Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ez viszont érdekes darab. Ha az enyém lenne megpróbálnám helyrehozni. Bár még sosem láttam ilyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Mintha már láttam volna ezt a projectet, de nem szoktam rátalálni (gondolni se). Ez a Kerekes u. (ex. Poscher J. u.) itt van a túloldalon, jártam is arra a minap.
A HQ Videoban izzóból is hatalmas választék van. Ilyen vonalizzó is van, meg rengeteg rozsszem izzó is. Sajnos sokszor ott is belefut az ember olyan dolgokba, ami nincs, olyankor venni kell egy kicsit kisebb feszültségűt, és betenni elé egy megfelelően méretezett előtét ellenállást. Pl. 7V 0.1A helyett 6V 0.1A és egy 10 Ohm 0,25W-os ellenállás.
A tulaj meg kapja be a gázcsövet a hülyeségeivel, örüljön, ha világít a harminc éves limlomja, és ne firtassa azt, hogy mitől.
Igazad van! Töprengtem is, hova tegyem, nem találtam jobb topikot.
(Ha gondolod tedd át a "jó" helyre kérlek. Köszi.)
Érdemes volna, ha nem úgy nézne ki, mint amit most húztak ki a kukából. Ha esztétikailag kifogástalan lenne, nagyon is érdemes volna rákölteni azt a párezret, amibe a szíjak és egyebek kerülnek, mert ezeknek is épp úgy megvan a gyűjtői köre, mint a lámpás rádióknak. De gyűjtő ilyet legfeljebb bányagépnek vesz meg.
Belekezdtem a Camping áthangolásába, de elakadtam mert nem tudom, hogy szedjem ki az URH panelt, valaki aki csinált már ilyet leírná, hogy hogyan kellene
Így igaz!
Viszont nem szívesen dobnám ki.
Hali!
Szerintem egy izgalmas, érdekes és gyönyörű darab, gratulálok hozzá! (y)
No, örvendek, ha tippet adhattam
Az ellenállás nyúlás a gerjedésnek lehet melegágya (mivel pl. itt a 4,7M a rácslevezető is egyben), az áthallást tán nem annyira segíti elő, mert nő az RC-szűrés időállandója, az áthallást meg pont a kicsi időállandó okozza - mert már képes az AGC-jel követni a modulációt. Ezt legkönnyebben a szűrőkondik megnyekkenése okozhatja, de nekem akkor is gyanús a 22 pF... Végig kell nézni a teljes AGC-láncot. Majd a kollega elárulja, mi volt a bibi. Addig rövidül a körmünk
Itt porosodik a műhelyemben egy pontosan ugyan ilyen készülék, félig szétszedve. A barátom kért meg rá, hogy javítsam meg, de egy kicsit véres a torka...
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Megtaláltam a T 325-ös hibáját! Valaki az oszcillátor 100 pF-es csatoló kondiját átkötötte egy 22 nF-ossal, és akkora túlvezérlést okozott, hogy ez miatt nem lehetett a hangerőt sem rendesen levenni. Természetesen az AGC-t is annyira megemelte, hogy a BiG által diagnosztizált jelenség lépett fel. Amikor leforrasztottam, a hangerőt is le lehetett szabályozni. Janó bácsinak is igaza van, hogy ha a rajz szerinti a kapcsolás, akkor jónak kell lenni. A Kossuth-on egy nagyon picit még mindig lehet hallani a PU állásban, de valószínűleg az AZ 1-es gyengesége miatt eleve kevesebb az anód fesz. így a csövek munkapontja is másutt van. Az AGC láncban is vannak minimális eltérések, a kettő együtt okozhatja, de csak 540 kHz-en. Ezt majd jó egyenirányítóval megnézem. 540 kHz-en viszont nem csak ennél a készüléknél, hanem az eddig megjavítottaknál is tapasztaltuk (a fiam is elszántan javít ), hogy nagyobb a brumm, mint máshol. Megpróbálok néhány képet feltölteni, ha nem sikerül, elnézést, már nem vagyok mai gyerek!
Üdvözletem!
Mint a képe is látható a helyen nem bővelkedik. ráadásul ha a helyén van minden, mm -re fut a skálahúr. A vonal izzó a HQ 6v megoldás lesz , ott nem elvetemült dolog az előtét. Gond a többivel van. De.. ugye az eredetiség ! Ez a fórum is erről szól és a tulaj sem a működés miatt aggódik ,hanem az eredetiség a lényeg. Előzőleg tettem rendbe neki egy Pioneer CT-850 és egy CT-950 -t, majd jön 2db CT-650. Bánata hogy nincs 750, az hiányzik a sorozatból. Csak Pioneert gyűjt. Autórádióból is van pár igen szép régi , még fa bevonatú gépe. Tehát ez a lényeg. A kérdés arra vonatkozott , hogy nincs-e valakinek akár bontásból is 1-2db izzója? Vevő lennék rá. Köszönöm a hozzászólásokat. Tisztelettel:Öreg Tom
Mit mondott anno a Balmazújvárosi kovács, mikor Párizsban a világkiállításon meglátta az Eiffel tornyot? Azt hogy: "na ugye tudunk mi iparosok, ha összefogunk."
Minden esetre köszönet az olyan nagytudású társak közreműködésének, mint Te, valamint BiG kollégánk, és a többiek!
Érdekes dologra hívtad fel a figyelmem, hogy az AGC mire képes! Azt láttam,hogy elvileg valahol ott kerülhet vissza a jel, de azt nem gondoltam, hogy az AGC követi a hangfrekvenciát, és ezt halljuk! Kössz a felvilágosítást!
Ha kevés a hely, rengeteg féle rozsszem izzóból válogathatsz. Ha nagyon pihent vagy, akár be is forraszthatod az eredeti körte fém részébe. Akár egy ilyen kis 2x4mm-es ellenállással együtt is.
Az ügyfélnek meg mondd meg, hogy b***ni is meg szűznek maradni is nem lehet, ha az eredeti alkatrészt kicserélteti, akkor az már nem lesz eredeti, akkor sem, ha netán a cseredarab ugyanolyan. Ejnye már! Finomabban! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Kérlek, ne dicsérj nagyon, mert itt sokkal nagyobb tudású öreg szakik is vannak, hozzájuk képest én csak cipőpucoló vagyok, bár tanultam elektrotechnikát.
Csak sok régebbi szakirodalmat összeszedtem és sokat olvasom is őket. Meg régi szakújságokat, kedvenceim a hibajavítós rovatok, ahol a hibajelenséget leírják, majd mi volt a megoldás rá (régi szakik tapasztalatai!). De vannak rádió hibakeresős könyvem is, jó böngészni. Az AGC-t a bejövő, modulált és erősített jelből állítják elő, ugyanúgy, mint a hangjelet A kapcsolások ismertetésénél kihangsúlyozzák, hogy jól kell szűrni, hogy előfeszültség-kiegészítésként szolgáljon, ne demodulált jelként, amit erősíteni kell. Ezért fontos az AGC-kör időállandója, hogy bőven a hangfrekvencia alatt maradjon, hogy ne kövesse a demodulált jel ingadozásait, csak az átlagos szintjét, ami az adott vett adó térerejétől függ. De hogy melyik alkatrész szórakozik velünk, az már tüzetes mérés után derülhet ki.
Na valamit haladtam az o331-el (hála Nektek is), a 22pF egy ócska "kukactrimmer" volt - eredetileg beépítve, a szűrők jók, javult a helyzet, de még nem az igazi, az osc.kör átvizsgálása következik. Nálam az erős AM állomás vétele estén az erősebb brumm keresztmoduláció miatt lehet: a ház, és környéke szerintem tele van kapcs.üzemű táppal, amik a hálózatba tengernyi zavart termelnek. Nálam is elég kevés az anódfesz., lehet, hogy az AZ1 gyenge, holnap csere.
Hello!
Annak a készüléknek mi a baja? (mennyire véres a torka? )
Az összes alacsonykapacitású kondenzátort ami valamilyen szinten kapcsolatban van az anódfeszültséggel, vagy csatoló kondi, meg kellene mérni átvezetésre, mert amiket méregettem mióta készítettem ehhez műszert, elég brutálisan rossz kondik vannak főleg a szurkosak. Összeadódva a kis átvezetések, már jelentős anódfeszültségcsökkenést tudnak produkálni minden különösebb látványos jelenség nélkül.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2014
Ez alap, hogy a papírkondikat válogatás nélkül ki lehet kukázni, azok közt jó legfeljebb véletlenül akadhat.
Sziasztok!
Már megint a Campingel van bajom. Kiszereltem a hangerőszabályozót, de elfelejtettem lefotózni, hogy melyik drót hova megy Valaki a sajátjáról tudna egy fotót felrakni a kedvemért ?
Igazad van bizony, éppen ezeket cserélgetem (a régi csőbe beletéve az újakat-szurkolva). Érdekes, hogy eddig egyetlen megnyúlt ellenállatot sem találtam, csak egy volt, ami 3,3Mohm helyett 800Kohm(?).
A test megy balra. Amelyiket ha megfogod, brummog, az megy középre, a csuszkára. A harmadik meg jobbra.
Szia!
A hátsó részén, a tápnál a nyák el van törve, így az összes kapcsolata "megszakadt" a készülékkel. Ezt leszámítva akár jó is lehet. (De még egyszer megjegyzem, hogy nem az enyég a gép,
Üdv!Köszönöm a segítséget kicseréltem a trafót igaz hogy kellett vele szórakozni de sikerült szóra bírni a szűrőelkót is cserélni kellett a rövidhullám működik de a hosszú és a középhullám még nem szólalt meg de folyamatban van.Tettem fel egy pár képet
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Sziasztok! A barátomnak kettő van belőle, úgy látszik különféle hangszóró rácsozattal gyártották, mert a függőleges pálcás farácsos elejűről máskor már tettem fel ide képet. Ennél meg a vízszintes pálcák közt kopasz a hangszóró selyem. Tőlem ne akarjátok megvásárolni, amikről ide írogatok, én csak javítgatok, és kérdezgetek, nem közvetítek. Ennek beletenyerelt valaki a forgókondenzátorába, és a hullámváltót úgy szedte szét, hogy mindent fordítva rakott rá vissza, de rendbe raktam, és nagyon masszív, strapabíró kis készüléknek tűnik. Ezeknek a csövei is strapabíróbbank tűnnek, mint a később gyártott fajákéi. Szerintem, biztosan mind még az eredetiek benne. Emlékeim szerint először az ECL86-nál találták fel a tervezők az előre programozott rács- katód zárlatot, hogy ne tartsanak örökké az elektroncsövek, ezeknél a 40-es sorozatú csapos csöveknél híre sincs semmilyen gyengülésnek, de egy nem oda való sercenés sincs ezeknek a rádióknak a hangjában. Ugye az 50-es években gyártották ezeket, vajon mennyire számítanak ritkának, értékesnek? Bocs, majdnem elfelejtettem ide írni: Orion 221 ez is.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
Az Orion 221, 222, a gyűjtők egyik legnépszerűbb készüléke. A Rákosi korszak legvadabb éveiben készült és nem, csoda hogy 5 féle változat is van belőle, aszerint, hogy gyártás közben éppen milyen anyaghoz lehetett hozzájutni. Főleg a megjelenése miatt kedvelik, én vitatkoznék a műszaki rész tartósságán. Általában hibásak benne az igen gyenge minőségű papírkondik és a Tesla elkók. Konstrukciósan az a baj vele, hogy igen kis helyre van összezsúfolva az 5 cső, ezért nagyon melegszik, ami rongálja az alkatrészeket, valamint nagyon közel van a kitrafó, és a hál. trafó, ezért szinte lehetetlen megoldani, hogy ne legyen egy elég erős alap-zúgása. Valamint a neg. visszacsatolás kivitele miatt nem lehet teljesen lehalkítani. De persze azért nekem is van, nem cserélném el semmiért. Üdv.
Nekem az egyik kedvenc kis csöves készülékem, talán azért is mert a nagynénémnek volt ilyen rádiója gyerekkoromban, és gyakran hallgattuk esténként.
Pár hónapja jutottam hozzá egyhez, de egy kicsit át volt alakítva, pl. diódákkal oldották meg benne az egyenirányítást. Brrrrrr..!! Ma már teljesen vissza lett állítva az eredeti állapot, igaz, a dobozához nem nagyon nyúltam hozzá, mert nem akartam egy olyan patinát eltüntetni, ami rajta van. Ugyanis a tetején jól láthatóan "beleégett" a csipketerítő mintázata. Nekem is zúgott, de a hál. trafó lemezeinek lazasága miatt. Összehúzni a lemezeket jobban nem lehetett, ezért "kiékeltem" Tudom, most sokan felsikítanak, de azonnal megszünt a morgása. |
Bejelentkezés
Hirdetés |