Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Egy EMP generátor építésébe fogtam, a tekercs alakjáról szeretnék kérdezni. Muszáj a tekercsnek kör alakúnak lennie? Ha a kört pár oldalról benyomnám (pl virág alakúra) akkor a vezeték hossza megmaradna, de kisebb helyen elférne. Nagyon számít a tekercs alakja, vagy csak praktikus okok miatt gyártják kör alakúra gyárilag? Egy eldobható fényképezőt alakítok át némileg, konkrétan csak rásütném a kondenzátort egy tekercsre (0.4mm vastag lakkszigetelt rézdrót). És nem, senkinek nem akarok ártani vele, csak hajt a kíváncsiság, hogy pl. egy számológépet megzavar-e egy ilyen szerkezet. Tehát lehet bármilyen formájú a tekercs? És még valami. Egy vasmag nem növelné a hatását ezeknek? Vagy ez az elektromágnesesség más mint az elektromágnes?
Sziasztok.Kellene egy kis segítség tőletek.a gépházam oldalában LED méretű lyukak vannak pontosan 147 db. és 73 db LED-el szeretném belűlről megvilágítani.A gépház oldala és a gép fala közt kb 2cm van, ez elég?az áramforrást a tápról kapná.Valami ötlet?köszi
Nekem nem tiszta a kérdés: akkor most a LEDeket a furatokaba akarod rakni, vagy a LEDek rejtve lennének, és a furatokon keresztül csak a fényük (valamiről tükröződve) látszódna?
Amúgy nincs ott 2cm, az alaplap alatt jó ha 1cm van a gépház oldaláig.
Bocsi igazad van a LEDeknek csak a fényük látszódna.nem akarom a furatokba rakni.
És még zavarnálak egy picikét. Hogy tudnám megoldani hogy színenként felváltva elhalványodjanak majd a következő színcsoport kezdjen el egyre erősebben világítani. És így felváltva amíg kap energiát.
Jelentem hogy kicseréltem mind a 3 kondenzátort és boldogság van... na nem a szomszédban
Jó is hogy mind a 3 mat cseréltem mert ahogy kiforrasztottam őket egy amelyik nem is volt púposodva elég érdekesen nézett ki a lábánál. mintha eresztette volna a cuccot.... Most új mind a 3 ráadásul 35V-os szóval remélem 10 évet ez is kihúz
Hello! Én rajzoltam már ilyen áramkört, itt található. De ha jelenleg még néhány Led sorba kapcsolása is gondot okoz, akkor ez biztosan azt fog okozni. Vagy veszel színváltós Led-eket, és azokat alkalmazod.. üdv!
A helyedben én egy plexilap (6-10mm vastag) beszerzésével kezdeném. Legalább akkorát mint a minta. Aztán a felületét finom csiszolóvászonnal megcsiszolnám, és oldalról megvilágítanám a LEDekkel.
Örülök hogy sikerült megjavítanod, és használd egészséggel!
Igen, jó úgy is, hogy a sub csatornát aluláteresztőzöd meg.
Az aluláteresztő bemenetére már eleve úgy kell vezetni a jelet, hogy a bal, és jobb jelet egy-egy 10k-s ellenállásra vezeted, amelyek közös pontja csatlakozik az aluláteresztő bemenetére, így kapsz "kevert mono" jelet. Persze, a TDA7294 az jó végfok IC. Ha esetleg 8Ohmos a mélynyomó és nem túl nagy a tápfeszed, akkor hídban is gondolkodhatsz.
Sziasztok! Fordítanom kell angolból. Tudna esetleg nekem segíteni valaki, hogy mi a helyes megfelelője a load/store architecture-nek?
tölt-tárol jellegű architektúra
Lásd:
Sziasztok!
Szükszégem lenne egy dallamcsengőre, aminek 2 bemenete van (2 bontó érintkező), és ajtótól függően 2 fajta dallamot játszon. Sípolás pittyegés nemjó, fontos hogy egy rövid dallam legyen, továbbá férjen el 5x5cm-en.
Köszönöm!
A nagy teljesítményű ellenállásokon lévő kocka porcelán? Házilag miből lenne célszerű hasonlót csinálni? Gipszből? Vagy az szétrepedezne?
Sziasztok
DC 60V-ból hogyan tudnék legegyszerűbbel előállítani kb. 24V-ot (12V-30V-ig megfelel) max. áramfelvétel 50mA Napelemtáblánál kellene mérni a feszültséget és az áramot, de a mérőműszer tápfeszültsége max. 30V-ot visel el.
Az én verzióm... Működhet? Hopsz, a potit nem oda akartam kötni, hanem a D+ vonalára...
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Legegyszerűbben egy ellenállással, vagy ellenálláshíddal, vagy cél IC-vel, ha van olyan ami működik 60V-ról (a 7824 azt hiszem 40V-ot bír), vagy step down konverter.
Értelek.és ha már ilyen vastag a plexilap akkr a ledeket bele is lehet süllyeszteni a lap oldalába is nem?Meg igazábol az áramforrással lenne gondom hogy kell-e valami ellenállás bele vagy valami..Nem vagyok túl jártas ebben a szakmában
Mivel a műszer áramfelvétele nagyjából állandó, egy Zener és ellenállás is megfelelő. Kapcsolóüzemű átalakító a nagy feszültség miatt macerás (drága) lenne.
(a 7824 azt hiszem 40V-ot bír) de még mindig 20V-tal több mint amit elbír a 7824
Azért hangsúlyoztam, hogy ha van olyan. Amúgy DC-DC konverterek a legjobbak, de a legegyszerűbb egy ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
Hi Mesterek!
Lenne egy amatőr kérdésem. A lent csatolt kapcsolásba a kondik értékei farad vagy mikróban vannak megadva. Azaz a 0,47 az 470nF a 0,022 az pedig 22nF lenne? Segítséget előre is köszönöm.
Szia!
Mikrófaradban vannak megadva. Valóban , ahogy írtad. Így: 0,47 µF = 470 nF 0,047 µF = 47 nF 0,022 µF =22 nF
Sziasztok!
Egy szenzor 0-25 mV tartományban ad ki feszültséget. Mit csináljak? Hogyan csináljak 25mV referencia feszültséget az ADC-nek? Vagy okosabb felerősíteni a szenzor jelét 5 V-ra és akkor 7805-el tudok ref. feszt adni az ADC-nek is? De hogyan kell 25mV-ot 5V-ra erősíteni?
Az a helyzet, hogy otthon található alkatrészekből kell megoldanom holnapra.
Sajnos így a boltok kizárva. Találtam itthon 5.6V-os zenert, azzal lesz megoldva. Már csak 1.15KOhm/3W-os ellenállást kell keresnem. Szerencse, hogy a műszer 5-30V-ig megy. Köszi, hogy próbáltál segíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |