Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2229 / 3993
(#) NyariG válasza viaplan hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Mindkettö értéket akarod állitgatni? vagy mindkettö fixen kell?
(#) viaplan válasza NyariG hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Lehetőleg mindkettőt, de a nagyobb, közbenső érték a fontosabb, hogy állítható legyen.
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Köszönöm a segítséget.
(#) NyariG válasza viaplan hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Konkrét megoldáson nincs, de ötletet tudok adni, aztán majd az okosabbak is biztos segítenek.
Én úgy csinálnám hogy egy 556 ot vennék elő vagy két 555-öt és mindkettőt monostorban üzemeltetném. Mindegyiknek be tudsz állítani egy neked tetsző értéket és ez egyik indítja a másikat majd fordítva.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 27, 2014 /

Helló. Egy olyan kérdésem lenne hogy vagy egy ilyen chipem: american megatrends mega-kb-f-wp de nem találom az adatlapját. Tudtok ebben nekem segíteni? Köszönöm előreis a válaszokat.
(#) proli007 válasza viaplan hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

Hello! Bár számtalan ilyesmi kapcsolást rajzoltam már, de hogy mindenkinek igaza legyen.. üdv!
(#) Szpisti válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 27, 2014 /

(#) joco36 hozzászólása Jan 28, 2014 /

Kérdezni szeretnék.
Van egy ewt 1010 felültöltös mosogépem rossz benne a csapágy hogyan állapitom meg hogy ballos vagy jobbos csapágy kell bele.pl szembeállok vele?
(#) Bakman válasza joco36 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Tapasztalataim szerint, ha az egyik csapágy morog, akkor a másiknak sincs sok hátra. Sőt, van olyan mosógép, amihez eleve csak párosával lehet venni csapágyakat. Szerintem cseréld mindkettőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza joco36 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Álltalában a rossz csapágynál a víz is szivárog és lecsöppen alá stb, le kell venned mindkét oldalát a gépnek , és meglátszik , legelösszőr a szijtárcsa felöli csapágy adja meg magát , ha cseréled akkor a vizzáró gumigyűrűt is cseréld , vidd magaddal a használtat vásárláskór, mert sokféle van., csapágyboltokban lehet gumigyűrűt is kapni. Nálam a villanymotor csapágy szólt nagyon, az is lehet.azt nagyon macerás kicserélni
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Jan 28, 2014 /

Sziasztok!
Gondolkodtam, hol tegyem fel a kérdést, itt, vagy a műhelyesben, végül is itt, ha nem jó, kérem a moderátort, hogy tegye a helyére.
A kérdésem, nem tudtok olyan táblázatot, amin képekkel, vagy kis ábrákkal vannak jelölve az alkatrészek tokozásai? Olyat találtam, amin egy pár darab volt, de olyat keresek, amin az összes hétköznapi tokozás rajta van. Szeretném kinyomtatni, laminálni, és úgy átadni a leendő tulajának, tehát, jó lenne, ha valami egybe táblázat lenne, vagy max összeollózom.
Köszi előre is.
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Hello! Ha tudnám miről beszélsz? Olyan hogy "hétköznapi tokozás" nincs! Az adatlap tartalmazza az eszközök tokozását, amiből "millióféle" van.. üdv!
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Gondolok itt, egy olyan táblázatra, amiben ott egy kis kép, mellé van írva, hogy TO22. Alatta, kis kép, TO3..... Egy olyan táblázat, amire ha ránéz az illető, meg tudja mondani, hogy az milyen tokozás ami a panelon van tranzisztor mondjuk.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

A Transistor Outline tokozás: TO típusok.
(#) mikrokapcsolo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Köszönöm, pont ilyenre gondoltam, köszönöm az ő nevében is, akié lesz.
(#) martin66789 hozzászólása Jan 28, 2014 /

Sziasztok
Most egy kicsit fura generátort szeretnék építeni. Mágnes generátort ami azt jelenti hogy mágnes fogja forgatni a generátort. Elméletileg működnie kellene egy volt fizikus tanár szerint.
Valahogy úgy terveztem hogy van egy kör lap ( plexi vagy valami más ) aminek a közepében lesz a tengely. A plexi vagy valami más körön lesz páros darabszámú mágnes pozitív oldala. Még a kör mellé kellenek mágnesek páratlan számban ( ez lesz a külső taszító kör ). Fontos hogy páratlan számban legyen a külső mágnesek, a belsőknek meg párosnak kell lenniük. És ha ez majd kész lesz bármelyik oldalra egy kicsit megforgatom, az azonnal elkezd arra forogni egész gyorsan.
Na ez eddig nem is olyan nehéz, csak a generátor résznél akadtam meg.Nem tudom hogy milyen átmérőjű és hosszúságú réz huzalt használjak ( vagy is tekercseljek kör alakban )
, és hány tekercs legyen rajta, meg hogy kell-e az egész generátorhoz valami vezérlő / átalakító kártyát készítenem ?

Akkor csak abban szeretnék segítséget kérni első sorban hogy milyen átmérőjű és hosszúságú drótot használjak, meg hogy mennyi tekercset készítsek ?
Még mágnes ügyileg is kérdéses hogy milyen mágnest használjak, már használtam sima lap mágnes is.
Kimeneti áramként olyan 12V-ot szeretnék kapni, vagy ha annyit nem is tudok legalább kb annyit amivel fel lehet tölteni egy MP3 lejátszót is akár vagy telefont is.

A youtube-on láttam már ilyeneket, de építési, tekercsek méretéről nincs információ sehol.
(#) kaqkk válasza martin66789 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Csinálj először egy 100 menetes tekercset , indítsd el a generátort mérd meg a termelt feszültséget . A kapott értékből már ki tudod számolni hogy a kellő feszültséghez hány menetes tekercs kell...
(#) Alex2 válasza martin66789 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Idézet:
„Mágnes generátort ami azt jelenti hogy mágnes fogja forgatni a generátort....
egy kicsit megforgatom, az azonnal elkezd arra forogni egész gyorsan”

Az a volt fizika tanár 500 éve volt tanár?
Mert akkor még nem ismerték az energiamegmaradás törvényét.
Ahhoz, hogy energiát nyerhess ki a rendszerből, be is kell táplálni. Pl. mechanikus energia formájában.
Ez sokkal egyszerűbb: Bővebben: Link
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 28, 2014 /

Heló. Olyan kérdésem lenne hogy mi történik akkor ha egy műveletierősítő csak féltápfeszültséget kap? Kiégett az egyik oldali biztosítékom,de már megtaláltam a problémát,javítottam is,csak az a baj hogy nem tudom működik-e még rendesen a benne lévő műveleti erősítő chip. Remélem tudtok segíteni,mert addig nem mertem ujra teljes áram alá helyezni. Köszönöm előreis a válaszokat.
(#) martin66789 válasza Alex2 hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Hát egyszerűnek néz ki de már máskor megcsináltam és nem működött, a hosszabbítóban a lámpa csak pár másodpercre felvillant és ennyi volt , semmi az egész.
(#) morgo válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Szia! Ez működésbeli problémát okozhat, de arról nincs tudomásom, hogy ilyen esetben tönkre ment volna egy műveleti erősítő.
(#) szikorapéter válasza morgo hozzászólására (») Jan 28, 2014 /

Egy pillanatig érte ez a fajta behatás,így is eshetett baja?

Félreértesz
Éppen azt mondom, hogy nem valószínű az IC meghibásodása. A működésbeli problémát a fél táp hiányának ideje alatt értettem. Bocs a félreérthető fogalmazásért.

Tehát ha megint megfelelő a tápfeszültség ésműködtetem az erősítőt ugyanaz a működés tapasztalható?

Igen jó eséllyel működni fog. Persze nincs rá garancia, mert mi égette ki a biztosítékot? Annak minden esetben oka van. Egyébként miben van ez a műveleti erősítő?

Ez a műveleti erősítő egy NE5534-es típus és Qvad-405 Verzió 2. 200W-os erősítőben van benne,csak a multkor kölcsönkérték és "merő véletlenség" bekötéskor rövidrezárták. Így kiment ugyan a biztosíték,de sajnos csak a - oldali így a + tápfeszültség rajta maradt. Ezt később javítottam,de abban nem voltam biztos mi történik a műveleti erősítővel ha még kb. 14~mp-ig így üzemel.

Ha van rá mód, válaszd le a műveleti erősítő kimenetét a további áramkörökről, add rá a tápot, és mérj rá a kimenetetére. Ha 0V környékén van, akkor jó. (+- néhány mV belefér) Persze GND-re kötött bemenettel.

Akkor holnap még ennek nekiállok,ha mástnem kihelyezem egy tesztpanelre és ott rámérek. Köszönöm a segítséget.
(#) Alex2 válasza martin66789 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

Pont azért írtam, hogy ez ugyanolyan átverés, mint a mágnesekből felépített örökké forgó szerkezet, ami még energiát is termel. Ha ilyen létezne, akkor gondolod, hogy bárki is fizetne a villanyért? Vagy az áramszolgáltató nem ezt használná?
(#) djkoko hozzászólása Jan 29, 2014 /

Sziasztok!
Sikerült vateráznom 2 deprez műszert. Ehhez keresnék valami egyszerű meghajtó elektronikát. Erősítő kimenetre kötném.
Köszi a segítséget!
Következő: »»   2229 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem