Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Akkor itt egy harmadik adatlap is
Szerintem az első adatlapba összesített érték kerülhetett. Anódonként 72mA a terhelhetősége, tehát csak akkor jó EZ81 helyett ha ez alatt maradsz.
Helló. Van itthon egy ECH81-esem és azt szeretném megkérdezni hogy mit lehet belőle építeni? Azt láttam neten hogy 12V-on is működik a cső,de hogy pontosan mit tudnék vele építeni azt sajnos nem tudom. Remélem van valaki aki jártasabb a szakmában és tud nekem segíteni. köszönöm előre a válaszokat.
Keverőt, vagy kis egyenes rádiót, fülhallgatós vételre (a heptóda részt, mint pentódát használva), vagy egy pici hangszóróval is megy (kimenőtrafóval). Más csövekkel együtt (EF89-cel, EABC80-nal vagy EBF89-cel és egy ECL86-tal vagy EL84-gyel) szupert is, rövid- és középhullámra.
Esetleg egy rádióvevő kapcsolást tud hozzá linkelni? Van itthon 200ohm-os fejhallgatóm,vagy kis erősítővel ellátott számítógép hangszóróm ha az megfelel hozzá. De jó lenne ha nem lenne hozzá szükséges 200V környéki feszültség.
Szia! Köszönöm szépen . Nekem is gyanús volt a 150 mA , ezért is bátorkodtam itt kérdezni . Így már nem fogom használni EZ81 helyett .
Sajnos, 12V nagyon kevés. Az ECH81 trióda anódfesz.-e 100V, a heptóda 200V környéki. Kapcsolások pl. a "Rádió ápítés..." topicban.
Találtam hozzá egy tesztkapcsolást abban volt írva a 12V-os tápfesz.
Ha 12V-ról szeretnél működtetni, oda jobb az ECH83, az a cső autórádiókba volt szánva.
Akkor megpróbálok ECH83-at szerezni,utánna ujrakezdem a projectet. Köszönöm a válaszokat.
Nem lesz könnyű ECH83 találni mert nem egy gyakori cső, hazánkban. De miért nem próbálkozol valami kifejezetten telepes csővel ami 1,5-3V fűtéssel és egy 9V-os elem adta anód fesszel gyönyörűen működik. 1S4t, 1T4T, 1R5T, 3S4T 3V4 stb. Ha kell, eljössz és kapsz tőlem egyet.
Sajnos egy darabig nem megyek Pestre,de azért köszönöm. Írtam privát üzenetet.
Szervusz!
Linkelni nem tudok, de találtam egy régi újságban egy kapcsolást UCH21 trióda-heptódával. Hasonló cső, mint az ECH81, "csak" az elektromos adatai, csőfeje más. Ha a kapcsolási rajzot megfejted, már nagyot léptél előre Az anódfeszültség 100 V. Ami fontos, hogy leválasztó trafóról üzemeltesd! A csőfűtést is így oldd meg, a rajzon levő soros ejtőellenállások így nem szükségesek. A te csövednek 6,3 V fűtés kell. Megpróbálhatod kisebb anódfeszültségről járatni. Érdemes megnézni a két cső (ennek és a tiednek) adatlapjait, összevetni az ott megadott ellenállásértékeket. A leírásban hibásan szerepel a cső sokrácsos részének neve, nem pentóda, hanem heptóda, a rajzon nincs rajta a szupresszor rács, de ez ne izgasson, az a katódra van kötve a csőben, ugyanúgy, mint az ECH81-nél. A kondenzátoroknál vagy µF (MF-nek van írva) vagy cm a kapacitás, ami a pF helyett van. Igen, centiméter. Na, 1 cm = 1,1 pF. Vagy 1pF = 0,9 cm. Átszámíthatod. Mondjuk nagy feneket nem érdemes neki keríteni, pl. a 10000 cm-t veheted 10 nF-nak, az 500 cm-t 500 pF-nak, stb. A "fülhallgató cséve", ami egy nagyohmos példányé, helyettesíthető hasonló ellenállású telefonrelé tekercsével is. De ha nem akarsz anódfeszültséget használni, akkor mellékelek egy 0V-os kapcsolást is
Hopp, találtam ECH81-gyel kapcsolást, a két Ezermester lapszám összetartozik, a második az elsőt egészíti ki.
Anódfesz nem kicsi, de az anódellenállások növelésével az erősítés nem csökken kisebb anódfeszültséget alkalmazva. Ezekből, amit mellékeltem, tudsz ötletelni. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
ECH81 elég gyakori általánosan használt keverőcső. Szinte mindegyik újabb csöves rádió ezzel készült.
Leválasztó transzformátor ajánlatos a hangszórónál nem?
A hangszóró "leválasztó trafóját" kimenőtrafónak hívjuk.
De ez már ebben a topikban OFF
És ebben az áramkörben szükséges leválasztó transzformátor alkalmazása?
Vagy a rádiósban, vagy a csövesben kellene folytatni
Üdv mindenkinek.
Segítség kellene,hogy mifene ez a cső.Sajna a felirat részben lekopott így nem tudom beazonosítani.Remélem valaki már látott ilyet.
Tényleg OFF, utolsó szólásként mondom: az UCH21-es csöves rádió direkt hálózati kapcsolás, ma már nem életképes konstrukció így.
De minden áramkört a hálózatról galvanikusan leválasztva (külön primer és szekunder tekercsű trafó!) üzemeltess!!!!! Pláne fejhallgató, vagy másik rákötött erősítő, amit terveztél, miatt! Az életed fontosabb, mint a rádió...
Rádióhoz lassan érkeznek csövek az egyik hobbielektronikás kollega kedves és nagylelkű felajánlásával. Azok a csövek alacsony feszültségűek (max 9V),azután folytatjuk,mivel hálózati transzformátorom van itthon,de minimum 210V jön ki belőle,és én még nem szeretnék ilyen magas feszültséggel játszani.
Katódsugaras memória. Adattárolásra használták régen. Lokátorokban is használták tárolásra.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Mellékeltem 0 Voltos anódfeszültségű kacsolást is
Amúgy "rendesebb" erősítéshez azért célszerű "rendes" feszültséget adni. Persze legyél óvatos, de a trafódat ne dobd el, majd rákapsz az ízére, mint rozsda
A trafó bontott régi rádióból van még a tetején ott az egyenirányító cső is. Kitudja még mikor jön jól megtartom addigis.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy az ecc83 és az ecc83s között mi a különbség?
A Gugl olyat mutat, hogy az "S" előerősítőhöz ajánlott, válogatott példány.
Picinke zaj, ilyesmi...
Teljesen. Ajánlják a sima ECC83-ak helyére.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |