Fórum témák
» Több friss téma |
Ebben mondjuk van valami, hogy nullaszakadás esetére jobb, ha egyfázisú FI relére vannak a cuccok kötve.
3x25A, és van éjszakai, de ez más rendszer, nem külön van 3x25A éjszakára, hanem a mérőszerkezetben egy másik számlálót forgat a tárcsa az éjszakai elszámolás alatt. Tehát ebből a szempontból lényegtelen.
Az biztos, hogy legalább négy FI lesz felrakva - egy háromfázisú és három egyfázisú. Nem akarok egyetlen háromfázisú FI-t tenni, mert ha azt leveri valami, akkor aztán minden áram nélkül marad.
Nekem sem tűnik a fürdőszoba problémásabb helynek, mint bármi más. Sőt, ahol mozgatják a cuccokat, mint pl. vasaló drótja, kávédaráló kábele, porszívó kábele, azok jellemzően előbb törnek meg, és okoznak zárlatot/szivárgást, mint a fürdőszobai cuccok, amik kb. örökre fixen vannak bekötve.
Igazából az a helyzet, hogy a vezetékezés a házban már megvan, és most is működik, csak az olvadóbiztosítékokat akarom kicserélni automatákra, mert egyrészt utálom, hogy egy izzó kiégése után jellemzően cserélni kell a betétet is, és nem értem, miért nem lehet azt a porcelánt újrahasznosítani, másrészt kinéztem, hogy abban a szekrényben gyönyörűen elfér a kábelmodem, router, (már nem azok vannak, amik a képen, routerem tönkrement, kábelmodemet meg ma cserélte a szolgáltató olyanra, ami nagyobb sebességet tud, és az már nem ilyen kicsike), meg még a skype telefon bázisállomása is, ha kidobom onnan az olvadó biztosítékokat és teszek a helyükre automatákat. Egyszer már lefényképeztem, szóval ennek a tartalmát akarom lecserélni. Mint írtam, lesz három automata csak a világításra. Ezek három külön fázison, tehát komplett fázishiány esetén is lehet világítani a ház nagyobbik részében. Ugyanígy másik három automata az egyfázisú konnektorok számára, szintén más-más fázison. Ez már jött jól, amikor főbiztosíték tönkrement, hogy csak kihúztunk egy hoszabbítót, és tudtunk másik fázisról áramot adni éjszakára a hűtőnek a szomszéd helyiségből. Célszerűen ezt is úgy elosztani, hogy egyazon helyiség világítása és konnektorai másik fázison legyenek; ha épp normál világítás nincs, akkor is egy éjjelilámpa tud világítani. Ezen felül lesz még három automata a háromfázisú konnektoroknak - ebből igazából jelen állás szerint egy sem lesz használva, de ki tudja, mit hoz a jövő. És további három automata a fürdőszobai cuccoknak a világítás kivételével (mert mi a fürdőszobában tartjuk a mosógépet az amcsikkal ellentétben:twisted. Tehát összesen 12 automata. Azon még agyalok, hogy tegyek-e a tervezett klímának külön biztosítékot, de egyelőre valószínűleg rá lesz kötve ugyanarra a biztosítékra, amire a fürdőszobai melegítő (ami szintén eléggé elméleti dolog, hiszen központi fűtés van a házban), de mivel marad hely az elosztószekrényben bőven, később is lehet még felszerelni, ha épp szükség adódik. Na és persze akarok rakni FI reléket, legalább négyet (3F + 3x1F), csak kíváncsi voltam, kinek mi a véleménye, hová kössem a fürdőszobai dolgokat. Idézet: Hahaha ... Akkor még nem láttál nőt, aki a működő hajszárítót a mosdóba teszi, hogy ne kelljen fogni. „Nekem sem tűnik a fürdőszoba problémásabb helynek, mint bármi más.”
Az az egyén hajlamos vizes szivaccsal falat mosni a konnektor mellett, tehát az arányok nem változnak.
Helló simpi!
Messzire vezet ez a téma. Én is tudnék mesélni, de a moderátor törölné.
A fürdőszobát eleve külön automatára kell rakni, és 16A/0,03A FI relét a bojlernak, világításnak, fürdőszoba tükörnek, hajszárítós konnektornak. Ha a mosógép is bent van azt is illik rákötni a FI relére de akkor már változik 25A/0,03A.
A fürdőszoba szerelésénél külön előírás van amit be kell tartani! Megjegyzem a fém kád,a csapok földelése, a fürdőszobának a lakástól független földeléssel kell rendelkeznie.Életvédelmi szempont! A klíma relatív nagy fogyasztó, tegyél neki egy 16A.
Itt most valamit nem értek!
A kád, a csapok, a lefolyó, csővezetékek, a megérinthető nagyobb fémszerelvények EPH-ba kell kötve legyenek, úgy tudom. Az óránál találkozik a bejövő PEN a helyi földeléssel és az EPH hálózattal. Akkor a kádnál miféle független földelést lehet még csinálni? Pláne a 4. emeleten... Biztos csak a megfogalmazást nem értem, de kérek egy kis tiszta vizet a pohárba...
Lakásoknál valóban a földelés csak egy lehet amely végig megy az összes fogyasztón(potenciálkiegyenlítés), én egy családi házról beszélek.Más a helyzet a családi háznál és a társas háznál.A lényeg hogy minden nagyobb megfogható fém felületet be kell vonni az EPH rendszerbe.
A Te megfogalmazásodban, egy védőföldelő vezetéket külön kell kivinni a fürdőszobai fémszerelvényekhez, és egyet a villamos szerelvényekhez az EPH elosztótól.
Vigyázz!
Pontosan fogalmazz, mert az erősáram nem játék. Aki nem ért hozzá egy rossz félreérthető megfogalmazás után elvégzett "munkával" saját vagy még rosszabb esetben mások életét veszélyezteti. Még egy megjegyzés nincs különbség családi és társasházi szerelés között. Az érintésvédelmi hálózatok kialakítása egyetemes.
Szerintem olvasd el még egyszer-kétszer, amiket én írtam, mert sehol sem volt ezeknek az ellentéte állítva. Az összes kérdés annyi volt, hogy ki mire szavaz, melyik FI relé(k)re kössem a fürdőszobai dolgokat. Én egyre inkább arra hajlok, hogy a világítás kivételével a többi cuccot a háromfázisú FI-re kössem.
Klíma annyira nem nagy fogyasztó a maga 1,5kW környéki elektromos teljesítményével. Mosógép, bojler és fürdőszobai melegítő is nagyobb teljesítményű/áramfelvételű fogyasztó nála, ezek ugyanis jellemzően 2kW körül vannak.
Én sem értettem, milyen plusz földelésről beszélt...
Igazad van nem jól fogalmaztam az előbb.Amiről beszéltem egy külön földelés kiépítése csak a fürdőszobára, nincs galvanikus kapcsolat a ház földelés és a fürdőszoba közt.Tehát egy föld szonda a házra és egy a fürdőszobára.Egy FI relé a házra és egy a fürdőszobára(25/0,03A).Ez a szerelés nálunk Szerbiában érvényes.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2014
Nálunk viszont nincs ilyen. El sem tudom képzelni, hogy a fürdőkádamban ülve a fürdőkád (esetlegesen!) más potenciálon lenne, mint a mellette lévő mosógép háza, ami ugye már a konnektorba van dugva. Csak én vagyok ezzel így?
Magyarországon nincs ilyen. Egy lakáshoz/házhoz egy földelési pont tartozik.
Sziasztok,
érdeklődnék, hogy létezik e olyan kombinált, egyfázisú kapcsoló, amivel egy háztartási fogyasztónak a kapcsolását lehet végezni kétféle betáplálásról (hol egyikről hol a másikról). Esetleg ha egy típust is tudna valaki mutatni jó lenne (max. 6 ampert kell kapcsolni).
Köszi! Esetleg tudsz olyat is ami a nullát is megszakítja?
Igaz, és köszi. Pont ilyenre gondoltam!
Hali!
Érdekességként a földelésről. 1990 ben építettem a (padlásszobás) házam, akkor CB rádió fénykorát élte. Tudtam hová fogom rakni az CB antennát a tetőn. Mikor ki volt ásva az alap, a tervezette CB antenna vonalába, az alap gödör aljába le szutyakoltam egy 30mm átmérőjű 3m hosszú köracélt, amire rá van hegesztzve egy 12mm átmérőjű beton acél, ami fel ér az antenna árbócig, és az árbóchoz, megfelelő csavarkötéssel rögzítve. Mikor a beton alapra ráépítjük a lábazatot, az ugye megszerelt betonvassal be van vasalva. Ez a vasalat nekem minden toldásnál össze van hegesztve, valamint a földelésként leengedett köracélom ehhez a betonvas szerkezethez hozzá van hegesztve. A villanyóra szekrénybe bemenő földelés is a betonvas szerkezethez van hozzá hegesztve. A szekrény alatt nincs külön földelő szonda. Három fázisom van, ami a fő épületen át megyen hátra a mellék épületbe, csatlakozva/lekötve egy A1 es alu. tokiba. Ez alatt a tozat alatt szintén leengedtem/szutyakoltam egy, az előb emlitett köracélt, de ez nincs kapcsolatba a házalap vas szerkezetével. Ez most jó, vagy nem jó, előnyös, hátrányos?
Látod, ezért írtam csak olyanok írjanak egy ilyen témához akik tisztában vannak az adott témára vonatkozó előírásokkal. Ez a téma nem egy hobbi áramkör ahol legfeljebb egy tranyó vagy Ic megy tönkre. Itt emberi élet kerülhet veszélybe.
Üdv!
Ez jó kérdés bennem is ez merült fel! Hátha átirták a szabványt! Egyénileg!?
Ez azért érdekes, mert országfüggetlenül az a hit van erősáramban, hogy a földelések között távolságnak kell lenni ahhoz, hogy azok függetleneknek legyenek tekinthetőek.
De mondjuk akkor nálatok üzemviteli utasítást kell aláírnia minden családtagnak, hogy miket nem érinthet egyszerre a lakásban?
Egy szót nem írtál arról, hogy ez a két földelő rendszer mihez van kötve... A CB-n kívül.
Ami a technológiát illeti, erre volt (van?) magyar irányelv. Lényegét tekintve körföldelést kell csinálni a betonacélból, átlapolt hegesztéssel, a hegesztés keresztmetszetére és a betonvas keresztmetszetére van korlát, valamint ennek az acélszálnak az elhelyezésére is (betonon belül).
Oda van írva, az elektromos hálózatomnak is ez a földelése.
Amelyik földelés megfelel a műszer szerint és belül van a határértékeken - az jó. Ilyen egyszerű. Sőt! Éppen azért kell időnként mérni, újramérni, felülvizsgálni, mert a fémek a földdel, a talajjal kölcsönhatásban vannak, kémiai és fizikai kapcsolatban vannak, hatással vannak egymásra. Azaz a földelés jósága is változik, romolhat. Ezt viszont a szabvány szépen kezeli. Azaz... Ha nem a boltokban kapható keresztföldelőt használod, de mindenhol ügyelsz a keresztmetszetekre és betartod a szabvány előírásait - akkor is lehet jó földelésed. De... ha a legjobb földelőnyársakat használod, átlapolt kötéseket, körföldelést stb - de száraz homokos a talaj - akkor sem lesz jó földed, csak valamilyen - amit szintén a mérés fog igazolni. Ilyenkor akár a trágya is segíthet a jó földelés eléréséhez. Ahogyan az egyik gazda oldotta meg: Homokos talajra rengeteg vashulladék a gödörbe - rá trágya. Mégsem mondja senki, hogy sz.. a földelése.
Nem, nem ilyen egyszerű. Amikor áram megy a földelésen, akkor a talajban a potenciál változik, és egyrészt ezt befolyásolja a másik földelés, másrészt ez a potenciálváltozás elemeli a fmásik földelés ponteciálját a nullától. Szóval földeléseknél az, hogy nincs villamos kapcsolat közöttük, az például ökölszabály formájában rúdföldelőknél akkor mondható ki, ha a hosszuknak megfelelő távolság van köztük.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |