Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   59 / 139
(#) cua válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Akkor itt egy harmadik adatlap is
Szerintem az első adatlapba összesített érték kerülhetett. Anódonként 72mA a terhelhetősége, tehát csak akkor jó EZ81 helyett ha ez alatt maradsz.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 7, 2014 /

Helló. Van itthon egy ECH81-esem és azt szeretném megkérdezni hogy mit lehet belőle építeni? Azt láttam neten hogy 12V-on is működik a cső,de hogy pontosan mit tudnék vele építeni azt sajnos nem tudom. Remélem van valaki aki jártasabb a szakmában és tud nekem segíteni. köszönöm előre a válaszokat.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Keverőt, vagy kis egyenes rádiót, fülhallgatós vételre (a heptóda részt, mint pentódát használva), vagy egy pici hangszóróval is megy (kimenőtrafóval). Más csövekkel együtt (EF89-cel, EABC80-nal vagy EBF89-cel és egy ECL86-tal vagy EL84-gyel) szupert is, rövid- és középhullámra.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Esetleg egy rádióvevő kapcsolást tud hozzá linkelni? Van itthon 200ohm-os fejhallgatóm,vagy kis erősítővel ellátott számítógép hangszóróm ha az megfelel hozzá. De jó lenne ha nem lenne hozzá szükséges 200V környéki feszültség.
(#) belaradio válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Szia! Köszönöm szépen . Nekem is gyanús volt a 150 mA , ezért is bátorkodtam itt kérdezni . Így már nem fogom használni EZ81 helyett .
(#) gkari válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Sajnos, 12V nagyon kevés. Az ECH81 trióda anódfesz.-e 100V, a heptóda 200V környéki. Kapcsolások pl. a "Rádió ápítés..." topicban.
(#) szikorapéter válasza gkari hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Találtam hozzá egy tesztkapcsolást abban volt írva a 12V-os tápfesz.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Ha 12V-ról szeretnél működtetni, oda jobb az ECH83, az a cső autórádiókba volt szánva.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Akkor megpróbálok ECH83-at szerezni,utánna ujrakezdem a projectet. Köszönöm a válaszokat.
(#) lefituta válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Nem lesz könnyű ECH83 találni mert nem egy gyakori cső, hazánkban. De miért nem próbálkozol valami kifejezetten telepes csővel ami 1,5-3V fűtéssel és egy 9V-os elem adta anód fesszel gyönyörűen működik. 1S4t, 1T4T, 1R5T, 3S4T 3V4 stb. Ha kell, eljössz és kapsz tőlem egyet.
(#) szikorapéter válasza lefituta hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Sajnos egy darabig nem megyek Pestre,de azért köszönöm. Írtam privát üzenetet.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 15, 2014 / 1

Szervusz!
Linkelni nem tudok, de találtam egy régi újságban egy kapcsolást UCH21 trióda-heptódával.
Hasonló cső, mint az ECH81, "csak" az elektromos adatai, csőfeje más.
Ha a kapcsolási rajzot megfejted, már nagyot léptél előre

Az anódfeszültség 100 V. Ami fontos, hogy leválasztó trafóról üzemeltesd! A csőfűtést is így oldd meg, a rajzon levő soros ejtőellenállások így nem szükségesek. A te csövednek 6,3 V fűtés kell. Megpróbálhatod kisebb anódfeszültségről járatni. Érdemes megnézni a két cső (ennek és a tiednek) adatlapjait, összevetni az ott megadott ellenállásértékeket.

A leírásban hibásan szerepel a cső sokrácsos részének neve, nem pentóda, hanem heptóda, a rajzon nincs rajta a szupresszor rács, de ez ne izgasson, az a katódra van kötve a csőben, ugyanúgy, mint az ECH81-nél.
A kondenzátoroknál vagy µF (MF-nek van írva) vagy cm a kapacitás, ami a pF helyett van. Igen, centiméter. Na, 1 cm = 1,1 pF. Vagy 1pF = 0,9 cm. Átszámíthatod.
Mondjuk nagy feneket nem érdemes neki keríteni, pl. a 10000 cm-t veheted 10 nF-nak, az 500 cm-t 500 pF-nak, stb.

A "fülhallgató cséve", ami egy nagyohmos példányé, helyettesíthető hasonló ellenállású telefonrelé tekercsével is.

De ha nem akarsz anódfeszültséget használni, akkor mellékelek egy 0V-os kapcsolást is
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Hopp, találtam ECH81-gyel kapcsolást, a két Ezermester lapszám összetartozik, a második az elsőt egészíti ki.
Anódfesz nem kicsi, de az anódellenállások növelésével az erősítés nem csökken kisebb anódfeszültséget alkalmazva.
Ezekből, amit mellékeltem, tudsz ötletelni.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

ECH81 elég gyakori általánosan használt keverőcső. Szinte mindegyik újabb csöves rádió ezzel készült.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Leválasztó transzformátor ajánlatos a hangszórónál nem?
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

A hangszóró "leválasztó trafóját" kimenőtrafónak hívjuk.
De ez már ebben a topikban OFF
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

És ebben az áramkörben szükséges leválasztó transzformátor alkalmazása?
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Vagy a rádiósban, vagy a csövesben kellene folytatni
(#) lajbi81 hozzászólása Jan 15, 2014 /

Üdv mindenkinek.
Segítség kellene,hogy mifene ez a cső.Sajna a felirat részben lekopott így nem tudom beazonosítani.Remélem valaki már látott ilyet.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Tényleg OFF, utolsó szólásként mondom: az UCH21-es csöves rádió direkt hálózati kapcsolás, ma már nem életképes konstrukció így.
De minden áramkört a hálózatról galvanikusan leválasztva (külön primer és szekunder tekercsű trafó!) üzemeltess!!!!! Pláne fejhallgató, vagy másik rákötött erősítő, amit terveztél, miatt! Az életed fontosabb, mint a rádió...

Rádióhoz lassan érkeznek csövek az egyik hobbielektronikás kollega kedves és nagylelkű felajánlásával. Azok a csövek alacsony feszültségűek (max 9V),azután folytatjuk,mivel hálózati transzformátorom van itthon,de minimum 210V jön ki belőle,és én még nem szeretnék ilyen magas feszültséggel játszani.
(#) _BiG_ válasza lajbi81 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Katódsugaras memória. Adattárolásra használták régen. Lokátorokban is használták tárolásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Mellékeltem 0 Voltos anódfeszültségű kacsolást is

Amúgy "rendesebb" erősítéshez azért célszerű "rendes" feszültséget adni. Persze legyél óvatos, de a trafódat ne dobd el, majd rákapsz az ízére, mint rozsda

A trafó bontott régi rádióból van még a tetején ott az egyenirányító cső is. Kitudja még mikor jön jól megtartom addigis.
(#) erdiboni hozzászólása Jan 15, 2014 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy az ecc83 és az ecc83s között mi a különbség?
(#) Orbán József válasza erdiboni hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

A Gugl olyat mutat, hogy az "S" előerősítőhöz ajánlott, válogatott példány.
Picinke zaj, ilyesmi...

Ja de akkor fűtés és a lábkiosztás ugyan az ugye?
(#) Orbán József válasza erdiboni hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Teljesen. Ajánlják a sima ECC83-ak helyére.

Köszönöm a segítséget!
(#) lajbi81 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Köszi szépen,esetleg nem tudod a típusjelzését?
Következő: »»   59 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem