Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   315 / 579
(#) Janó bácsi válasza akos70 hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Én a kidolgozása, é az alakja miatt valami NDK-s vagy Lengyel gyártóra tippelek, de ez csak tipp.
(#) kadarist válasza akos70 hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Szia!
A potmétereken kívül más részeit is megmutatod?
(#) akos70 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Nem akartam nem idevaló részekkel terhelni a topikot, itt vannak további képek.

Janó bácsi, köszönöm.
(#) zolika60 válasza akos70 hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

Lehet ez egy igényesebb házi kivitel is. A hetvenes-nyolcvanas években nagy divatja volt ennek. Én is belefogtam a készítésébe anno, de aztán félbemaradt.
(#) bundibacsi hozzászólása Jan 22, 2014 / 1

Sziasztok!
Járt nálam egy Revox A-50 javításon.Egész igényes a kivitelezése,nem véletlen volt anno csúcskategóriás.Öröm ránézni a belsejére,bár megjegyzem hogy vannak fura megoldások benne
(#) _BiG_ hozzászólása Jan 22, 2014 /

Sok-sok műszerrajz ITT
(#) CIROKL hozzászólása Jan 25, 2014 /

Sziasztok mindig csodálattal figyelem az ide feltett képeket ritkán bevállalok én is régi dolgok átnézését javitását , na most olyan gépet hoztak mait négyen tudtunk csak becipelni az amugy is picinyke műhelybe.
(#) CIROKL hozzászólása Jan 25, 2014 /

Még kép...
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 25, 2014 /

Szervusztok!
Van egy kis problémám! Kaptunk a szomszédtól egy Terta T 325 készüléket, ami elég jó állapotban van. A káváját majd újra kell lakkozni, amire csak jobb időben kerülhet sor. A technikájára már rákerestem az előzőekben. A működésben van egy kis probléma! Működik az oszcillátor, a modulátor, de a lemezjátszóra való átkapcsolásnál tovább jön az állomás. Az átkapcsoló nem zárlatos, valahol másutt kerül át a végfokra a jel. Vevő állásban nem lehet a hangerőt teljesen levenni. Mi javasoltok, hol keressem a hibát! A feszültségek jónak tűnnek.
Üdv. Feri
(#) gkari válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Lehet,hogy az átkapcsoló belül ki van kerülve (vagy áthidalva), a hangerőpoti "alatti" 12 Kohm ellenállás szerintem "megnyúlt", ezért nem halkítható teljesen.
(#) Janó bácsi válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Amennyiben a készülék az eredeti kapcsolásban dolgozik semmiképpen nem szólhat a lemezjátszó átkapcsolásakor. A készüléket valószínű elkötötték. A 2. kf kimenetétől az ECH trióda rácsáig át kell nézni a kapcsolást, ellenőrizni kell az alkatrészek értékeit különös tekintettel magára a pot.méterre, (valószínű szakadt) és vissza kell állítani a rajz szerinti eredet kapcsolást.
(#) illesoszkar válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Szia ! ez a szobai háromfázisú konnektor mai napig létezik és még után gyártják is.ha elöbb tudom ,hogy odavagy az ilyenekért akkor nem dobom ki.tudni illik Ausztria el van maradva tőlünk mert a mai napig sok háztartásba ilyennel csatlakoznak a villanytűzhelyek a hálózatba.és több villanysütőt meg tűzhelyt hoztam onnan és azokon volt ilyen.meg annó nekem is ilyen volt mert kint éltem 1994-2005 ig. általában 3x15 A sak voltak hali
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 25, 2014 /

Janó bácsi!
Köszönöm a tanácsot, át fogom nézni. Egyébként érdekesen oldották meg a kapcsolást, mert úgy látom, hogy többszörösen kihasználják az áramköröket. Egyébként a belső részekkel nem mindig én foglalkozom, hanem a fiam állítja helyre őket előszeretettel, és a problémákat szoktuk átbeszélni. Most nekem is bele kell esni. Majd informállak az eredményről!
(#) gkari válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Janó bácsinak - mint mindig - most is igazsága vagyon - a poti is lehet ludas, ha kontakthibás, meg kell próbálni megjavítani.
(#) zolika60 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Ez igen szép klasszikus darab. Remélem sikerül megmenteni.
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 26, 2014 /

Janó bácsi! Ma, vasárnap egész délelőtt a készülék fölött ültem, egyeztettem a rajzzal, mértem, kiforrasztottam, azt is mértem, és megszívatott! Ha önmagában nézem végig a sávokat, mind hangolható. RH-n a sávnyujtó is működik.A hangerőt nem lehet nullára levenni, de megitélésem szerint ami marad még elfogadható. Maximumra nem is tudtam kipróbálni, mert azt nem lehetne elviselni. A feszültségek alatta vannak a rajz szerintinek, már a diódáról is csak 220körül jön le, és így értelem szerűen a 170 helyett 140, 120 helyett 90-100 van. Az AZ 1-es az ami benne volt. Viszont a lemezjátszó kimenetét PU állásba kapcsolva továbbra is ugyanúgy hangolható a készülék. Az átkapcsoló nem hibás. Ha az átkapcsoló potméterek felé menő érintkezőjét felszabadítom, tehát semmilyen kapcsolatban nincs a 47k -val, akkor is szólt tovább alap hangerőn, csak hangerőt nem lehetett szabályozni, de a forgó kondival el tudtam hangolni. Hát most itt tatok! Ha jobb nem is lesz, már így is meg lesz mentve, mert szép a kávája, csak újra kell lakkozni!
(#) Janó bácsi válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Sajnos látatlanban nem nagyon tudok mit válaszolni, mint megint azt, hogy meg kell nézni, utána kell járni, hogy a hangfreki hol kerüli meg a pot.métert, meg a kapcsolót. Az alapkapcsolás elég egyszerű és logikus, ha minden jól van kötve, és helyes az értéke, akkor ilyen hiba nem fordulhat elő. Leválasztással, méréssel kell utána járni a jelenségnek, vagyis "módszeres hibakeresés"
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 27, 2014 /

Nem adom fel a keresést, de eddig amit átnéztem, ott minden a helyén volt. Az érdekes az, hogy a jel végig megy, mert át kell, hogy menjen a demodulátoron is, különben nem szólna. Egyébként nem nagyon volt benne friss forrasztás, habár sokat is állt használaton kívül.
(#) gbiro72 hozzászólása Jan 27, 2014 /

Kedves Fórumtársak! Blaupunkt Nocturne W 846 E rádióhoz szeretnék kérni kapcsolási rajzot. Köszönöm!
(#) _BiG_ válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Az AGC-diódára (EBL21 jobb dióda a rajzon) menő 22 pF-os kondi nem vezet át? Mert az AGC feszültség ugyanúgy demodulált, csak szűrve van. Ha nagy a szintje, akkor befolyással lehet az előző fokozatokra, illetve a második ECH21 triódájára, mert annak az erősítését is szabályozza és ez a trióda a hangfrekvenciás előerősítő. Ide megy a jel a demodulátorról (47k a 2. KF szekunderről, át a hangerőszabályozón), illetve a PU-bemenetről is. Illetve az AGC-lánc a 22 pF - 1M - 1M - 4,7M.
Illetve az AGC-lánc szűrőkondijait (2* 47 nF) kéne gondosan megvizsgálni, hogy nem vesztettek-e kapacitást, mert a szűrőlánc időállandója fontos!
A hangfrekvencia ütemében ingadozni képes AGC feszültség olyan, mintha a rádiót hallgatnánk. És ezt nem lehet leszabályozni nullára, és a PU-bemenettől függetlenül állandóan be van kötve.
(#) _BiG_ válasza gbiro72 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

(#) _BiG_ hozzászólása Jan 27, 2014 /

Ezen a francia oldalon típusra, modellre lehet keresni rádió rajzokat: Le Grand Livre de la TSF
(#) Jubilate hozzászólása Jan 27, 2014 /

Üdv!
A Camping rádió hullámváltóját citromleves fültisztítópálcikával kitakarítottam és jó lett
Még annyi baja van, hogy az URH-ját valaki áthangolta de elég érzéktelenre sikerült ás csak egy adó jön be, max. hangerőn is csak nagyon halkan, zajosan.
(#) gbiro72 válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Hálás köszönetem. Kerestem a google-ban, de nem találtam.
(#) zapkorte válasza Jubilate hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Nincs az áthangolva, a tükörfrekvencián hallod azt az adót, és azért halk, mert a modulátortekercs kétszeres KF frekinyit félre van hangolódva. Mondjuk ha 11MHz a kf, akkor 70-en simán bejon egy erősebb 92MHz-es adás...
(#) oregtamas0202 hozzászólása Jan 27, 2014 /

Üdvözletem!
Egy egyszerű dolog ,de mégis fogós.
Léteznek-e ilyen izzók , vagy kezdjem a bütykölést?
A tulaj ragaszkodik az eredetihez , de ha nincs.
8V izzók és a képen láthatók.
A kivezérlés jelzők mögött meg 7V van 0.1A normál menetes skálaizzó méretben.
Van skálaizzóm , de 0.3A , amit kihagynák mer zárt helyen szét olvasztaná a műszereket.
Nincs valakinek , vagy tud valaki beszerzési forrást?
Szórt fényre lenne szükségem ,mert a led vagy pont , vagy kevés fényt ad a sötétített skála mögött.
Ez egy öreg Pioneer SX-990 Rádió erősítő.
Köszönettel:Öreg Tom
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
(#) gkari válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Éppen ma jöttem rá, hogy igazad lehet, most birkózom egy O331-el, ami szinte ugyanaz, mint a T325, ez is azt műveli, hogy a PU állásban halkan szól a "Kossuth", valamint még a legerősebb vételi helyen is gerjed - tipikus AGC-lánc hiba. A legesélyesebb a 2x47 nF, meg a Mohmok "megnyúlt" mivolta.
(#) granpa válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Tungsram mintaboltot próbáld meg, régen volt sok mindenük.
(#) Jubilate válasza granpa hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Nem tudom mennyire ismeritek a szétszedtem projectet, de ennek a cikkenek a végén választ kaphattok, hogy hol lehet ilyen izzót beszerezni.
(#) Tonybacsi hozzászólása Jan 27, 2014 / 1

Sziasztok!

Kidobásra ítélt készülék birtokosa lettem (pedig nem is akartam )
Elég érdekes típus.

Egy Mitsubishi MC-8000 music center, a 80-as évek elejéről.

Ez egy kazettás magnóval, memóriás rádióval, 4 csatornás erősítővel kombinált lineáris, vertikális lemezjátszó.

Bekötöttem: működik! A magnó motorja (mint ahogy azt régebben előszeretettel alkalmazták) bekapcsolás után azonnal (és mindig) forog, viszont hangos. "Play" gomb megnyomása után nem történik semmi (lehet csak egy szíj?), a "fej szán" meg se mozdul. Nem teker se jobbra, se balra.
A lemezjátszóból hiányzik a komplett hangkar. A szán menne, ha nem hiányozna egy gumiszíj. A lemeztányér meghajtó szíj is hiányzik, a motor forog.
Az összes kapcsoló funkcionál. A gombok hiányoznak.
A készülék belseje gyári állapotban van (nem nagyon babráltak vele semmit, max. a szíjakat vették le)

Érdemes-e ezzel a készülékkel foglalkozni, van-e valakinek tapasztalata ezzel?
Következő: »»   315 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem