Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   41 / 86
(#) druxter hozzászólása Jan 7, 2014 /

Sziasztok!

Először is B.U.É.K. mindenkinek.
Bocsánat, de elég nagy ez a topic már, nem olvastam végig.
Csak egy kérdést szeretnék feltenni, hogy ez az aktivátor működik e, és milyenek a tapasztalatok vele: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/savas_akkumulatorokhoz_regene...l?pg=2

Előre is köszi!
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Szia!

Én már alig várom
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Értem. Akkor helyesbítek: türelmesen várom.

Csak azért kérdeztem, mert addig az alkatrészeket beszerzem, majd kiegészítem az autómatikával később.
Kérdés az lenne, hogy a kis zselés akksikra is lehet alkalmazni, ami a szünetmentesekben található? Milyen eredményekkel dicsekedhet eddig az aktivátor, milyen gyorsan jelentkezett a javulás?
Kérnék egy véleményt erről is, mert én ezt a kapcsolást nézegettem:

http://peugeot205klub.hu/forumsmf/index.php/topic,66.0.html

,csak most bukkantam rá, hogy itt is foglalkoztok a témával.
(#) Inhouse válasza druxter hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

És ott a srác megadta a rajzot hozzá, hogy mit épített?
(#) Inhouse hozzászólása Jan 7, 2014 /

Közben megtaláltam a második oldalon, nálunk is meg van ez a kapcsolás. Meg még 2 borzasztóan hasonló...nameg a többi még vagy 4 fajta.
(#) druxter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Értem, köszönöm a válaszod!

Én pusztán azt akartam kideríteni, hogy melyik lehet a legjobb.
Már nem befolyásolsz, mert ilyen gyári szerkezetet használ az egyik autószerelő, és az egyik ismerős minden évben kiviszi az akkuját "felújításra", és láss csodát 10 éve meg van az autója gyári Varta akksija, tehát még nem cserélte. Én ennyi idő alatt majdnem 2 szer cseréltem (kár volt).

Azért kérdeztem csak a hatásosságát, mert amit linkeltem ott ha jól emlékszem azt írja a srác, hogy 160-200 óra alatt fejti ki a hatását, igaz abban nincs töltő. Ezzel szemben amire itt rákérdeztem, az egy jóval gyorsabb aktivátor, és csak azon dilemmázok, hogy jobb a lasabb, vagy inkább legyen a gyors. Viszont ha ez az akku szempontjából teljesen mindegy, akkor természetesen a töltős verzió nekem tökéletes

Nekem a trafóm ehhez 2 db halogén izzó trafó sorba kötve a szekunder oldalát, valamint 3300 mikróval pufferelve 36 volt egyen jön ki belőle. Gondoltam ez is jó lenne, tudnak 4,1 ampert.

Azt kissé furcsállom, hogy 20 amper a töltőáram ha jól olvastam, de ez hogy jön létre, ha csak 3 amperes töltő trafó kell hozzá? Nem vagyok egy szakképzett, csak hobbyból csinálok magamnak ezt-azt.

Valami ilyesmire gondoltam a kis gyönge agyammal én is.
De a kapcsoláson szerepel az 50k-s poti amivel a töltőáramot lehet szabályozni, gondolom ezt ha leveszem kisebbre, akkor jó akár a 7 Ah-s akkura is (így a sorba kötött 24 voltos izzó sem kellene), ha autóakksit akarok vele regenerálni, akkor meg nagyobb áramot lehet engedélyezni és minden esetben figyelni kell az adott akksi hőfokát, jó a gondolatmenetem?
A frekit lehet e szabályozni ezen a kapcsoláson pl, vagy az egy adott, és kész?

A soros izzó úgyanolyan ütemben villanna fel, mint ahogy a LED1?

A kicsi beépíthető is több tíz A impulzusokat ad, pedig nyeszlett az egész. A hangsúly az impulzusokon van. Te is fel tudsz rövid időre emelni nagyobb súlyokat, de nem tudod azokat megtartani órákig. Valami ilyesmi ez is, átlagolva nem lesz több, mint amennyit tud az áramkör tápja.
(#) druxter válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Nagyon jó hasonlat
Végre nem hurrognak le, hogy én nem vagyok profi a témában, mondjuk ezért is kérdezek.
Nagyon Köszi!

Egy 55Ah-s akksi esetében biztos az a jó amit írtál, mert valahol olvastam, hogy azoknak 50 Hz körül van a frekvenciája, és a fél mp-kénti inpulzusok ha jól számolok 50 Hz re jönnek ki. Ugye jól mondom?

Ilyen impulzusokkal egyébként mennyire melegszik az akku?

Amúgy az áramkörnek mi a legrövidebb, és leghoszabb kisütési ideje?

Nem, az 50Hz az 50 periódus másodpercenként. A másodpercenként 2 impulzus az 2Hz.
Ezt olvasd el a témában, még szép villogó pöttyök is vannak példának.
(#) druxter válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

de hülye vagyok, már bocsánat, de a váltó fesz is 50 Hz, és mondhatni zizeg is rendesen, ha lehet hallani.

Milyen freki ennek az áramkörnek a minimuma, és maximuma, amit lehet állítani?
(#) tdi1 hozzászólása Jan 21, 2014 /

Nagyon várom már az új kapcsolást, remélem a közeljövőben felteszitek.
Addig is lehetne kérni egy alkatrész listát? (Addig be lehetne szerezni a hozzávalókat)
Engem elsősorban a regeneráló funkció miatt izgat a dolog, a szulfátoldás tekintetében nálam egy BA-15 pislákol az akkun.
(#) druxter válasza tdi1 hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Türelem ! Zoli bácsiék szorgos kezeinek köszönhetően még a héten felkerül az autómatizált kapcsolás is, annyit tudok, hogy mezei alakatrészekből lesz, de többet nem szeretnék elárulni.
Én most lettem kész a már fent lévő kapcsolással, épp egy 95 Ah-s akkun dolgozik, úgy néz ki sikerrel
(#) latyakosa hozzászólása Jan 22, 2014 / 1

Üdv minden szulfát oldással foglalkozónak!
Egy 220/24 V 35VA-s puskás trafóval érdemes nekifutni ennek a projektnek ?
Olvastam a cikkben a 3A körüli áramigényt a trafó részéről, ez kb a fele, harmada, állandó teljesítményben a cikkbélihez viszonyítva, valójában az áramkörünk impulzus üzemben működik ami torzítja az összehasonlítást.

Meg tudnátok mondani a 555-s IC milyen széles impulzussal "süti ki" a kondenzátort az akkumlátorra ?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) druxter válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Elég karcsú lesz a 35ös trafó
Én nem vicc, de ezt találtam itthon, és nem akartam venni 2 db egyforma halogén trafó (vasmagos) 12 v trafókat. Sorba kötöttem és meg is lett a kellő fesz, valamint 4,1 amperesek.
Kb 4 impulzus / mp-el tölt most egy akkut, és 40-45 fokos lehet, enyhe hűtéssel.

A fetet nagyon rövid időre nyitja ki, a visszajelző led is csak felvillan, köszönhető ez az 1n4148-as diódának
Mellékeltem a kapcsolást, és pirossal bekarikáztam az impulzus körülbelüli szemléltetését, amit az áramkör végez.
(#) rolie válasza druxter hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Szia!
A fórumozók többsége ismeri az áramkört és a működését. Ráadásul ez nem az eredeti változat, ezt a verziót köbzolinak és trabi007-nek köszönhetjük. Bővebben: Link
(#) druxter válasza rolie hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Ugy vélem rolie, hogy nem állítottam valótlant, mivel pontos számot nem ismertem, ezért raktam fel a képet szemléltetésképp, és tudom kiknek köszönhetőa rajz, amiért hálával tartozhatunk köbzoli-nak, és trabi007-nek, sőt a nemsokára felkerülő automatizált változatnak is!
(#) rolie válasza druxter hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Elnézésedet kérem, nem olvastam a felette lévő hozzászólást (vagyis igen, de nem elég alaposan), és így úgy értelmeztem mintha találtad volna valahol a neten a rajzot. Közben megjöttek az időadatok köbzolitól latyakosa számára, talán többmindenkinek hasznos infó, köszönjük szépen!
(#) watt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Szia! Ha nem titok vázolnád milyen módszert használtok, vagy terveztek használni a töltöttség mérésére?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014

Köszi a választ! Kétségeim vannak, de majd a próbák megmondják.
Ezt úgy közelíteném meg inkább, hogy megszakítanám a töltést, terhelést kapcsolnék a sarukra és úgy mérnék feszültséget. A jól feltöltött akku terhelésen tartja feszültséget 13,5V körül 1-2A mellett egy darabig, de biztosan meg lehet találni azt a feszt, ami jellemző rá a töltött állapotban adott terhelésen(áramgenerátor). Emellett időzíteni is kéne és hibásnak megállapítani, ha adott időn belül nem képes elérni a kapacitást. Sajnos ez az áramkört bonyolítja rendesen, kivéve valami mikrovezérlővel felépített megoldást, de ott meg a program bonyolultabb és a megépítés...

Kíváncsian várom az eredményeket, jó munkát!

Ezt igaz, de a kapacitást jobb terhelésen vizsgálni, mint feszcsúcsokat nézni, bár lehet, hogy tévedek, mert a feszcsúcsok is jellemezhetik a belső ellenállást, ami végeredményben javítani akarunk. Csak jobban belegondolva, ha javul a belső ellenállás, a csúcsoknak csökkenie kéne...
(#) attikanagy hozzászólása Jan 23, 2014 /

Üdv.
Padon összedobtam az áramkört amit taglaltok,csak úgy hányaveti módon.Két ócskább aksim van,ma meglökdöstettem őket egy kicsit.Csak úgy tesztelésilag.Annyiban tértem el,hogy 3300y helyett 4700y kondit tettem bele (ilyen volt itthon) Nekem olyan 12.7V töltöttségi szintről kb 4 óra alatt felment 16V-ra.Nem mertem tovább engedni,de ahogy olvasom még hagyhattam volna.De persze,ez így relatív. Viszont van egy kérdésem,azt a 0.5 óhmos ellenállást nem lehetne inkább 0.1 óhmosra cserélni?Mert így (nálam)melegszik eléggé.
(#) latyakosa válasza druxter hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Köszi a választ, A rajz ott van az én hozzászólásomban is csak pont a mértékegységek hiányoztak a pirosan bekarikázott részről
(#) latyakosa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Köszönöm a pontos választ!
(#) druxter hozzászólása Jan 26, 2014 /

Egy pici kis olvasni való az akkukról, és a regenerálásról, valamint annak fontosságáról:

http://www.gumivalcsinaljuk.hu/szolgaltatas/akkumulator_bevizsgalas...eralas
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Ebből a hétből már csak ez a nap van hátra... Kíváncsian várjuk a rajzot! Valami gubanc van, vagy csak idővihar, mint másnál?
(#) Inhouse válasza druxter hozzászólására (») Jan 26, 2014 /

Egy igen korrekt leírás, szinte teljesen egyet tudok érteni vele, végre!
Következő: »»   41 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem