Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Nekem 10µF-os volt benne. Itteni javaslatra kiszedtem belőle és áthidaltam. Egy LM3886 végfok van utána, annak a bemenetén van 1µF műanyag polarizálatlan kondi ami leválasztja az egyenfeszültséget. Ha az utána következő végfokban van a bemenettel sorba kötve kondi, akkor nyugodtan kiszedheted te is.
Akkor a kimeneti kondit szedjem ki hidaljam át? van am a végfok bemenetén oldalanként 100nanos elektrolit kondi...
Szia! Nem errefelé keresném a megoldást. A probléma ugye a következő: bekapcsolás pillanatában az LM1036 kimenete egy pillanat alatt felemelkedik a tápfeszültség felére, ez az üzemi egyenfeszültsége, ezért használunk leválasztó kondenzátort a következő erősítőfokozat előtt.
A csatoló kondenzátor minél nagyobb kapacitású, annál hosszabban viszi át ezt a kb. 6V-os feszültséglökést. Lehet az egyik csatornád azért nem koppan akkorát, mert az erősítő csatoló kondenzátora, már jól ki van száradva, értéke lényegesen kisebb a névlegestől. A megoldást az jelentené, ha az erősítő kimenetére egy koppanásgátlót építenél. Bővebben: Link Megúszhatod egyszerűbben is, ha van a végfokodban némítási (Mute) lehetőség.
tda1554q végfokot használok... abba elvileg van meg gyakorlatilag is...
Rajz az erősítőről. Az R1, C4 ki van nálad építve? Ha igen milyen értékekkel?
ki van építve! R1 39K C4 16V/47μF
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Ha egyszerre helyezed áram alá a hangszabályzót és az erősítőt, nem kéne koppanjon. Próbáld meg C4-et növelni, hogy hosszabb legyen bekapcsoláskor a némított állapot.
ok köszi majd valahogy csak jó lesz...
Érdekes a dolog, mert nekem is koppant a hangszóró kikapcsoláskor, hiába van benne koppanásgátló áramkör. Bekapcsoláskor a késleltetés megoldotta csak kikapcsolásnál nem. Próbáltam mindenféle trafós-stabilizátoros-puffert segédtápegységről működtetni a 1036-ot, a megoldást az jelentette, hogy belefaragtam egy kapcsolóüzemű kis dugasztápot és arról kapja a 12V-ot. Azóta az égvilágon semmi gondja nincs az erősítőmnek.
Szia alkoto és a többiek! Ki néztem az általad tervezett panel tervet és lenne pár kérdésem. Az S1 és S4 pontokra mit kell kötni? Az R3 és R10 ellenállások milyen értékűek? Valamint a potmétereknél amit be jelöltem pontok ha jól gondolom a poti "kaszni támasztó lábak" és ha nekem nem ilyen potim van akkor ezeket a pontokat össze kell kötni vagy üresen hagyni?
Itt az eredeti rajz, amin látod a kérdéses elemeket.
De a kérdéses bemenet általában indokolatlan, tehát sem a bemeneti csatlakozót, sem annak ellenállásait nem kell beültetni. A potméterek jelölt csatlakozóit nem kell összekötni. Azok csak a szélső lábak alternatívái, amire azért van szükség, mert ide trimmereket is lehet tenni a potik helyett, és az ő lábuk nem egysorban, hanem eltolva helyezkedik el. Ezeknek a trimmereknek is van forgatószára, tehát potméterként viselkednek.
Köszönöm a választ. Hamarosan beültetés és próba remélem működni fog majd írok
Összeraktam , olyan problémám van , hogy az egyik csatorna halkabb. Amelyik csatorna hangosabb az meg bizonyos hertznél torzul , de nem minden zenénél , a loudnest ha rákapcsolom akkor meg bizonyos idő múlva mintha torzulna. PC tápról próbáltam ki. Valami ötlet ?
Itt vannak képek, 33pF fólia került bele a C2-C7-es helyre , mert kerámia volt benne, a hiba még mindig fen áll. Mekkora mA -es táp kell neki ? Összeraktam amit ajánlottak neki, de így se jó, nagyon picit de melegszik az LM1036. A balance poti lineáris 10K-lett , de így se jó. Az gond ha a loudnes nem volt " bekötve" ? Úgy értem hogy nem forrasztottam a próbán bele semmit. Várom ötleteket mit kezdhetek vele.
Szia! Az LM1036 kb. 50mA-t vesz fel, ez bizony melegszik, természetes dolog. Tartok tőle, hogy a PC táp a ludas. Mióta 12V-os feszültségstabilizátort használok hozzá, minden ilyen rejtélyes problémától megszabadultam.
Nem PC tápot használok hozzá, összedobtam azt ami a kapcsolásba van, stab ic stb, de azzal se javult. Ha a PC táp megadta neki , akkor mi mehetett tönkre ? Hogy tudnám kimérni mekkora A-t ad le a táp ?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
A PC táp nem okozhatott kárt az IC-ben. Ha stabil tápról működtetve is rendetlenkedik, akkor érdemes lenne egy kis denaturáltszesszel lemosni a forrasztási oldalt, mert a folyatószer alatt megbúvó szennyeződések hatással lehetnek az érzékeny szabályozó bemenetekre.
Körömlakk lemosóval lemostam ,még nem próbáltam , majd holnap. Ha úgy se jó , akkor mi a teendő ?
Ha makulátlan tiszta lesz a forrasztási oldal, akkor mérések következnek.
Értem, Kicsit részletesebben eltudnád magyarázni mit és hol mérjek ?
Vizsgálni fogjuk a jelszintet, hogy az LM1036 bemenetének túlvezérlését kizárhassuk, valamit megkeressük mi okozza a csatornák eltérő erősítését, az előerősítő fokozat, vagy a balansz szabályzás hibás vezérlése.
A képen a forrasztási oldal olyan rossz benyomást kelt bennem, hogy lehet egy alapos tisztítás minden problémádat meg fogja oldani. Idézet: „Hogy tudnám kimérni mekkora A-t ad le a táp ?” Ha az árammérés gondot okoz, akkor hiányzik némi alap elektronikai tudás. Ezt egy egyszerű multiméterrel meg lehet oldani. (A legtöbb tesco gazdaságos multiméter is képes 200mA-ig vagy akár tovább is DC áramot mérni.) Javaslom kicsit járj utána a dolognak, a saját érdekedben, mert így nehézkes lesz bármit is működésre bírni. A multimétert bekötöd soros kapcsolásban a táp és a 1036 közé, ügyelve hogy a megfelelő állásba legyen kapcsolva a multi és a megfelelő helyen legyen beledugva a mérővezeték. Javaslom az IC lábai között a forrasztások alapos vizsgálatát. Minden forrasztás között kapard ki a gyanta maradékot egy tapétavágó késsel vagy valami hasonló eszközzel, ügyelve a saját testi épségedre... A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Tudtam eddig is hogyan kell. Csak biztosra akartam menni.
Megtakarítottam jobban , ugyan úgy megvan a hiba, 46.4 mA-ert mértem ha meg állítottam a zenét ,ha mindent maxra tettem loudot bekapcsoltam és addig hangosítottam mikor már majdnem torzít 44.4 mA. Akkor mit mérjek ? Vagy ha kivenném a balance potit ,és bekötném fixre, és úgy próbálnám ki ?
Ok rendben, azért írtam le szájbarágósan, hogy biztosra tudj menni. Nem ismerem az elektronikai tudásod, szakmai háttered, ezért voltam részletes.
Van egy kisebb trafóm , bekötöttem , 2-3 mA-ral kisebbet tol. Maradjon a kisebb ? És akkor mit hol mérjek hogy kiderüljön a hiba ?
Kezdjük a balansszal. Állítsd a potenciométert középállásba és mérj feszültséget a test és a csúszka kivezetés között. Ha úgy könnyebb, akkor a test és R14 között. Az IC3 kimenetén közelítőleg 5,5V a feszültség, ennek kell a potira jutni, a csúszkán pedig a felét várjuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
3.03 V-ot mértem. A loudnes bevan kapcsolva. A potmétert 5 K ra állítottam be, gondoltam ott van pontosan középen, és a potméter gomba pöttye is ott van középen.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Hány volt megy a potira? A mérésedből az következik, hogy 6V. Ha megnézed az adatlap 3. ábráját láthatod, hogy 3V-on már 3dB-lel hangosabb az egyik csatorna.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |