Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Túláramvédelem
Lapozás: OK   3 / 5
(#) proba válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Lehet egy időzítővel ,meg áramkorláttal kevesebb baj lenne.Gondolom a nyitás/csukás idő 1sec pontossággal becsülhető.
(#) Orbán József válasza proba hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Elképzelhető, hogy az is működhet. Az akkufesz pl. 8.4 -ről 7V-ra is csökkenhet - 2 cellás Li-Po - ez viszont eléggé pontatlanná teheti az időzítést. Mindenképpen valami egyszerű, de még pontos megoldáson törpölök.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Még jutott eszembe az imént, visszahajló karakterisztikájú áramkorlát és az időzítő párosítás jó lehetne.
(#) proba válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Kicsit durva ,de kapunyitó motorhoz némi égő volt a túláram védelem.Ha elakadt akkor világított rendesen,alapban viszont csak parázslott.
(#) Orbán József válasza proba hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Volt eszembe ez a fajta áramhatárolás, csak valószínű, hogy többféle motorhoz is kellene adaptálni a kapcsolást.
Most kipróbáltam egyfajta selejt szervón az indulásnál, természetesen rövid ideig kialakul a nagyjából az egyenáramú motorellenállás szabta áram, ami nyilván ugyanakkora, mint a megállított armatúránál kialakuló.
Ha visszahajló karakterisztikájú kapcsoláson engedem át az áramot, ott talán a kimeneti kondi rásegít az indulásnál.
Annak az értékével be tudom játszani, hogy biztosan induljon - nem kell túl nagy nyomaték, ha kicsit be is korlátoz, ha a motor forgásba kezd, úgyis gyorsan csökken az áramfelvétel, viszont a véghelyzetben maszívan megmarad a motor egyenáramának nagysága.
Ami még jutott eszembe, még ha egyedileg kell is legyártani, nem nagy munka egy reed csőre rátekert áramkapcsolót készíteni, aztán szintén időméréssel eldönteni, melyik áramról is van szó - indul, vagy falnak ment...
(#) glaci hozzászólása Szept 30, 2013 /
 
Tisztelt Kollégák!
Szeretnék véleményt kérni, az alábbi kapcsolásról. A kacsolás aszinkronmotor túláramvédelemre szolgálna. 3 fázisú motor esetén, mindhárom fázisra kerülne egy ilyen kapcsolás és az optocsatolók kimenetei digitális összegzés és kiértékelés után egy vezérlő eszköz, (PIC) bemenetére kerülne, ami túláram esetén, a motort lekapcsolja. Az ellenállás úgy van megválasztva, hogy az üzemi áram ne tudja az optocsatolót megszólaltatni. Az indulási áramlökést, a vezérlő nem veszi figyelembe, csak akkor kezdi figyelni a motor áramát , ha már az indulási tranziens lezajlott. Az eszközön 3 ezrelék körüli feszültség esés van üzemi körülmények között.
(#) proba válasza glaci hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
A feszültségesés jó lesz 1% (3V)-nak is. Esetleg nem 230V-os fázisfeszültséget használsz javulhatnak az arányok. A graetz min 2V opto nyitás min 1V kevesebből nem úszod meg ebben a formában.
(#) glaci válasza proba hozzászólására (») Szept 30, 2013 /
 
Szia proba!
A kapcsolásról szerettem volna véleményt kérni Egyébként üzemi körülményeket írtam és most megnéztem az adatlapot a graetz-en 0,9 V esik az ellenálláson meg 0,33 V igy a feszültség esés 0,53 %. De nem is ez lényeg, hanem hogy, gondolat menetben nincs e kivetni való?
Remélem érted a kérdést?
(#) proba válasza glaci hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Gondolom a feldolgozáson múlik a legtöbb. Mint árammérés ,szerintem jó lehet.Max az optoval tennék párhuzamosan egy feszültségkorlátozót, hogy a túláramok ne tudják tönkretenni. (de lehet felesleges)
(#) staci123 válasza glaci hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Szevasztok,
a kapcsolás elméletileg müködik, de kéredés mekkora teljesítményű a villanymotor?
Például 4 kW esetén - kb - sacc - 2.5 Volt x 7 Amper x 3 fázis - több mint 50 Watt
teljesítménydiszipáció...A fázisonkénti szigetelést ne is említsük...
És akkor még az optocsatolók szórása, hőfüggése, nemlinearitása...
Ésszerübb volna három áramtrafó, egy olcsó 4x műveleti erősítő, amelyből három
feszültséget képez az áramokból, diódás csúcsdetektor és összegező, RC késleltető tag,
a negyedik műveleti erősítőböl komparátor...
És nem végső esetben, ide is kombinálható a PIC...
(#) Peter65 válasza glaci hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Szia! Amit lerajzoltál, az egyenáramú motorok gerjesztés figyelésére gyakran alkalmazott megoldás. Elvileg aszinkron motorhoz is jó lehet, de staci123 véleményével értek egyet, hogy ide inkább áramváltós megoldás kellene.
Az alábbi linken található anyagban van néhány árammérési eljárást, ide valamelyik leválasztott kellene.
Bővebben: Link
(#) glaci válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Bennem is felötlött, az áramváltó. A hestore-nál rendeltem is 5 db-t Bővebben: Link, de a fülük botját se mozgatják (ez egy szólás, ha valaki nem csinál semmit). Ez után gondoltam erre a megoldásra, mivel ennek a dolgai a fiókban is megtalálhatók. A figyelni kívánt motorok 3 fázisú 0,37 KW, és két egy fázisú mosógép motor. Tehát az üzemi disszipáció a 3 fázisú motornál valamivel több mint 3 W, a mosógép motornál, pedig 1,7 W. Mivel nem folyamatos , hanem szakaszos üzemelésről van szó, a veszteségek nem számottevőek.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) _vl_ válasza glaci hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Áramváltót akár kézzel is lehet készíteni. Ha nem mérésre akarod használni, akkor nem is kell lineárisnak lennie. Egyszer belövöd, hogy kb. hol kell kapcsolnia, és kész.
(#) glaci válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Te már csináltál ilyet? Kifejtenéd ezt bővebben?
(#) _vl_ válasza glaci hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Nem csináltam még, de egyszer biztosan ki fogom próbálni.
Kell neki egy vasmag, praktikusan toroidnak való gyűrű (acélgyűrű is jó lehet, hiszen 50Hz-ről van szó, de ferritgyűrűvel is kéne működjön), a közepén megy keresztbe a mérendő vezeték, a gyűrűre pedig fel kell tekerni pár száz menetet. Mondjuk ha 5A-t akarsz mérni, és 500 menetet tekersz fel, akkor 5A/500 = 10mA lesz a mért áram.
A tekercs kimenetére kell rakni egy ellenállást (mondjuk sacc/kb. 20-100 ohm pont jó lesz), ezen fogja áthajtani a megfelelő áramot a tekercs. Ha 47 ohmot raksz oda, akkor 10mA esetén ugye kb. 470mV lesz rajta. Ezt a feszültséget lehet figyelni egy áramkörrel (pl. komparátor), de akár közvetlenül is nyithat egy tranzisztort.
A tekercs kimenetén mindig legyen ellenállás, ha folyik a primer oldalon áram, különben szomorú dolgok történnek. A tekercshez olyan keresztmetszetű vezeték elég, ami a tervezett áramot (a példában 10mA) elviseli, azaz elég vékony is jó. Az ellenállást nem szabad túl nagyra választani, egyrészt mert a veszteséget növeli a primer oldalon, másrészt mert betelíthet a vasmag.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2013
(#) glaci válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 1, 2013 /
 
Ferrit gyűrűm van és történetesen 5 A körüli a zárlati áram aminél a motort le kellene kapcsolni. Ha komparátort akarsz alkalmazni, vagy akár tranzisztort, az ellenálláson megjelenő feszültséget egyenirányítani kell. Bár ebben a nagyságrendben csak erősítés után.
Hamarosan meg fogom csinálni.
(#) proba válasza glaci hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Inkább valami vasmagot használj, a ferrit gyorsan telítésbe megy. (valaki már próbálkozott vele, de nem tudta árammérésre használni.) Bár ha az van a kipróbálás nem sokba kerül.
(#) Peter65 válasza glaci hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Feritgyűrűk általában 0,2T körül telítésbe mennek. Ez azt jelenti, hogyha valamenyire lineáris üzemet akarsz, 100-200 menetszám esetén 50Hz-en kb. 1cm2 keresztmetszetű vasnál 100mV nagyságrendű feszültséged lehet (a gejesztés legalább 10A legyen, azaz a primer menetszám 5 amper esetén legalább 2 menet). Végülis ez is feldolgozható, de a diódás hidat felejtsd el.
Számomra olcsőbb és egyszerűbb volt a Lomexnél régebben kapható transzformátorből (49-03-59) áramváltót készíteni; a szekunder tekercset letekertem (nem kell szétszedni a vasat hozzá), és vastagabb drótből beletekertem (inkább belefűztem) annyit, hogy a mágnesező áram nagyon ne zavarja a mérést. Az eredetileg primenek szánt tekercselés lett a szekunder. Ezzel többször 10V-os jelet is lehet generálni, sőt, akár a mérőrendszer tápját is szolgáltathatja.
A doksi linkjét azért raktam be multkor, mert abban találhatsz olyan mérési eljárást (lásd pl. 22ábra), amivel feritgyűrűvel viszonylag kis menetszámok mellett is könnyen értékelhető jelet hozhatsz létre, ha a PIC-kel mérőjelet és mérésfeldolgozó egységet hozol létre. Ez ugyan csak az egyik irányú félperiódust fogja helyesen mérni, de túláram esetén mind a kettő félperiódus nagy szokott általában lenni.
(#) M.machinátor hozzászólása Jan 8, 2014 /
 
Szervusztok.
Elolvasgattam ezeket az oldalakat (is)és talán ide vág be legjobban a problémám,egy egyenáramú áramkörbe szeretnék egy áram figyelőt berakni ami csak annyit csinálna ha 1,5-2 A fölé menne a terhelés kigyújtana egy figyelmeztető fényt(mondjuk egy led-et) 12 v-os rendszer (és mondjuk nem kéne hozzá egy hat-nyoc rugós rele).Láttam itt ilyen komparátoros kapcsolásokat azok megfelelnének nekem?vagy van még ennél is egyszereübb?persze nem működtetne letiltó reléket és más egyebeket csak egy vissza jelzőt
(#) eyess válasza M.machinátor hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Vannak úgynevezett egy deprével egybeépített mérő tekercsek , és beállítható , vagy feszültség , vagy áram figyelésre megfelelő értékre. Ha eléri a beállított értéket , vagy talán meghaladja , akkor relé meghúz , és egy húzva záró érintkezőn keresztül vezérel bármit.
(#) proba válasza M.machinátor hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Ha nem fontos a pontosság, akkor elég lehet egy soros ellenállás, vele párhuzamosan egy tranzisztor bázis emittere , a kollektorra meg mehet a led.
(#) VIM válasza M.machinátor hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia! Ettől egyszerűbb nem igen van. Remélem érthető, hogyan is kell mérőáramkört kialakítani ha ezt a megoldást arra akarod használni és nem fontos 0.5A-os eltérés a pontosságnál.
(#) M.machinátor hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Szervusztok.
Köszönőm a válaszokat , és az újabb ötleteket.
Találtam a másik(visszajelzős)topikon egy tényleg egyszerü kapcsolást ami egy diódából és egy tranyoból áll és ahogy proba topiktárs javasolta a diódát kicserélem egy megfelelő ellenállásra akkor ez akár működhet is.
A kérdésem hogy:kb mekkora ellenállással kezdjek el kísérletezni ha 12 V-van és 1,5-2 A felett kéne hogy jelezzen (tehát 20W) ,tehát a kérdést megfordítva :milyen feszültség különbségen fog nyitni a tranyó (mert egy átlag diódán 0,6-0,8 V esik)?
(#) VIM válasza M.machinátor hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia! Nem igazán értek ehhez a mérőáramkör megépítéshez, de annak idején 0.7mm-s manganin huzalból, 0.15ohm volt a mérőellenállás amin kb. 600mV-t kellet, hogy essen a feszültség a rákapcsolt tranzisztor BE átmenetén, amit egy ellenállás osztón keresztül lehetett még finomítani az áramfelvételhez mérten, mikor billenjen és ennek kollektora kapcsolta a kijelzést működtető tranzisztort, ami pedig a ledet.
(#) orcika70 válasza VIM hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Erre gondoltál?
(#) M.machinátor válasza VIM hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szervusz.
Tehát ha jól értem akkor 0,6 V feszültség esésnél fog a tranyó bekapcsolni!
(#) M.machinátor válasza M.machinátor hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Ha jól számolgatok akkor 1,75A nál és 12Vnál 0,35Ohm kell a 0,6 V feszültség eséshez és akkor 20W-os ellenállás kell?(vagy két 0,7-es 10W-os?)
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) proba válasza M.machinátor hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Igazából ,ha a kimenete csak led lesz, akkor már 0,4-0,5V is elég. Két tranzisztor sem kell hozzá, a második elhagyható .A wattal is kicsit óvatosabban bánnék: max 1V * 2A az csak 2W ennél több szerintem felesleges.
(#) M.machinátor válasza proba hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Szervusztok

Köszönőm szépen a válaszokat ez az egyszerű kapcsolás kiválóan működik,még egy kis rövidzárat is kibírt(amit a kis csavarhúzómmal....).Üdv:M.m.
(#) jakec hozzászólása Ápr 17, 2014 /
 
Sziasztok! Egyenáramú motorhoz szükségem lenne egy állitható áramszabályzóra. A motor egy régi Toshiba, 20V 2A. Felhasználtam az államviszgámhoz(talajkeménységmérés). Eleinte arra hajtottam minél nagyobb forgatónyomatékot kihozni a fogaskerekezésből, most pedig annyira erős, hogy töri el a befogószerkezetet. Gondoltam irok nektek hátha valaki tudna ajánlani valami egyszerű s nagyszerű módszert. Összeállitottam egy feszültségstabilizátort LM317 és 2N3055 komboval a stabil feszültség érdekében az állandó fordulatszam eléréséhez. Összeállitva a motor 560 mA-t fogyaszt terhelés nélkül meghajtva a reduktort. 1000 mA körül kezd erősödni. És arra gondoltam 600-2000 mA intervallumban ha tudnám állitani az áramerősséget, megtudnám előzni, hogy eltörjön valamit, persze a beállitott feszültség megmaradásával.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem