Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Lapozás: OK   68 / 91
(#) kissadam válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Nekem 10µF-os volt benne. Itteni javaslatra kiszedtem belőle és áthidaltam. Egy LM3886 végfok van utána, annak a bemenetén van 1µF műanyag polarizálatlan kondi ami leválasztja az egyenfeszültséget. Ha az utána következő végfokban van a bemenettel sorba kötve kondi, akkor nyugodtan kiszedheted te is.
(#) t4nt1zjeee válasza kissadam hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Akkor a kimeneti kondit szedjem ki hidaljam át? van am a végfok bemenetén oldalanként 100nanos elektrolit kondi...
(#) reloop válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Szia! Nem errefelé keresném a megoldást. A probléma ugye a következő: bekapcsolás pillanatában az LM1036 kimenete egy pillanat alatt felemelkedik a tápfeszültség felére, ez az üzemi egyenfeszültsége, ezért használunk leválasztó kondenzátort a következő erősítőfokozat előtt.
A csatoló kondenzátor minél nagyobb kapacitású, annál hosszabban viszi át ezt a kb. 6V-os feszültséglökést. Lehet az egyik csatornád azért nem koppan akkorát, mert az erősítő csatoló kondenzátora, már jól ki van száradva, értéke lényegesen kisebb a névlegestől.
A megoldást az jelentené, ha az erősítő kimenetére egy koppanásgátlót építenél. Bővebben: Link
Megúszhatod egyszerűbben is, ha van a végfokodban némítási (Mute) lehetőség.
(#) t4nt1zjeee válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
tda1554q végfokot használok... abba elvileg van meg gyakorlatilag is...
(#) reloop válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 7, 2014 / 1
 
Rajz az erősítőről. Az R1, C4 ki van nálad építve? Ha igen milyen értékekkel?
(#) t4nt1zjeee válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
ki van építve! R1 39K C4 16V/47μF
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) reloop válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Ha egyszerre helyezed áram alá a hangszabályzót és az erősítőt, nem kéne koppanjon. Próbáld meg C4-et növelni, hogy hosszabb legyen bekapcsoláskor a némított állapot.
(#) t4nt1zjeee válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
ok köszi majd valahogy csak jó lesz...
(#) kissadam válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Érdekes a dolog, mert nekem is koppant a hangszóró kikapcsoláskor, hiába van benne koppanásgátló áramkör. Bekapcsoláskor a késleltetés megoldotta csak kikapcsolásnál nem. Próbáltam mindenféle trafós-stabilizátoros-puffert segédtápegységről működtetni a 1036-ot, a megoldást az jelentette, hogy belefaragtam egy kapcsolóüzemű kis dugasztápot és arról kapja a 12V-ot. Azóta az égvilágon semmi gondja nincs az erősítőmnek.
(#) Zosi hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Szia alkoto és a többiek! Ki néztem az általad tervezett panel tervet és lenne pár kérdésem. Az S1 és S4 pontokra mit kell kötni? Az R3 és R10 ellenállások milyen értékűek? Valamint a potmétereknél amit be jelöltem pontok ha jól gondolom a poti "kaszni támasztó lábak" és ha nekem nem ilyen potim van akkor ezeket a pontokat össze kell kötni vagy üresen hagyni?

alkoto.png
    
(#) Alkotó válasza Zosi hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Itt az eredeti rajz, amin látod a kérdéses elemeket.
De a kérdéses bemenet általában indokolatlan, tehát sem a bemeneti csatlakozót, sem annak ellenállásait nem kell beültetni.
A potméterek jelölt csatlakozóit nem kell összekötni. Azok csak a szélső lábak alternatívái, amire azért van szükség, mert ide trimmereket is lehet tenni a potik helyett, és az ő lábuk nem egysorban, hanem eltolva helyezkedik el. Ezeknek a trimmereknek is van forgatószára, tehát potméterként viselkednek.
(#) Zosi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Köszönöm a választ. Hamarosan beültetés és próba remélem működni fog majd írok
(#) boris92 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 12, 2014 /
 
Összeraktam , olyan problémám van , hogy az egyik csatorna halkabb. Amelyik csatorna hangosabb az meg bizonyos hertznél torzul , de nem minden zenénél , a loudnest ha rákapcsolom akkor meg bizonyos idő múlva mintha torzulna. PC tápról próbáltam ki. Valami ötlet ?
(#) boris92 válasza boris92 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Itt vannak képek, 33pF fólia került bele a C2-C7-es helyre , mert kerámia volt benne, a hiba még mindig fen áll. Mekkora mA -es táp kell neki ? Összeraktam amit ajánlottak neki, de így se jó, nagyon picit de melegszik az LM1036. A balance poti lineáris 10K-lett , de így se jó. Az gond ha a loudnes nem volt " bekötve" ? Úgy értem hogy nem forrasztottam a próbán bele semmit. Várom ötleteket mit kezdhetek vele.
(#) reloop válasza boris92 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szia! Az LM1036 kb. 50mA-t vesz fel, ez bizony melegszik, természetes dolog. Tartok tőle, hogy a PC táp a ludas. Mióta 12V-os feszültségstabilizátort használok hozzá, minden ilyen rejtélyes problémától megszabadultam.
(#) boris92 válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Nem PC tápot használok hozzá, összedobtam azt ami a kapcsolásba van, stab ic stb, de azzal se javult. Ha a PC táp megadta neki , akkor mi mehetett tönkre ? Hogy tudnám kimérni mekkora A-t ad le a táp ?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) reloop válasza boris92 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
A PC táp nem okozhatott kárt az IC-ben. Ha stabil tápról működtetve is rendetlenkedik, akkor érdemes lenne egy kis denaturáltszesszel lemosni a forrasztási oldalt, mert a folyatószer alatt megbúvó szennyeződések hatással lehetnek az érzékeny szabályozó bemenetekre.
(#) boris92 válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Körömlakk lemosóval lemostam ,még nem próbáltam , majd holnap. Ha úgy se jó , akkor mi a teendő ?
(#) reloop válasza boris92 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Ha makulátlan tiszta lesz a forrasztási oldal, akkor mérések következnek.
(#) boris92 válasza reloop hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Értem, Kicsit részletesebben eltudnád magyarázni mit és hol mérjek ?
(#) reloop válasza boris92 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Vizsgálni fogjuk a jelszintet, hogy az LM1036 bemenetének túlvezérlését kizárhassuk, valamit megkeressük mi okozza a csatornák eltérő erősítését, az előerősítő fokozat, vagy a balansz szabályzás hibás vezérlése.
A képen a forrasztási oldal olyan rossz benyomást kelt bennem, hogy lehet egy alapos tisztítás minden problémádat meg fogja oldani.
(#) kissadam válasza boris92 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Idézet:
„Hogy tudnám kimérni mekkora A-t ad le a táp ?”


Ha az árammérés gondot okoz, akkor hiányzik némi alap elektronikai tudás. Ezt egy egyszerű multiméterrel meg lehet oldani. (A legtöbb tesco gazdaságos multiméter is képes 200mA-ig vagy akár tovább is DC áramot mérni.) Javaslom kicsit járj utána a dolognak, a saját érdekedben, mert így nehézkes lesz bármit is működésre bírni.
A multimétert bekötöd soros kapcsolásban a táp és a 1036 közé, ügyelve hogy a megfelelő állásba legyen kapcsolva a multi és a megfelelő helyen legyen beledugva a mérővezeték.
Javaslom az IC lábai között a forrasztások alapos vizsgálatát. Minden forrasztás között kapard ki a gyanta maradékot egy tapétavágó késsel vagy valami hasonló eszközzel, ügyelve a saját testi épségedre...
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) boris92 válasza kissadam hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Tudtam eddig is hogyan kell. Csak biztosra akartam menni.
(#) boris92 válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Megtakarítottam jobban , ugyan úgy megvan a hiba, 46.4 mA-ert mértem ha meg állítottam a zenét ,ha mindent maxra tettem loudot bekapcsoltam és addig hangosítottam mikor már majdnem torzít 44.4 mA. Akkor mit mérjek ? Vagy ha kivenném a balance potit ,és bekötném fixre, és úgy próbálnám ki ?
(#) kissadam válasza boris92 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Ok rendben, azért írtam le szájbarágósan, hogy biztosra tudj menni. Nem ismerem az elektronikai tudásod, szakmai háttered, ezért voltam részletes.
(#) boris92 válasza boris92 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Van egy kisebb trafóm , bekötöttem , 2-3 mA-ral kisebbet tol. Maradjon a kisebb ? És akkor mit hol mérjek hogy kiderüljön a hiba ?
(#) reloop válasza boris92 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /
 
Kezdjük a balansszal. Állítsd a potenciométert középállásba és mérj feszültséget a test és a csúszka kivezetés között. Ha úgy könnyebb, akkor a test és R14 között. Az IC3 kimenetén közelítőleg 5,5V a feszültség, ennek kell a potira jutni, a csúszkán pedig a felét várjuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) boris92 válasza reloop hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
3.03 V-ot mértem. A loudnes bevan kapcsolva. A potmétert 5 K ra állítottam be, gondoltam ott van pontosan középen, és a potméter gomba pöttye is ott van középen.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) reloop válasza boris92 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Hány volt megy a potira? A mérésedből az következik, hogy 6V. Ha megnézed az adatlap 3. ábráját láthatod, hogy 3V-on már 3dB-lel hangosabb az egyik csatorna.
(#) boris92 válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Pontosan hol mérjek ?
Következő: »»   68 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem