcsóbb mint egy jól épített asztal. Jó út lenne ez csak a választott összetevők minősége enyhén szólva rossz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |